Powered By Blogger

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2014
Οι απαντήσεις σε Ιστορία, Μαθηματικά, Φυσική και Βιολογία
Με το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας συνεχίστηκαν σήμερα, Παρασκευή, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων Γενικού Λυκείου, που διεκδικούν μία θέση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν σε ένα εκ των Μαθηματικών, Βιολογίας, Φυσικής και Ιστορίας Γενικής Παιδείας.
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
Δείτε ΕΔΩ τις απαντήσεις της Βιολογίαςαπό τα φροντιστήρια "ΝEO".
Δείτε ΕΔΩ τις απαντήσεις των Μαθηματικώναπό τα φροντιστήρια "ΝEO".
Δείτε ΕΔΩ τις απαντήσεις της Φυσικήςαπό τα φροντιστήρια "ΝEO".
Δείτε ΕΔΩ τις απαντήσεις της Ιστορίαςαπό τα φροντιστήρια "ΝEO".
ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
Δείτε ΕΔΩ τα θέματα της Ιστορίας
Δείτε ΕΔΩ τα θέματα της Φυσικής
Δείτε ΕΔΩ τα θέματα της Βιολογίας
Δείτε ΕΔΩ τα θέματα των Μαθηματικών
Οι εξετάσεις συνεχίζονται τη Δεύτερα και οι μαθητές θα διαγωνιστούν στα Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής Κατεύθυνσης και στα Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.
Για τα βασικά μαθήματα των Γενικών Λυκείων οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 12 Ιουνίου με Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2014

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2014
ΠΡΕΜΙΕΡΑ 
ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ
 ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, το οποίο περιέχει την έκθεση, ρίχτηκαν από σήμερα στη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων 105.000 μαθητές που θα διεκδικήσουν μία από τις 70.305 θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. 
Οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας κλήθηκαν να αναπτύξουν τη σκέψη τους σε ένα δοκίμιο του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου για τον Ανθρωπισμό.
Το θέμα που δόθηκε είναι: «Τα φαινόμενα που αποδεικνύουν το έλλειμμα της ανθρωπιάς». «Δραστηριότητες ατομικές και συλλογικές που αποσκοπούν στον περιορισμό του ελλείμματος ανθρωπιάς».
Από το δοκίμιο «Σύγχρονος Ανθρωπος» του Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου.
Η εκπομπή των θεμάτων έγινε κανονικά στις 9 το πρωί και διεξήχθη χωρίς απρόοπτα.
Το newsbomb.gr, σε συνεργασία με τα φροντιστήρια "ΝEO", θα μεταδώσει σε λίγη ώρα τις λύσεις του μαθήματος.
Οι εξετάσεις συνεχίζονται την Παρασκευή και οι μαθητές θα διαγωνιστούν σε τέσσερα μαθήματα Γενικής Παιδείας: Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής και Ιστορία.
Για τα βασικά μαθήματα των Γενικών Λυκείων οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 12 Ιουνίου με Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
Το Σάββατο 21 Ιουνίου θα αρχίσουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων.

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Νεοελληνική Γλώσσα : Τα θέματα των 12 τελευταίων χρόνων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Το esos δημοσιεύει τα θέματα  της  Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας- μάθημα στο οποίο διαγωνίζονται αύριο Τετάρτη οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ- 6ου έπεσαν τα τελευταία 12 χρόνια. Για να ανοίξετε τα θέματα πατήστε στο αντίστοιχο έτος:
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
Φωτό: Αρχείο eurokinissi
Reuters και Bloomberg γράφουν σήμερα πως...
«Η νίκη ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθήσει τον Σαμαρά στη διαπραγμάτευση για το χρέος»

Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για χαλαρότερους όρους αποπληρωμής του δημόσιου χρέους και για επιείκεια από πλευράς των Ευρωπαίων

 Οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας μπορεί να δείξουν μεγαλύτερη επιείκεια στις φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις για τη μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, για να αποφύγουν να θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε στο Ρόιτερς Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει γνώση των συζητήσεων για τη βοήθεια προς την Ελλάδα.
«Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να απαλύνει τη στάση των πιστωτών στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους» δήλωσε ο αξιωματούχος.
Στο ίδιο μήκος κύματος, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές μπορεί να βοηθήσει τον Αντώνη Σαμαρά, σηματοδοτώντας χαλαρότερους όρους αποπληρωμής του δημόσιου χρέους.
Το ίδιο δημοσίευμα τονίζει ότι οι ηγέτες της ΕΕ, στον Βορρά και τον Νότο, επιδιώκουν να προωθήσουν τα επιχειρήματά τους για τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής σε όλη την Ευρωζώνη, μετά το μήνυμα κατά της λιτότητας που έστειλαν οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι που κέρδισε στις εκλογές και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που ήταν ο χαμένος, βασίστηκαν στα αποτελέσματα για να πιέσουν για την αναθεώρηση του γερμανικού μοντέλου μείωσης των δαπανών του προϋπολογισμού που εφαρμόζεται από το ξέσπασμα της κρίσης, πριν από τέσσερα χρόνια και πλέον.
Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες της ΕΕ ετοιμάζονται για τη σύνοδό τους στο σημερινό δείπνο στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσουν την πορεία τους μετά τη χωρίς προηγούμενο μεγάλη άνοδο των κομμάτων διαμαρτυρίας στις 28 χώρες της ΕΕ, δημιουργείται η δυναμική για χαλαρότερους δημοσιονομικούς κανόνες, σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι με την εύθραυστη πολιτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη να βρίσκεται σε κίνδυνο, οι πολιτικοί ηγέτες ενίσχυσαν τις αξιώσεις τους για μεγαλύτερη ανοχή στις δημόσιες δαπάνες.
«Ζητούμε να αλλάξουν οι κανόνες ή να προσαρμοσθούν καλύτερα στις προσδοκίες μας. Ζητούμε να αλλάξουμε την προσέγγιση που είχε η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο κ. Ρέντσι, χθες σε δημοσιογράφους στη Ρώμη. 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2014
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των Πανελλήνιων εξετάσεων έχει αρχίσει. Σε μόλις 24 ώρες, 100.000 υποψήφιοι θα δίνουν τη δική τους μάχη, για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 
Φέτος, 75.000 μαθητές θα καταφέρουν να εισαχθούν στα ΑΕΙ, ΤΕΙ και στις στρατιωτικές σχολές της χώρας, αφού πρώτα δώσουν την μάχη των πανελληνίων εξετάσεων.
100.000 μαθητές καλούνται να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και να αριστεύσουν στις εξετάσεις των μαθημάτων κατεύθυνσης και γενικής παιδείας.
Το Newsbomb.gr συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία, που θα βοηθήσουν τους μαθητές να είναι έτοιμοι για την πρώτη μάχη!
Στις 28 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις και θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιουνίου, για όσους εξετάζονται σε 6 μαθήματα, και στις 12 του ίδιου μήνα, για τους υποψηφίους που εξετάζονται στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. κοινή για τους υποψήφιους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από τα μαθήματα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές, για τα οποία η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.
Στους 70.000 οι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Πρεμιέρα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας
Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν οι βάσεις
Κάθε χρόνο, τρεις είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τις βάσεις, από τη μία η δυσκολία των θεμάτων που θα μπουν στις εξετάσεις και οι προτιμήσεις των υποψηφίων – που δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν σημαντικά σε σύγκριση με πέρυσι – και από την άλλη ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε πεδίο.
Φέτος, η ανακατανομή των εισακτέων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «χαμένοι» θα είναι οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, ενώ «κερδισμένοι» θα είναι οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης.
Θεωρητική Κατεύθυνση
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης δεν θα είναι ιδιαιτέρως ευνοημένοι και από αυτούς περισσότερο όσοι στοχεύσουν στις υψηλόβαθμες νομικές σχολές, στις οποίες οι βάσεις αναμένονται να «ψηλώσουν» κι άλλο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εισακτέοι από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο, που κατά κύριο λόγο δηλώνει η Θεωρητική Κατεύθυνση μειώθηκαν κι άλλο φέτος, κατά 465 θέσεις, στα πανεπιστήμια και έμειναν σταθεροί (αύξηση 15 θέσεων) στα ΤΕΙ. Δεδομένου, μάλιστα, ότι πέρυσι οι υποψήφιοι της Θεωρητικής είχαν και πάλι δυσκολευτεί με 1.430 λιγότερες θέσεις, έχουμε ένα άθροισμα διετίας 1.886 λιγότερων θέσεων στο 1ο Πεδίο.
Έτσι, και για το 2014 εκεί αναμένεται να έχουμε τη μεγαλύτερη δυσκολία εισαγωγής και άνοδο των βάσεων, ειδικά στις σχολές αιχμής του Πεδίου και στα κεντρικά Πανεπιστήμια της χώρας. Τα περισσότερα από τα περίπου 125 τμήματα, στα οποία μειώθηκαν οι εισακτέοι ανήκουν στο 1ο Πεδίο.
Θετική και Τεχνολογική κατεύθυνση
Οι πιο ευνοημένοι της χρονιάς. Οι θέσεις που αφαιρέθηκαν από το 1ο Πεδίο κατανεμήθηκαν στα υπόλοιπα Πεδία, ακόμα και στο 3ο των Επιστημών Υγείας, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης να είναι κατά κάποιο τρόπο «κερδισμένοι».
Δεδομένου ότι ο γενικός αριθμός εισακτέων (μαζί με τις πρώην ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων, τρίτεκνων και κοινωνικών κατηγοριών) είναι 70.305, ενώ πέρυσι ήταν 69.398, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ανακατανομή των εισακτέων ευνοεί όλους ανεξαιρέτους τους υποψηφίους των υπολοίπων Πεδίων, πλην της Θεωρητικής.
Υποψήφιοι σε πολυτεχνεία, φυσικοχημεία, πληροφορική, οικονομικά και επαγγέλματα που σχετίζονται με γεωπονία και κτηνοτροφία ευνοούνται ακόμα περισσότερο σε σχέση με τους υποψηφίους σε ιατρικές και νοσηλευτικές σχολές.
Η αύξηση των θέσεων εισακτέων είναι ακόμα μεγαλύτερη στα περιφερειακά τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, καθώς φέτος ισχύει και η ελεύθερη μετεγγραφή.
Συγκεκριμένα, σε αυτά τα περιφερειακά τμήματα εισάγονταν στο παρελθόν, οι υποψήφιοι από οικογένειες πολυτέκνων και τριτέκνων και οι δικαιούχοι μετεγγραφής λόγω κοινωνικών κριτηρίων, καθώς η εισαγωγή γινόταν με λιγότερα μόρια και κατόπιν μπορούσαν να πάρουν μετεγγραφή στις κεντρικές σχολές, Αυτό ισχύει πάλι φέτος, μετά την κατάργηση των ειδικών κατηγοριών και την επαναφορά των ελευθέρων μετεγγραφών, λόγω απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον προηγούμενο τρόπο εισαγωγής αυτών των κατηγοριών υποψηφίων.
Στους τυχερούς ανήκουν και όσοι στοχεύουν για παράδειγμα, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2ο και 4ο Πεδίο), καθώς σε όλα του τα τμήματα αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων, όπως και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνα.
Πότε κατατίθενται τα μηχανογραφικά δελτία
Μετά τις 15 Ιουνίου θα μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τα μηχανογραφικά τους δελτία όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις .
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, το μηχανογραφικό δελτίο για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2014 έχει ήδη αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου στον σύνδεσμο «Εξετάσεις».
