Powered By Blogger

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΟΡΙΑΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Με σοβαρές «απώλειες» υπερψηφίστηκε το ν/σ για τις αποκρατικοποιήσεις 
Υπερψηφίστηκε, σχεδόν στο σύνολό του, από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις στις ΔΕΚΟ και την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου.  
Ο Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα μπορεί να διατυπώνει προτάσεις επί του σχεδίου της προκήρυξης που θα λαμβάνει υπόψη το Ταμείο. 
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας: 
Το άρθρο 1 υπερψηφίστηκε με 173 ψήφους υπέρ και 120 κατά.
Το άρθρο 2 υπερψηφίστηκε με 148 ψήφους υπέρ και 139 κατά.
Το άρθρο 3 υπερψηφίστηκε με 156 υπέρ και 135 κατά.
Το άρθρο 4 καταψηφίστηκε με 146 ψήφους υπέρ, αντί των 147 που χρειαζόταν για να «περάσει»
Το άρθρο 5 υπερψηφίστηκε με 155 ψήφους υπέρ και 135 κατά.
Η τροπολογία 38 καταψηφιστήκε. 
Η τροπολογία με γενικό αριθμό 33 υπερψηφίστηκε.
Το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ έγινε δεκτό επί της αρχής και των άρθρων και στο σύνολο κατά πλειοψηφία.
Τι περιλαμβάνει το κάθε άρθρο:
Άρθρο 1
Περιλαμβάνει τα επείγοντα μέτρα Εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015. Δεκτό.
Άρθρο 2
Κατάργηση ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών, Ραφήνας. Δεκτό.
Άρθρο 3
Ρυθμίζονται θέματα αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών συναφή με τις πράξεις Νομοθετικού Περιοεχομένου που κυρώνονται με τον παρόντα νόμο.
Άρθρο 4
Ρυθμίζονται κατεπείγοντα θέματα του Υπουργείου Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών, Παιδείας. Mείωση αποδοχών υπαλλήλων του Δημοσίου. Δεκτό
Άρθρο 5
Καταργείται η υποχρέωση των μηχανικών περί καταβολής εισφοράς υπέρ του ΤΕΕ για τις πάσης φύσεως λειτουργικές δαπάνες. Δεκτό.
Τροπολογία
Πρόκειται για την τροπολογία που αφορά την ένταξη του ασφαλιστικό ταμείου ΕΤΑΠΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ. Περιλαμβάνονται τα επαγγέλματα των δικηγόρων, γιατρών, συμβολαιογράφων. Απορρίφθηκε.
Εκπλήξεις στη ψηφοφορία
Γραμμή της ΔΗΜΑΡ ήταν η καταψήφιση του άρθρου 2, 3, 4, ενώ «παρών» ψήφισαν στην τροπολογία για την ένταξη του ταμείου των δημοσιογράφων στον ΕΟΠΥΥ.
Κατά την ψηφοφορία, από τη ΔΗΜΑΡ ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γιάννης Πανούσης ήταν απόντες. 
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δηλώνει «παρών» στο άρθρο 4, ενώ καταψηφίζει την τροπολογία που αφορά στον ΕΟΠΥΥ. 
Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ωστόσο ψήφισε «ναι» σε όλα, όπως επίσης και ο Πύρος Δήμας.
«Παρών» στο άρθρο 2 δήλωσε ο Θεόδωρος Παραστρατίδης, ενώ ο Θάνος Μωραίτης το καταψήφισε. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Μάρκος Μπόλαρης δήλωσαν «ναι» στην τροπολογία για την ένταξη των δημοσιογράφων στον ΕΟΠΥΥ.
Ο Γιάννης Δριβελέγκας διαφοροποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντας το άρθρο 3, ενώ ο Κώστας Τριαντάφυλλος δήλωσε παρών στα άρθρα 2 και 3. Ο Γιώργος Ντόλιος καταψήφισε το άρθρο 2 και υπερψήφισε την τροπολογία.
Ο Σίμος Κεδίκογλου ψήφισε «ναι» στο άρθρο 4, ενώ καταψήφισε την τροπολογία για την ένταξη του ταμείου των δημοσιογράφων στον ΕΟΠΥΥ. Τη συγκεκριμένη τροπολογία καταψήφισε και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε στον Πρόεδρο της Βουλής το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013.
Το μεσημέρι αναμένεται ο κ. Στουρνάρας να παρουσιάσει τα βασικά μεγέθη και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται μέτρα ύψους 9,5 δισ. ευρώ, από το πακέτο των 13,5 δισ., με περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα και φοροαπαλλαγές.

Τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό από τη σημερινή ψηφοφορία

