Powered By Blogger

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
Εγκύκλιος του υπουργείου για τη θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών
Δεν αποτελεί ημέρα αργίας για τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 «Για το σχολικό έτος 2014-2015 η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30η Ιανουαρίου 2015, δεν αποτελεί ημέρα αργίας για τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αλλά ορίζεται, για όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα».

Την υπενθύμιση αυτή κάνει το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο που απστειλε σήμερα προς όλα τα σχολεία.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ
Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ
Η κιμωλία και ο πίνακας είναι οργανική επέκταση των παραπάνω. Ακόμη κι αν -ή επειδή- είναι κακής ποιότητας και λερώνουν. Προτζέκτορες, επιδιασκόπια και λοιπά υποκατάστατα αποστειρώνουν τη διδακτική σχέση. Την εξαϋλώνουν τείνοντας τελικά να την καταργήσουν.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το esos δημοσιεύει τις απόψεις του νέου υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά σχετικά με τους εκπαιδευτικούς και τη διδακτική σχέση, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην εφημερίδα ΑΥΓΗ στις 6-4-2014 .

Η ΑΠΟΨΗ
Τούτον τον καιρό οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων αγωνίζονται σε πολλά μέτωπα.
Διαθεσιμότητες, απολύσεις, μειώσεις, ελλείμματα, ψευδο-αξιολογήσεις, γραφειοκρατική ασφυξία, το άγχος να καλυφθεί η περιβόητη διδακτέα ύλη.
Και μαζί ο καθημερινός αγώνας στην τάξη.
Μέσα στη διδακτική σχέση και για τη διδακτική σχέση.
Όπου αρχίζουν όλα.
Η διδακτική σχέση είναι σχέση διακινδύνευσης και σχέση αναγνώρισης.
Σχέση αμοιβαίας ενθάρρυνσης και αμοιβαίας κριτικής.
Σχέση ευθύνης Η διδακτική σχέση είναι σχέση ενσώματη.
Δεν περιορίζεται σε λόγια, αλλά περιλαμβάνει τον τόνο, την ένταση, το χρώμα και τους κυματισμούς της φωνής, το βλέμμα, το χαμόγελο, την έκφραση του προσώπου, τη χειρονομία, την κίνηση του σώματος ολόκληρου.
Η κιμωλία και ο πίνακας είναι οργανική επέκταση των παραπάνω.
Ακόμη κι αν -ή επειδή- είναι κακής ποιότητας και λερώνουν.
Προτζέκτορες, επιδιασκόπια και λοιπά υποκατάστατα αποστειρώνουν τη διδακτική σχέση.
Την εξαϋλώνουν τείνοντας τελικά να την καταργήσουν.
Η διδακτική σχέση είναι σχέση διακινδύνευσης και σχέση αναγνώρισης.
Σχέση αμοιβαίας ενθάρρυνσης και αμοιβαίας κριτικής.
Σχέση ευθύνης.
Εκεί η αυτενέργεια αρθρώνεται με σεβασμό.
Και, ως σχέση, ασκεί, δηλαδή διδάσκει έμπρακτα, αυτόν τον σεβασμό.
Αυτό και μόνον αυτό είναι το περιεχόμενο της αναγκαίας πειθαρχίας.
Θεμελιώδες αιτούμενο της διδακτικής σχέσης είναι να διαλύει φόβους και αναστολές απέναντι στη γνώση.
Να καθιστά την τάξη τόπο ελεύθερης διατύπωσης της απορίας, γιατί η απορία είναι δύναμη και τα παιδιά ξέρουν πάντα περισσότερα απ' ό,τι αφήνουν να φανεί.
Και ταυτόχρονα να καθιστά τον μόχθο που οδηγεί στη γνώση αγαπητό, την ίδια τη γνώση απολαυστική.
Με βάση την απαράβατη αρχή ότι όποιος έχει μάθει να μιλάει μπορεί να μάθει οτιδήποτε. Εφόσον ενδιαφέρεται.
Δηλαδή, αν ο δάσκαλος τον πείσει έμπρακτα και διά του παραδείγματος να αφεθεί στη σαγήνη της γνώσης και των δρόμων που οδηγούν σ' εκείνη.