Από την περσινή χρονιά υπάρχει μια αλλαγή καθώς φέτος σε αυτό εντάχθηκε και το νέο τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Η ειδική φόρμα για τη συμπλήρωσή του θα ανοίξει μετά τις 15 Ιουνίου και αφού το υπουργείο Παιδείας το ανακοινώσει, όλοι οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο.
Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα
Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Κεδίκογλου σε συνέντευξή του ανέφερε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της βαθμολόγησης μέχρι τέλη Ιουνίου.
Σε περίπτωση που οι βαθμολογίες των πανελλαδικών ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου, οι περισσότεροι υποψήφιοι θα καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους τις τελευταίες μέρες, αφού τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο οι μαθητές να περιμένουν την ανακοίνωση των βαθμολογιών ώστε να προχωρήσουν στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.
Υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2014 χωρίς νέα εξέταση (10%)
Οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, μετά τις 15 Ιουνίου θα έρθουν σε επαφή με το Λύκειό τους, ώστε να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και στην πορεία να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Υπενθυμίζεται ότι με τις νέες ρυθμίσεις:
- δικαίωμα για το 10% των θέσεων έχουν όσοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ ή των ημερήσιων ΕΠΑΛ τα έτη 2012 ή 2013, διεκδικώντας το αντίστοιχο ποσοστό θέσεων (40% για το 2012 και 60% για το 2013). Επισημαίνεται ότι φέτος για πρώτη φορά έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία του 10% και όσοι απόφοιτοι είχαν λάβει μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων ΕΠΑΛ-ομάδα Α΄ το 2012 ή το 2013.
- όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.
Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να έχουν μαζί τους οι μαθητές
Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι μαθητές
• Το δελτίο του εξεταζόμενου
• Την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο
• Δυο στυλό διαρκείας (χρώματος μπλε ή μαύρου), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα, μολύβι, γομολάστιχα.
• Όποιος επιθυμεί μπορεί να έχει μαζί του ένα μπουκαλάκι νερό ή αναψυκτικό
• Στα εξεταστικά κέντρα θα υπάρχουν ειδικά μηχανήματα-«κόφτες» για τα κινητά. Αν εντοπιστεί μαθητής με κινητό θα βρεθεί αντιμέτωπος με σοβαρές κυρώσεις, το πιθανότερο είναι να του μηδενίσουν το γραπτό.
• Τα ίδια ισχύουν για τα σκονάκια και την αντιγραφή.
• Τέλος, δεν επιτρέπεται η χρήση υπολογιστικών μηχανών και διορθωτικού (blanco).
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ  2014 - 2015
Ορίστηκε για τις 5/9 η έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς
Περισσότερες διακοπές, λιγότεροι περίπατοι 
Οι πανελλαδικές αρχίζουν 27/5-Κανονικά θα γίνει η αξιολόγηση εκπαιδευτικών
Στις 5 Σεπτεμβρίου εφέτος η έναρξη της σχολικής χρονιάς
Στις 27 Μαΐου αρχίζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις - Κανονικά θα προχωρήσει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, λέει ο υπουργός Παιδείας
Στις 5 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει εφέτος το σχολικό έτος, δηλαδή μία εβδομάδα νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές, όταν το σχολικό έτος ξεκινούσε στις 11 ή στις 12 του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», έχει ήδη αποφασιστεί η ημερομηνία έναρξης του νέου έτους και αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Το νέο σχολικό έτος θα ξεκινήσει στις 5 Σεπτεμβρίου και αντίστοιχα θα τελειώσει στις 15 Ιουνίου 2015 για τα δημοτικά σχολεία, στις 31 Μαΐου για τα γυμνάσια και τα λύκεια και στις 21 Μαΐου για τη Γ' τάξη του λυκείου. Στα γυμνάσια και στα λύκεια εφέτος η σχολική χρονιά θα λήξει στις 21 Μαΐου.
Ολα αυτά εντάσσονται στον νέο σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας για την επανασχεδίαση του σχολικού «χάρτη» και την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών που τα προηγούμενα χρόνια περιγράφονταν σε έξι διαφορετικά προεδρικά διατάγματα και επτά-οκτώ διαφορετικά νομοσχέδια.
Περισσότερες διακοπές, λιγότεροι περίπατοι
Παράλληλα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου μειώνονται στο ελάχιστο την επόμενη σχολική χρονιά οι αποσπάσεις καθηγητών, ενώ προχωρεί κανονικά η διαδικασία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου που εφαρμόστηκε ήδη με επιτυχία στα πειραματικά σχολεία.
Η επιμήκυνση του σχολικού έτους κατά μία εβδομάδα στην έναρξη και στο τέλος του θα δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές για μεγαλύτερες χειμερινές διακοπές, κάτι που θα συνδυαστεί με αύξηση των εκπαιδευτικών εκδρομών και αντίστοιχη μείωση των απλών περιπάτων των σχολείων.
Παράλληλα σχεδιάζεται περαιτέρω μείωση της σχολικής ύλης, η οποία ήδη εφέτος στην Α' τάξη του λυκείου και με δεδομένο τον σχεδιασμό για το νέο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου μειώθηκε κατά συγκεκριμένα κεφάλαια σε όλα τα μαθήματα.
Στις 27 Μαΐου οι πανελλαδικές εξετάσεις εφέτος
Το επίσημο πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επομένων ημερών από το υπουργείο Παιδείας. Οπως είναι γνωστό, λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 27 Μαΐου.
Πάντως, ήδη, όπως λένε εκπαιδευτικοί που μίλησαν στο «Βήμα», στα λύκεια και στη Γ' τάξη τους τα μαθήματα τυπικά έχουν ήδη ολοκληρωθεί, αφού στην πλειονότητά τους οι μαθητές κάνουν χρήση των απουσιών που έχουν για να διαβάζουν για τις επικείμενες πανελλαδικές εξετάσεις.
Αλλωστε μετά το Πάσχα δεν μένουν παρά δύο εβδομάδες μαθημάτων, οι οποίες και στη Γ' τάξη του λυκείου στα περισσότερα σχολεία απλά... δεν γίνονται.
Ετσι κι αλλιώς το εξεταστικό τοπίο του 2014 θα είναι σύνθετο καθώς το ισχύον σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εκπνέει και αφορά πια μόνο τους μαθητές της Β' και Γ' λυκείου και μια νέα εξεταστική πραγματικότητα διαμορφώνεται για τους μαθητές της Α' λυκείου.
Οι αλλαγές στις λεπτομέρειες των εξεταστικών διαδικασιών εφέτος θα είναι μικρές. Για παράδειγμα, το ΤΕΙ Φωτογραφίας δεν απαιτεί από την εφετινή χρονιά την εξέταση των υποψηφίων του στο ελεύθερο και στο γραμμικό σχέδιο. Οπως αναφέρει ωστόσο ο εκπαιδευτικός κ. Γ. Χατζητέγας, το μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων, παρά την αναδιάρθρωσή του, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συμπλήρωσή του.
Επίσης, με δεδομένο ότι ο αριθμός των θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, αλλά και το γεγονός ότι οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι σταθερές τα τελευταία χρόνια, ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει τις βάσεις θα είναι απλά ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων. Ωστόσο εύκολο είναι να προβλέψει κανείς έναν ηπιότερο ανταγωνισμό στο 5ο επιστημονικό πεδίο και μια γενική πτωτική τάση των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Πτώση των βάσεων φαίνεται ότι θα καταγραφεί και στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία, στο 1ο  των Ανθρωπιστικών Σπουδών, στο 2ο των Θετικών Σπουδών, στο 3ο των Επιστημών Υγείας και στο 4ο των Τεχνολογικών Επιστημών.
Οπως είναι γνωστό, περισσότεροι φοιτητές θα μπουν εφέτος σε πολυτεχνικές σπουδές που εντάσσονται στο 4ο επιστημονικό πεδίο, σε τμήματα Φυσικής και Χημείας, Μαθηματικών, Γεωγραφίας του 2ου πεδίου και οπωσδήποτε στις οικονομικές σχολές, που έχουν και μεγάλη απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας.
Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 4 Απριλίου 2014
ΠΗΓΗ: tovima.gr/
Ορίστηκε για τις 5/9 η έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. Περισσότερες διακοπές, λιγότεροι περίπατοι