Βαριά τραυματισμένη η κυβέρνηση, εισέρχεται στην διαβολοβδομάδα που θα κρίνει το μέλλον της, αν δηλαδή θα μπορέσει να περάσει το Μνημόνιο 3 και να διατηρηθεί στην εξουσία. Η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή των 7 άρθρων για τις αποκρατικοποιήσεις προκάλεσε βαριές απώλειες στον κυβερνητικό συνασπισμό, προκάλεσε έντονες συγκρούσεις στα κόμματα και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ οι πληροφορίες λένε ότι έχει δημιουργεί μέγα θέμα και δεν αποκλείονται εξελίξεις.
Η ήττα της κυβέρνησης, που είναι μήνυμα ότι ίσως τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως θέλουν την επόμενη εβδομάδα στη ψήφιση του πακέτου μέτρων, όπου θα περιλαμβάνονται και τα εργασιακά, προήλθε από την καταψήφιση δύο σημαντικών σημείων. Το πρώτο αφορούσε την τροπολογία που έβαζε στον ΕΟΠΥΥ τα ταμεία των δημοσιογράφων, γιατρών κ.λπ. Συγκεκριμένα η τροπολογία αφορά «διευκολύνσεις σε Δήμους και νομικά πρόσωπα τους για την αποπληρωμή των δανείων τους, την μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτων του δημοσίου στο Ελληνικό, την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ των ευγενών ταμείων των γιατρών, δημοσιογράφων, των δικηγόρων, των μηχανικών και των τραπεζικών υπαλλήλων».
Η τροπολογία καταψηφίστηκε με 143 όχι και 136 ναι αλλά πίσω από το θέμα αυτό υπάρχει πολύ έντονο παρασκήνιο.
Η δεύτερη ήττα αφορά το άρθρο 4 το οποίο αφορά την κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ του ΤΕΕ. Στο συγκεκριμένο θέμα υπήρξε μεγάλο λάθος του προεδρείου το οποίο ανακοίνωσε αρχικά ότι το άρθρο πέρασε. Ωστόσο, απαιτούνταν οι μισοί από τους 293 παρόντες αλλά «ναι» ψήφισαν οι 146. Μετά από ένσταση των Ανξάρτητων Ελλήνων αποδείχθηκε ότι δεν πέρασε το άρθρο και αύριο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Βεβαίως πέρασε το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις αλλά με σημαντικές απώλειες καθώς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σήκωσαν αντάρτικο και δεν άκουσαν τις χθεσινές προτροπές του προέδρου τους. Αλγεινή εντύπωση, που συζητήθηκε εντόνως, ήταν και το γεγονός ότι δεν πήγαν να ψηφίσουν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να πνέουν μένα κατά του αρχηγού τους που ενώ ήταν στη Βουλή τους άφησε μόνους στην αίθουσα της Ολομέλειας.
Εκεί όμως που έγινε πανικός ήταν με την τροπολογία για την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ όλων των λεγόμενων υγιειών ταμείων, μεταξύ αυτών και των δημοσιογράφων που όμως είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, χρηματοδοτείται δηλαδή με ίδιους πόρους και το αγγελιόσημο για το οποίο υπάρχει μεγάλη συζήτηση. Η τροπολογία καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση, καθώς και 23 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ακολούθησαν την επίσημη «γραμμή», ενώ υπερψηφίστηκε από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και έναν της ΔΗΜΑΡ, που διαφοροποιήθηκαν από τα κόμματά τους. Στους 10 απόντες περιλαμβάνονταν και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Η καταψήφιση της τροπολογίας αποτελεί την πρώτη σημαντική ήττα της κυβέρνησης και αναμένονται εξελίξεις. Το παρασκήνιο είναι ιδιαίτερα έντονο με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να συγκρούονται για το ποιος είχε την ευθύνη.
Το ένα σενάριο κάνει λόγο για μια τροπολογία η οποία ήρθε ξαφνικά «συστημένη» στον κ. Στουρνάρα ο οποίος και την ενέταξε συμφωνώντας πλήρως καθώς προφανώς είναι μνημονικιακή υποχρέωση να γίνουν όλα τα ταμεία ένα και στον ΕΟΠΥΥ. Αργά το βράδυ της Τρίτης επικράτησε χαμός μεταξύ των δημοσιογράφων, κηρύχθηκε απεργία διαρκείας και άρχισαν τα τηλέφωνα για τον ποιος έδωσε την τροπολογία. Το πρώτο σενάριο λέει λοιπόν ότι δόθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης. Μετά το σάλο που προκλήθηκε, ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι η ΝΔ αποφάσισε να αποσύρει ο κ. Στουρνάρας την τροπολογία ώστε αυτή να συζητηθεί και να ξανακατατεθεί αργότερα. Το πρωί σήμερα όμως το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε και με… αρχηγό τον Πάρη Κουκουλόπουλο, είπαν ότι θα καταψηφίσουν συνολικά το νομοσχέδιο αν αποσυρθεί η τροπολογία. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι τον κ. Κουκουλόπουλο στρίμωξαν οι τραπεζοϋπάλληλοι οι οποίοι ζήτησαν να μην υπάρξει εξαίρεση για τους δημοσιογράφους.
Από το ΠΑΣΟΚ ωστόσο έλεγαν ότι πίστευαν ότι θα αποσυρόταν η τροπολογία ενώ όταν αυτό δεν έγινε επικράτησε πανικός και ο καθένας ψήφιζε ότι ήθελε.
Η γραμμή της ΔΗΜΑΡ ήταν η καταψήφιση του άρθρου 2 και 3, στην ψήφιση του άρθρου 4 και «παρών» στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, Βασίλης Οικόνομου διαφοροποιήθηκε ψηφίζοντας σε όλα «ναι».
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δηλώνει «παρών» στο άρθρο 4, ενώ καταψηφίζει την τροπολογία που αφορά στον ΕΟΠΥΥ. Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ωστόσο ψήφισε «ναι» σε όλα, ενώ ο Συμεών Κεδίκογλου ψήφισε «ναι» στο άρθρο 4. Ο Μιχάλης Κασσής καταψήφισε το άρθρο 2 και δήλωσε «παρών» στο άρθρο 4. Η Άντζελα Γκερέκου διαφοροποιήθηκε από την γραμμή ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντας το άρθρο 3.
«Παρών» στο άρθρο 2 δήλωσε ο Θεόδωρος Παραστρατίδης του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Θάνος Μωραίτης καταψήφισε το άρθρο 2.  Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Μάρκος Μπόλαρης και Αχμέτ Χατζηοσμάν δήλωσαν «ναι» στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ. Ο Γιάννης Δριβελέγκας διαφοροποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντας το άρθρο 3, ενώ ο Κώστας Τριαντάφυλλος δήλωσε παρών στα άρθρα 2 και 3. Ο Γιώργος Ντόλιος καταψήφισε το άρθρο 2 και υπερψήφισε την τροπολογία κρατώντας απόσταση από τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Πύρρος Δήμας ψήφισε «ναι» σε όλα.
Μετά από όλο αυτό το μπάχαλο, το ΠΑΣΟΚ συγκάλεσε εκτάκτως για τις 7.30 την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Θα ψηφιστεί το Μνημόνιο ή θα πέσει η κυβέρνηση. Αν την επόμενη εβδομάδα η ΔΗΜΑΡ μείνει και δηλώσει παρών στα εργασιακά θα χρειαστούν συνολικά στην κυβέρνηση 151 ψήφοι. Αν αποχωρήσει χρειάζεται πλειοψηφία 142 βουλευτών. Χωρίς της ΔΗΜΑΡ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν 160 βουλευτές, ωστόσο, 5 πράσινοι βουλευτές έχουν δηλώσει ότι δε θα ψηφίσουν ενώ υπάρχουν κι άλλοι δύο υποψήφιοι. Ίσως η συνεδρίαση της Κ.Ο. να βγάλει εντολή για κομματική πειθαρχία κατά την επόμενη ψήφιση ώστε να «συνετιστούν» οι αντάρτες.
Όμως η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή σε κανένα κόμμα. Στη ΝΔ μπορεί να έχουν «μπετοναριστεί» όμως οι γκρίνιες δε λείπουν. Στο ΠΑΣΟΚ είναι υπό διάλυση ενώ η ΔΗΜΑΡ είναι χαμένη στο διάστημα. Και η κυβέρνηση στην κόψη του ξυραφιού.
Τέλος, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συγκάλεσε σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες για να αξιολογήσει την κατάσταση, καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ενόψει των δύσκολων ψηφοφοριών της ερχόμενης εβδομάδας.
Το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου είναι: ο καθένας αναλαμβάνει πλέον τις ευθύνες του – η χώρα ή θα σωθεί ή θα βουλιάξει.
ΑΡΘΡΟ ''ΒΟΜΒΑ'' ΤΟΥ ΣΤΕΡΝ
Stern: Η Κίνα προστατεύει την Ελλάδα και απειλεί τη Μέρκελ 
Τι κρύβεται πίσω από την αλλαγή στάσης της Γερμανίας απέναντι στην ελληνική κρίση χρέους;  Ο «Δράκος» απειλεί τα «πάντσερ» ότι θα σταματήσει τις ενέργειες για να σωθεί το ευρώ 
 Την καθοριστική παρέμβαση της Κίνας στην αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα στην Ευρώπη αποκαλύπτει το σοβαρότερο Γερμανικό περιοδικό, το Stern
Με ένα άρθρο «βόμβα» o Γερμανός δημοσιογράφος Hans-Ulrich Jörges καταρρίπτει τις αιτιάσεις περί αλλαγής στάσης της Μέρκελ και αποκαλύπτει την καθοριστική παρέμβαση της Κίνας.
Η στρατηγική συμμαχία της Αθήνας με την υπερδύναμη Κίνα, δίνει ανάσες ζωής στην Ελλάδα και τρομάζει παράλληλα τους Ευρωπαίους που τρέμουν το ενδεχόμενο να σταματήσει το Πεκίνο να βοηθάει στη διάσωση του ευρώ.
Τι κρύβεται πίσω από την αλλαγή στάσης της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα;
Το περιοδικό Stern σημειώνει την εντυπωσιακή μεταστροφή της γερμανικής πολιτικής απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα μετά την επίσκεψη Μερκελ στην Κίνα στα τέλη Αυγούστου.
«Ξαφνικά όλοι στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, χωρίς να αποκλείουν πλέον την επιμήκυνση του προγράμματος ή ακόμη και ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Ακόμη και οι πιο συντηρητικές φωνές βαυαρώνπολιτικών, που ζητούσαν τη θυσία της Ελλάδας προς παραδειγματισμό, σίγησαν», αναφέρει ο Γερμανός δημοσιογράφος.
Σύμφωνα με το συντάκτη η μεταστροφή αυτή οφείλεται στις έντονες παρασκηνιακές πιέσεις που ασκήθηκαν από την κινεζική ηγεσία κατά την επίσκεψη Μέρκελ στο Πεκίνο. Λέγεται ότι ο πρωθυπουργός Wen Jiabao απείλησε χωρίς περιστροφές την καγκελάριο της Γερμανίας στις μεταξύ τους συζητήσεις ότι «έχουμε ήδη χάσει 30 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα. Εάν χάσουμε άλλα 40, δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα πλέον για τη σταθεροποίηση του ευρώ».
Πέρα από την έκθεση της Κίνας στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, το ύψος της οποίας δεν είναι ακριβώς γνωστό και τους φόβους για φαινόμενο ντόμινο σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημαντικό ρόλο στις κινήσεις της κινεζικής ηγεσίας παίζει και «η στρατηγική συμμαχία» που έχουν συνάψει Κίνα και Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «η Κίνα έχει επιλέξει την Ελλάδα ως την “πύλη της στην Ευρώπη”, με στόχο να δημιουργήσει ένα σύγχρονο “δρόμο του μεταξιού” για το παγκόσμιο εμπόριο.
Θυμόμαστε άλλωστε και χαμόγελα ικανοποίησης και αισιοδοξίας των δύο χωρών όταν υπογράφηκε η συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά.
Η επένδυση στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας είναι μόνο η αρχή. Ήδη οι Κινέζοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για άλλα ελληνικά λιμάνια, διαπραγματεύονται συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες για την κατασκευή ανεμογεννητριών και εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας, ενώ ενδιαφέρονται και για το 40% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά τη λήξη του συμβολαίου διαχείρισης που κατέχει σήμερα γερμανική εταιρεία. Αλλά και για το λιμάνι του Πειραιά στόχος των Κινέζων είναι να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο λιμάνι μεταφοράς container στη Μεσόγειο, μέσω του οποίου θα διοχετεύονται κινεζικά προϊόντα σε Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.
Εάν η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρωζώνη, οι κινεζικές επενδύσεις θα έχαναν μονομιάς την αξία τους. Η Κίνα θα είχε επενδύσει σε ένα αποτυχημένο κράτος που θα βυθιζόταν στην εξαθλίωση και η υπόλοιπη Ευρώπη θα έπρεπε «να το πληρώσει».
«Είναι πολύ πιθανό, ότι στο ευρωπαϊκό πόκερ η Κίνα έδωσε φλος ρουαγιάλ στους Έλληνες. Και αυτοί δεν το έχουν πάρει είδηση ακόμη.»

