Powered By Blogger

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΕΥΧΕΣ ΔΑΚΕ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! 


Ο Πρόεδρος και η Συντονιστική Επιτροπή της Δ.Α.Κ.Ε. Δ.Ε. Ν. Χαλκιδικής
εύχονται
προς όλα τα μέλη και τους φίλους της Δ.Α.Κ.Ε. 
αλλά και σε όλους τους συναδέλφους του νομού Χαλκιδικής.

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙ ΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2014! 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
 ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 
Σαμαράς: Αφήσαμε τα δυσκολότερα πίσω μας
«Τα δύσκολα τα περάσαμε και αποφύγαμε το χειρότερα - το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης και ελπίδας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.
Ο κ. Σαμαράς στο μήνυμά του σημείωσε ότι «δεν ζητάμε πια δανεικά, καταφέραμε αυτό που είναι αυτονόητο, να καλύπτουμε τις ανάγκες μας και αυτό με το πρωτογενές πλεόνασμα. Κάναμε το πρώτο βήμα για να σταθούμε στα πόδια μας, βάλαμε τέλος στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και το 2014 ανατέλλει με προοπτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης».
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι απλοί αριθμοί, είναι το θεμέλιο της ανεξαρτησίας μας και της ελπίδας μας, το δε μεγαλύτερο μέρος του θα το επιστρέψουμε στην κοινωνία, στους πιο αδύνατους και στους πιο αδικημένους. Η ανάκαμψη, είπε, θα αρχίσει να δημιουργεί θέσεις εργασίας και αυξήσεις αποδοχών - ήδη μετά από τέσσερα χρόνια υπογράφηκε η πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας.

«Η αντιστροφή του κλίματος άρχισε και η ανάκαμψη θα διαχυθεί παντού», τόνισε και σημείωσε ότι το 2014 η Ελλάδα θα βγει στις αγορές και θα γίνει φυσιολογική χώρα και ακόμη το ελληνικό χρέος θα ανακηρυχθεί βιώσιμο, χωρίς μνημόνια.
Τηρήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, τις δεσμεύσεις μας, θα τηρήσουν και οι εταίροι μας τις δικές τους, θα βγούμε από το μνημόνιο, στο δε τέλος του 2014 θα βλέπουν όλοι το φως στην άκρη του τούνελ.
Σημείωσε ακόμη ότι τα πολύ δύσκολα πέρασαν και επίσης «αποδείξαμε ότι χτυπάμε την διαφθορά παντού - όλο και περισσότεροι και επώνυμοι αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη».
Το 2014, είπε, θα αρχίσει το μεγάλο κύμα μεταρρυθμίσεων, θα αρχίσει επίσης η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση που θα ανοίξει τον δρόμο για την συμμετοχή νέων ανθρώπων στην πολιτική με αξιοκρατικά κριτήρια, χωρίς οικογενειοκρατία.
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην επίθεση στην οικία του Γερμανού πρεσβευτή:
«Είχαμε μία θρασύδειλη επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη - κάποιοι προσπαθούν να πλήξουν την πατρίδα, δεν θα τα καταφέρουν. Μισούν την Ελλάδα όσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την σταθερότητά μας. Η Ελλάδα άντεξε, η δημοκρατία άντεξε και αντέχει».
Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό και τόνισε:
«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, ήταν η αξιοθαύμαστη ωριμότητα του ελληνικού λαού, που θα ανταμειφθεί. Υπήρξε πόνος τα τελευταία χρόνια και υπάρχει ακόμη, είναι κυρίως η ανεργία των νέων μας, έγιναν λάθη και αδικίες που θα αποκατασταθούν. Τώρα έχουμε το περιθώριο να τα διορθώσουμε. Αλλοίμονο αν αφήσουμε την χώρα να διολισθήσει στην αστάθεια. Κάποιοι στενοχωριούνται για τα επιτεύγματα της Ελλάδας. Εμείς δεν ασχολούμαστε με το παρελθόν, ασχολούμαστε με το μέλλον. Το 2013 βάλαμε τέλος στην κατρακύλα. Το 2014 θα είναι το πρώτο έτος της ανόρθωσης. Η Ελλάδα που χτίζουμε, χρειάζεται στέρεες βάσεις για να προχωρήσει μακριά και να αντέξει. Νικάμε, όταν στα δύσκολα είμαστε ενωμένοι και όχι διχασμένοι. Τώρα μετατρέπουμε την γκρίνια σε ελπίδα. Θερμές ευχές σε όλους και καλή χρονιά».

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
Βράβευση της Έλενας Καρανταγλή από το Δήμο Πολυγύρου 
Τη μαθήτρια της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Πολυγύρου, Έλενα Καρανταγλή, που διακρίθηκε στο διεθνή διαγωνισμό της UNESCO «Δρόμοι για έναν Πολιτισμό Ειρήνης» θα βραβεύσει ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013, στη 1.00 μ.μ. κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πολυγύρου.
Η Έλενα Καρανταγλή δημιούργησε ένα video clip με τίτλο «Οι Σπόροι της Ειρήνης» και ξεχώρισε ανάμεσα σε 1300 νέους 14-25 ετών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.
Τα έργα αξιολογήθηκαν από μία επιτροπή με βάση την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητα τους, με την οποία οι νέοι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται και εκφράζουν το όραμά τους για την ειρήνη και τη μη βία και πως ασκείται κάθε μέρα. Στο τέλος των συζητήσεων, τα έργα που επελέγησαν, αποτυπώνουν την ικανότητα των δημιουργών να αναδείξουν τις βασικές αξίες του πολιτισμού, της ειρήνης και της μη βίας, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της διαφορετικότητας, του διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου, της δικαιοσύνης και της ισότητας.
«Θερμά συγχαρητήρια στη μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Πολυγύρου, Έλενα Καρανταγλή, για τη διεθνή τιμητική διάκριση που κατέκτησε. Η βράβευση αυτή προβάλλει τον τόπο μας και μας γεμίζει περηφάνια για τη νεολαία μας. Εύχομαι στην Έλενα καλή πρόοδο και να συνεχίσει να έχει επιτυχίες στη ζωή της» τόνισε ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος.
ΠΗΓΗ : respentza.blogspot.gr
ΠΟΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΑΙΖΕΤΑΙ;
Τι θα γίνει αν η Ν.Δ. χάσει τις Ευρωεκλογές;