Διαβάστε περισσότερα: Ορίστηκε για τις 5/9 η έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. Περισσότερες διακοπές, λιγότεροι περίπατοι | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ
Διαβάστε τα θέματα στην Τράπεζα Θεμάτων της Α' Λυκείου
News.gr - Ειδήσεις και Άμεση Ενημέρωση
Δόθηκαν στο διαδίκτυο, λίγο μετά τις 10:30 της Δευτέρας 26 Μαΐου, τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων για κάθε τύπο Λυκείου.
Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές μπορούν να τα κατεβάσουν στον υπολογιστή τους από τους ακόλουθους συνδέσμους.

Τα θέματα είναι κατηγοριοποιημένα ανά: α) Τύπο Λυκείου, β) Τάξη και γ) Μάθημα.

Σε κάθε τύπο Λυκείου και Τάξη, επιλέγοντας ένα συγκεκριμένο μάθημα, εμφανίζονται σε λίστα τα θέματα, με την κωδική τους ονομασία και το αρχείο τύπου .PDF που τα συνοδεύει. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προβάλουν στην οθόνη ή/και να τα μεταφορτώσουν στον υπολογιστή τους.
Η πρώτη προβαλλόμενη καταχώριση σε κάθε μάθημα, είναι ένα συμπιεσμένο αρχείο το οποίο περιέχει το σύνολο των θεμάτων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να τα μεταφορτώσουν μαζικά στον υπολογιστή τους.
Τα θέματα εμφανίζονται ακριβώς στη μορφή με την οποία θα τεθούν στις εξετάσεις.

Όσα θέλετε να γνωρίζετε για τις εξετάσεις της Α' Λυκείου
Συγκεκριμένα:

Σε κάποια μαθήματα, λόγω της φυσιογνωμίας τους ή λόγω του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία τρόπου διαμόρφωσης των θεμάτων των εξετάσεων, το σύνολο των θεμάτων που θα τεθούν από την ΤΘΔΔ (το 50% των θεμάτων της εξέτασης) περιλαμβάνεται στο ίδιο αρχείο PDF (σε μορφή διαγωνίσματος) ενώ σε κάποια άλλα μαθήματα τα δύο θέματα βρίσκονται σε διαφορετικά PDF αρχεία. Επιπλέον, oι ειδικοί τύποι Γενικών Λυκείων (Καλλιτεχνικά, Εκκλησιαστικά και Μουσικά), εφόσον δεν υπάρχει ειδική διάταξη καθορισμού της εξεταστέας ύλης των μαθημάτων που εξετάζονται με την Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, αντλούν θέματα από την τράπεζα θεμάτων του ΓΕΛ ή του ΕΠΑΛ (π.χ. το Μουσικό Λύκειο, στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, αντλεί θέματα από το Γενικό Λύκειο).
Ακολούθως, παρουσιάζεται πληροφορίες για την Τράπεζα Θεμάτων, όπως προκύπτουν τόσο μέσα από τα άρθρα του news.gr καθώς και από τα έγγραφα του Υπουργείου Παιδείας.
1. Αριθμός
θεμάτων
Ο αριθμός θεμάτων δεν είναι σταθερός για κάθε μάθημα καθώς θα κυμαίνεται από 250 έως και 500.
2. Ξεχωριστή Τράπεζα Θεμάτων
Για κάθε τύπο Λυκείου: α) ημερήσιο γενικό, β) εσπερινό γενικό, γ) ημερήσιο επαγγελματικό και δ) εσπερινό επαγγελματικό λειτουργεί ξεχωριστή Τράπεζα Θεμάτων.
3. Μαθήματα που τα θέματα θα τεθούν από τους διδάσκοντες

Όλα τα θέματα για τα μαθήματα επιλογής της Α΄ τάξης Ημερησίου (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) και Β΄ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου: Εφαρμογές Πληροφορικής, Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων, Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός και Καλλιτεχνική Παιδεία, για το ειδικό μάθημα επιλογής των Θρησκευτικών που διδάσκεται σύμφωνα με το δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καθώς και για όλα τα μουσικά μαθήματα των Μουσικών Λυκείων, και για τα μαθήματα κατευθύνσεων των Καλλιτεχνικών σχολείων ορίζονται από τον οικείο διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες.
4. Σε ποια Λύκεια δεν εφαρμόζεται η Τράπεζα Θεμάτων