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΤΑΧΘΗΚΕ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ 
Τι προκάλεσε το «ΟΧΙ» και την εποποιΐα 
Πώς είχε προετοιμαστεί για την επίθεση η ελληνική πλευρά και με ποιους τρόπους κινήθηκε πριν από την ιταλική εισβολή 
Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου
Σε εθνικές επετείους όπως είναι η σημερινή πολλοί είναι εκείνοι που νομίζουν ότι μπορούν να ξαναγράψουν την ιστορία αναλόγως με την πολιτική σκοπιά υπό την οποία αντιμετωπίζουν τα πράγματα. Τα ντοκουμέντα και η ιστορική αλήθεια όμως αποδεικνύουν κάτι άλλο: οι Έλληνες στάθηκαν αντάξιοι της περιστάσεως και στάθηκαν απέναντι σε τέσσερις στρατούς, τον Ιταλικό, τον Αλβανικό, το Γερμανικό και τον Βουλγαρικό.
Όταν πέρυσι τέτοιο καιρό γράψαμε για την Ελλάδα που αντιτάχθηκε σε τέσσερις στρατούς, ορισμένοι έσπευσαν να εξετάσουν το κείμενο κάτω από το μικροσκόπιο της κομματικής πειθαρχίας τους. Μόνο που δεν έγραψαν σελίδες δόξας και τιμής τα κόμματα κατά τη διάρκεια της εποποιΐας 1940 – 1941.
Η αρνητική απάντηση του Ιωάννου Μεταξά στον Ιταλό πρέσβυ Εμμανουέλε Γκράτσι στα περί ελευθέρας διελεύσεως του ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο ήταν το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής που ακολουθούσε η Αθήνα. Κανείς σοβαρός ιστορικός δεν μπορεί να παραβλέψει την πολιτική αμυντικής προπαρασκευής που δρομολογήθηκε ήδη από την αρχή της δεκαετίας του 1930. Ωστόσο δεν μπορεί να λάβει και υπ' όψιν του το σόφισμα που λέει ότι ο λαός είπε το «Όχι».
Όποιος νομίζει ότι η παντοδύναμη ιταλική πολεμική μηχανή αντιμετωπίστηκε με τα τσαρούχια, τις ιαχές για «Αέρα», τα εμψυχωτικά τραγούδια της Σοφίας Βέμπο και τα επιθεωρησιακά καλαμπούρια επιεικώς θα εκαλείτο αφελής. Βοήθησαν στην πίστη και στο ηθικό του λαού και κυρίως των επιχειρησιακών δυνάμεων αλλά υπήρχαν και οι κατάλληλες συνθήκες. (σ.σ. Καλό θα ήταν να αναλογιστεί κανείς πώς στην εποχή της «αρνησιπατρίας» όπως την καλλιεργούν κάποιες αμφίβολες φωνές υποτιθέμενων ειδικών και επιστημόνων όπως η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Μαρία Ρεπούση πώς όλα αυτά θα οδηγούσαν σε αντίθετα αποτελέσματα).
Σε αναλυτικό άρθρο του τέως καθηγητή στη Σχολή Ευελπίδων, του ταξιάρχου ε.α. κ. Χαράλαμπου Νικολάου αναφέρεται ότι λίγες εβδομάδες μετά την πτώση της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1932, ο διάδοχός του στον πρωθυπουργικό θώκο Παναγής Τσαλδάρης ζήτησε πλήρη αποτύπωση των αναγκών για την Εθνική Άμυνα της χώρας. Στις 14 Δεκεμβρίου 1932 συνεδρίασε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και ύστερα από πολύωρη εργασία εξέδωσε το πρακτικό υπ' αριθμόν 122.
Πρόβλεψη από το 1934
Με 15 λέξεις η στρατιωτική ηγεσία περιέγραψε την κατάσταση στον πρωθυπουργό Τσαλδάρη. «Εξ όλων των ανωτέρω προκύπτει ότι η κατάσταση της αμύνης της χώρας είναι αυτόχρημα τραγική», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στο γεωστρατηγικό περιβάλλον της περιοχής και την ανάγκη καθορισμού συγκεκριμένης εθνικής στρατηγικής, ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Λεονταρίτης έχει επισημάνει σε άρθρο του ότι ο Ιωάννης Μεταξάς είχε προβλέψει τις επεκτατικές προθέσεις της Ιταλίας ήδη από τον Ιανουάριο του 1934.
Επί του συγκεκριμένου ζητήματος προέκυψε πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Ιωάννη Μεταξά και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ελεύθερον Βήμα» στις 14 Απριλίου 1934 ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε: «η Ελλάς δεν απειλείται από επίθεσιν καμμιάς Μεγάλης Δυνάμεως ούτε άλλου οιουδήποτε εξωβαλκανικού κράτους» ενώ ισχυρίσθηκε ότι η χώρα μας ήταν εντελώς ανίκανη να αντιμετωπίσει στρατιωτικώς την Ιταλία.
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ακρόπολις» μερικές ημέρες αργότερα γίνει λόγος περί επιθυμίας του Βενιζέλου να εξασφαλισθεί η ουδετερότητα της Ελλάδος σε περίπτωση γενικότερου ευρωπαϊκού πολέμου. Όλη αυτή η σύγχυση οδήγησε στο γνωστό «Κίνημα Βενιζέλου», την 1η Μαρτίου 1935, το οποίο εκδηλώθηκε με το πρόσχημα να προστατευθεί η αβασίλευτη Δημοκρατία.
Μετά την αποτυχημένη πραξικοπηματική ενέργεια των Βενιζέλου, Νικολάου Πλαστήρα (που ήταν αυτοεξόριστος στο Παρίσι ήδη από το 1933) και των στρατηγών Αν. Παπούλα και Στυλιανού Γονατά, ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης αντέδρασε δυναμικά και ανέθεσε την καταστολή του Κινήματος στον τότε υπουργό επί των Στρατιωτικών Γεώργιο Κονδύλη. Τότε προσέλαβε ως υπουργό Άνευ Χαρτοφυλακίου τον Ιωάννη Μεταξά.
Ο Βενιζέλος κατέφυγε στην ιταλοκρατούμενη τότε Κάσο ζητώντας πολιτικό άσυλο και στη συνέχεια αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι, εκατοντάδες φιλοβενιζελικοί αξιωματικοί αποτάχθηκαν και φυσικά απεδείχθη η γυμνότητα του κράτους και των Ενόπλων Δυνάμεων εκείνη την εποχή.
Όπως φαίνεται στην έκθεση στρατηγικής καταστάσεως που συνέταξαν τον Οκτώβριο του 1935 οι τρεις αρχηγοί των Επιτελείων (ΓΕΣ αντιστράτηγος Χασαπίδης, ΓΕΝ υποναύαρχος Οικονόμου και ΓΕΑ συνταγματάρχης Χατζής) οι αξιωματικοί αγόραζαν κουβέρτες για τους επίστρατους αξιωματικούς ενώ ζητήθηκαν έναντι δανεισμού από τη Γιουγκοσλαβία ένα πολεμικό αεροσκάφος και υλικό πολέμου!
Η ανασυγκρότηση
Αυτή ήταν η Ελλάδα πέντε χρόνια πριν από την έναρξη της εποποιΐας απέναντι στις ορδές Ιταλών, Αλβανών, Γερμανών και Βουλγάρων. Από τη στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Γεώργιος Κονδύλης, άρχισε η προσπάθεια αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού του Στρατεύματος.
Μέσα σε σύντομο διάστημα έγιναν ενέργειες που δεν μπορούσαν να φανταστούν οι αξιωματικοί της εποχής. Έγινε σχεδιασμός οχυρωματικών έργων σε όλη την επικράτεια, ενισχύθηκε η εγχώρια παραγωγή αμυντικού υλικού και συντάχθηκε συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι βιομηχανίες όπως η ΠΥΡΚΑΛ του Πρόδρομου Αθανασιάδη – Μποδοσάκη προχώρησαν στην παραγωγή υλικού αλλά και στην ανάπτυξη νέων όπλων όπως το πρωτοποριακό πολυβόλο ΕΡΚ.
Αυτή η αναπτυξιακή πρωτοβουλία συνοδεύτηκε από επενδύσεις για την κατασκευή κινητήρων εσωτερικής καύσεως (πετρελαιομηχανές), αμαξώματα, λέβητες, ανταλλακτικά αεροσκαφών και άλλα. Σε δύο χρόνια η διαλυμένη Ελλάδα από τις εσωτερικές έριδες έφθασε να κάνει εξαγωγές ακόμα και σε πολεμικό υλικό προς την Ισπανία.
Στον τόμο «Η προς πόλεμο προπαρασκευή του Ελληνικού Στρατού» που εκδόθηκε το 1960 από το ΓΕΣ αναφέρεται ότι στο σχέδιο ανασυγκροτήσεως των Ενόπλων Δυνάμεων παραγγέλθηκαν τριακόσια αεροσκάφη! Μετά το ξέσπασμα του πολέμου μάλιστα οι Βρετανοί δεν παρέδωσαν 90 αεροσκάφη «Χάρικειν» και «Σπιτφάιρ», αν και παρέλαβε 130 νέα σχετικά αεροσκάφη αναγνωρίσεως, βομβαρδισμού (PZL, Potez), διώξεως και 75 εκπαιδευτικά, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού.
Όσον αφορά στα οχυρωματικά έργα που ήταν επίγεια και υπόγεια κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, ο προγραμματισμός ολοκληρώθηκε το 1935 και την επόμενη χρονιά άρχισε η κατασκευή τους από την Κερκίνη. Κατασκευάσθηκαν 21 οχυρά από τον Νοέμβριο του 1936 έως τον Ιούλιο του 1940 κόστους 1,5 δισ. δραχμών (σ.σ. ίσο με 58,5 δισ. ευρώ σε τιμές 2002).
Η οχυρωματική αυτή γραμμή που έλαβε το όνομά της από τον σχεδιαστή και δημιουργό της, τον τότε πρωθυπουργό και υπουργό εθνικής Άμυνας Ιωάννη Μεταξά. Αποτελούνταν κυρίως από υπόγειες σήραγγες που περιελάμβαναν επιμέρους επίγεια οχυρά συγκροτήματα, με παρατηρητήρια, πυροβολεία και πολυβολεία, υδραγωγεία καθώς και μία τεράστια ανάπτυξη αντιαρματικών τάφρων, ζωνών αντιαρματικών σιδηροπηγμάτων και σκυροδέματος σε διπλές και τριπλές γραμμές ανάσχεσης. Θεωρείται το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της νεώτερης ιστορίας.
Ως σήμερα, όταν οι αξιωματικοί αναφέρονται στη Μάχη των Οχυρών του 1941 λένε: «Η γραμμή Μαζινώ έπεσε ενώ η γραμμή Μεταξά παραδόθηκε».
Μετά την «Έλλη»
Ο τορπιλισμός του ευδρόμου «Έλλη» στις 15 Αυγούστου 1940 δεν βρήκε απροετοίμαστη την ελληνική ηγεσία. Κάθε άλλο! Απλώς δεν χρειαζόταν επιπόλαιη αντίδραση. Όλοι γνώριζαν ποιο ήταν το αγνώστου ταυτότητος υποβρύχιο που έπληξε το ελληνικό πολεμικό σκάφος στα ανοικτά της Τήνου. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές στο προοίμιο του δίτομου έργου για τον «Ελληνική Εποποιΐα 1940 – 1941» από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ.
Με πολύ έξυπνο τρόπο η τότε ηγεσία απέρριψε τις εισηγήσεις περί γενικής επιστρατεύσεως ώστε να μην προκαλέσει αντιδράσεις. Αντ' αυτού προχώρησε σε μυστικές επιστρατεύσεις συγκεκριμένων μονάδων στο πλαίσιο ασκήσεων, οι οποίες εκτελούνταν με λεπτομερή σχέδια επιχειρήσεων με τη διαδικασία και τις συνθήκες που είχαν ακολουθηθεί στους Βαλκανικούς Πολέμους. Χαρακτηριστική είναι η λογομαχία ανάμεσα στον Μεταξά και τον στρατηγό Πιτσίκα που ήταν υπεύθυνος για την επιστράτευση στη Δυτική Μακεδονία.
Η αρνητική απάντηση του Μεταξά λοιπόν, αντικειμενικά δεν μπορεί να θεωρηθεί μια απόφαση της στιγμής. Ο ηρωικός υποστράτηγος της Μεραρχίας Ηπείρου Χ. Κατσιμήτρος κινήθηκε βάσει του σχεδιασμού.
Όταν έπεσε ο πρώτος νεκρός Έλληνας στρατιώτης, ο Βασίλειος Τσιαβαλάρης στο Φυλάκιο 21 του 51ου Συντάγματος, άρχισε ένας τιτάνειος αμυντικός αγώνας. Η σχεδιασμένη υποχώρηση από τη θέση Ελαίας – Καλαμά έφερε κέρδος χρόνου για την αντεπίθεση, με την οποία απελευθερώθηκε για δεύτερη φορά η Βόρειος Ήπειρος και έστειλε τον πανίσχυρο ιταλικό στρατό στη θάλασσα.
Όπως γράφει ο Κωστής Παλαμάς, «Η μεγαλοσύνη των Εθνών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα». Αρκεί να έχει την κατάλληλη ηγεσία.