Πριν καν εκπνεύσει το 2013, πριν καν η παρούσα κυβέρνηση κλείσει 18 μήνες κοινοβουλευτικού βίου, όλοι συζητούν ήδη τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις. Θα πάμε σε εθνικές εκλογές; Θα αντέξουν οι βουλευτές να ψηφίζουν συνεχώς μέτρα;
Όπως έγραψε χθες το antinews, η κυβέρνηση εύχεται να φτάσει μέχρι το Πάσχα με την ελπίδα να αναστραφεί το κλίμα και να πάει μέχρι το Μάιο με διαφορετικά δεδομένα.
Ωστόσο, όσοι φυσιολογικοί άνθρωποι δε ζουν σε γυάλες, όσοι βγαίνουν και μιλάνε με την κοινωνία και δεν έχουν πάθει «ιδρυματισμό» εντός των υπουργείων και του Μαξίμου, ξέρουν τι πράγματι συμβαίνει και πώς η κοινωνία αντιμετωπίζει τις πολιτικές εξελίξεις.
Δε χρειάζονται γκάλοπ για να αντιληφθεί κανείς ότι η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είναι μειοψηφία στην κοινωνία. Δεν αντέχει άλλο ο κόσμος και παρ’ ότι δε θέλει εκλογές και περιπέτειες, εντούτοις περιμένει πότε θα γίνει το «ατύχημα». Περιμένοντας να δει φως στο τούνελ ο κόσμος είναι ικανός να τα κάνει όλα «λίμπα», σε πολιτικό επίπεδο εννοείται.
Το κρίσιμο ραντεβού της κυβέρνησης με το … μέλλον της είναι τον Μάιο, στις δημοτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, αφού τις προάλλες το Μαξίμου ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2016. Με άλλα λόγια, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα αντέξει μέχρι το 2016.
Κι εγώ πιστεύω ότι την Κυριακή θα κερδίζω το τζακ ποτ του Τζόκερ μαζί με το μπόνους των 3.000.000 και επιτέλους θα πάω στο Χόλλυγουντ θα αγοράσω την “La Ferrari”, την καλύτερη Ferrari, και θα πάω να την πέσω στην Σαρλίζ Θερόν.
Τις ίδιες πιθανότητες μ΄ εμένα έχει και η κυβέρνηση ν΄αντέξει μέχρι το 2016. Επειδή όποιος ζει μέσα στην  κοινωνία, όποιος ξέρει να ακούει την κοινωνία έχει αντιληφθεί ότι η τιμωρητική ψήφος θα είναι τόσο βαριά που πολύ αμφιβάλλουμε αν θα μπορεί να σταθεί μετά  δικομματική κυβέρνηση.
Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν στις ευρωεκλογές να βγει πρώτο κόμμα η … Χρυσή Αυγή με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ και τρίτη και καταϊδρωμένη τη Νέα Δημοκρατία. Άντε να αλλάξει η πρώτη θέση και να την κερδίσει ο Τσίπρας, η ΝΔ να έρθει δεύτερη και η ΧΑ τρίτη, όπως πιστεύουν κάποιοι άλλοι πιο λογικοί. Εγώ πάντως στις συζητήσεις που κάνω δεν βρήκα ούτε έναν εκτός κομματικού περιβάλλοντος που να πιστεύει ότι θα κερδίσει η ΝΔ. Μην περιμένετε λοιπόν να σας πουλήσουμε φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες…την αλήθεια θα σας λέμε πάντα και η αλήθεια είναι αυτή την φορά ότι με τα μυαλά που κουβαλάνε στην κυβέρνηση βαδίζουν προς μια οδυνηρή ήττα στις ευρωεκλογές.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει τότε ο Σαμαράς; Θα πάει σε βουλευτικές εκλογές ή απλά θα επιχειρήσει να διαχειριστεί μια οδυνηρή ήττα με ανασχηματισμούς και το γνωστό παιχνίδι με τις «μουσικές καρέκλες» που απλά ο ένας παίρνει το χαρτοφυλάκιο του άλλου; Και θα το δεχθεί αυτό ο Τσίπρας ή θα αρχίσει να ζητά αμέσως εκλογές και να υποβάλλει προτάσεις μομφής (θα έχει περάσει το εξάμηνο από την προηγούμενη).
Το σοβαρότερο όμως ερώτημα είναι «τι θέλει το σύστημα;», το οποίο παρά τις ελπίδες μας ζει και βασιλεύει και την Ελλάδα κυριεύει. Θέλει εκλογές ή θα επιχειρήσει «αναίμακτες» ανατροπές; Άλλωστε, το γεγονός ότι η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι εκλογές θα γίνουν το 2016, υποδεικνύει μια κρυφή συμφωνία και επιβεβαιώνει αυτό που λέμε: Ότι δηλαδή ουσιαστικά κανείς δε θα θέλει εθνικές εκλογές με τη Χρυσή Αυγή να «πετάει», τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει και το ΠΑΣΟΚ να μην μπαίνει ούτε στη Βουλή.
Εδώ μπαίνουμε στα άλλα σενάρια και σας θυμίζουμε τι επαναλαμβάνει ο κυρ Φώτης Κουβέλης με την θεία φώτιση του Μητσοτακέϊκου. “Η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει άλλον πρωθυπουργό“.  Επομένως, λένε όσοι κάνουν μια άλλη ανάλυση της κατάστασης, αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για “πάρτι” των Τσίπρα και Μιχαλολιάκου στις Ευρωεκλογές, δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί μια «βελούδινη» πτώση της κυβέρνησης με μια αντικατάσταση του Σαμαρά στην πρωθυπουργία. Δηλαδή μια νέα κυβέρνηση χωρίς εκλογές και με μια ευρύτερη συμμαχία δυνάμεων χωρίς κατ’ ανάγκη να υπάρξουν συνεργασίες ούτε με τη Χρυσή Αυγή, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εναπομείνασες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, κάποιοι Ανεξάρτητοι Έλληνες και φυσικά η ΔΗΜΑΡ θα μπορούσαν να συγκροτούσαν ένα μέτωπο με τη ΝΔ για κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό και άλλους υπουργούς – να υπολογίσουμε και τι θα κάνουν οι “58″ κλπ.
Είναι το γνωστό σενάριο που διακινούν μέσα ενημέρωσης όπως το Βήμα, πολιτικοί όπως ο Κουβέλης ή η Ντόρα κι επιχειρηματίες που κινούνται στο παρασκήνιο.
Φυσικά το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα αναλάμβανε πρωθυπουργός. Ποιος θα ήταν «αρεστός» του συστήματος ώστε να κρατήσει τα ηνία της χώρας; Και φυσικά ποιος θα ήταν και ο εκλεκτός της τρόικας και ειδικά των Γερμανών. Διότι σίγουρα θα έχουν κι αυτοί τον πρώτο λόγο.
Προφήτες δεν είμαστε, αλλά το σενάριο αυτό παίζει δυνατά, περισσότερο από κάθε άλλο. Είναι, παλιά και δοκιμασμένη συνταγή, θυμηθείτε μόνο τι έγινε με τον Παπαδήμο. Τώρα θα έχουν και μια επιπλέον δικαιολογία για έναν μεγάλο συνασπισμό δυνάμεων: Να αντιμετωπίσουν την επέλαση της άκρας δεξιάς η οποία στις ευρωεκλογές θα σαρώσει σε όλη την Ευρώπη.
Και φυσικά ένα από τα ερωτηματικά είναι και τι θα κάνει ο σημερινός πρωθυπουργός, αφού αν θέλετε τη γνώμη μας δεν υπάρχει κανείς να τον αμφισβητήσει στη ΝΔ. Θα περιμένει να πάρει την «ρεβάνς»; Και με ποιό κόμμα έπειτα από την εκλογική πανωλεθρία της ΝΔ;
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι έξυπνος άνθρωπος και τα γνωρίζει όλα αυτά. Αυτοί που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν είναι οι σύμβουλοι και οι υπουργοί του. Επομένως, ο πρωθυπουργός έχει τα περιθώρια να αντιστρέψει το σε βάρος του κλίμα. Και να δείξει ότι δεν είναι εύκολο «θήραμα» στα δόντια αυτών που θα ήθελαν μια νέα κυβέρνηση «τύπου Παπαδήμου».
ΒΖ-ΑΨ

