Powered By Blogger

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ 11,6 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ 
Αύξηση των ωρών διδασκαλίας και δίδακτρα για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές
 Αναλυτικά τι περιλαμβάνει το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ για την Παιδεία. Μείωση λειτουργικών δαπανών και κονδυλίων για δωρεάν βιβλία. Τι θα ισχύσει με το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Μέτρα σοκ περιλαμβάνει το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ και στον τομέα της Παιδείας, με τα κονδύλια και τις δαπάνες να περικόπτονται στο μισό, ενώ στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η καταβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα.
Πιο αναλυτικά, το συνολικό ύψος των περικοπών για την επόμενη διετία θα ανέλθει στα 400 εκατ. ευρώ, με χαμένους τους εκπαιδευτικούς που θα εργάζονται περισσότερο, αλλά και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που θα κληθούν να πληρώσουν δίδακτρα.
Ειδικότερα, η μαύρη λίστα με τα μέτρα των 11,9 δισ. του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει για την Παιδεία:
* Μείωση των αναπληρωτών καθηγητών με αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τους μόνιμους. Το σενάριο είναι ότι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί θα επιβαρυνθούν με 2-3 ώρες εβδομαδιαίως, γεγονός που θα καλύψει περίπου 5.000 θέσεις αναπληρωτών και θα εξοικονομήσει 148 εκατ. ευρώ.
* Μείωση του έκτακτου προσωπικού σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με εξοικονόμηση 22 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι το 65% των καθηγητών στα ΤΕΙ είναι συμβασιούχοι.
* Μείωση λειτουργικών δαπανών σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με εξοικονόμηση 40 εκατ. ευρώ.
* Μειώσεις στις δαπάνες για δωρεάν βιβλία σε ΑΕΙ/ΤΕΙ - εξοικονόμηση 34 εκατ. ευρώ.
* Δίδακτρα στις μεταπτυχιακές σπουδές, που θα αποφέρει 65 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, οι νεοδιόριστοι δάσκαλοι έχουν 24 ώρες διδασκαλία την εβδομάδα, ενώ μετά από 10 χρόνια οι ώρες διδασκαλίας μειώνονται στις 23 την εβδομάδα.
Στα 20 χρόνια, οι δάσκαλοι διδάσκουν 20 ώρες την εβδομάδα. Αντίστοιχα, οι νεοδιόριστοι καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης διδάσκουν 21 ώρες την εβομάδα, και στα 20 χρόνια υπηρεσίας ο αριθμός αυτός πέφτει στις 16 ώρες.
Τη φετινή σχολική χρονιά θα προσληφθούν 12.500 αναπληρωτές και η μείωσή τους θα αρχίσει από το επόμενο έτος.
Στο πακέτο των νέων μέτρων για την Παιδεία και τον Πολιτισμό περιλαμβάνονται ακόμα περικοπές 80 εκατ ευρώ από μείωση των δαπανών των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών, καθώς και μείωση των επιχορηγήσεων προς διάφορους φορείς.
news247.gr
ΦΕΤΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ 
Φετινές παραιτήσεις καθηγητών για συνταξιοδότηση


Επισυνάψεις: 
Β΄ ΦΑΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ - Β φάση - Όλα τα ονόματα
Αρθρογράφος: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ για το διδακτικό έτος 2012-13 Β' Φάση
Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνεται η 2η φάση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ για το διδακτικό έτος 2012-13.
Οι αποσπώμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία αποσπάσθηκαν προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά στις σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε αυτές.
Για τον πίνακα με τα ονόματα πατήστε εδώ.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΛΙΠΤΟΝ
ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟ ΔΝΤ
Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα ώστε να επαναφέρει το πρόγραμμα σε σωστή τροχιά εξέφρασε ο Ντέϊβιντ Λίπτον, δεύτερο σε ιεραρχία στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών είναι αφοσιωμένοι στο να βρουν τη σωστή πορεία προσαρμογής, επαναφέροντας τα πράγματα σε τροχιά και εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε», δήλωσε ο Ντ. Λίπτον σε συνέντευξή του στο CNBC.
«Εϊμαι αισιόδοξος, υπό την έννοια ότι δουλεύουν σκληρά, θέλουν να μείνουν στην ευρωζώνη, θέλουν η χώρα τους να ξαναπάρει μπρος».
Ο Λίπτον αναγνώρισε ότι συνεχίζει να υφίσταται διαμάχη για το κατά πόσον οι όροι του προγράμματος διάσωσης είναι ή όχι υπερβολικά σκληροί για την Ελλάδα όσον αφορά τις απαιτούμενες περικοπές δαπανών.
«Γίνεται πολλή σηζήτηση για το σωστό δρόμο της προσαρμογής. Βεβαίως ο περιορισμός της λιτότητας σημαίνει χρηματοδότηση. Εάν πρόκειται να έχεις λιγότερη λιτότητα και άρα ένα πιο αργό ρυθμό προσαρμογής θα υπάρξει ανάγκη για περισσότερη χρηματοδότηση».
Ο Λίπτον έστειλε επιπλέον μήνυμα στήριξης στα σχέδια του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να προωθήσει την ανάπτυξη παρεμβαίνοντας στην αγορά κρατικών ομολόγων: «Εχει τη σωστή ιδέα, τη σωστή προσέγγιση και χρειάζεται τις συνθήκες υπό τις οποίες οι κινήσεις του θα καταστούν αποτελεσματικές. Θέλει πρώτα οι χώρες της περιφέρειας να πράξουν ό,τι πρέπει να πράξουν ώστε μετά εκείνος να δράσει», εκτίμησε ο Λίπτον.
ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 
Απόψε η γαλάζια πανσέληνος
Πάνω από 125 μουσεία και μνημεία σε όλη τη χώρα μένουν ανοικτά για να γιορτάσουν την πανσέληνο, ενώ σε 85 θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ξεναγήσεις.
Επτά ακόμα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι προστέθηκαν σε αυτά που θα ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό απόψε το βράδυ, νύχτα της δεύτερης («μπλε» ή «τυχερής») πανσελήνου του Αυγούστου.
Οπως είπε η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στον εορτασμό της φετινής αυγουστιάτικης πανσελήνου θα συμμετάσχουν επίσης το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (με ξενάγηση στην έκθεση των Αντικυθήρων και μουσική συναυλία), το Ιερό των Μεγάλων Θεών Σαμοθράκης (με συναυλία της Σαβίνας Γιαννάτου), το Κάστρο Τρικάλων, το Αρχαίο Θέατρο της Ζέας και οι αρχαιολογικοί χώροι Ολύνθου, Ελέας και Θερμής.
Συνεπώς ο αριθμός των μουσείων και μνημείων που θα μείνουν ανοικτά με ελεύθερη είσοδο υπερβαίνει τα 125 σε όλη την επικράτεια, ενώ στα 85 από αυτά θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ξεναγήσεις.
 Μπορεί η Ακρόπολη να μείνει κλειστή, όμως το κοινό θα μπορεί να απολαύσει το ολόγιομο φεγγάρι να φωτίζει τον Παρθενώνα από το Μουσείο της Ακρόπολης

Από τις εκδηλώσεις αυτές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο «συγχρονισμός» μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στις Κυκλάδες, όπου το βράδυ της 31ης Αυγούστου, στις 11 μ.μ., θα ακουστεί η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου από τη φωνή του ποιητή και της Μελίνας Μερκούρη. Η πρωτοβουλία ανήκει στον έφορο Παναγιώτη Χατζηδάκη.