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ
Με μαύρα μαντήλια η μαθητική παρέλαση στην Ιερισσό 
Φορώντας μαύρες κορδέλες στα υψωμένα σε γροθιά χέρια τους παρέλασαν οι μαθητές στην Ιερισσό  βροντοφωνάζοντας “S.O.S. Χαλκιδική – OXI στην εξόρυξη χρυσού”.
Επέτειος του “ΟΧΙ”, 2012: Σύλληψη δημοσιογράφου που είχε το θάρρος να αποκαλύψει αυτό που όλο το σύστημα ήθελε να παραμείνει κρυμμένο. O τέως βασιλιάς στη Θεσ/νίκη, στρατός στους δρόμους της πόλης, άγριο ξύλο στα βουνά, βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ. Τι είπαμε ότι γιορτάζουμε σήμερα;
Τα παιδιά στην Ιερισσό όμως ξέρουν ποιο “ΟΧΙ” γιορτάζουν. 72 χρόνια μετά από εκείνο το “ΟΧΙ”, τα παιδιά λένε σήμερα ένα μεγάλο “ΟΧΙ” στην καταστροφή του τόπου τους. ΟΧΙ στο ξεκοίλιασμα της Χαλκιδικής, ΟΧΙ στη ρύπανση, ΟΧΙ στα κέρδη των εταιρειών πάνω από τη φύση και τους ανθρώπους.
ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ!
Το μέλλον έτσι κι αλλιώς είναι δικό τους.
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ
ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ
Με επίκεντρο των εορτασμών τον Πολύγυρο, η Χαλκιδική τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 παρουσία πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών αρχών του τόπου, παρά τον άστατο καιρό.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, ενώ τη Βουλή εκπροσώπησε ο βουλευτής Χαλκιδικής, Ευθύμιος Καρανάσιος, Παρέστησαν ο δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, ο αντιπεριφερειάρχης, Ιωάννης Γιώργος και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.
Η Δοξολογία τελέσθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ.κ. Νικόοδήμου.  Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων της πόλης και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους φορέων. Στη συνέχεια έγινε η παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας ενώπιον των επισήμων και των κατοίκων της πρωτεύουσας.
halkidikinews.gr

Πολύγυρος 28η Οκτωβρίου 2012 

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ το πρώτο blog της Χαλκιδικής

 Κανονικά έγινε η παρέλαση στον Πολύγυρο, αφού η βροχή που έπεφτε από το πρωί σταμάτησε την ώρα που ήταν προγραμματισμένο να γίνει η παρέλαση.