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ
Από «λουκέτο» στα σχολεία μέχρι απαγόρευση κυκλοφορίας για την αιθαλομίχλη
Με την πρώτη απόφαση προβλέπονται σειρά μέτρων που ξεκινούν από συστάσεις και κλιμακώνονται, ανάλογα με το βαθμό συγκέντρωσης αιρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα
 Σε ποιες περιπτώσεις θα ισχύει η δωρεάν παροχή ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου - Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, προβλέπεται ακόμα και η διακοπή της θέρμανσης σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες
Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι Υπουργικές Αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και για τη δωρεάν παροχή ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, για διπλάσιο αριθμό ημερών σε σχέση με τις ημέρες κατά τις οποίες εκδίδεται σύσταση για διακοπή της χρήσης τζακιών και θερμαστρών στερεών καυσίμων.
Με την πρώτη απόφαση προβλέπονται σειρά μέτρων που ξεκινούν από συστάσεις και κλιμακώνονται, ανάλογα με το βαθμό συγκέντρωσης αιρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, μέχρι και σε διακοπή λειτουργίας εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε δημόσια κτίρια, κλείσιμο σχολείων, περιορισμούς στην κυκλοφορία και την παραγωγική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, για τις περιόδους που η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων υπερβαίνει τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα, λαμβάνονται τα εξής μέτρα:
-Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση ? δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. 'Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
-Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
-Διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
-Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας.
-Σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης.
-Απαγόρευση λειτουργίας αποτεφρωτικών κλιβάνων.
-Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους.
-Διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα. Εξαιρούνται τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας και συγκεκριμένα τα νοσοκομεία, οι κλινικές, τα αγροτικά - περιφερειακά ιατρεία, οι υγειονομικοί σταθμοί, τα κέντρα υγείας, τα ψυχιατρεία, τα ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων, οι οίκοι ευγηρίας ? γηροκομεία, τα βρεφοκομεία, τα οικοτροφεία - ορφανοτροφεία, οι ξενώνες, τα άσυλα καθώς και οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
-Περιορισμός κατά 30% της βιομηχανικής-βιοτεχνικής δραστηριότητας ο οποίος θα αποδεικνύεται με στοιχεία μείωσης παραγωγής ή και κατανάλωσης καυσίμου, σε σχέση με το μέσο όρο λειτουργίας των προηγούμενων επτά ημερών. Εξαιρούνται οι μονάδες συνεχούς πυράς και οι μονάδες που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα.
-Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των ΙΧ επιβατικών βενζινοκίνητων μη καταλυτικών, των ΙΧ πετρελαιοκίνητων και όλων των πετρελαιοκίνητων φορτηγών ιδιωτικής χρήσης στις περιοχές που θα καθορίζονται στην ανακοίνωση κήρυξης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων.
-Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των σχολικών λεωφορείων καθώς και όλων των φορτηγών δημόσιας χρήσης στις περιοχές που θα καθορίζονται στην ανακοίνωση κήρυξης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων.
-Κυκλοφορία των ταξί με σύστημα μονών -ζυγών.
Οι αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων λαμβάνονται για την Αττική από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και για την υπόλοιπη χώρα από τους Περιφερειάρχες. Για χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης προβλέπονται επίσης ηπιότερα μέτρα. Το σύνολο του σχεδίου αναγράφεται στη συνημμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Με δύο ακόμη αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου:
-Θεσπίζεται η δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (εκτός από τις χρεώσεις για δίκτυα κλπ) στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για διπλάσιο αριθμό ημερών σε σχέση με τις ημέρες εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο για χρήση ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης αντί για τζάκια, σόμπες κλπ.
-Επεκτείνεται η έκπτωση στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού για οργανώσεις που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Πρόκειται αναλυτικά για φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εκκλησιαστικά ιδρύματα τα οποία παρέχουν συσσίτια και διαθέτουν μαγειρεία, εστιατόρια κλπ, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που έχουν δημιουργήσει πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ, οι οποίες στεγάζονται σε δημοτικά κτίρια (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία και κοινωνικά συσσίτια). Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1200 κιλοβατώρες και για τις δύο επόμενες 1000 kWh. Η έκπτωση για όλες τις κατηγορίες είναι 70 % επί του τιμολογίου του προμηθευτή.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Το μπάχαλο της κυβέρνησης και η επίθεση των λαθρεμπόρων