Στόχος της διδακτικής σχέσης είναι να αναδεικνύει τις κλίσεις (πάντα υπάρχουν) και να καλλιεργεί τα ταλέντα (πάντα στον πληθυντικό) που κάθε μαθητής και μαθήτρια διαθέτει, ίσως ανεπίγνωστα.
Για τον καθένα χωριστά, αλλά και για όλους μαζί.
Συν-λογικά.
Να τονώνει και να εδραιώνει αυτοπεποίθηση.
Με αιδώ και περίσκεψη. Χωρίς αλαζονεία.
Ώστε διδάσκοντες και διδασκόμενοι να ανακαλύπτουν από κοινού κλίσεις και να συνενώνουν ταλέντα.
Τα παραπάνω κατανοούνται εύκολα από δασκάλους και μαθητές.
Γιατί απορρέουν άμεσα από τον ίδιο τον διδακτικό μόχθο.
Αλλά είναι δύσκολα στην εφαρμογή.
Γιατί η διδακτική σχέση εμπλέκεται με μύρια έξωθεν επιβαλλόμενα εμπόδια.
Που αποσκοπούν, σχεδόν από πρόθεση, να αποστερήσουν τη διδακτική σχέση από τη σάρκα της.
Προς όφελος μιας στεγνής και τελικά αδυσώπητης γραφειοκρατίας που εξυπηρετεί αυτόματα τους εξαρχής ευνοημένους από το εκπαιδευτικό σύστημα.
Παρά τα λογής εμπόδια, δεν μας επιτρέπεται να αμελούμε ή να υποβαθμίζουμε το μέτωπο της διδακτικής σχέσης.
Γιατί από εκεί αρχίζουν όλα.
Οφείλουμε να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που ονειρευόμαστε, εκεί όπου βρισκόμαστε και όπως μπορούμε να τις οργανώσουμε.
Διευρύνοντας κάθε στιγμή μέσα στην τάξη και γύρω από την τάξη τα όρια του εφικτού.
Χωρίς να περιμένουμε.
Γιατί η διδακτική σχέση είναι υπόθεση της κοινωνίας.
Όχι μιας κυβέρνησης.
Ούτε καν μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.
Όσο δεν αναλαμβάνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, τόσο παραμένουμε έρμαια της τρέχουσας μοίρας μας.
Αφού το μέλλον αρχίζει πάντα από τη διδακτική σχέση.
Και από σήμερα.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αριστείδης Μπαλτάς: Ο καθηγητής που επελέγη από τον πρωθυπουργό για τα θέματα παιδείας
Ο καθηγητής Αριστείδης Μπαλτάς επελέγη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ο Αριστείδης Μπαλτάς γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου του 1943 στην Κέρκυρα. Τον Ιούνιο του 1962 αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών, ενώ τον Φεβρουάριο του 1968 απέκτησε δίπλωμα Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από τη Σχολή Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόφων Μηχανικών του Μετσοβίου Πολυτεχνείου.
Κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Laboratoire de Physique Théorique et de Hautes Énergies του Université de Paris ΥΗ, Centre d' Orsay, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Έχει κάνει ακόμα διδακτορική διατριβή στη Θεωρητική Φυσική.
Το 1975 ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα, ως βοηθός στην έδρα Φυσικής Α της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Κατόπιν εργάστηκε ως επιμελητής στην ίδια έδρα, ενώ το 1982 αναδείχθηκε μόνιμος λέκτορας στο Γενικό Τμήμα του ΕΜΠ (Τομέας Φυσικής).
Το 1992 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής στο αντικείμενο Φιλοσοφία των Επιστημών, στο ίδιο τμήμα, ενώ το 2002 εξελέγη καθηγητής στο ίδιο αντικείμενο στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (τέως Γενικό Τμήμα) του ΕΜΠ.
Έχει συγγράψει, μόνος του ή μαζί με άλλους επιστήμονες, συνολικά δώδεκα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περί τις 100 εργασίες στα ελληνικά και τα αγγλικά. Έχει συμμετάσχει επίσης σε δεκάδες συνέδρια ή συμπόσια, διεθνή ή ελληνικά.
Εχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για το βιβλίο του “Αντικείμενα και όψεις εαυτού”, ενώ το 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας στη μνήμη των Βασίλη Ξανθόπουλου-
Στέφανου Πνευματικού. 
ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
"Θα ξεκινήσουμε με βαθιές αλλαγές - σχολείo κύτταρο ζωής"
Αρ. Μπαλτάς: Θα ξεκινήσουμε με βαθιές αλλαγές στο υπουργείο Παιδείας
Ο κ. Λοβέρδος με τον κ. Μπαλτά
Αθήνα
Θερμή υποδοχή επιφύλασσαν στον νέο υπουργό Παιδείας, ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ Αρ. Μπαλτά, οι δεκάδες εκπαιδευτικοί και πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο υπουργείο Παιδείας. Πλήθος κόσμου και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν την νέα ηγεσία, ενώ δεν έλειψε και ο πολιτικός σχολιασμός.
«Τουλάχιστον εδώ υπήρξε μια σοβαρή πολιτική διαδικασία ευγενική και σωστή, όχι όπως προχθές» είπε ο κ. Μπαλτάς παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιό του, σχολιάζοντας έτσι την αντίστοιχη διαδικασία παράδοσης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εκ μέρους του συμβουλίου των διοικητικών υπαλλήλων του υπουργείου, για πρώτη φορά εκπρόσωπος υποδέχτηκε τον νέο υπουργό, τού έδωσε συγχαρητήρια, επικαλέστηκε την πρόσφατη «εντολή του ελληνικού λαού» και έθεσε τα αιτήματα του συλλόγου. «Θα μας βρείτε όμως απέναντι σας, αν δεν εφαρμόσετε όσα υποσχεθήκατε» είπε.
«Παραδίδουμε το υπουργείο σε μια πολύ κρίσιμη καμπή του και της ιστορίας του» είπε ο απερχόμενος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.
 Αρ. Μπαλτάς: Θα ξεκινήσουμε με βαθιές αλλαγές στην Παιδεία
Η αίθουσα, στην οποία έγινε η τελετή παράδοσης, παρ' ότι είναι μια τις μεγαλύτερες στο υπουργείο Παιδείας, ήταν ασφυκτικά γεμάτη από νωρίς. Όταν μπήκε ο νέος υπουργός, οι συγκεντρωμένοι στο χώρο, σηκώθηκαν όλοι και άρχισαν να χειροκροτούν.  
«Δεν θέλω να μπούμε σε συζήτηση επί διαφωνιών που είχαμε στο χώρο του Κοινοβουλίου» είπε ο κ. Μπαλτάς στη σύντομη ομιλία του. «Η δική μας κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση ρήξης και ανατροπής. Στην ιστορία όμως, δεν έχει υπάρξει απόλυτη ρήξη. Και η ρήξη σχετίζεται με την συνέχεια» τόνισε.
«Από τη μεταπολίτευση και μετά η Παιδεία αντιμετωπίζεται ευκαιριακά. Αντιμετωπίζεται απλά ως η σχέση ενός δασκάλου με ένα παιδί. Δεν αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό. Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε την πρώτη ημέρα, ή τους πρώτους μήνες ή ίσως τα πρώτα χρόνια.
» Το πρόβλημα που έχει προτεραιότητα, η ανθρωπιστική καταστροφή σε σχέση με τα σχολεία και τους ανθρώπους τους; Τι γίνεται με τους εκπαιδευτικούς τους, τα καλοριφέρ, την καθαριότητα; Θα ξεκινήσουμε με βαθιές αλλαγές, που όμως  δεν θα είναι απλά αντίδραση σε παλαιότερες  πολιτικές. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, που πρέπει να αναληφθεί από την ίδια την κοινωνία. Το σχολείο πρέπει να είναι κύτταρο ζωής για την γειτονιά και την συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι» συνέχισε ο κ. Μπαλτάς.
«Είμαστε όμως απολύτως πολιτικά ανεξίθρησκοι. Δεν μας ενδιαφέρει τι ψήφισε καθένας, αλλά μόνο τα θέματα που έχουν σχέση με την προσωπική τιμιότητα. Εκεί θα είμαστε κάθετοι», δήλωσε.