Πρόκειται για ένα μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο, με το οποίο το Αρχείο της ΕΡΤ συμμετέχει στη δράση της ΚΑ' Εφορείας Προϊστορικών Αρχαιοτήτων. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και διέθεσε τη σπάνια ηχογράφηση της Μελίνας Μερκούρη (1975) από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Ο θεσμός της αυγουστιάτικης πανσελήνου χρόνο με τον χρόνο δυναμώνει, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή (80 χώροι πέρυσι), αλλά και στην εθελοντική προσφορά των εργαζομένων.
Η βραδιά που διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού έχει τίτλο «Στο φως του φεγγαριού» και μότο τέσσερις στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου: «Στρωμένος με φύλλα μαλακού χρυσαφιού που σαλεύανε λάμποντας πάνω στη θάλασσα, σπατάλη αμύθητου φωτός ο δρόμος του φεγγαριού. Μεσάνυχτα, Αύγουστος. Με μεγάλη πανσέληνο».
Από τον κατάλογο εξαιρείται και φέτος η Ακρόπολη των Αθηνών, από όπου ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις της πανσελήνου πριν από μερικά χρόνια, επί υπουργίας Σταύρου Μπένου. Θα είναι ωστόσο ανοιχτό το Μουσείο της Ακρόπολης, που θα γιορτάσει την πανσέληνο με ρομαντικές μελωδίες για το φεγγάρι από το Μουσικό Σχολείο Βόλου, στον προαύλιο χώρο του στις 9.30 μ.μ.
Το Νομισματικό Μουσείο επέλεξε να λάβει μέρος σε αυτή την καλοκαιρινή γιορτή με τη μουσική εκδήλωση «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι». Η Αναστασία Μουτσάτσου θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια με τη συνοδεία του Ανδρέα Βουδούρη στο πιάνο.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου, Πανεπιστημίου 12, στις 9.30 μ.μ.
Στην Αθήνα θα είναι επίσης ανοιχτή η Ρωμαϊκή Αγορά, όπου θα δώσει συναυλία με τραγούδια Ελλήνων συνθετών η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων. Στο Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1) θα προβληθεί η ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή «Η αγέλαστος πέτρα» στις 8.30 μ.μ.
ΙΟΝΙΟ
  • Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας: Βραδιά ποίησης σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας: Οι ποιητές μας κάτω από την Πανσέληνο του Αυγούστου.
  • Αρχαιολογικός χώρος Σάμης: Μουσική Εκδήλωση.
ΚΡΗΤΗ
  • Αρχαιολογικός χώρος Απτέρας: Μουσική εκδήλωση με τίτλο «Νότες Μουσών και Σειρήνων».
  • Αρχαιολογικός χώρος Kνωσού: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό από 21:30 έως 01:00.
  • Αρχαιολογικός χώρος Μαλίων: Μουσική εκδήλωση.
ΘΡΑΚΗ
  • Αρχαιολογικός Χώρος Ζώνης: Συναυλία με τη Μαρία Φαραντούρη.
  • Ιερό Μεγάλων Θεών Σαμοθράκης: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό.
  • Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας: Συναυλία με την Κορίνα Βουγιούκα και τον Θ. Τζοβανάκη.
  • Αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων:
    α) Ιστορικός Περίπατος
    β) Αστροβραδιά (παρατήρηση των αστεριών και του βραδινού ουρανού).
  • Αρχαιολογικός χώρος Αμφίπολης: Μουσική παραδοσιακή εκδήλωση.
  • Αρχαία Αγορά Θάσου: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό.
  • Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων (Βασιλική Α'): Μουσική εκδήλωση με τίτλο «Τραγούδια με Πανσέληνο».
  • Αρχαιολογικός χώρος Καλής Βρύσης: Μουσική εκδήλωση - Ελληνιστική Πόλη της Φλώρινας. Ο χώρος ανοικτός για το κοινό.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  • Φρούριο Επταπυργίου: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό από 21:00 έως 24:00.
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Μουσική εκδήλωση.
  • Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Συναυλία του Ανδρέα Καρακότα και Plaza Ensemble.
  • Πλατεία της Ρωμαϊκής Αγοράς: Θεσσαλονίκης Μουσική εκδήλωση.
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής (Κήπος με τα Αγάλματα): Μουσική εκδήλωση.
  • Αρχαιολογικός χώρος Δίου: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό.
  • Βυζαντινή Αρχιεπισκοπή Πύδνας: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό από 21:00 έως 24:00.
  • Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού «Ιουστινιανός»: Νέα Φλογητά Συναυλία Jazz και Βlues.
  • Μονή Ζυγού - Ουρανούπολη: Μουσική εκδήλωση με το κουαρτέτο εγχόρδων «Αριστοτέλης» και προβολή ταινίας μικρού μήκους.
  • Σπήλαιο και Μουσείο Σπηλαίου Πετραλώνων: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό με ξενάγηση και μουσική εκδήλωση.
  • Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας: Μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα «Ex Oriente Lux».
  • Αρχαιολογικός Χώρος Λόγγου Έδεσσας: Θέατρο σκιών, εκδήλωση / εγκατάσταση ομίλου φίλων αστρονομίας.
  • Παλαιά Μητρόπολη Εδεσσας: Βυζαντινή μουσική.
  • Αρχοντικό Βούρκα: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό.
  • Ι.Ν. Παναγίας Κουμπελίδικης: Συναυλία βυζαντινής μουσικής. Θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση «Διγενής Ακρίτας».
  • Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας: Εκδήλωση με κλασική μουσική - Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας Συναυλία έντεχνης μουσικής.
  • Αύλειος χώρος Μουσείου Βασιλικών Τάφων των Αιγών: Συναυλία παραδοσιακής μουσικής.
  • Σχολή Αριστοτέλους - Αρχαία Μίεζα: Συναυλία με κουαρτέτο τζαζ / έθνικ - εικαστική εκδήλωση.
ΗΠΕΙΡΟΣ - ΕΠΤΑΝΗΣΑ
  • Αρχαιολογικός Χώρος ΝΑ Ακρόπολης Κάστρου Ιωαννίνων: Συναυλία των Αnema e Core.
  • Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης: Θεατρική παράσταση με τίτλο: «Μανδραγόρας».
  • Αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου: Βραδιά με έντεχνη λαϊκή μουσική.
  • Ιστορικό Γεφύρι Αρτας: Μουσική εκδήλωση.
  • Αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης: Συναυλία της Monika -Αρχαιολογικό Μουσείο Αρτας: Ανοικτό για το κοινό από 21:00 έως 24:00.
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας: Συναυλία εγχόρδων.
  • Αρχαιολογικός χώρος Πύργου Ραγίου: Ανοικτός 20:00-24:00.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου: Ανοικτό για το κοινό έως τη 01:00 πρωινή.
  • Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, Υπάτη: Ανοικτό για το κοινό με ξενάγηση και μουσική - χορευτική εκδήλωση.
  • Αρχαιολογικός χώρος Φρουρίου Λάρισας: Μουσική εκδήλωση.
  • Αρχαϊκός Ναός Απόλλωνα:
    α) 21:00 έως 22:30: Εντεχνη ελληνική μουσική
    β) από τις 22:45 ρεσιτάλ Φλάουτου με την Angela Bratic και συνοδεία πιάνου με την Dragana Giorgeviο.