Στη φωτογραφία οι εκπρόσωποι των αρχών που παρέστησαν στις εκδηλώσεις. 
 
Δείτε στη συνέχεια βίντεο από τη σημερινή παρέλαση.
ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ ...
Το γοητευτικό Βόρειο Σέλας

Φωτογραφίες από το πανέμορφο θέαμα της φύσης

Το Βόρειο Σέλας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα που μπορεί να θαυμάσει κάποιος στη Γη. Οι ιριδισμοί στον ουρανό των περιοχών που βρίσκονται κοντά στον Αρκτικό Κύκλο είναι τόσο δημοφιλείς, ώστε πραγματοποιούνται ειδικές εκδρομές για τουρίστες που θέλουν να δουν το θέαμα.
Το Βόρειο Σέλας γοήτευε ανέκαθεν τους ανθρώπους και γι' αυτό υπάρχουν γραπτές περιγραφές τους εδώ και 2000 χρόνια.

ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
Παπούλιας: Δεν μπορεί να ζητάς περισσότερα απ' αυτό τον λαό. Τα 'χει δώσει όλα!
 Βαρυσήμαντη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

«Πρέπει να βγούμε σύντομα από την κρίση, γιατί δεν μπορεί να ζητάς περισσότερα απ' αυτό τον λαό. Τα 'χει δώσει όλα», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς σημαντικά επεισόδια.
Ο κ. Παπούλιας επιχείρησε μια σύγκριση των επιτευγμάτων του ελληνικού λαού τα τελευταία τρία χρόνια σε σχέση με όσα έχουν καταφέρει οι άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας που επίσης δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση χρέους. «Ο ελληνικός λαός επέτυχε πολύ περισσότερα απ' ότι επέτυχε η Ιρλανδία, η Ισπανία και όλες οι χώρες που δοκιμάζονται από την κρίση», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 
«Ελπίζω οι επόμενοι μήνες να δώσουν το μήνυμα στο λαό μας ότι έχει ξεπεράσει την κρίση και αυτό θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα», είπε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: «Ελπίζω γρήγορα αυτή την ελπίδα που όλοι την έχουμε μέσα μας και δεν έχει γονατίσει ακόμη να πραγματώσει όλα αυτά που κάποτε, και σήμερα ακόμη τα θεωρούμε αδύνατα».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου που φέτος συμπίπτει με την συμπλήρωση 100 ετών από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
«Γιορτάζουμε σήμερα τα 100 χρόνια απ' την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, όταν ο ελληνικός στρατός εξόρμησε για να πραγματώσει τα όνειρα του ελληνισμού», δήλωσε ο κ. Παπούλιας και συμπλήρωσε ότι «φτάνουμε στον άλλο μεγάλο σταθμό που γράφτηκε στα βουνά της Αλβανίας και που είχε ιδιαίτερη σημασία όπως ομολογούν όλοι. Η καθυστέρηση των χιτλερικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Ελλάδας είχε σαν συνέπεια την ανατροπή των σχεδίων του Χίτλερ γιατί δεν μπόρεσε τον χειμώνα του 41 να καταλάβει την Μόσχα».
Κατά τον κ.Παπούλια αυτό είναι κάτι που σήμερα «πολλοί το ξεχνούν γιατί δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τι χρωστά η Ευρώπη στην μικρή Ελλάδα...».
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σήμερα. Είμαι αισιόδοξος ότι παρά τις δοκιμασίες του ελληνικού λαού θα βγούμε απ'την κρίση, και πρέπει να βγούμε απ' την κρίση». Μάλιστα ο κ.Παπούλιας τόνισε ότι και σε κείνους τους καιρούς, πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 είχε προηγηθεί η ήττα του 1897, όμως ο ελληνικός λαός αποκατέστησε την πολιτική και οικονομική δύναμη της χώρας.
«Και σήμερα το ίδιο θα συμβεί», εκτίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζοντας την αισιοδοξία του.  
Στο μεταξύ, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκαν οι παρελάσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, όπου το κοινό τις παρακολούθησε από απόσταση.
Επεισόδια μικρής έκτασης μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών σημειώθηκαν μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να πορευτούν στην παραλιακή, αλλά απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς.
Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης εξέφρασε την αντίθεσή του με την έντονη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, αφού όπως δήλωσε: «Τα μέτρα ασφαλείας δεν ταιριάζουν μια τέτοια μέρα».
ΜΑΓΕΨΕ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ...
«Στον κόσμο του» ο Μπουτάρης 
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά ειρωνικός... 
Όταν ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης ο κ. Μπουτάρης προέβη σε μία δήλωση...
Μάλλον όμως η στιγμή δεν ήταν και ιδιαίτερα καλή για τον ίδιο αφού έδειξε να βρίσκεται «αλλού»... Ακούσαμε τον κ Μπουτάρη να τραυλίζει -εκτός κι αν δεν ήταν καλή η... σύνδεση- σχολιάζοντας τη σημερινή παρέλαση.
Αφού είπε «Γεια σας και από μένα» καυτηρίασε τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν για την παρέλαση.
«Ήταν μια πολύ ωραία εκδήλωση η παρέλαση όλων των τμημάτων από το Λύκειο Ελληνίδων έως και τους γύφτους από τον Δενδροπόταμο. Τα μέτρα αστυνόμευσης ωστόσο δεν συνάδουν με την ημέρα. Την ημέρα του ΟΧΙ πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι» είπε στην δήλωση του ο κ. Μπουτάρης και έφυγε μονολογώντας κοιτώντας σαστισμένος αριστερά και δεξιά...
Όπως έγινε εύκολα αντιληπτό και από τους παρευρισκόμενους, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης μία τέτοια ημέρα υπερηφάνειας για το Έθνος, βρισκόταν σε μία πιο... ευχάριστη κατάσταση με αποτέλεσμα να καταπλήξει τους πάντες με τις δηλώσεις του.
Σε αυτόν τον άνθρωπο η Θεσσαλονίκη έχει παραδώσει τις τύχες της...
ΥΠΟ ΑΠΕΙΛΗ ...
Η ελληνική γλώσσα χάνεται στη νέα ψηφιακή εποχή! 
Η γλώσσα μας, όπως και αρκετές ευρωπαϊκές ακόμη, θεωρείται ξεπερασμένη τεχνολογικά με αποτέλεσμα να εμφανίζεται όλο και λιγότερο στο Internet. 
 Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών που ήταν στις 26 Σεπτεμβρίου, 200 περίπου γλωσσολόγοι από 34 χώρες της Ευρώπης παρουσίασαν μια μελέτη που βγάζει ουκ ολίγα συμπεράσματα πάνω στις παρούσες γλωσσικές υπηρεσίες των νέων τεχνολογιών.
Τα πιο βασικά εργαλεία, τα οποία μελέτησαν ήταν η ύπαρξη αυτόματης μετάφρασης, η δυνατότητα φωνητικής αλληλεπίδρασης και ψηφιακής ανάλυσης κειμένου και η διαθεσιμότητα γλωσσικών πόρων ή πηγών. Για παράδειγμα, εξέτασαν εξονυχιστικά ιστοσελίδες που επιτρέπουν online μεταφράσεις.
Αλλά το πείραμα δεν περιορίστηκε μόνο στην online δραστηριότητα. Εξάλλου η τεχνολογία βρίσκεται και αλλού και αλληλεπιδρά με τη γλώσσα. Ας πούμε σε ένα GPS αυτοκινήτου: Μπορεί ένας χρήστης να «συνεννοηθεί» σωστά στην μητρική του γλώσσα;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας των 200 επιστημόνων, 4 ευρωπαϊκές γλώσσες είναι αυτές που κινδυνεύουν με ψηφιακό αποκλεισμό: τα ισλανδικά, τα λιθουανικά, τα λετονικά και τα μαλτέζικα. Τα ελληνικά, τα βουλγαρικά, τα ουγγρικά και τα πολωνικά είναι η αμέσως επόμενη ομάδα γλωσσών, αυτές δηλαδή που έχουν κάποια τεχνολογική υποστήριξη, αλλά πάρα πολύ μικρή.
Φυσικά, η γλώσσα που δεν φοβάται σε καμμία περίπτωση με χαθεί είναι τα αγγλικά. Αλλά οι υπόλοιπες «μεγάλες» γλώσσες της Γηραιάς Ηπείρου (γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, γερμανικα) χαρακτηρίζονται από «μέτρια» υποστήριξη, πράγμα που μεγαλώνει –τουλάχιστον στο Internet- πάρα πολύ το χάσμα τους από τα αγγλικά.
«Πρέπει να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό των μικρότερων και λιγότερο πλούσιων σε ψηφιακούς πόρους γλωσσών με τις απαραίτητες βασικές τεχνολογίες. Διαφορετικά οι γλώσσες αυτές είναι καταδικασμένες σε ψηφιακή εξαφάνιση», αναφέρουν οι επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Χανς Ουζκοράιτ και Γκέοργκ Ρεμ.
Σε καμμία περίπτωση, βέβαια, τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η ελληνική γλώσσα θα πάψει να υπάρχει. Αυτό, όμως, που δηλώνουν είναι η αδυναμία της να επιβληθεί στην ψηφιακή εποχή και η δυσκολία κατασκευής «εργαλείων» που θα την κάνουν πιο προσιτή σε όλους. Για παράδειγμα, ακόμη και οι αυτόματοι διορθωτές στους επεξεργαστές κειμένων που έχουμε όλοι στους υπολογιστές μας δεν υποστηρίζουν τα ελληνικά τόσο σωστά όσο άλλες γλώσσες. Πράγμα που σημαίνει ότι άνθρωποι δεν μιλούν τα ελληνικά τόσο καλά ή δεν διευκολύνονται στο να τα μάθουν καλύτερα μέσω της τεχνολογίας.
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ...
Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ
Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλης 
Mουσική :Μίκης Θεοδωράκης
Τραγουδά η Μαρία Φαραντούρη
Το ποίημα είναι γραμμένο για τον έρωτα του Ιάκωβου Καμπανέλη στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως του Μαουτχαουζεν. 
Όταν τελείωσε ο πόλεμος έψαξε να την βρει. Την βρήκε λίγα χρόνια μετά , αλλά ήταν ήδη παντρεμένη. Η ερωτική σχέση είχε αναπτυχθεί κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο ατελείωτες ώρες, από μια απόσταση 30 μέτρων αν θυμάμαι καλά, χωρισμένοι από τα συρματοπλέγματα. (Αλλού ήταν οι άντρες και αλλού οι γυναίκες και τα παιδιά).
ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ VIDEO
Το www.e-selides.gr παρουσιάζει: 28 Οκτωβρίου 1940