Υπάρχουν πολλά να ειπωθούν σε ότι αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Διότι πρόκειται περί συνολικής απόφασης την οποία ανακοίνωσε ο Στουρνάρας. Δεν κάνει του κεφαλιού του, συναπόφαση είναι, για να ξεκαθαρίζουμε ορισμένα πράγματα.
Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία που υποτίθεται ότι είναι κοντά στο λαό. Αλλωστε, όταν θέτεις το δίλημμα «ζεστασιά για τους φτωχούς προκειμένου να μην πεθάνει κανείς ή περισσότερα έσοδα», ασφαλώς η απάντηση είναι αυτονόητη.
Κάποιοι άλλοι, όπως βλέπουμε και από τα σχόλια στο antinews, λένε ότι θα τους τιμωρήσουν στις εκλογές, και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τον Σαμαρά και τον Στουρνάρα. Ασφαλώς αυτό είναι μια δημοκρατική διαδικασία που έχει κάθε Έλληνας δικαίωμα να την επιλέξει.
Όμως, πρέπει πρώτα να συνυπολογιστούν και ορισμένα θέματα, τα οποία στα μέσα ενημέρωσης, και κυρίως στα κανάλια δεν θα τα ακούσετε ποτέ. Από την πρώτη στιγμή το antinews είχε πει ότι η αιθαλομίχλη μπορεί να… διαλυθεί μόνον εφόσον η κυβέρνηση δώσει πραγματικά στοιχεία και πει την αλήθεια σχετικά με το τι συμβαίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης, τι γίνεται με το λαθρεμπόριο καυσίμων, πόσο θα χάσει το κράτος από μια πιθανή εξίσωση του ΕΦΚ.
Κι εδώ επικοινωνιακά τα έχει κάνει επιεικώς μαντάρα. Και ο Στουρνάρας που παρουσίασε στοιχεία από μελέτη του ΙΟΒΕ και έφερε ως παράδειγμα την… θέρμανση της πισίνας και το επιτελείο του Μαξίμου που πήγε χριστουγεννιάτικες διακοπές κι άφησε τους τρεις «μουτζούρηδες» υπουργούς να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.
Να δείτε που η αιθαλομίχλη θα κάνει πολύ περισσότερο κακό από την τρόικα, επειδή ακριβώς δεν έχουν συνηθίσει να λένε τις αλήθειες που πρέπει και να καταλαβαίνουν και τον κόσμο. Διότι ο κόσμος δεν βάζει πετρέλαιο όχι γιατί είναι ήπιος ο χειμώνας αλλά γιατί δεν έχει λεφτά να βάλει. Ας αφήσουν λοιπόν τις ανοησίες και ας αντιληφθούν σε τι κατάσταση βρίσκονται τουλάχιστον 8 στους 10 Έλληνες. Πάνω απ’ όλα, το antinews θέτει ορισμένα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν άμεσα. Αν δεν το κάνουν αυτοί θα χάσουν. Και θα σκάσουν στο έδαφος από πολύ ψηλά, από εκεί που νομίζουν ότι βρίσκονται όλοι τους.
Ερώτημα 1: Μα πόσο δύσκολο είναι να πουν την αλήθεια και να καταλάβει ο κόσμος τι συμβαίνει;
Ερώτημα 2: Πόσο δύσκολο να είναι μελετήσουν τα συστήματα που χρησιμοποιούν 22 από τις 28 χώρες οι οποίες δεν έχουν εξισώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα;  Ας κάνουν μια μελέτη και να την παρουσιάσουν στον κόσμο να καταλάβει τι ιδιαιτερότητες έχει η Ελλάδα και πρέπει να πληρώνει το πετρέλαιο θέρμανσης 1,30 ευρώ εν μέσω σφοδρής κρίσης. 
Ερώτημα 3: Είναι αλήθεια ότι πετρελαιάδες από την Ελλάδα, γνωστοί νταβατζήδες της αγοράς καυσίμων, πιέζουν για να μειωθεί ο φόρος και να κερδίσουν αυτοί εκατομμύρια, όπως έκαναν άλλωστε επί χρόνια; Έχει τα κότσια η κυβέρνηση να δώσει τα ονόματα των λαθρεμπόρων καυσίμων που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν μπίζνες πάνω στις στάχτες της Ελλάδας; Να πει ότι είναι αυτοί κι αυτοί και να αφήσει τις βλακείες;
Ερώτημα 4: Ο καθένας έχει τη γνώμη του για τον Στουρνάρα, τον Αδωνι την κυβέρνηση όλο το σύστημα. Όμως, πόσο τυχαίο είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης επιτίθενται σφοδρά στην κυβέρνηση και ζητούν να μειωθεί ο ΕΦΚ; Μήπως έχουν σχέσεις με τους πετρελαιάδες; Μήπως πληρωμένοι κονδυλοφόροι ξεκίνησαν εκστρατεία εκβιασμών κατά Στουρνάρα; Διότι το να ζητάς μείωση του ΕΦΚ χωρίς να έχεις όλα τα στοιχεία στα χέρια σου «μυρίζει» χειρότερα από την αιθαλομίχλη; 
Ερώτημα 5: Είναι γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ πάσχουν από υπερβολική… ευαισθησία και πάντα το παίζουν προστάτες του λαού. Αλλά μήπως στην περίπτωση του πετρελαίου εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα με τα οποία βρίσκονται κοντά από καιρό; Για σκεφτείτε με ποιους επιχειρηματίες παίζει «μπάλα» ο κ. Κουβέλης ή ποιοι επιχειρηματίες νταραβερίζονται με την Κουμουνδούρου και θα καταλάβετε από πού προέρχεται αυτή η ευαισθησία τους.
Τα πράγματα είναι απλά, άσχετα αν η κυβέρνηση τα έχει κάνει μούσκεμα. Δώστε τρία – τέσσερα ονόματα λαθρεμπόρων που εκβιάζουν για να βγάλουν λεφτά στην πλάτη του λαού και παράλληλα δώστε κίνητρα για αγορά πετρελαίου ή για πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Για παράδειγμα, αν δεν πάνε να πάρουν τα 200 εκατ. ευρώ που περισσεύουν από το πετρέλαιο θέρμανσης, γιατί παρακαλάνε τους δικαιούχους. Ας αυξήσουν την επιδότηση για όσους έχουν κάνει αίτηση και προφανώς το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Επίσης, ας δώσουν οικονομικά κίνητρα για χρήση του φυσικού αερίου αντί να στρέφουν τον κόσμο στο πετρέλαιο. Και τέλος, ας πάνε να κάνουν ελέγχους σε όλους τους «ξυλάδες» που πουλάνε καυσόξυλα αμφιβόλου ποιότητας που έρχονται από τη Βουλγαρία και όχι μόνο. Εκεί γίνεται ο μεγάλος χαμός, αλλά δεν έχει πέσει ούτε ένα πρόστιμο.