  • Βυζαντινό Κάστρο Τρικάλων: Συναυλία με την ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης».
ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας: Εκθεση ζωγραφικής και μουσική εκδήλωση.
  • Φρούριο Καράμπαμπα στη Χαλκίδα με την έκθεση αρχιτεκτονικών γλυπτών στον Δυτικό Προμαχώνα: Ο χώρος του φρουρίου και του εκθεσιακού χώρου ανοικτός για το κοινό από 19:00 έως 24:00 και συνοδευτική εκδήλωση προκλασικής μουσικής από 20:00 έως 23:00.
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας: Εκδήλωση έντεχνης μουσικής στη δημοτική πλατεία έναντι Μουσείου.
  • Αύλειος χώρος Αρχαιολογικής Συλλογής Θεσπιών: Εκδήλωση έντεχνης μουσικής.
  • Αρχαιολογικό Mουσείο Δελφών: Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας.
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας: Ξενάγηση και μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα Pulsar.
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης: Ξενάγηση και εκδήλωση με λαϊκή ορχήστρα.
  • Αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης Πρόερνας Ν. Μοναστήρι Φθιώτιδας: Ξενάγηση και θεατρική παράσταση «Ηλέκτρα».
  • Αρχαιολογικός Χώρος Στράτου (εξωτερικός χώρος, ΒΑ του αρχαίου θεάτρου): Εκδήλωση με ορχήστρα ποικίλης μουσικής.
  • Αρχαιολογικός χώρος Πλευρώνας: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό.
ΑΤΤΙΚΗ
  • Ρωμαϊκή Αγορά: Μουσική εκδήλωση με τη Φιλαρμονική Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων.
  • Κήπος Νομισματικού Μουσείου: Οι εκθεσιακοί χώροι του Νομισματικού Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό από 18:30 έως 20:30, με οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες 20 ατόμων. Μουσική εκδήλωση «Πάμε μια βόλτα στο Φεγγάρι». Τραγούδι: Αναστασία Μουτσάτσου, Πιάνο: Μάριος Στρόφαλης. Ωρα: 21:30.
  • Επιγραφικό Μουσείο: Προβολή της ταινίας «Αγέλαστος Πέτρα» του Φ. Κουτσαφτή. Ωρα: 20:30.
  • Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου (εκτός περίφραξης χώρου, περιοχή Τουριστικού Περιπτέρου): Συναυλία «Ενα φεγγάρι τον Αύγουστο» με τις Τ. Τσανακλίδου και Ελ. Τσαλιγοπούλου.
  • Αμφιαράειο: Μουσική εκδήλωση.
  • Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας (Μεγάλα Προπύλαια): Μουσική εκδήλωση με τους Μάρθα Φριντζήλα και Τάκη Φαραζή.
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων - Κρήνη Θεαγένους: Οι χώροι ανοικτοί για το κοινό.
  • Αρχαιολογικός χώρος Ιερού Ποσειδώνα στον Πόρο: Ρεσιτάλ πιάνου.
  • Κάστρο Χώρας Κυθήρων: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό έως τις 24:00.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • Βυζαντινό Μουσείο Χίου (Μετζητιέ Τζαμί): Ανοικτό για το κοινό.
  • Κάστρο Χίου: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό.
  • Αρχαιολογικός Χώρος στο Αρχοντίκι Ψαρών: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό έως 24:00.
  • Αρχαιολογικός Χώρος Εμποριού Χίου: Ομιλίες από την Δέσποινα Τσαρδάκα και τον Σταμάτη Κριμιζή. Κάστρο Μυτιλήνης: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό έως 24:00.
  • Λέσβος - Κάστρο Μήθυμνας: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό έως 24:00.
  • Αρχαιολογικός Χώρος προϊστορικού οικισμού Θερμής: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό έως 24:00.
  • Αρχαιολογικός Χώρος Μέσων: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό έως 24:00.
  • Αρχαιολογικός Χώρος Καβειρίου: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό έως 24:00.
  • Αρχαιολογικός Χώρος Πολιόχνης: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό έως 24:00.
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • Αρχαιολογική Συλλογή Αμοργού: Ανοικτή για το κοινό από 21:00 έως 24:00. Μουσική εκδήλωση «Του Φεγγαριού και του Ερωτα», με τη «Χορωδία Γυμνασίου-Λυκείου Αμοργού». Συνδιοργάνωση με τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Χώρας Σημωνίδης». Στις 23:00 η «Σονάτα του Σεληνόφωτος».
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Ανδρου: Ανοικτό για το κοινό από 21:00 έως 24:00. Στις 22:00 και στις 23:00 η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» -Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου στην Ικαρία Ανοικτό για το κοινό από 21:00 έως 24:00. Στις 22:00 και στις 23:00 η «Σονάτα του Σεληνόφωτος».
  • Αρχαιολογική Συλλογή Κάμπου στην Ικαρία: Ανοικτή για το κοινό από 21:00 έως 24:00. - Στις 22:00 και στις 23:00 η «Σονάτα του Σεληνόφωτος».
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Ιου: Στις 22:00 και στις 23:00 η «Σονάτα του Σεληνόφωτος».
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας: Ανοικτό για το κοινό από 21:00 έως 24:00. Μουσικό δρώμενο «Του Φεγγαριού και του Ερωτα». Στις 23:00 η «Σονάτα του Σεληνόφωτος».
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου: Στις 22:00 και στις 23:00 η «Σονάτα του Σεληνόφωτος».
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου: Μουσική εκδήλωση «Του Φεγγαριού και του Ερωτα». Στις 23:00 η «Σονάτα του Σεληνόφωτος».
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου: Μουσική εκδήλωση «Του Φεγγαριού και του Ερωτα» στον κήπο του Μουσείου με τον Νότη Μαυρουδή. Στις 23:00 η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος Σάμου Μουσικό δρώμενο «Του Φεγγαριού και του Ερωτα». Στις 23:00 η «Σονάτα του Σεληνόφωτος».
  • Αρχαιολογικός Χώρος Ηραίου Σάμου: Μουσικό δρώμενο «Του Φεγγαριού και του Ερωτα». Στις 23:00 η «Σονάτα του Σεληνόφωτος».
  • Αρχαιολογικός Χώρος Υρίων Νάξου: Μουσική εκδήλωση «Οπου αγαπάς και όπου γης» με τη Μαρία Αναματερού. Στις 23:00 η «Σονάτα του Σεληνόφωτος».
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου: Μουσικό δρώμενο «Του Φεγγαριού και του Ερωτα». Στις 23:00 η «Σονάτα του Σεληνόφωτος».
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου Σάμου: Μουσικό δρώμενο «Του Φεγγαριού και του Ερωτα». Στις 23:00 η «Σονάτα του Σεληνόφωτος».
  • Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου Σαντορίνης: Μουσική με τη Μαρίζα Κωχ. Στις 23:00 η «Σονάτα του Σεληνόφωτος».
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου: Στις 22:00 και στις 23:00 η Σονάτα του Σεληνόφωτος.
  • Κάστρο Σίφνου: Στα τείχη της αρχαίας πόλης: Θεατρικό δρώμενο.
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου: Στις 22:00 και στις 23:00 η Σονάτα του Σεληνόφωτος.
  • Αρχαιολογικός Χώρος Κιονίων Τήνου: Στις 22:00 και στις 23:00 η Σονάτα του Σεληνόφωτος.