 Για το σχολικό έτος 2013-2014 δεν εφαρμόζεται η τράπεζα θεμάτων κατά τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές: των Εκκλησιαστικών Λυκείων στα υποχρεωτικά μαθήματα ειδικότητας, των Λυκείων Ειδικής Αγωγής, όσους φοιτούν σε λύκεια Μειονοτικών σχολείων και Ιεροδιδασκαλείων και σε ελληνικά λύκεια του εξωτερικού καθώς και για τους ρωμαιοκαθολικούς μαθητές που φοιτούν σε λύκεια στα οποία διδάσκεται το ρωμαιοκαθολικό δόγμα στο εξεταζόμενο μάθημα των θρησκευτικών.
Η εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων δύναται να επεκτείνεται και στα ανωτέρω σχολεία με σχετική απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από σχετική εισήγηση του Ι.Ε.Π. και γνώμη του Συντονιστή Μειονοτικών σχολείων και Ιεροδιδασκαλείων Εκπαίδευσης ή του αρμόδιου Συντονιστή σχολείων του εξωτερικού αντίστοιχα. Επίσης, δεν εφαρμόζεται η τράπεζα θεμάτων στα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια.
5. Η
κλήρωση των θεμάτων
 Την ημέρα των εξετάσεων κατά συγκεκριμένο μάθημα και λύκειο, ο Διευθυντής και ο οικείος ή οι οικείοι διδάσκοντες με τη χρήση των κωδικών που διαθέτει το σχολείο για την είσοδο στο πληροφοριακό σύστημα myschool, θα κληρώνουν (δύο ώρες προ της ενάρξεως της εξέτασης για όλα τα άλλα μαθήματα και τρεις ώρες για τα μαθήματα των Ξένων Γλωσσών, της Ελληνικής Γλώσσας, της Λογοτεχνίας και των Αρχαίων Ελληνικών) με απόλυτη τυχαιότητα, το 50% των θεμάτων που θα εξετασθούν οι μαθητές στην εξέταση του συγκεκριμένου μαθήματος που θα ακολουθήσει. 
Λαμβάνεται μέριμνα ώστε τα τελευταία αυτά μαθήματα να εξετάζονται τη δεύτερη πρωινή βάρδια για τα σχολεία που λειτουργούν πρωί.
6. Επανακλήρωση
μόνο για το 2013-14
Εξαιρετικά και μόνο για το διδακτικό έτος 2013-2014, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι θέμα ή θέματα που κληρώθηκαν δεν είχαν διδαχθεί στο συγκεκριμένο σχολείο για απόλυτα αιτιολογημένους λόγους, είναι δυνατή και δεύτερη κλήρωση θεμάτων υπό την προϋπόθεση ότι έχει συνταχθεί προηγουμένως σχετικό πρακτικό στο οποίο αναγράφονται οι λόγοι που δικαιολογούν τη δεύτερη αυτή κλήρωση. Η αιτιολόγηση που περιλαμβάνεται στο πρακτικό συμπληρώνεται στο σχετικό πεδίο που θα υπάρχει στο σύστημα κληρώσεων κατά τη διαδικασία 2ης κλήρωσης.
Αντίγραφο του πρακτικού αυτού διαβιβάζεται αυθημερόν ηλεκτρονικά στην οικεία Διεύθυνση Δ.Ε.
7. Επιλογή θεμάτων σε περίπτωση επανακλήρωσης

Οι διδάσκοντες στην περίπτωση και δεύτερης ως άνω κλήρωσης έχουν τη δυνατότητα να δώσουν για εξέταση στους μαθητές τους τα θέματα της δεύτερης κλήρωσης ή ένα θέμα από την πρώτη και ένα από τη δεύτερη κλήρωση.
8. Σε ποια μαθήματα δεν επιτρέπεται η επανακλήρωση

Δεν επιτρέπεται η επανακλήρωση στα μαθήματα των Ξένων Γλωσσών, της Ελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας
9. Εάν υπάρξουν τεχνικά προβλήματα

Σε περίπτωση που για τεχνικούς λόγους σε κάποιο λύκειο δεν καταστεί δυνατή η κλήρωση των θεμάτων, ενημερώνεται ο οικείος Διευθυντής Εκπαίδευσης και η σχετική κλήρωση πραγματοποιείται στο επίπεδο της Διεύθυνσης. Τα θέματα αποστέλλονται στο σχολείο με τον προσφορότερο τρόπο.
10. Αναβολή προγραμματισμένης εξέτασης

Σε περίπτωση αναβολής προγραμματισμένης εξέτασης για οποιονδήποτε λόγο ή σε περίπτωση εξέτασης μαθητών που για λόγους ασθένειας δεν προσήλθαν στις προγραμματισμένες εξετάσεις ενημερώνεται σχετικά η οικεία Διεύθυνση Δ.Ε. και καθορίζεται από το σχολείο νέα ημερομηνία εξέτασης για την οποία ενημερώνεται το Ι.Ε.Π. και ο Διόφαντος.
11. Κατατακτήριες
εξετάσεις
Στις προβλεπόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις κατατακτήριες εξετάσεις όλα τα θέματα καταρτίζονται από τον οικείο διδάσκοντα.
12. Επαναληπτικές εξετάσεις Σεπτεμβρίου

Στις επαναληπτικές εξετάσεις Σεπτεμβρίου οι μαθητές λαμβάνουν θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων όπως και στις εξετάσεις Ιουνίου.
Καλόγηρος Βασίλειος