Παλλάδιο Αγρινίου. 
Εθνική γιορτή 28 Οκτωβρίου 2009. 
Λίγα λεπτά τιμής και μνήμης για τη γενιά του 40.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ
Μια αληθινή ιστορία του πολέμου (για την ενότητα λαού και ηγεσίας…)
Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
Η ιστορία είναι αληθινή. Την αφηγήθηκε στα γεράματα του Ιταλός αξιωματικός, που πολέμησε ως Υπολοχαγός στην Αλβανία, στον γιο του, κορυφαίο στέλεχος ιταλικής αμυντικής βιομηχανίας κι αυτός με την σειρά του την είπε σε Ελληνοαμερικανό φίλο μου, σε δείπνο στη Ρώμη πριν τρία χρόνια.
Ήταν οι πρώτες μέρες του πολέμου, όταν ήδη η αλαζονεία του Μουσολίνι και του …συνθέτη οπερέτας Αρχιστρατήγου του είχε κολλήσει στις λάσπες και τα βράχια των ηπειρωτικών βουνών, μετά τον τιτάνιο αγώνα της ελληνικής προκάλυψης. Ήδη ο Στρατός μας προωθούσε πυρετωδώς μονάδες για να φράξει ερμητικά όλες τις διόδους στους φασίστες κι είχαν αρχίσει οι πρώτες αντεπιθέσεις μας.
Ο νεαρός Υπολοχαγός κι ο λόχος του, μετά την πρώτη σφαλιάρα, αντί να πίνουν καφέ στην Αθήνα, βρέθηκαν να σκάβουν χαρακώματα και ορύγματα, πιο πίσω κι από κει που είχαν εξορμήσει τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου.
Ένας φρατέλος Λοχίας ήρθε τρέχοντας από το προωθημένο φυλάκιο και του είπε, «Κύριε Υπολοχαγέ, δείτε! Οι Έλληνες τρελάθηκαν! Στέλνουν εναντίον μας γυναίκες!».
Ο Υπολοχαγός σήκωσε το κεφάλι του από το χαράκωμα και μαζί με όλο τον λόχο του είδε μια παράξενη εικόνα, που τον έκανε να σηκωθεί ολόρθος. Από απέναντι προχωρούσε σκυφτή και με γοργό βάδην μια αραιή γραμμή από φιγούρες με χακί…φορέματα. Κρατούσαν ανά χείρας τα θρυλικά Μάνλιχερ (το τυφέκιο σύμβολο των ευγενέστερων αγώνων μας) με εφ’ όπλου λόγχη.
Για αρκετά δευτερόλεπτα οι Ιταλοί στρατιώτες έκπληκτοι παρακολουθούσαν το παράξενο θέαμα, ξέχασαν ακόμα και να ρίξουν. Είχαν ανασηκωθεί όλοι πάνω από τα πολυβόλα και τις θέσεις μάχης κι είχαν αρχίσει ν’ ακούγονται ψίθυροι, γέλια κι ειρωνικά σχόλια. Οι παράξενες ένοπλες …γυναίκες έφτασαν σχεδόν στα 100 μέτρα, στην γραμμή εφόδου, στα 100 μέτρα, όπου, όπως μου είχε αφηγηθεί το 1984 στο τρένο για Θεσσαλονίκη, ένας παλιός πολεμιστής του Αλβανικού, ονόματι Σαββόπουλος, ξεχωρίζουν οι αληθινοί άντρες. Εκεί στο αναπεπταμένο πεδίο, όπου έπρεπε να τρέξεις ακάλυπτος ολόϊσια πάνω στον εχθρό και τα πολυβόλα του.
Ο Υπολοχαγός σήκωσε τα κιάλια του κι εστίασε σε μια από τις φιγούρες.
Πρώτα είδε την φούντα από το φάριο και κατεβάζοντας λίγο τα κιάλια αντίκρισε το μυστακοφόρο πρόσωπο ενός αρειμάνιου Εύζωνα. Τα …φορέματα ήταν ο χακί ντουλαμάς εκστρατείας των Ευζωνικών Συνταγμάτων.
‘Όπως είπε στον γιο του, εκφράζοντας την διαδοχή των συναισθημάτων του ιδίου και των ανδρών του «νοιώσαμε πρώτα έκπληξη, ύστερα απορία και μετά τρόμο!».
Την στιγμή, που, αφήνοντας τα κιάλια να πέσουν στο στήθος του,  ξεκίνησε πανικόβλητος να ουρλιάζει «πυρ!», οι …γυναίκες μετέτρεψαν το γρήγορο βάδην σε ξέφρενη έφοδο, προτείνοντας τις ξιφολόγχες, ενώ η ιαχή «Αέρα» αντιλαλούσε στις γύρω χαράδρες. Τα σκληραγωγημένα αγροτόπαιδα, στην πλειοψηφία τους, που στελέχωναν το Ευζωνικό, ενώ με καθυστέρηση άρχισαν να βάλλουν τα ιταλικά όπλα, γρήγορα βρέθηκαν μέσα στα χαρακώματα των Ιταλών κι άρχισε να δουλεύει αλύπητα η ξιφολόγχη. Ανέτρεψαν όλες τις θέσεις μάχης των φρατέλων πυροβολώντας σχεδόν εξ επαφής και λογχίζοντας, αυτούς που πριν λίγο γελούσαν με τους τρελούς Έλληνες, που τολμούν και στέλνουν …γυναίκες ενάντια στην Αυτοκρατορία των Fasci.
Όσοι γλίτωσαν, μαζί κι ο Υπολοχαγός, έκαναν νέο ρεκόρ στο κατοστάρι. Ο καφές στην Αθήνα απομακρύνθηκε κι άλλο. Θα τον έπιναν τον Απρίλιο του ’41, γλυκόπικρο, ταπεινωμένοι και με γερμανικές πλάτες.
Αυτή ήταν η πρώτη επαφή του νεαρού Υπολοχαγού με τους Ευζώνους. Έμαθε με ακριβά δίδακτρα την διαφορά του ντουλαμά από την γυναικεία φούστα και την αναγνώριζε και μισό αιώνα μετά.
Αυτοί ήμασταν αδέρφια τότε. Δεν ήμασταν δανειολήπτες, νουνεχείς εταίροι. Είχαμε ξαναγίνει εξ ανάγκης πολεμιστές.
Είχαμε ενότητα, λαϊκοί, φιλελεύθεροι, τεταρτοαυγουστιανοί, αριστεροί. Με ηγέτη τον Μεταξά, που είπε Όχι, εκφράζοντας όλους μας. Το είπε, μην είμαστε μίζεροι, ανιστόρητοι ψευτοπροοδευτικοί. Ναι, δικτάτορας ήταν, με φασιστική αποκλίνουσα, κυρίως βασιλικός ανήρ αλλά πατριώτης. Με το Όχι όμως, εξιλεώθηκε και για το 1915 και την απαράδεκτη στάση του στο Διχασμό. Προετοίμασε και διηύθυνε τον αγώνα. Κι ο Λαός πολέμησε. Είπε το έμπρακτο διαρκές Όχι, με το Μάνλιχερ, που μέχρι δημοτικά τραγούδια του ‘φτιαξαν οι στρατιώτες μας. Απλό, αξιόπιστο, ευθύβολο.
Ήμασταν ενωμένοι. Για να αγωνιστούμε κι όχι για να υποταχτούμε. Ήμασταν πειθαρχημένοι. Όχι για να μας πουλάνε νομίμως και ν’ αγοράζουμε ληγμένα.
Ο άνθρωπος, αδέρφια, θέλει να νοιώθει τον ήλιο και τον καθαρό αέρα στο μέτωπο. Κι αυτό απαιτεί να είσαι όρθιος. Στηριζόμενος όχι απλά στα πόδια σου, αλλά σε Ηγεσία και Ιδέες, πέρα και πάνω από την έστω κι επιδέξια διαχείριση.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΟΥ 1940
Οι στιγμές που έκριναν το μέλλον της ανθρωπότητας 