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου: Μουσική εκδήλωση με τα 100 ερωτικά σονέτα του Πάμπλο Νερούδα.
  • Ρόδος - Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου: Ανοικτό για το κοινό.
  • Ρόδος - Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό.
  • Ρωμαϊκό Ωδείο Κω: Συναυλία.
  • Χαμάμ Κω: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό.
  • Πάτμος - Αρχοντικό Νικολαΐδη: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών: Ανοικτό για το κοινό από 20:00 έως 00:30.
  • Κάστρο Πατρών: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό.
  • Φρούριο Ρίου: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό.
  • Κάστρο Χλεμούτσι Κυλλήνης: Δρώμενα Μεσαιωνικών Ημερών Καλοκαιριού.
  • Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό.
  • Στο αίθριο του Μ.Ι.Ο.Α. (Παλαιό Μουσείο): Μουσική εκδήλωση - Φρούριο Παλαμηδίου Μουσική εκδήλωση με τους V.I.U.
  • Κάστρο Ακροκορίνθου: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό.
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας:
    α) Ανοικτό για το κοινό από 20:00 έως 23:00
    β) Αφήγηση παραμυθιών από τη Θεοδοσία Ψευτέα, στον κήπο του Μπενάκειου κτιρίου. Ωρα 20:00
    γ) Μουσική εκδήλωση με τους «Μοραΐτες», στον πεζόδρομο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας.
  • Εσωτερικός περίβολος Κάστρου Καλαμάτας: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό.
  • Ακρόπολη Φρουρίου Πύλου: Θεατρική παράσταση με το έργο «Ορνιθες».
  • Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά: Μουσική εκδήλωση.
Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Α.Σαμαράς: Σε δύο χρόνια θα έχουμε μια διαφορετική Ελλάδα 
Για ανάγκη ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας, της ανάκαμψης της οικονομίας και την εμπέδωσης στους πολίτες του αισθήματος της ασφάλειας, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
στο υπουργικό Συμβούλιο, παρουσιάζοντας τους στόχους της κυβέρνησης.
Στην ομιλία του προς τους υπουργούς, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, τόνισε πως τα μέτρα δεν είναι μάταια και επεσήμανε πως σε δύο χρόνια θα υπάρχει μια διαφορετική Ελλάδα. Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων των 11,8 δισ. ευρώ ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα είναι δύσκολες, δυσάρεστες και επώδυνες, αλλά αναγκαίες. Είναι όμως οι τελευταίες και θα συνοδευτούν από πολιτικές ανάκαμψης, όπως είναι η επιστροφή των χρεών του δημοσίου, η ενεργοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, το ξεπάγωμα των χρηματοδοτούμενων έργων και η πάταξη της φοροδιαφυγής με νέες μεθόδους».
Ξεκαθάρισε πως «το 2013 θα έχει αναχαιτιστεί η ύφεση και θα έχει περιοριστεί η ανεργία και τα λουκέτα» και ήταν σαφής τονίζοντας πως «η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ». Για μια ακόμα φορά πάντως κατηγόρησε όσους επιδιώκουν με τη στάση τους την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη πρόοδο προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης και της αλλαγής του κλίματος.
«Το λόμπι της δραχμής είναι πράγματι πολύ ισχυρό εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά έχασε την πρώτη μεγάλη μάχη», είπε ο κ. Σαμαράς τονίζοντας πως πλέον υπάρχει και ένα λόμπι των συμμάχων της Ελλάδας. Τονίζοντας πως, πλέον, έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, υπογράμμισε ότι «έχει ενισχυθεί η διαπραγματευτική μας θέση και έχουμε κερδίσει την αξιοπιστία μας» ενώ ξεκαθάρισε πως «θα σταθούμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, αλλά πρέπει και οι Ευρωπαίοι να σταθούν συνεπείς δίνοντας προτεραιότητα στην οικονομική μας ανάπτυξη».
Κάλεσε τους υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και μάλιστα μέτρων που θα οδηγούν στην ανάπτυξη καθώς, όπως είπε, «αν είναι μόνο τα 11,5 δισ. των περικοπών χωρίς πολιτική ανάπτυξης, τότε θα συμπληρώσουμε οκτώ χρόνια συνεχούς ύφεσης στα οποία θα έχουμε απωλέσει σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ. Δεν θα επιτρέψουμε αυτό να συμβεί, θα επισπεύσουμε όλες τις συμπληρωματικές πολιτικές, τις πολιτικές που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις επενδύσεις, θα υπάρξει μόνιμη αληθινή φορολογική μεταρρύθμιση».
Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τους υπουργούς για το μέχρι τώρα έργο τους και για το γεγονός ότι στηρίζουν τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, ενώ αναφερόμενος στα κονδύλια που θα δοθούν στους ΟΤΑ είπε χαρακτηριστικά: «στραγγίξαμε την τελευταία σταγόνα που υπήρχε για να στηρίξουμε το έργο τους».
Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με ορίζοντα τετραετίας, χαρακτήρισε «ευαγγέλιο» την προγραμματική συμφωνία των τριών εταίρων που στηρίζουν την κυβέρνηση και ξεκαθάρισε πως όλα όσα έχουν συμφωνηθεί θα έχουν υλοποιηθεί μέσα σε τέσσερα χρόνια. Κάλεσε, μάλιστα, τους υπουργούς να βρουν τρόπους για αύξηση των εσόδων του κράτους λέγοντάς τους: «ξέρω ότι φτάσαμε μέχρι το κόκκαλο, πρέπει να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε τα έσοδα καθώς τα 11, 5 δισ. είναι μόνο από περιορισμό δαπανών».
Τέλος, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την τοποθέτηση του Κωσταντίνου Μενδάκου στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ στις θέσεις των 4 αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου τοποθετούνται οι Σπύρος Ζιάκος, Χαράλαμπος Δημάδης, Βασίλης Λυκούδης και Γιώργος Γιαννούλης. Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναλαμβάνει η Γαρουφαλιά Καλαμπαλίκη.
ΤΟ ΝΕΟ ΟΔΥΝΗΡΟ ΠΑΚΕΤΟ
Η λίστα των νέων μέτρων ύψους 11.8 δισ. ευρώ 
Το πακέτο των μέτρων ύψους 11,8 δισ. ευρώ έκλεισε σύμφωνα με την κυβέρνηση και ήδη πανικό έχει προκαλέσει η είδηση ότι κόβονται μισθοί και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. 
Το πακέτο προβλέπει εξοικονόμηση 360 εκατ. ευρώ από προοδευτική μέση μείωση κατά 12% των ειδικών μισθολογίων, άλλα 269 εκατ. ευρώ από εξορθολογισμό μισθολογικού κόστους εκτός ΔΕΚΟ και ειδικών μισθολογίων και 69 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή κοινού μισθολογίου για τις ΔΕΚΟ.
Οι συντάξεις φαίνεται πως έχουν ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο με τις περικοπές να ανέρχονται στα 3.5 δισ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος (2,3 δισ. ευρώ) να αφορά την προοδευτική μείωση σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις με ανώτατο πλαφόν. Επιπλέον μείωση δαπανών προβλέπεται από τον «εξορθολογισμό των εφάπαξ».
Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Εδώ έχει προγραμματιστεί αναδρομική περικοπή από τον Ιούλιο του 2012 για όλες τις κατηγορίες εκτός από τους μάχιμους ένστολους για τους οποίους γίνεται προσπάθεια να μην υποστούν μειώσεις τουλάχιστον για φέτος. Σήμερα τα Προεδρεία των σωμάτων ασφαλείας έχουν οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Συντάγματος.