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΘΥΜΗ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟ

ΜΗΝΥΜΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΤΟ “ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ” ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ 

1Επιμέλεια: Μάνος Χατζηγιάννης 

Ως παραδοσιακά “ενοχλητικό” για την κατεστημένη εξουσία, εμφανίζει τον χριστιανισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος δίνοντας έτσι στο Χριστουγεννιάτικο μηνυμά του "επαναστατικό" χαρακτήρα.
 “Ο Χριστός έρχεται ως ξένος, ως άστεγος”¨αναφέρει επίσης μεταξύ άλλων με σαφή στόχευση τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στο θέμα της φτώχειας.

"Καρφώνει" και τους ισχυρούς λέγοντας: “Οι εκμεταλλευτές των συγκυριών ευδαιμονούν”, ενώ
μιλάει ακόμη για τους διωγμούς αθώων Χριστιανών στη γειτονιά μας και τονίζει πως "όπου επικράτησε η χριστιανική πίστη ο άνθρωπος απέκτησε αξία".
Διαβάστε ολόκληρο το μήνυμα:  
ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Απόδοση δεύτερης ειδικότητας σε εκπαιδευτικούς Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας
ΘΕΜΑ: Απόδοση δεύτερης ειδικότητας σε εκπαιδευτικούς Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας 
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας 
Έχοντας υπόψη: 
1. Τις διατάξεις του άρθρου 14 του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167/τ.Α΄./30-9-1985) «Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» 
2. Τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 6 του Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71/τ.Α΄/19-5-2010) «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις» 
3. Τις διατάξεις της αριθμ. 81504/Δ2/19-7-2011 (ΦΕΚ 1811/τ.Β΄/11-8-2011) Απόφασης της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με θέμα: «Κριτήρια και διαδικασία απόδοσης δεύτερης ειδικότητας σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»(ΑΔΑ: 4ΑΜΔ9-4ΛΖ) 
4. Τις διατάξεις της αριθμ. 21410/Δ2/29-2-2012 (ΦΕΚ 549/τ.Β΄/2-3-2012) Απόφασης της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με θέμα: «Τροποποίηση της αριθμ. 81504/Δ2/19-7-2011 Απόφασης της Υπουργού ΠΔΒΜΘ “Κριτήρια και διαδικασία απόδοσης δεύτερης ειδικότητας σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης” (ΦΕΚ 1811 τ.Β΄/11-8-2011)» (ΑΔΑ:Β4ΩΗ9-ΣΕ2) 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 
----- 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 
Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 
----- 
Ταχ. Δ/νση: Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 65 
Τ.Κ. – Πόλη: 57001, Θεσσαλονίκη 
Πληροφορίες: Γεωργία Κομψοπούλου 
Τηλέφωνο: 2310 474864 
Φαξ: 2310 474328 
Ιστοσελίδα: http://kmaked.pde.sch.gr 
e-mail: mail@kmaked.pde.sch.gr 
ΑΔΑ: ΒΛΓΦ9-Ξ95 2
5. Τις διατάξεις της αριθμ. 178562/Δ1/22-11-2013 Απόφασης του Υπουργού Παιδείας και θρησκευμάτων, με θέμα: «Τροποποίηση της Υ.Α. “Κριτήρια και διαδικασία απόδοσης δεύτερης ειδικότητας σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης” (ΦΕΚ 1811 τ.Β’/11.8.2011), όπως τροποποιήθηκε με την αριθμ.21410/Δ2/29.02.2012 Υ.Α. (ΦΕΚ 549 Β/2.3.2012) και ισχύει» 
6. Την αριθμ. 111528/Δ2/27-9-2011 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων «Διευκρινίσεις σχετικά με την αριθμ. 81504/Δ2/19-7-2011 υ.α. (ΦΕΚ 1811 τ.Β΄/11-8-2011) “Κριτήρια και διαδικασία απόδοσης δεύτερης ειδικότητας σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης” (ΑΔΑ: 4ΑΜΔ9-4ΛΖ)» 
7. Την αριθμ. 55083/Δ2/16-5-2012 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων «Διευκρινίσεις σχετικά με την αριθμ. 21410/Δ2/29-2-2012 υ.α. (ΦΕΚ 549/τ.Β΄/2-3-2012, ΑΔΑ: Β4ΩΗ9-ΣΕ2)) «Τροποποίηση της αριθμ. 81504/Δ2/19-7-2011 Απόφασης της Υπουργού ΠΔΒΜΘ “Κριτήρια και διαδικασία απόδοσης δεύτερης ειδικότητας σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης”» (ΑΔΑ: Β49Θ9-ΚΥ3) 
8. Την αριθμ. 197335/Δ1/23-12-2013 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Ενημέρωση επί της τροποποίησης της ΥπουργικήςΑπόφασης απόδοσης της δεύτερης ειδικότητας» 
9. Τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών 
10. Την αριθμ. 21/23-12-2013 (Θέμα 3ο) Πράξη του ΑΠΥΣΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας. 
Αποφασίζουμε 
Την απόδοση δεύτερης ειδικότητας στους παρακάτω εκπαιδευτικούς Δ.Ε. της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ως εξής:
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ MONDE 
Μέρκελ: Αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ θα την ακολουθούσαμε όλοι 
Την εκτίμηση ότι αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, αργά ή γρήγορα θα την ακολουθούσαν οι υπόλοιπες χώρες και θα υπήρχε «εκτροχιασμός», φέρεται να έκανε η Άνγκελα Μέρκελ, στην τελευταία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Monde.
Μέρκελ: Αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ θα την ακολουθούσαμε όλοι
Αξιοποιώντας εσωτερικά σημειώματα, η γαλλική εφημερίδα, αναπαράγει τους διαλόγους μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών και απ' ότι φαίνεται, κατά την διάρκεια του γεύματος, η Γερμανίδα καγκελάριος αντιμετώπισε την εναντίωση των περισσοτέρων στο ζήτημα της υπογραφής δεσμευτικών συμβολαίων μεταξύ κρατών και Κομισιόν για μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα την οικονομική βοήθεια.
H Μέρκελ εξέφρασε μεταξύ άλλων την άποψη ότι χωρίς συνοχή, το ευρώ θα καταρρεύσει και αναφερόμενη στην Ελλάδα, φέρεται να εμφανίστηκε βέβαιη ότι σε περίπτωση που η χώρα μας έβγαινε από την ευρωζώνη, θα υπήρχαν επιπτώσεις και για τους υπόλοιπους:
«Συζητήσαμε για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και πιστεύω ότι αν είχε γίνει κάτι τέτοιο, θα αναγκαζόμασταν όλοι να εγκαταλείψουμε το ευρώ σε δεύτερο χρόνο. Κάποια στιγμή θα υπάρξει εκτροχιασμός» φέρεται να δήλωσε μεταξύ άλλων η καγκελάριος.