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Τέλος Ιουνίου οι μεταθέσεις 15.000 εκπαιδευτικών
Στην αναμονή βρίσκονται περίπου 15.000 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως ότου ανακοινωθούν οι μεταθέσεις τους από το υπουργείο Παιδείας, κάτι που αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει στο τέλος του Ιουνίου, για να ακολουθήσουν μετά οι αποσπάσεις και οι διορισμοί των αναπληρωτών. Φέτος ο αριθμός των αιτήσεων μετάθεσης, παρά το γεγονός ότι παραμένει υψηλός, είναι μειωμένος συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο φόβος της απώλειας της οργανικής θέσης οδήγησε πολλούς εκπαιδευτικούς να μην υποβάλουν αίτηση, διότι ανησυχούν μήπως στη νέα περιοχή που θα πάνε δεν θα υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις και έτσι θα παραμείνουν στη διάθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων.
Με βάση τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, το σύνολο των αιτήσεων που καταχωρίσθηκε για μετάθεση από περιοχή σε περιοχή στην πρωτοβάθμια ανήλθε στις 7.005, έναντι 7.550 αιτήσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι, ενώ λίγο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αναλυτικά οι πίνακες των αιτήσεων μετάθεσης ανά ειδικότητα έχουν ως εξής:
Αγγλικής Φιλολογίας:  540 αιτήσεις
Δάσκαλοι: 4.246 αιτήσεις
Μουσικής Πτυχ. Μουσικής Επιστήμης: 142 αιτήσεις,
Μουσικής Πτυχ. Παραδοσιακής Λαϊκής Μουσικής : 2 αιτήσεις
Νηπιαγωγοί: 1.301 αιτήσεις
Φυσικής Αγωγής: 772
Όπως υπογραμμίζει ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννης, το «το 2013 το ποσοστό ικανοποίησης των αιτήσεων μετάθεσης ανήλθε σε 24,57%».
«Σημειώνω πως το 2013 το ποσοστό ικανοποίησης των αιτήσεων μετάθεσης ανήλθε σε 24,57%. Για το 2014, έως σήμερα, δεν υπάρχουν στοιχεία για τα οργανικά κενά με βάση τα οποία θα πραγματοποιηθούν οι μεταθέσεις. Πιστεύω ότι εντός του Ιουνίου το ΚΥΣΠΕ θα συζητήσει τις αμφισβητούμενες αιτήσεις, την ένταξη εκπαιδευτικών στις ειδικές κατηγορίες, την ένταξη εκπαιδευτικών στη διαδικασία μεταθέσεων για την Ειδική Αγωγή και εν συνεχεία μετά την ολοκλήρωση όλων αυτών θα συζητηθούν οι μεταθέσεις στα διαπολιτισμικά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των μεταθέσεων με βάση τη μοριοδότηση, αρχές Ιουλίου».
«Οι μεταθέσεις φέτος γίνονται με καθυστέρηση και αυτό γιατί το υπουργείο δεν είχε εκδώσει την εγκύκλιο των μεταθέσεων για το 2014 παρά την πρόβλεψη του νόμου οι αιτήσεις γίνονται τον Νοέμβριο κάθε έτους. Επί πέντε μήνες οι εκπαιδευτικοί ήταν σε αναμονή και αγωνία και τελικά το υπουργείο Παιδείας δεν έκανε κάποια αλλαγή στη σχετική εγκύκλιο. Αυτή η καθυστέρηση όμως θα έχει επιπτώσεις και στις υπόλοιπες υπηρεσιακές μεταβολές, όπως και στην πρόσληψη αναπληρωτών, τονίζει ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ Δ. Μπράτης, ενώ όσο αφορά στο Προεδρικό Διάταγμα για τις υποχρεωτικές υπογραμμίζει «εκτιμώ ότι δεν αναμένεται να έχει εφαρμογή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση επειδή (εκτός από ελάχιστες περιοχές) υπάρχει σχεδόν πλήρης στοίχιση οργανικών θέσεων με το προσωπικό, που ήδη υπηρετεί». Οι μεταθέσεις φέτος γίνονται με καθυστέρηση και αυτό γιατί το υπουργείο δεν είχε έκδωσε την εγκύκλιο των μεταθέσεων για το 2014 παρά την πρόβλεψη του νόμου ότι οι αιτήσεις γίνονται τον Νοέμβριο κάθε έτους.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Όλο το πρόγραμμα των Πανελλαδικών εξετάσεων 
Δείτε παρακάτω αυτούσιο το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας με το  Πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2014  
Β. Γενικότερος προγραμματισμός για τις διαδικασίες εισαγωγής
Α. Πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2014.
α) Στις 21 Μαΐου λήγουν τα μαθήματα του σχολικού έτους  2013-2014 .
β) Οι πανελλαδικές εξετάσεις  των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν την Τετάρτη 28-5-2014, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Πέμπτη 29-05-2014. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21-6-2014. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 23-6-2014 ως και 4-7-2014. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Πέμπτη 19-6-2014.
γ) Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 13-6-2014 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
δ) Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 20-6-2014 και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
Συνημμένα ανακοινώνεται το πλήρες πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2014 και αναλυτικά :
1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2014 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΓΕΛ)
2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2014 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄)
3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2014 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ  ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΓΕΛ)
4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2014  ΓΙΑ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α΄ & Β΄)
Β. Γενικότερος προγραμματισμός για τις διαδικασίες εισαγωγής
Στις αρχές Μαΐου, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, θα αποκτήσουν  το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Στο δελτίο εξεταζομένου θα αναγράφεται  και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι  να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα ή σε τυχόν ειδικά μαθήματα.
Στα μέσα Ιουνίου, όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου.
Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου. Το έντυπο μηχανογραφικό δελτίο θα έχει ήδη ανακοινωθεί από το Μάιο. Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο Λύκειο τους εξυπηρετεί.
Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), έχουν ήδη πιστοποιηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους. Οι υποψήφιοι αυτοί εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις θα αποκτήσουν ενδοσχολικό απολυτήριο (εκτός αν είναι ήδη απόφοιτοι) και θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Για όλες τις παραπάνω διαδικασίες οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται από τα Λύκειά τους με σχετικές εγκυκλίους. Παράλληλα, ενημερωτικό υλικό, εγκύκλιοι, υποδείγματα κλπ θα αναρτώνται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.
Ακολουθεί σε 4 συνημμένους πίνακες το αναλυτικό πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2014.
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. κοινή για τους υποψήφιους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από τα μαθήματα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές, για τα οποία η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.
Οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄) εξετάζονται μόνο στα μαθήματα γενικής παιδείας Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά Ι. Όπως είναι γνωστό, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ-Β΄ εξετάζονται πανελλαδικά σε 4 ή 5 μαθήματα σε θέματα και εξεταστικά κέντρα κοινά με τα ΓΕΛ και σε 2 μαθήματα ειδικότητας σε θέματα και εξεταστικά κέντρα κοινά με τα ΕΠΑΛ-Α΄.
\
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 17:00 μ.μ., κοινή για τους υποψήφιους ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  16:30 μ.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.
Στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις προσέρχονται μόνο όσοι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων, αποδεδειγμένα λόγω ασθένειας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία, δεν έλαβαν μέρος ή διέκοψαν την εξέτασή τους στις πανελλαδικές  εξετάσεις του Μαΐου-Ιουνίου, αφού θα έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Λύκειο φοίτησης τους εντός τριών ημερών από την ημέρα εξέτασης που απουσίασαν. Εξεταστικά Κέντρα ορίζονται ΜΟΝΟ σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο μάθημα των επαναληπτικών πανελλαδικών και γι αυτό το λόγο απουσιάσουν, δικαιολογημένα, από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί από το Λύκειό τους.  
Τέλος, αν υπάρξει υποψήφιος που θα έχει παραπεμφθεί στις επαναληπτικές εξετάσεις των ΓΕΛ και την ίδια ημέρα θα εξεταστεί και στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών, τότε αυτός ο υποψήφιος θα εξεταστεί στα Αγγλικά σε εξεταστικό κέντρο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, κατόπιν συνεννόησης με τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης :
μέχρι τις  08.00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08.30 π.μ.,
μέχρι τις  09.30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης  10.00 π.μ. και
μέχρι τις  15.30 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 16.00 μ.μ.
Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:
- των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες,
- των  Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό)  είναι έξι (6) ώρες,
- του ειδικού μαθήματος «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν γραπτώς στα Αγγλικά σε εξεταστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, ενώ στα υπόλοιπα ειδικά μαθήματα σε εξεταστικά κέντρα ΜΟΝΟ σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο ειδικό μάθημα και γι αυτό το λόγο απουσιάσουν, δικαιολογημένα, από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί από το Λύκειό τους.  
Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψήφιων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2014-15 ορίζουμε το διάστημα από τη Δευτέρα 23 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014.