Από την εργασιακή εφεδρεία υπολογίζεται η εξοικονόμηση 160 εκατ. ευρώ, μέσω διαθεσιμότητας και συνταξιοδοτικής ωρίμανσης. Μαχαίρι θα μπει και στα κοινωνικά επιδόματα, το οποία αναμένεται να φτάσει το 1,2 δις. ευρώ κυρίως μέσω των αναπροσαρμογών των οικογενειακών επιδομάτων, των επιδομάτων αναπηρίας, τη μείωση των φοροαπαλλαγών, αλλά και τον περιορισμό του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, την κατάργηση των ειδικών εποχιακών επιδομάτων ανεργίας κ.ά.
Τέλος η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ αναμένεται να «δώσει» 75 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει περεταίρω μείωση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έως και 30%.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 1978-1979
Το επίπεδο ζωής των Ελλήνων γύρισε 34 χρόνια πίσω 
Αποκαλυπτική μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία.
Στοιχεία-σοκ για τις δραματικές επιπτώσεις του μνημονίου στην ελληνική οικονομία περιλαμβάνει η νέα μελέτη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της αγωνιστικής δράσης των εργατικών συνδικάτων στα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», από την έκθεση προκύπτει ότι το επίπεδο ζωής των Ελλήνων έχει υποχωρήσει κατά 50%, λόγω των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις και της αύξησης της φορολογίας, ενώ η αγοραστική δύναμη των νέων κατώτατων μισθών γύρισε πίσω στο 1970-1979!
Ειδικότερα, με βάση την έκθεση, τη διετία 2010-2012, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε κατά 8%, η ύφεση αυξήθηκε, ενώ η ανεργία εκτοξεύθηκε από το 17,7% το 2011 στο 24% το 2012.
Επίσης, ενώ το 2011 οι μέσες αποδοχές στην Ελλάδα έφθαναν στα 25.470 ευρώ, δηλαδή κοντά στα επίπεδα της Πορτογαλίας και της Μάλτας, με τις νέες περικοπές το 2013, θα υποχωρήσουν στα 15.000-17.000 ευρώ, πολύ κοντά στην Εσθονία, την Τσεχία και την Κροατία.
Συνολικά από το Μάιο του 2010 μέχρι τον Ιούνιο του 2012, οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις έφθασαν στα 4,2 δισ. ευρώ και τη διετία 2010-2011 οι μειώσεις μισθών αθροίζουν περίπου το 8% του ΑΕΠ, χωρίς όμως να έχει υποχωρήσει η ανεργία, το χρέος και η ύφεση.
Λόγω της ανεργίας, αναφέρει η έκθεση, η κοινωνική ασφάλιση έχει στερηθεί πόρους ύψους 9,5 δισ. ευρώ, την ώρα που η εισφοροδιαφυγή, η «μαύρη» εργασία, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και η μη καταβολή των οφειλών του κράτους από το 1993 στα ασφαλιστικά ταμεία επιδεινώνουν σοβαρά την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.
90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ...
«Εχάθεν η Σμύρνη κι ολάκερη η Ιωνία» 
Πριν από εννιά δεκαετίες χάθηκε το διαμάντι της Ιωνίας και ολοκληρώθηκε η Μικρασιατική Καταστροφή.

Ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην αρμενική συνοικία της Σμύρνης, στις 30 Αυγούστου 1922, από τους Τούρκους βασιβουζούκους. Εκείνη την Κυριακή οι εκκλησιές έμειναν βουβές. Ο πόνος, η ατίμωση, το αίμα και ο θάνατος σφράγιζε τη μοίρα μιας ολόκληρης γενιάς... 
Η τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής κόστισε στον Ελληνισμό την αποκοπή από αλύτρωτες πατρίδες όπου έδειξε ισχυρή παρουσία από τα αρχαία χρόνια.
Από τις 13 Αυγούστου 1922, οπότε και άρχισε η τουρκική αντεπίθεση στο Αφιόν Καραχισάρ έως τις 5 Σεπτεμβρίου 1922, οπότε και ανεχώρησαν από τον λιμένα της Αρτάκης τα τελευταία τμήμα του Γ’ Σώματος, ο Ελληνικός Στρατός είχε 25 χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες.
Όπως αναφέρεται σε σχετική μνημειώδη έκδοση της Διευθύνσεως Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ, με την Καταστροφή περισσότερο από ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες της Ιωνίας καταδικάστηκαν σε αναγκαστική προσφυγιά και φτώχεια και ερισσότεροι από 600 χιλιάδες σφαγιάστηκαν από τους μαινόμενους Τούρκους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος με το υπόμνημά του στη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης του Παρισιού, στη Μικρά Ασία ζούσαν 1.694.000 Έλληνες, στη Θράκη και την περιοχή της Κωνσταντινούπολης 731.000, στην περιοχή της Τραπεζούντας 350.000 και στα Άδανα 70.000.
Οι 2.845.000 Έλληνες αποτελούσαν το 20% του πληθυσμού της περιοχής που κυριαρχούσε οικονομικά ενώ είχε καταφέρει να διατηρήσει την πολιτιστική του κληρονομιά παρ' ότι αποτελούσε μειονότητα σε εχθρικό περιβάλλον.
Αυτά τα χρήσιμα για να μην περιοριστούμε στην ασθενή μνήμη (λεγόμενων) ιστορικών και πολιτικών όπως η κ. Μαρία Ρεπούση, νυν βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, η οποία βαυκαλίστηκε συνωστισμό στην προκυμαία της Σμύρνης κι όχι κτηνωδίες Τούρκων εναντίον των Ρωμιών… Κι αυτήν την απρέπεια μάλιστα ήθελε με την ύποπτη στήριξη Μουσουλμάνων βουλευτών να τη διδάσκονται τα παιδιά της Στ' Δημοτικού αντί της αλήθειας. 
Ευτυχώς που απέναντι σ' αυτή την πνευματική φτώχεια και ανειλικρίνεια υπήρξαν συγγραφείς όπως η Διδώ Σωτηρίου και ο Ηλίας Βενέζης, οι οποίοι περιγράφουν τα πάθη και τη σταύρωση του ιωνικού Ελληνισμού με μοναδικότητα στα βιβλία «Ματωμένα Χώματα» και «Νούμερο 31328».
video 
ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣτΕ
Νέος πρόεδρος του ΣτΕ ο Κώστας Μενουδάκος 
Ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κ. Κώστας Μενουδάκος, επελέγη από το υπουργικό συμβούλιο για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η εισήγηση για το πρόσωπο του κ. Μενουδάκου ήταν του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, η οποία έγινε αποδεκτή και από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους.
Ο κ. Μενουδάκος διαδέχεται στο τιμόνι του ΣτΕ τον κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, ο οποίος διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Αξίζει να σημειωθεί ότι θεωρείται κατά κοινή ομολογία δικαστής υψηλού κύρους και αξίας, ενώ στην πολυετή διαδρομή του έχει εκδώσει σημαντικές αποφάσεις ως πρόεδρος του 5ου τμήματος του ΣτΕ για θέματα περιβάλλοντος και έχει καθοριστική συμμετοχή στην επεξεργασία σημαντικών προεδρικών διαταγμάτων. Επίσης, έχει διατελέσει διευθυντής στη Σχολή των Δικαστών και Προϊστάμενος του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης (1998-2001).