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΥΧΕΣ
Ευχές από τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Ευχές από τον υφυπουργό Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ 
Το καινούργιο τοπίο για τις εξετάσεις του 2014 
Ενημερωτική εγκύκλιο για τους μαθητές της Γ' λυκείου που θα λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας με σημαντικές λεπτομέρειες τις οποίες πρέπει να θυμούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να ξέρουν ότι το 2014 μπορούν να συμμετέχουν στο 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, μόνο όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013. Επίσης, οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων μπορούν να αποκτήσουν το απολυτήριο Γενικού Λυκείου χωρίς να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους αποφοίτησής τους και να εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου σε θέματα που ορίζουν οι καθηγητές.
Το καινούργιο τοπίο για τις εξετάσεις του 2014
Τι ισχύει φέτος για την επιλογή μαθημάτων
- Tα μαθήματα της τελευταίας τάξης των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων, στα οποία εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο οι μαθητές όλων των κατευθύνσεων έχουν οριστεί σε έξι (6). Στα ίδια μαθήματα θα εξετασθούν και οι απόφοιτοι οι οποίοι επιθυμούν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι μαθητές και οι απόφοιτοι εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο στα τέσσερα (4) μαθήματα κατεύθυνσης και σε δύο (2) μαθήματα γενικής παιδείας, από τα οποία το ένα (1) είναι υποχρεωτικά η Νεοελληνική Γλώσσα και το άλλο μπορούν να το επιλέξουν μεταξύ των μαθημάτων: Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Βιολογία και Φυσική.
- Για την επιλογή του δεύτερου μαθήματος γενικής παιδείας που ο υποψήφιος πρόκειται να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο, πρέπει να λάβει υπόψη του τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας κατά επιστημονικό πεδίο καθώς και τα μαθήματα γενικής παιδείας που τα αντικαθιστούν με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας.
Οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων μπορούν να αποκτήσουν το απολυτήριο Γενικού Λυκείου χωρίς να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους αποφοίτησής τους και να εξ
Οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων μπορούν να αποκτήσουν το απολυτήριο Γενικού Λυκείου χωρίς να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους αποφοίτησής τους και να εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου.
- Αν τα επιστημονικά πεδία που προτίθεται να επιλέξει ο υποψήφιος έχουν ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα μαθήματα της κατεύθυνσης που εξετάστηκε (π.χ. μαθητής θετικής κατεύθυνσης προτίθεται να επιλέξει 3ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, όπου τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας είναι τα μαθήματα της κατεύθυνσής του), τότε ο υποψήφιος αυτός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ως δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας οποιοδήποτε από τα τέσσερα επιλεγόμενα μαθήματα γενικής παιδείας.
Στην αντίθετη περίπτωση (π.χ. μαθητής θετικής κατεύθυνσης προτίθεται να επιλέξει το 1ο και 2ο επιστημονικό πεδίο) ο μαθητής αυτός θα πρέπει να επιλέξει ως δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας εκείνο από τα τέσσερα επιλεγόμενα, το οποίο μαζί με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας αντικαθιστούν τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του 1ου επιστημονικού πεδίου (που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Ιστορία Γενικής Παιδείας).
- Εφόσον ο υποψήφιος προτίθεται να επιλέξει το 5ο επιστημονικό πεδίο, το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας το οποίο πρέπει να επιλέξει και να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο είναι τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής. Επιπλέον ο υποψήφιος πρέπει να επιλέξει και να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο και στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Σε αυτή την περίπτωση τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι επτά (7). Κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να δηλώσει το 5ο επιστημονικό πεδίο αν δεν έχει εξεταστεί ή δεν έχει δηλώσει ότι θα εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου αυτού.
Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δηλώσει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, το οποίο δηλώνει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά να είναι υποχρεωτικά το μάθημα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι μαθητές έχουν ήδη επιλέξει ως μάθημα επιλογής στο σχολείο τους το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, θα δηλώσουν τον Φεβρουάριο με την Αίτηση-Δήλωση αν θα το εξεταστούν πανελλαδικά ή όχι. Αν μεν δηλώσουν ότι θα το εξεταστούν πανελλαδικά (άρα έχοντας υποχρεωτικά επιλέξει και το μάθημα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής), τότε θα μπορούν να δηλώσουν και το 5ο επιστημονικό πεδίο. Αντίθετα, αν δεν επιλέξουν να εξεταστούν πανελλαδικά στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, τότε θα το εξεταστούν ενδοσχολικά και δεν θα μπορέσουν να δηλώσουν το 5ο επιστημονικό πεδίο.
Αίτηση - Δήλωση
Η επιλογή από τους μαθητές του δεύτερου μαθήματος γενικής παιδείας που επιθυμούν να εξεταστούν σε πανελλαδικό επίπεδο ή του μαθήματος επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» που επιθυμούν να εξεταστούν επίσης σε πανελλαδικό επίπεδο γίνεται με ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ που υποβάλλουν στο Λύκειο τον Φεβρουάριο.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές που θα υποβάλουν στο σχολείο τους ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ στην προθεσμία αυτή θα δηλώσουν:
  • το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας που θα εξεταστούν πανελλαδικά
  • αν θα εξεταστούν πανελλαδικά και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
  • αν θα εξεταστούν σε κάποιο/α από τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική)
  • αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές (δεν έχουν δικαίωμα οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΓΕΛ)
  • αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού
  • αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).
Οι απόφοιτοι υποβάλλουν επίσης ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ υποψηφιότητας στο ίδιο χρονικό διάστημα στην οποία θα δηλώνουν επί πλέον και την Κατεύθυνση στα μαθήματα της οποίας επιθυμούν να εξετασθούν.
Η ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ υποψηφιότητας θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας http://www.minedu.gov.gr/exams και θα μπορεί να εκτυπώνεται είτε από το Λύκειο είτε απευθείας από τον ίδιο τον υποψήφιο. Η υποβολή της θα γίνει στο Λύκειο ηλεκτρονικά. Για τον τρόπο και τη διαδικασία υποβολής της θα υπάρξει σύντομα ενημέρωση. Η αίτηση αυτή του υποψηφίου είναι δεσμευτική και δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση. Αν υποψήφιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος κατεύθυνσης, γενικής παιδείας ή επιλογής που επέλεξε να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0).
Μπορείτε να διαλέξετε μέχρι δύο Πεδία
Οι υποψήφιοι (είτε με το 90% είτε με το 10% των θέσεων εισακτέων) οι οποίοι απέκτησαν ή θα αποκτήσουν τη ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ και επιθυμούν την εισαγωγή τους σε Σχολές ή Τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέχρι δύο (2) επιστημονικά πεδία ως εξής:
Αν ενδιαφέρονται για σχολές ενός μόνο επιστημονικού πεδίου, τότε έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οποιοδήποτε από τα πέντε επιστημονικά πεδία αρκεί να έχουν εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο και στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου ή στα μαθήματα γενικής παιδείας που τα αντικαθιστούν, όπως αυτά φαίνονται στον πίνακα με τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας κατά επιστημονικό πεδίο και αναφέρονται στο άρθρο 3 της ως άνω απόφασης, π.χ. ο υποψήφιος θεωρητικής κατεύθυνσης μπορεί να δηλώσει το 1ο επιστημονικό πεδίο, αφού τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου αυτού είναι μαθήματα της κατεύθυνσης που εξετάστηκε σε εθνικό επίπεδο.
Για να δηλώσει π.χ. το 3ο επιστημονικό πεδίο πρέπει να έχει εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο στα δύο μαθήματα γενικής παιδείας που αντικαθιστούν τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου αυτού, τα οποία για το 3ο επιστημονικό πεδίο είναι η Βιολογία γενικής παιδείας και η Νεοελληνική Γλώσσα.
Αν επιλέξουν δύο επιστημονικά πεδία, τότε το ένα τουλάχιστον θα έχει ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα μαθήματα της κατεύθυνσης στα οποία εξετάστηκαν το σχολικό έτος που απέκτησαν την ανωτέρω Βεβαίωση.
Για το δεύτερο επιστημονικό πεδίο που θα επιλέξουν θα πρέπει να έχουν εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο και στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του επιστημονικού πεδίου, είτε είναι μαθήματα κατεύθυνσης είτε είναι μαθήματα γενικής παιδείας που τα αντικαθιστούν, όπως φαίνεται στον Πίνακα 1 και αναφέρεται στο άρθρο 3 της ως άνω Υπουργικής Απόφασης.
Για παράδειγμα, αν υποψήφιος τεχνολογικής κατεύθυνσης δηλώσει δύο επιστημονικά πεδία εκ των οποίων το ένα είναι το 4ο που έχει ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα Μαθηματικά και τη Φυσική, τα οποία είναι μαθήματα τεχνολογικής κατεύθυνσης και το δεύτερο είναι το 1ο πεδίο, τότε ο υποψήφιος αυτός πρέπει να έχει εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο στα μαθήματα γενικής παιδείας «Νεοελληνική Γλώσσα» και «Ιστορία».
Τα ειδικά μαθήματα και οι Στρατιωτικές σχολές
Είναι γνωστό ότι δεν ισχύει το βαθμολογικό κριτήριο της βάσης για τη συμμετοχή υποψηφίου στις διαδικασίες επιλογής των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ). Για τη συμμετοχή υποψηφίου στις διαδικασίες επιλογής για τα τμήματα, για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα παραμένει ως προϋπόθεση η επιτυχία βαθμού στο ειδικό μάθημα ίσου με το μισό τουλάχιστον του μέγιστου δυνατού. Αν απαιτείται εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα, η προϋπόθεση αυτή ισχύει χωριστά για το καθένα από τα εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα.
Σε ό, τι αφορά τις διαδικασίες επιλογής για τους υποψηφίους των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, δεν ισχύει το βαθμολογικό κριτήριο της βάσης εξίσου, προϋπόθεση όμως είναι ο υποψήφιος να έχει κριθεί ικανός για τις Σχολές αυτές κατά τις προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργούνται για το σκοπό αυτό από τις ίδιες τις Σχολές σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Οι σχολές Αστυφυλάκων και αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ
Kατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας δεν εισάγονται ιδιώτες. Συγκεκριμένα:
  • Οι Αστυνομικές Σχολές (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ): Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και Αστυφυλάκων δεν θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2014.
  • Η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ) θα δεχτεί υποψηφίους (ήδη υπηρετούντες Αστυνομικούς) των πανελλαδικών εξετάσεων του 2014.
  • Η Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ) θα δεχτεί υποψηφίους (που είναι ήδη Πυροσβέστες) των πανελλαδικών εξετάσεων του 2014.
  • Οσον αφορά στις Στρατιωτικές Σχολές, για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 δεν θα δεχθούν εισακτέους η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ), καθώς και το τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων. Αρα οι δύο ανωτέρω σχολές δεν θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2014.6.
Η απόκτηση απολυτηρίου