Ο ακριβής διάλογος Μεταξά-Γκράτσι Το πλέον σημαντικό στοιχείο για το τι συνέβη στην οικία του Ιωάννη Μεταξά (Οδός Στρατηγού Δαγκλή 10, Κηφισιά) τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, μας το δίνει ο ίδιος ο Εμμανουέλε Γκράτσι (Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα), που φρόντισε να καταγράψει την ακριβή του συνομιλία με τον Μεταξά στο βιβλίο του « Η αρχή του τέλους – η επιχείρηση κατά της Ελλάδος»: «…μόλις καθίσαμε, και επειδή η ώρα ήταν λίγα λεπτά μετά τις 3, του είπα αμέσως ότι η Κυβέρνησίς μου, μου είχε αναθέσει να το εγχειρίσω προσωπικά ένα κείμενο, που δεν ήτο τίποτε άλλο, παρά το τελεσίγραφον της Ιταλίας προς την Ελλάδα, με το οποίον η Ιταλική Κυβέρνηση απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της στον Ελληνικό χώρο, από τις 6 π.μ. της 28/10/1940. Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει. Μέσα από τα γυαλιά του, έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο, και με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή μου είπε: -Μεταξάς: Alors c’ est la guerre (Λοιπόν έχουμε πόλεμο). -Γκράτσι: Όχι απαραίτητα Εξοχότατε. Η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα δεχθείτε την αξίωσίν της και θ’ αφήσετε τα ιταλικά στρατεύματα να διέλθουν δια να καταλάβουν τα στρατηγικά σημεία της χώρας. -Μεταξάς: Και ποια είναι τα στρατηγικά αυτά σημεία, περί των οποίων ομιλεί η διακοίνωσις; -Γκράτσι: Δεν είμαι εις θέσιν να σας είπω, Εξοχότατε. Η Κυβέρνησίς μου δεν με ενημέρωσε… Γνωρίζω μόνον ότι το τελεσίγραφο εκπνέει εις τας 6 το πρωί. -Μεταξάς: Εν τοιαύτη περιπτώσει η διακοίνωσις αυτή αποτελεί κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας εναντίον της Ελλάδος. -Γκράτσι: Όχι, Εξοχότατε. Είναι τελεσίγραφον. -Μεταξάς: Ισοδύναμον προς κήρυξιν πολέμου. -Γκράτσι: Ασφαλώς όχι, διότι πιστεύω ότι θα παράσχετε τας διευκολύνσεις, τας οποίας ζητεί η κυβέρνησίς μου. -Μεταξάς: ΟΧΙ! Ούτε λόγος δύναται να γίνη περί ελευθέρας διελεύσεως. Ακόμη όμως και αν υπετίθετο ότι θα έδιδα μια τοιαύτην διαταγήν (την οποίαν δεν είμαι διατεθειμένος να δώσω), είναι τώρα τρεις το πρωί. Πρέπει να ετοιμασθώ,να κατέβω εις τας Αθήνας, να ξυπνήσω τον Βασιλέα, να καλέσω τον Υπουργόν των Στρατιωτικών και τον αρχηγόν του Γενικού Επιτελείου, να θέσω εις κίνησιν όλες τος στρατιωτικές τηλεγραφικές υπηρεσίες, έτσι που μια τέτοια απόφασις να γίνει γνωστή στα πλέον προκεχωρημένα τμήματα των συνόρων. Όλα αυτά είναι πρακτικώς αδύνατα. Η Ιταλία, η οποία δε μας παρέχει καν τη δυνατότητα να εκλέξωμε μεταξύ πολέμου και ειρήνης, κηρύσσει ουσιαστικώς τον πόλεμον εναντίον της Ελλάδος. (μετά από μια σύντομη παύση) -Μεταξάς: Πολύ καλά λοιπόν, έχομεν πόλεμον.» 

ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940

http://taagapimenamoutragoudia.blogspot.gr/2008/10/blog-post_7267.html ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ(πατήστε την παρακάτω Διεύθυνση): http://ioannismetaxas.gr/DiakoinosisGR.pdf
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Μακεδονία, 1 Ιανουαρίου 2012 μ.Χ.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


2012: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!
   Η νέα αυτή χρονιά, ας γίνει το εφαλτήριο μιας νέας εθνικής και ιστορικής πορείας του Ελληνισμού, που και τότε, κάτω από τραγικές συνθήκες, πτωχευμένος οικονομικά, ηττημένος στρατιωτικά, αγωνιζόμενος όμως σθεναρά, με Παιδεία και ανδρεία και αναγεννημένος τελικά πολιτικά μετά την Επανάσταση του 1909, κατάφερε με τη βοήθεια του Θεού να γιγαντωθεί μέσα σε λίγες ιστορικές στιγμές και ενωμένος να τσακίσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους Νεότουρκους, απελευθερώνοντας τον βόρειο απροσκύνητο Ελληνισμό και ανάμεσά του τη θρυλική ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
   100 χρόνια, που μπορούν να φωτίσουν το δρόμο μας και να εγείρουν όλες εκείνες τις δυνάμεις και τις αρετές που θα μας οδηγήσουν και πάλι στην ψυχή, τη δύναμη και τη δόξα!
   Ο Ελληνισμός παραμένει ο γίγαντας της Παγκόσμιας Ιστορίας! Απλά κοιμάται! Φέτος, το 2012, ας τον ξυπνήσουμε!
   Αυτό προστάζουν οι τάφοι!
   ΖΗΤΩ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!
   Ευλογημένο το ηρωικό μονοπάτι τις Πίστης και της Πατρίδας!
   Ευλογημένη η ώρα που θα ξυπνήσει και πάλι ο γίγας ο Έλληνας!

ασυμβίβαστα για το Όνομα, τον Ελληνισμό και την Ιστορία μας
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
3.500.000 ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Θεσσαλονίκη, Μακεδονία   1  Ιανουαρίου  2012 μ.Χ.


ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΜΟΡΦΗ .pdf
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ `40
Γέροντας Παΐσιος: "Ἂν δὲν ὑπάρχει ἡρωισμός, δὲ γίνεται τίποτε. Καὶ νὰ ξερετε, ὁ πιστὸς εἶναι καὶ γενναῖος"
Ἀπόσπασμα ἀπὸ τὸ βιβλίο "Λόγοι Γέροντος Παϊσίου, Τόμος Β, Πνευματικὴ Ἀφύπνιση" σέλ. 204-205
Θυμᾶμαι στὸν στρατὸ τὸ σύνολο εἶχε ἕναν κοινὸ σκοπό. Προσπαθοῦσα ἐγώ, ἀλλὰ ἡ θυσία υπῆρχε καὶ στοὺς ἄλλους, ἄσχετα ἂν πίστευαν ἢ ὄχι στὴν ἄλλη ζωὴ "Γιατί νὰ σκοτωθῆ ὁ ἄλλος; Εἶναι οἰκογενειάρχης", ἔλεγαν καὶ πήγαιναν αὐτοὶ σὲ μία ἐπικίνδυνη ἐπιχείρηση. Ἡ θυσία ποὺ ἔκαναν αὐτοὶ εἶχε μεγαλύτερη ἀξία ἀπὸ τὴν θυσία ποὺ ἔκανε ἕνας πιστός. Ὁ πιστὸς πίστευε στὴν θεία δικαιοσύνη, στὴν θεία ἀνταπόδοση, ἐνῶ αὐτοὶ δὲν γνώριζαν ὅτι δὲν πάει χαμένη ἡ θυσία ποὺ ἔκαναν καὶ ὅτι θὰ ἔχουν νὰ λάβουν γι' αὐτὴν στὴν ἄλλη ζωή.
Στὴν κατοχή, τότε μὲ τὸν Δαβάκη, οἱ Ἰταλοὶ εἶχαν κάνει συλλήψεις νέων ἀξιωματικῶν, τοὺς ἔβαλαν σὲ ἕνα καράβι καὶ τοὺς βούλιαξαν. Ὕστερα, τοὺς πρώτους τους ἐπίασαν, τοὺς βασάνισαν, γιὰ νὰ μαρτυρήσουν ποιοὶ ἔχουν ὄπλα. Ἐκεῖ νὰ δεῖτε κοσμικοὶ ἄνθρωποι τί θυσία ἔκαναν! Στὴν Κόνιτσα, κοντὰ στὸ σπίτι μας, ἐκεῖ ποὺ ἔχτισαν τώρα τὸν Ναὸ τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ, πρῶτα ἦταν τζαμί. Τοὺς ἔκλειναν μέσα στὸ τζαμὶ καὶ τοὺς ἔδερναν ὅλη τὴν νύχτα μὲ βούρδουλα ποὺ εἶχε ἐπάνω κολτσίδες ὅλο ἀγκάθια ἢ μὲ καλώδια γδαρμένα. Ἔβγαιναν ἔξω τὰ σύρματα, ἔδεναν καὶ στὴν ἄκρη μολύβια καὶ μ' αὐτὰ τοὺς χτυποῦσαν. Κι αὐτὸ τὸ ἀτσαλένιο σύρμα πήγαινε καὶ....
 ἔγδερνε τὸ δέρμα. Γιὰ νὰ μὴν ἀκούγονται οἱ φωνές, τραγοδοῦσαν ἢ ἔβαζαν μουσική. Ἀπὸ 'δω βγῆκε τὸ "ξύλο μετὰ μουσικῆς". Τοὺς κρεμοῦσαν καὶ ἀνάποδα καὶ ἔβγαζαν οἱ καημένοι αἷμα ἀπὸ τὸ στόμα, ἀλλὰ δὲν μιλοῦσαν, γιατί σκέφτονταν: "Ἂν μαρτυρήσουμε ἐμεῖς -ἤξεραν ποιοὶ εἶχαν τὰ ντουφέκια- ὕστερα θὰ χτυποῦν τὸν καθέναν, γιὰ νὰ μαρτυρήσει". Γι' αὐτὸ οἱ πρῶτοι εἶπαν: "Ἂς πεθάνουμε ἐμεῖς, γιὰ νὰ τοὺς ἀποδείξουμε ὅτι δὲν ἔχουν οἱ ἄλλοι ντουφέκια". Καὶ ἦταν μερικοὶ ποὺ γιὰ μία ὀκὰ ἢ γιὰ πέντε ὀκάδες ἀλέυρι ἔλεγαν ὅτι ὁ τάδε π.χ ἔχει δύο ντουφέκια. Πεινοῦσε ὁ κόσμος καὶ προδιδαν τοὺς ἄλλους. Ὅποτε καὶ μερικοὶ Ἰταλοὶ ἀπὸ ἕνα τάγμα ποὺ ἦταν νόθα παιδιὰ καὶ ἦταν βάρβαροι μὲ ὅλα τὰ κόμπλεξ ποὺ εἶχαν, ἔβγαζαν τὸ ἄχτι τους. Ἔπαιρναν τὰ μικρὰ παιδιά, τὰ ἔβαζαν τὰ καημένα γυμνὰ πάνω στὴ μασία ποὺ ἔκαιγιε καὶ τὰ πατούσαν νὰ κανού. Τὰ ἔκαιγαν, γιὰ νὰ μαρτυρήσουν οἱ γονεῖς ποὺ ἔχουν τὸ ντουφέκι. "Δὲν ἔχω, δὲν ἔχω", ἔλεγαν οἱ μεγάλοι καὶ ἐκεῖνοι ἔκαιγαν τὰ παιδάκια. Θέλω νὰ πῶ, ἐκεῖνοι προτίμησαν νὰ πεθάνουν, ἂν καὶ ἦταν κοσμικοὶ ἄνθρωποι, γιὰ νὰ μὴ φάνει καὶ ἄλλοι ξύλο ἢ γιὰ νὰ μὴν τοὺς σκοτώσουν. Μὲ αὐτὸν τὸν τρόπο ἔσωσαν πολὺ κόσμο. Ἔτσι ἀπὸ μερικὰ παλληκάρια κρατήθηκε τὸ Ἔθνος!
Ὅσοι πεθαίνουν παλληκαρίσια, δὲν πεθαίνουν. Ἂν δὲν ὑπάρχει ἡρωισμός, δὲ γίνεται τίποτε. Καὶ νὰ ξερετε, ὁ πιστὸς εἶναι καὶ γενναῖος. Ὁ Μακρυγιάννης ὁ καημένος τί τράβηξε! Καὶ σὲ τί χρόνια!
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΧΙ
Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας οι παρελάσεις σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή επεισοδίων πραγματοποιούνται σήμερα οι παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Στη Θεσσαλονίκη έχει δημιουργηθεί «νεκρή ζώνη» ανάμεσα στην εξέδρα των επισήμων, από όπου θα παρακολουθήσει την παρέλαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
Για την περιφρούρηση της στρατιωτικής παρέλασης στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου έχουν επιστρατευθεί περίπου 2.000 αστυνομικοί. Όπως προαναφέρθηκε, θα διαμορφωθεί «νεκρή ζώνη» σε ακτίνα ασφαλείας εκατέρωθεν της εξέδρας των επισήμων, όπου θα επιτρέπεται να πλησιάσουν μόνο όσοι έχουν επίσημη πρόσκληση ή ειδική διαπίστευση (για τους δημοσιογράφους.
Παράλληλα, θα υπάρχει επιτήρηση από ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο θα πετά πάνω από την πόλη κατά την διάρκεια της παρέλασης, ενώ από θαλάσσης σκάφη του Λιμενικού θα πραγματοποιούν περιπολίες

 Αστυνομικός απομακρύνει ηλικιωμένη γυναίκα από το χώρο των θεατών που πρόκειται να παρακολουθήσουν τη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, στο Σύνταγμα, στην Αθήνα
Στόχος των μέτρων είναι η αποφυγή τυχόν αποδοκιμασιών, ανάλογων των περσινών, κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στην Αθήνα η μαθητική παρέλαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλο.
Ολόκληρη η περιοχή του Συντάγματος αποκλείστηκε με τους θεατές να μπορούν να παρακολουθήσουν τη μαθητική παρέλαση από το ύψος της Πανεπιστημίου. Από νωρίς το πρωί έκλεισαν η Λ.Βασιλίσσης Σοφίας, η Αμαλίας και η Πανεπιστημίου, στις 8 το πρωί έκλεσε και ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα, ενώ σε ισχύ έχουν τεθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Φέτος οι παρελάσεις τόσο στην Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αθήνα η παρέλαση θα είναι μικρότερης διάρκειας.
Σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα δυτικά και βόρεια οι παρελάσεις αναμένεται να γίνουν υπό βροχή, ενώ ήδη βρέχει στη Θεσσαλονίκη. Οπως έγινε γνωστό, με απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου, ματαιώθηκε η παρέλαση στην πόλη των Ιωαννίνων λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.