Το υπουργικό συμβούλιο, με την ίδια απόφαση, επέλεξε στη θέση των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου τους αρεοπαγίτες κ.κ.κ Σπύρο Ζιάκα, Χαράλαμπο Δημάδη, Βασίλη Λυκούδη και Γιώργο Γιαννούλη, ακολουθώντας την εισήγηση του κ. Ρουπακιώτη.
Στη θέση της αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου επελέγη η κ. Γαρυφαλλιά Καλαμπαλίκη.

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΟΕ ΣΤΙΣ 12/09
Η αφίσα της ΔΟΕ για την απεργία στις 12/9

ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ Δ.Ε. 
Υπουργείο Παιδείας: Ανασυγκρότηση του Συμβουλίου Επιλογής Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - Όλα τα ονόματα
Αρθρογράφος: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ανασυγκρότηση του Συμβουλίου Επιλογής Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
 
 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Ανακοίνωση διορισμών εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνονται τα ονόματα των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που διορίζονται σε θέσεις μονίμων εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2012-2013.
Οι διορισμοί ανά κλάδο και κατηγορία διορισμών έχουν ως εξής:
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • 87 εκπαιδευτικοί, κλάδου ΠΕ02-Φιλολόγων (2 από τον πίνακα διοριστέων του ΑΣΕΠ (60%), 70 από τον πίνακα του 24μήνου και 15 από τις ειδικές κατηγορίες)
  • 25 εκπαιδευτικοί, κλάδου ΠΕ03-Μαθηματικών (1 από τον πίνακα του 24μήνου και 24 από τις ειδικές κατηγορίες)
  • 18 εκπαιδευτικοί, κλάδου ΠΕ04.01-Φυσικών (12 από τον πίνακα του 24μήνου και 6 από τις ειδικές κατηγορίες)
  • 3 εκπαιδευτικοί, κλάδου ΠΕ04.04-Βιολόγων από τις ειδικές κατηγορίες
  • 1 εκπαιδευτικός, κλάδου ΠΕ12.08- Χημ.Μηχαν – Μεταλλειολόγων από τον πίνακα διοριστέων του ΑΣΕΠ (60%)
Με νεότερο δελτίο τύπου θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για τις ημερομηνίες κατά τις οποίες οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, στις οποίες διορίζονται, για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας.
Επισημαίνεται ότι δεν καλύφθηκε το σύνολο των θέσεων που διατέθηκαν, είτε επειδή δεν εκδηλώθηκε σχετικό ενδιαφέρον από τους υποψηφίους, είτε επειδή οι υποψήφιοι είχαν ήδη διοριστεί σε εφαρμογή άλλων διατάξεων. Οι θέσεις του ΑΣΕΠ  θα καλυφθούν, όπως ορίζεται στη σχετική εγκύκλιο και οι υπόλοιπες εφόσον ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες τροποποίησης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
Για τον πίνακα με τα ονόματα των εκπαιδευτικών ανά κλάδο πατήστε 
. Για το Δελτίο Τύπου πατήστε
ΜΕ 301 ΨΗΦΟΥΣ ...
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είναι ο νέος γραμματέας της Ν.Δ.

Αθήνα
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είναι ο νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο οποίος επικράτησε με 301 ψήφους έναντι 186 του Νικήτα Κακλαμάνη.
Ο τρίτος υποψήφιος, Θεοφάνης Λαμπρόπουλος, έλαβε 13 ψήφους. Από την κούρσα είχε αποσυρθεί την τελευταία στιγμή ο επικεφαλής του τομέα συνδικαλιστικού του κόμματος, Φίλιππος Ταυρής, μετά τον ορισμό του ως επικεφαλής των διαδικασιών για το επερχόμενο συνέδριο του κόμματος.
Ο κ. Κακλαμάνης είχε καταγγείλει παρασκηνιακές κινήσεις από «κομματικοδίαιτους που παριστάνουν τους ''σαμαροφύλακες''», ενώ επανήλθε την παραμονή της εκλογής, κάνοντας λόγο για για παρεμβάσεις στελεχών της Λεωφόρου Συγγρού εναντίον της υποψηφιότητας του.
Από την πλευρά του, ο κ. Κεφαλογιάννης, είχε αναφέρει «σε κάθε εκλογική αναμέτρηση σε κάθε δημοκρατική διαδικασία υπάρχει προτίμηση των στελεχών για κάποια πρόσωπα για κάποιες θέσεις».

Newsroom ΔΟΛ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Γεννήθηκε το 1959 στην Κρήτη.
Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια του Reading (masters) και London School of Economics (Msc) σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Στρατηγικής και Ασφάλειας στην Ευρώπη και Πολιτική Ευρωπαϊκής Ιστορίας.
Δημοσίευσε τις μελέτες: «Προβλήματα Δημοκρατίας» (2000), «Ελληνική Οικονομία σε κρίση. Μία πολιτική προσέγγιση» (1989), και «Συγκριτική Μελέτη της Πολιτικής του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Κυπριακό Ζήτημα μέχρι την Ανεξαρτησία της Κύπρου» (1986). Ξεκίνησε την πολιτική του δράση ως μέλος της ΟΝΝΕΔ το 1974 και διετέλεσε Πρόεδρος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη Μεγάλη Βρετανία.
Το 1990 πολιτεύθηκε για πρώτη φορά και εξελέγη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Ηρακλείου. Από τότε εκλέγεται συνεχώς στις εκλογές του 1993, 1996, 2000, 2004, 2007 και 2009.
Επίσης, συνέταξε το κείμενο απόφασης της Ελληνικής Βουλής για το Μάαστριχτ, η οποία αποτέλεσε την ελληνική συμβολή στη διακοινοβουλευτική διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων στη Ρώμη. Καθώς και την πρόταση του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.
Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας κατέθεσε 5 προτάσεις νόμου: «Για τη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων και υποψηφίων Βουλευτών», «Για τη διαφάνεια στην ανάθεση των Δημοσίων Έργων», «Για τη διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ», «Για τη διαφάνεια στον τρόπο διεξαγωγής και παρουσίασης των δημοσκοπήσεων», «Για την προβολή των υποψηφίων βουλευτών από τα ΜΜΕ κατά την προεκλογική περίοδο».
Διετέλεσε Γενικός Εισηγητής για τον προϋπολογισμό του 1995 και του 2010 και υπήρξε ο εισηγητής της Βουλής των Ελλήνων για τη Συνθήκη του Μάαστριχ.
Διετέλεσε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, από το Μάρτιο του 2004 έως το Σεπτέμβριο του 2007. Είναι μέλος της ειδικής διαρκούς επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.
Από το 2007 εκπροσωπεί την Ελλάδα στη διακοινοβουλευτική διάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης και είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοαραβικής φιλίας.
Το 2009 τοποθετήθηκε ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
ΑΦΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ...
«Ενοικιάζεται» ο Γιώργος Παπανδρέου! 
Τι κοινό έχει ο Μπόνο, ο Μπιλ Κλίντον, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο «Εξολοθρευτής» Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ με τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου; Είναι όλοι τους «εξέχοντες» ομιλητές ενός αμερικανικού γραφείου, του «Harry Walker Agency», που τους «κλείνει» εμφανίσεις ανά τον κόσμο, με το αζημίωτο φυσικά. 