Oι μαθητές της τελευταίας τάξης των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων μπορούν να αποκτήσουν το απολυτήριο χωρίς να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και να εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα. Οσοι αποκτούν απολυτήριο μπορούν να αποκτήσουν δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφόσον λάβουν μέρος στις γραπτές εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο, οποιοδήποτε άλλο έτος εκτός από αυτό της αποφοίτησής τους και η Βεβαίωση Πρόσβασης στην περίπτωση αυτή εκδίδεται με βάση μόνο τη γραπτή επίδοσή τους στις εξετάσεις αυτές. Επισημαίνεται ότι την περίοδο που οι υπόλοιποι μαθητές υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις αυτοί οι μαθητές θα υποβάλουν την αντίστοιχη ΔΗΛΩΣΗ για ενδοσχολικό απολυτήριο.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΗΓΗ 
Εκλογές το 2016
Στη διαβεβαίωση ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2016 προχώρησε ανώτατη κυβερνητική πηγή, σε συνομιλία με δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
«Κάθε φορά έρχονται σενάρια για να αντικατασταθούν από κάποια άλλα και πάει λέγοντας. Εκλογές θα έχουμε το 2016» ήταν η φράση που αποδίδεται στην κυβερνητική πηγή.
Σε ερώτηση εάν προκαλεί ανησυχία το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, η απάντηση ήταν αρνητική: «Όχι, γιατί υπάρχει συνείδηση και ο τόπος είναι πάνω απ' όλα».
Για το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει την όποια πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η ίδια πηγή σχολίασε ότι «η άρνηση φέρνει ευθύνη και τις ευθύνες τις καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Σύνταξη με πλασματικά έτη έως και 12 χρόνια νωρίτερα
Σύνταξη με την αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης μπορούν να κατοχυρώσουν 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι. Παράλληλα, έρχονται 19 εργασιακές ανατροπές για 4,5 εκατ. ασφαλισμένους
Ευνοϊκές προϋποθέσεις για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη με την αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης μπορούν να κατοχυρώσουν 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι είτε ασφαλίστηκαν μέχρι το 1992 είτε από το 1993 και μετά.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι μεν παλαιοί, μέχρι το 1992 ασφαλισμένοι, "κερδίζουν" ως και 12 χρόνια και αντί για τα 67 η σύνταξη έρχεται στα 55. Οι "νέοι", μετά το 1993 ασφαλισμένοι, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 62 τους με λιγότερα από 40 πραγματικά χρόνια.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, περισσότερο κερδισμένοι είναι οι γονείς δημόσιοι υπάλληλοι με ανήλικα παιδιά, καθώς βγαίνουν στη σύνταξη από τα 52 αναγνωρίζοντας είτε το χρόνο των παιδιών είτε τη στρατιωτική θητεία, είτε τις σπουδές για να συμπληρώσουν την 25ετία το 2011 ή το 2012.
Κερδισμένοι είναι επίσης όσοι αναγνωρίζουν πλασματικούς χρόνους για να συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις του 2010, αλλά θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση ως τις 31/12/2013 ώστε να κλειδώσουν σύνταξη με τις προϋποθέσεις του 2010.
Τι μπορούμε να αναγνωρίσουμε
Οι πλασματικοί χρόνοι που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους ασφαλισμένους χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
- Στην πρώτη είναι τα πλασματικά έτη με τα οποία οι ασφαλισμένοι μπορούν να κατοχυρώνουν σύνταξη με τις προϋποθέσεις του 2010. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν με βάση αίτηση έως τις 31/12/2013 πλην των περιπτώσεων (ασφαλισμένοι μέχρι το 1982) που όπως εξετάζεται θα πάρουν παράταση.
- Στη δεύτερη ανήκουν οι πλασματικοί χρόνοι του νόμου 3996/11 και αξιοποιούνται για σύνταξη με τα όρια ηλικίας και τον χρόνο ασφάλισης που ισχύουν από το 2011 και μετά. Στα πλασματικά αυτά μπήκαν ο χρόνος των παιδιών και των σπουδών, αλλά υπάρχουν περιορισμοί. Για παράδειγμα, όσοι συνταξιοδοτούνται με τις προϋποθέσεις του 2011 μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι και τέσσερα χρόνια, το 2012 μέχρι και πέντε πλασματικά έτη, το 2013 μέχρι και έξι και από το 2014 και μετά αναγνωρίζονται επτά πλασματικά χρόνια.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, από 1/1/2014, έρχονται συνολικά 19 ανατροπές για συνολικά 4,4 εκατ. ασφαλισμένους. Πρόκειται για αλλαγές που προβλέπονται σε πέντε νόμους που χρονολογούνται από το 2002.
Οι ανατροπές αφορούν στα εξής:
1. Αύξηση ορίων ηλικίας για γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ
2. Αύξηση ορίων ηλικίας σε Βαρέα και Ανθυγιεινά
3. Μείωση ποσοστού συντάξεων σε Δημόσιο - ΟΑΕΕ - ΔΕΚΟ - Τράπεζες
4. Μείωση κατά 4% της αναπλήρωσης συντάξεων σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες
5. Αναλογικός συντελεστής στη σύνταξη για τα έτη ασφάλισης από το 2011
6. Αυξάνονται τα πλασματικά έτη σε επτά
7. Παύουν να ισχύουν οι διατάξεις του νόμου Πετραλιά για τις γυναίκες με ανήλικο και για τους άνδρες που κατοχύρωναν δικαίωμα με αναγνώριση προϋπηρεσίας το 2010.
8. Διακόπτεται το ΕΚΑΣ για τις ηλικίες κάτω των 65
9. Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις με το νέο σύστημα υπολογισμού τους που ξεκινά να ισχύει από τον Ιούνιο του 2014
10. Αλλάζουν τα κριτήρια στη διαδοχική ασφάλιση, ώστε να μπει φραγμός σε πρόωρη συνταξιοδότηση από δύο ή περισσότερα Ταμεία
11. Η εισφορά για την επικουρική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, γίνεται υποχρεωτική για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
12. Επέκταση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ και σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων
13. Εφάπαξ με μειώσεις της τάξης του 25% - 30%
14. Έρχεται μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ κατά 1,3%
15. Μείωση εισφορών σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες
16. Χορήγηση ΕΚΑΣ σε αναπήρους
17. Αρχίζει η πολιτική του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
18. TAXIS στους αγρότες
19. Η «Επιτροπή Σοφών» εξετάζει την κατάργηση 90 μικρών και διάσπαρτων Ταμείων

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

ΕΥΧΕΣ ΔΑΚΕ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
''ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ'' 
''ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ''
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής
 της ΔΑΚΕ  Δ.Ε.  Ν. Χαλκιδικής σας εύχονται:
''ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ''  και ''ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ''.

Το μήνυμα των Χριστουγέννων ας μας γεμίσει από αγάπη, ειρήνη, χαρά, φιλία, ευτυχία .