1.                   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2014 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΓΕΛ)
ΚΑΙ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Β΄) ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΗΜΕΡΑ
ΗΜΕΡ/ΝΙΑ
ΜΑΘΗΜΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ
28-5-2014
-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
30-5-2014
-ΒΙΟΛΟΓΙΑ
-ΦΥΣΙΚΗ
-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
-ΙΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ
2-6-2014
-ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)
ΤΕΤΑΡΤΗ
4-6-2014
-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
-ΒΙΟΛΟΓΙΑ
-ΧΗΜΕΙΑ – ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ
-ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
(ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
(ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
6-6-2014
-ΛΑΤΙΝΙΚΑ
-ΧΗΜΕΙΑ
-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ
-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)
ΤΡΙΤΗ
10-6-2014
-ΙΣΤΟΡΙΑ
-ΦΥΣΙΚΗ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)
ΠΕΜΠΤΗ
12-6-2014
-ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.
2.                   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2014 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄)
ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄)
ΗΜΕΡΑ
ΗΜΕΡ/ΝΙΑ
ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΕΜΠΤΗ
29-5-2014
-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΤΡΙΤΗ
03-6-2014
-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
13-6-2014
-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ
-ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ
-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ
-ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΙΙ
ΣΑΒΒΑΤΟ
14-6-2014
-ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΙΙ
-ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
-ΑΝΘΟΚΗΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
-ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ
16-6-2014
-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ
-ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
-ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
-ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ
ΤΡΙΤΗ
17-6-2014
-ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ
-ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΙΙ
-ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
-ΑΡΧΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ
18-6-2014
-ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ
-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ
-ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΛΟΙΟΥ Ι
-ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
-ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΠΙΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ
19-6-2014
-ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
-ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΨΥΞΗΣ
-ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ ΙΙ
-ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΟΡΤΙΩΝ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. κοινή για τους υποψήφιους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από τα μαθήματα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές, για τα οποία η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.
Οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄) εξετάζονται μόνο στα μαθήματα γενικής παιδείας Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά Ι. Όπως είναι γνωστό, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ-Β΄ εξετάζονται πανελλαδικά σε 4 ή 5 μαθήματα σε θέματα και εξεταστικά κέντρα κοινά με τα ΓΕΛ και σε 2 μαθήματα ειδικότητας σε θέματα και εξεταστικά κέντρα κοινά με τα ΕΠΑΛ-Α΄.
3.                   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2014
ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ  ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΓΕΛ)
ΗΜΕΡΑ
ΗΜΕΡ/ΝΙΑ
ΜΑΘΗΜΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ
19-6-2014
-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
20-6-2014
-ΒΙΟΛΟΓΙΑ
-ΦΥΣΙΚΗ
-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
-ΙΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ
21-6-2014
-ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)
ΔΕΥΤΕΡΑ
23-6-2014
-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
-ΒΙΟΛΟΓΙΑ
-ΧΗΜΕΙΑ – ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ
-ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
(ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
(ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)
ΤΡΙΤΗ
24-6-2014
-ΛΑΤΙΝΙΚΑ
-ΧΗΜΕΙΑ
-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ
-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)
ΤΕΤΑΡΤΗ
25-6-2014
-ΙΣΤΟΡΙΑ
-ΦΥΣΙΚΗ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)
ΠΕΜΠΤΗ
26-6-2014
-ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 17:00 μ.μ., κοινή για τους υποψήφιους ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  16:30 μ.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.
Στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις προσέρχονται μόνο όσοι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων, αποδεδειγμένα λόγω ασθένειας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία, δεν έλαβαν μέρος ή διέκοψαν την εξέτασή τους στις πανελλαδικές  εξετάσεις του Μαΐου-Ιουνίου, αφού θα έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Λύκειο φοίτησης τους εντός τριών ημερών από την ημέρα εξέτασης που απουσίασαν. Εξεταστικά Κέντρα ορίζονται ΜΟΝΟ σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο μάθημα των επαναληπτικών πανελλαδικών και γι αυτό το λόγο απουσιάσουν, δικαιολογημένα, από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί από το Λύκειό τους.   
Τέλος, αν υπάρξει υποψήφιος που θα έχει παραπεμφθεί στις επαναληπτικές εξετάσεις των ΓΕΛ και την ίδια ημέρα θα εξεταστεί και στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών, τότε αυτός ο υποψήφιος θα εξεταστεί στα Αγγλικά σε εξεταστικό κέντρο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, κατόπιν συνεννόησης με τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων.
4.                   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2014 ΓΙΑ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α΄ & Β΄)
ΗΜΕΡΑ
ΗΜΕΡ/ΝΙΑ
ΜΑΘΗΜΑ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ
21-6-2014
ΑΓΓΛΙΚΑ
10.00 π.μ.
ΔΕΥΤΕΡΑ
23-6-2014
ΓΑΛΛΙΚΑ
08.30 π.μ.
ΤΡΙΤΗ
24-6-2014
ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ
08.30 π.μ
ΤΕΤΑΡΤΗ
25-6-2014
ΑΡΜΟΝΙΑ
08.30 π.μ.
ΠΕΜΠΤΗ
26-6-2014
ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ
08.30 π.μ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
27-6-2014
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ
08.30 π.μ
ΣΑΒΒΑΤΟ
28-6-2014
ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
08.30 π.μ
ΔΕΥΤΕΡΑ
30-6-2014
ΙΤΑΛΙΚΑ
08.30 π.μ
ΙΣΠΑΝΙΚΑ
16.00 μ.μ.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης :
μέχρι τις  08.00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08.30 π.μ.,
μέχρι τις  09.30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης  10.00 π.μ. και
μέχρι τις  15.30 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 16.00 μ.μ.
Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:
- των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες,
- των  Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό)  είναι έξι (6) ώρες,
- του ειδικού μαθήματος «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν γραπτώς στα Αγγλικά σε εξεταστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, ενώ στα υπόλοιπα ειδικά μαθήματα σε εξεταστικά κέντρα ΜΟΝΟ σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο ειδικό μάθημα και γι αυτό το λόγο απουσιάσουν, δικαιολογημένα, από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί από το Λύκειό τους. 
Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψήφιων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2014-15 ορίζουμε το διάστημα από τη Δευτέρα 23 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014.
ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ...
Εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο: 550.000 νέες θέσεις εργασίας και μείωση φόρων
Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στις 7 το απόγευμα, σε εκδήλωση της ΝΔ με θέμα: «Ελλάδα: όραμα Ανάπτυξης», που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσείο Μπενάκη.
Με το πρόγραμμά του, ο πρωθυπουργός αποσκοπεί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αναφέρεται στη δημιουργία 550.000 θέσεων εργασίας για τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Σαμαράς, αναμένεται να επαναλάβει ότι σταδιακά -και καθώς η χώρα θα πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους- θα υπάρξει μείωση των φόρων, μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και μία σειρά ρυθμίσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με αναθεώρηση των πόρων.
Το σχέδιο, επίσης, περιλαμβάνει τους στρατηγικούς τομείς -που η ελληνική οικονομία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και στους οποίους θα βασιστεί η ανάπτυξη- όπως η ναυτιλία, οι μεταφορές, τα αγροτικά προϊόντα, η ενέργεια και φυσικά η έρευνα η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες. Στο σχέδιο υπάρχουν προβλέψεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων με τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος και τη μείωση της γραφειοκρατίας και φυσικά η απελευθέρωση των αγορών και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Στη σημερινή του ομιλία ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει και το στίγμα για τον τρόπο που θα κινηθεί τις τελευταίες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές και τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών και να θέσει το δίλημμα της αναμέτρησης.