Ουσιαστικά, ο πρώην πρωθυπουργός βρήκε έναν ακόμη τρόπο να αυξήσει τα εισοδήματά του. Η τελευταία ενασχόληση του κ. Παπανδρέου ίσως είναι η ιδανική γι' αυτόν: αμείβεται για να ταξιδεύει και να εκφωνεί «φλογερούς» λόγους, καθώς έγινε το πιο πρόσφατο μέλος του γραφείου «The Harry Walker Agency». Όπως πληροφορούμαστε από την ιστοσελίδα του γραφείου, ο κ. Παπανδρέου «ως πρωθυπουργός της Ελλάδας από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Νοέμβριο του 2011, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Καθώς έχει συμπεριληφθεί από το περιοδικό Foreign Policy στη λίστα με τους "100 κορυφαίους διανοητές" για το 2010 και "κάνοντας το καλύτερο κατά τη διάρκεια της χειρότερης χρονιάς της Ελλάδας", μιλά για την παρούσα κατάσταση της Ευρωζώνης και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, λίγοι βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τον κ. Παπανδρέου, που μπορούν να ρίξουν μια διορατική ματιά στην οικονομική κρίση, χωρίς να ξεχνούν το πού πηγαίνουμε».
Μάλιστα, η ιστοσελίδα μας προτρέπει να «κλείσουμε τον Γιώργο Παπανδρέου για δημόσιες ομιλίες, πολιτικές εκστρατείες ή ομιλίες κινήτρων». Δεν μας πληροφορεί βέβαια πόσο θα μας κοστίσει μία εμφάνιση του κ. Παπανδρέου. Αν σκεφτεί κανείς όμως τους «διορατικούς» χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της κρίσης, όπως το να οδηγήσει την Ελλάδα στο ΔΝΤ, οι συμβουλές του θα είναι «ανεκτίμητες».
Πρέπει να σημειώσουμε ότι το «Harry Walker Agency» (HWA) είναι μια επιχείρηση που «διαχειρίζεται» εξέχοντες ομιλητές και τους προωθεί σε ανά τον κόσμο σεμινάρια και events. Για να βρει τον κατάλληλο «ομιλητή», που ταιριάζει στις απαιτήσεις του πελάτη, αμείβεται με αστρονομικά ποσά. Το ίδιο αστρονομική είναι και η αμοιβή του κάθε ομιλητή για μία και μοναδική εμφάνιση. Όπως χαρακτηριστικά σημείωναν οι New York Times σε παλιότερό τους δημοσίευμα, το HWA είναι «το γραφείο που εκπροσωπεί τους πρώην προέδρους Μπιλ Κλίντον και Τζέραλντ Φορντ, καθώς και πολλούς άλλους σελέμπριτι που παίρνουν αμοιβές με πέντε ή έξι ψηφία για κάθε εμφάνιση». Για παράδειγμα, ο κ. Κλίντον, ως εξέχον μέλος του γραφείου, είχε βγάλει 9 εκατομμύρια δολάρια για 59 εμφανίσεις, μέσα σε ένα χρόνο!
Με άλλα λόγια, αφού οδήγησε τη χώρα στο γκρεμό, τώρα ο Γ. Παπανδρέου θα πληρώνεται για να δίνει μαθήματα... αντιμετώπισης της κρίσης!
ΜΕΤΡΑ ΦΩΤΙΑ ...
Κόβουν τα δώρα σε συνταξιούχους και μισθωτούς του Δημοσίου 
Σοκ από το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. - «Μαχαίρι» και στο εποχικό επίδομα.
«Όταν πρέπει να βρεις 11,6 δισ. ευρώ πρέπει να κόψεις από παντού», δήλωνε χθες εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.
Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι και το οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις προκειμένου να «κλειδώσει» το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα παρουσιαστεί στους επικεφαλείς της τρόικας που καταφθάνουν στην Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τα μέτρα, έπεσε στο τραπέζι η πλήρης κατάργηση του συνόλου των δώρων (Πάσχα, Χριστουγέννων, καλοκαίρι) για όλους τους συνταξιούχους, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και τους δημοσίους υπαλλήλους.
Η κυβέρνηση προσβλέπει ότι από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα εξοικονομηθούν 2,5 δισ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι εάν καταργηθούν πλήρως τα δώρα και το επίδομα για το καλοκαίρι των συνταξιούχων, τότε οι περικοπές στις συντάξεις μπορεί να επιβληθούν από τα 1.000 ευρώ και άνω. Ενώ, στην περίπτωση που οι μειώσεις στα δώρα είναι κλιμακωτές, τότε οι συντάξεις θα περικοπούν από τα 600 ή τα 700 ευρώ.
Στο βασικό σενάριο για το πακέτο των μέτρων, η καθαρή εξοικονόμηση από τις περικοπές στις συντάξεις ανέρχεται σε 4,6 δις. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο πρότεινε επίσης κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας για τους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου (1.000 ευρώ τον χρόνο μεικτά), εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη, «μαχαίρι» στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ, καθώς και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300- 500 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας.
Κόβουν και το εποχικό επίδομα
Στο βασικό σενάριο που σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα έχει οριστικοποιηθεί, τα εποχικά επιδόματα καταργούνται, γεγονός που σημαίνει στην περίπτωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων για παράδειγμα, μηνιαίες απώλειες 460 ευρώ για τους μήνες που δεν εργάζονται.
Τα εποχικά επιδόματα λαμβάνουν 150.000- 160.000 άτομα, που εργάζονται εποχικά, όπως ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, καλλιτέχνες, καπνεργάτες, κ.ά.
Από τις περικοπές των επιδομάτων η εξοικονόμηση είναι 1,5 δις. ευρώ.
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα ενημερώσουν σήμερα το πρωί τους αρχηγούς των κομμάτων τους για τη χθεσινή σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και νέος γύρος διαπραγματεύσεων, τόσο με τους εκπροσώπους των κομμάτων, όσο και μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Ν.Δ.
Α. Σαμαράς: Αυτό το πακέτο μέτρων θα είναι το τελευταίο 
Πρέπει να αποφύγουμε την επιστροφή στην δραχμή είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος
και προσέθεσε ότι αντίπαλος της χώρας και της παράταξης είναι το λόμπυ της δραχμής.
Τόνισε την ανάγκη να ληφθούν τα επώδυνα μέτρα των 11,5 δισ., υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «αυτό το πακέτο θα είναι το τελευταίο».
Μιλώντας για το πρόσφατο ταξίδι σε Βερολίνο και Παρίσι είπε: «Αλλάξαμε το κλίμα στην Ευρώπη που είναι η πρώτη προϋπόθεση για να παραμείνουμε στο ευρώ. Αν θέλουμε να υπάρξει ανάκαμψη πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ και να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία. Η αξιοπιστία μας έχει πέσει στο μηδέν. Ανακτήσαμε ένα μέρος της αξιοπιστίας μας και είπαμε στην ηγεσία της Ευρώπης ότι χρειαζόμαστε ανάκαμψη. Ζητήσαμε να σταματήσουν οι τοξικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας».
Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να μη βγει η χώρα από το ευρώ και αυτό ήδη αναγνωρίζεται. Υποσχεθήκαμε να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη. Θα χτυπηθεί ανελέητα και η φοροδιαφυγή και η γραφειοκρατία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη. Αυτή είναι η πεμπτουσία της στρατηγικής μας. Κάποιοι υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να οδηγήσουμε τα πράγματα σε αδιέξοδο. Αυτό δεν θα ενίσχυε την διαπραγματευτική θέση της χώρας, αλλά θα ευνοούσε εκείνους που ήθελαν την χώρα εκτός ευρώ. Όσοι υποστήριζαν εντός Ελλάδας ότι έπρεπε να αθετήσουμε τις δεσμεύσεις μας παίζουν το παιχνίδι των εκτός Ευρώπης. Κάποιοι ήθελαν την χώρα σε ρόλο Ιφιγένειας. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά».