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Δ.Δ.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Προσωρινοί πίνακες μεταθέσεων 2013-2014

Τετάρτη, 14 Μάιος 2014 11:43
Μετά το πέρας των καταχωρήσεων των αιτήσεων των εκπαιδευτικών στο eDataCenter ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ Χαλκιδικής οι προσωρινοί πίνακες:
  • αιτήσεων μετάθεσης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ για το σχολικό έτος 2013-14,
  • αιτήσεων βελτίωσης-οριστικής τοποθέτησης για το σχολικό έτος 2013-14, καθώς και
  • ακυρωμένων αιτήσεων μετάθεσης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ (μετά από αίτηση ακύρωσης των εκπαιδευτικών).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις προς το ΠΥΣΔΕ Χαλκιδικής με φαξ ή στο e-mail της υπηρεσίας από σήμερα έως 19/5/2014 και ώρα 10:00 π.μ. Μετά την ημερομηνία αυτή θα ανακοινωθούν οι οριστικοί πίνακες αιτήσεων και δεν θα γίνουν δεκτές ενστάσεις για αλλαγή μοριοδότησης.
Παρακαλούνται να ενημερωθούν με ευθύνη των διευθυντών οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες.
 
PDFΕκτύπωση

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απευθείας ανάθεση έργου της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας

Τρίτη, 13 Μάιος 2014 09:19

ΑΘΩΝΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ
         Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απευθείας ανάθεση έργου
Συνημμένα:
ΑρχείοΜέγεθος
Download this file (ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ.pdf)ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ.pdf236 Kb
 
PDFΕκτύπωση

“ Ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών του Δημόσιου τομέα ασφαλισμένων του ΕΤΕΑ ” – Ορθή επανάληψη

Δευτέρα, 12 Μάιος 2014 11:15
Ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών του Δημόσιου τομέα ασφαλισμένων του ΕΤΕΑ
 
 

Συνημμένα:
ΑρχείοΜέγεθος
Download this file (ΒΙ09ΟΡΕΩ-Σ6Ω-signed.pdf)ΒΙ09ΟΡΕΩ-Σ6Ω-signed.pdf817 Kb
 
PDFΕκτύπωση

Τροποποίηση επί της προκήρυξης διαγωνισμού επιλογής σπουδαστών/στριών για το 1ο έτος των ΑΣΕΙ & ΑΣΣΥ

Δευτέρα, 12 Μάιος 2014 10:32
Τροποποίηση επί της προκήρυξης διαγωνισμού επιλογής σπουδαστών/στριών για το 1ο έτος των ΑΣΕΙ & ΑΣΣΥ ακαδημαϊκού έτους 2014-2015
Συνημμένα:
ΑρχείοΜέγεθος
Download this file (2014_5_12_Φ_251_73074_Β6_ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ_2014 (2).doc)2014_5_12_Φ_251_73074_Β6_ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ_2014 (2).doc