Ο κ. Σαμαράς έδωσε έμφαση στα ζητήματα καθημερινότητας με πρώτο την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. «Η επιχείρηση ξένιος Δίας άρχισε να αλλάζει την εικόνα στο κέντρο των πόλεων. Σύντομα η Ελλάδα θα ξαναγίνει ασφαλής χώρα», σημείωσε. Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης με την εξάλειψη των προνομίων ορισμένων κοινωνικών ομάδων και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι «η αίσθηση δικαίου σφυρηλατεί την κοινωνική ενότητα».
Αναφέρθηκε, ακόμα, στα γεωστρατηγικά θέματα υποστηρίζοντας ότι «τώρα που φλέγεται η Συρία, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι το προπύργιο της Ευρώπης στην περιοχή, τους λέμε ότι δεν μπορούν να αφήσουν την Ελλάδα αβοήθητη».
Τέλος, ο κ. Σαμαράς, έκανε λόγο και για την ανάγκη κομματικής ανασυγκρότησης, τονίζοντας: «Οφείλουμε να μην ξεχνάμε την πολιτική δύναμη που μας έδωσε τη νίκη και είναι το κόμμα μας. Δεν πρέπει να χάσουμε την επαφή με την κοινωνία και γι' αυτό χρειαζόμαστε το κόμμα. Πρέπει να το αναδιοργανώσουμε, να εκλέξουμε το νέο γραμματέα και να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας, αφού άλλαξαν τα καθήκοντα και οι προτεραιότητές μας. Χρειαζόμαστε νέο γραμματέα που θα αναδιατάξει τις κομματικές οργανώσεις και θα προετοιμάσει το κόμμα για το συνέδριο που θα είναι μεγίστης σημασίας». Μόλις βγούμε από τον κυκεώνα της κρίσης, πρέπει να κάνουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ανέφερε.
Μετά την ομιλία του πρωθυπουργός ξεκίνησε η διαδικασία για την εκλογή νέου γραμματέα μεταξύ τριών υποψηφίων του Νίκητα Κακλαμάνη, του Μανώλη Κεφαλογιάννη και του Θεοδόση Λαμπρόπουλου, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 
Θα πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που ζημιώνουν το Κράτος 
Εγκύκλιος προβλέπει ότι είναι υπεύθυνοι για δόλο ή βαριά αμέλεια.
Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που με τις ενέργειές τους προκάλεσαν ζημία στο ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα.
Με βάση την εγκύκλιο, ενεργοποιείται διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι που από δόλο ή βαριά αμέλεια έγιναν υπαίτιοι να ζημιωθεί το δημόσιο, θα υποχρεώνονται πλέον σε καταβολή των αποζημιώσεων που επιδικάζονται κατά του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η εγκύκλιος:
- Ο υπάλληλος ευθύνεται έναντι του Δημοσίου για κάθε ζημιά την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο υπάλληλος ευθύνεται επίσης για την αποζημίωση την οποία κατέβαλε το Δημόσιο σε τρίτους για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, εφόσον οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια. Ο υπάλληλος δεν ευθύνεται έναντι των τρίτων για τις ανωτέρω πράξεις ή παραλείψεις του.
- Σε περίπτωση δόλου του υπαλλήλου, αυτός παραπέμπεται υποχρεωτικώς στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε περίπτωση βαρείας αμέλειας, αν ο υπάλληλος παραπεμφθεί, το Ελεγκτικό Συνέδριο, εκτιμώντας τις ειδικές περιστάσεις, μπορεί να καταλογίσει σε αυτόν μέρος μόνο της ζημιάς που επήλθε στο Δημόσιο ή της αποζημίωσης που το τελευταίο υποχρεώθηκε να καταβάλει».
Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις, παρότι προβλέπονται σε όλους τους Υπαλληλικούς Κώδικες που τέθησαν σε ισχύ κατά καιρούς, ωστόσο ουδέποτε εφαρμόσθηκαν πλην ελάχιστων περιπτώσεων. Ως εκ τούτου, από τη μία πλευρά συνεχίστηκε η ατιμωρησία των υπαλλήλων και από την άλλη δεν έχουν αναζητηθεί από το Δημόσιοι οι αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί στους πολίτες-δικαιούχους.
Η εγκύκλιος αναφέρει ότι για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα, όλες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες επέρχεται ζημία σε βάρος του Δημοσίου θα πρέπει «να αναφέρονται στο γενικό επίτροπο Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να κινείται, κατά του υπαίτιου ή των υπαιτίων υπαλλήλων, η διαδικασία αναζήτησης του ποσού που καταβλήθηκε, αμέσως μετά την πληρωμή του εκ μέρους του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., και των ΟΤΑ προς τον ζημιωθέντα τρίτο».
''ΚΛΗΡΩΝΕΙ'' ΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ Ν.Δ.
ΝΔ: Σήμερα η συνεδρίαση για την εκλογή νέου γραμματέα 
Για τις 10:30 έχει προγραμματιστεί η ειδική συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά.
Για τη θέση θα αναμετρηθούν ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ενώ τελευταία στιγμή αποσύρθηκε ο επικεφαλής του τομέα συνδικαλιστικού του κόμματος Φίλιππος Ταυρής. Είχε προηγηθεί ορισμός του κ. Ταυρή ως επικεφαλής των διαδικασιών για το επερχόμενο συνέδριο του κόμματος.
Οι δύο υποψήφιοι έχουν ήδη διασταυρώσει τα ξίφη τους με τον κ. Κακλαμάνη να κάνει χθες Τετάρτη εκ νέου λόγο για παρεμβάσεις στελεχών της Λεωφόρου Συγγρού εναντίον της υποψηφιότητας του.

«Βασιλικότεροι του Βασιλέως τηλεφωνούν και η φράση που λένε είναι, ‘’η κεντρική διοίκηση είναι δεν επιθυμεί τον τάδε’’. Τι θα πει η κεντρική διοίκηση δεν επιθυμεί τον τάδε;» δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης στον «Βήμα 99,5». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι απέστειλε σχετική επιστολή «με ονόματα» στον απερχόμενο γενικό γραμματέα, υπό την ευθύνη του οποίου γίνονται οι εκλογές, και στον πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής κ. Τραγάκη.

Ο κ. Κεφαλογιάννης, μιλώντας επίσης στον «Βήμα 99,5», εκτίμησε ότι «σε κάθε εκλογική αναμέτρηση σε κάθε δημοκρατική διαδικασία υπάρχει προτίμηση των στελεχών για κάποια πρόσωπα για κάποιες θέσεις».

«Σε αυτές τις διαδικασίες αλίμονο και να υπήρχε παρέμβαση από την ηγεσία. Δεν υπάρχουν τέτοια θέματα. Αλλά όλα τα στελέχη έχουν την προτίμησή τους: Και θα βρούμε και πάρα πολλά λευκά, η ασταύρωτα ψηφοδέλτια, όπου με αυτό τον τρόπο θα εκφράσουν την προτίμησή τους στη κάλπη» συμπλήρωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.