«Η λειτουργία του υπουργείου πρέπει να είναι χώρος δημιουργικότητας, ανεξαρτήτως στεγανών» κατέληξε ο κ. Μπαλτάς.
Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τ. Κουράκης μίλησε για ακύρωση του δημόσιου, δωρεάν και υψηλού επιπέδου σχολείου. «Το επίπεδο που παραλαμβάνουμε την παιδεία είναι αναντίστοιχο των αναγκών της κοινωνίας. Το παιδί από την στιγμή που γεννιέται κουβαλάει τρεις ανισότητες: τον τόπο του, το μορφωτικό και το οικονομικό επίπεδο των γονιών. Θα τηρήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας. Στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς στηρίζεις την ραχοκοκαλιά του εκπαιδευτικού συστήματος» είπε χαρακτηριστικά.
Για την σημασία της έρευνας στην εκπαίδευση και την στήριξη των ερευνητικών Ιδρυμάτων μίλησε ο νέος αναπληρωτής έρευνας Κ. Φωτάκης.
Newsroom ΔΟΛ

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Η νέα Εγκύκλιος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι προϋποθέσεις απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, ορίζονται με νέα εγκύκλιο (σ.σ. υπογράφεται από τον Α. Λοβέρδο με ημερομηνία 23 Ιανουραίου 2015) που το υπουργείο Παιδείας θα αποστέλλεται σήμερα σε όλες τις αρμόδιες Διευθύνσεις.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών χορηγείται ύστερα από Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986, του ίδιου του μαθητή (αν είναι ενήλικος) ή και των δύο γονέων του (αν είναι ανήλικος), στην οποία θα αναφέρεται ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει, εκτός αν το επιθυμεί.

Ειδικότερα η νέα εγκύκλιος ορίζει τα εξής:
Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές (άρ.16, παρ.2 του Συντάγματος) και διδάσκεται στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, ακολουθεί τους γενικούς σκοπούς της εκπαίδευσης και απευθύνεται σε όλους τους μαθητές.
Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα σε μη Χριστιανούς Ορθόδοξους μαθητές, δηλαδή αλλόθρησκους ή ετερόδοξους ή άθρησκους, που επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, να απαλλαγούν από την παρακολούθησή του.
Συνεπώς, η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών παρέχεται νόμιμα, αποκλειστικά και μόνο για την προάσπιση της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και περιγράφεται στους οικείους νόμους και στις αποφάσεις των διεθνών και ελληνικών δικαστηρίων.
Επειδή, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κατάχρησης του δικαιώματος απαλλαγής από τα Θρησκευτικά για λόγους που δεν συνδέονται με την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης, εφιστάται η προσοχή στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να ελέγχουν την τεκμηρίωση των προβαλλόμενων λόγων, επισημαίνοντας σε κάθε ενδιαφερόμενο τη σοβαρότητα των σχετικών Υπεύθυνων Δηλώσεων και κατόπιν να προβαίνουν στη χορήγηση νόμιμης απαλλαγής του μαθητή, πάντοτε εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.
Η προσυπογραφή της Υπεύθυνης Δήλωσης από τον διδάσκοντα είναι απαραίτητη, ώστε να ενημερώνεται για τους μαθητές που θα έχει στην τάξη του στις ώρες του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Οι μαθητές που απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην τάξη τους κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του μαθήματος των Θρησκευτικών και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιφέρονται εντός ή εκτός του σχολείου ή να απουσιάζουν (αδικαιολόγητα), αλλά να απασχολούνται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα εγκύκλιο.
Η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών χορηγείται ύστερα από Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986, του ίδιου του μαθητή (αν είναι ενήλικος) ή και των δύο γονέων του (αν είναι ανήλικος), στην οποία θα αναφέρεται ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει, εκτός αν το επιθυμεί.
Μόνον στην περίπτωση που η γονική μέριμνα ασκείται από τον ένα γονέα, αρκεί η υπογραφή του ασκούντος τη γονική μέριμνα. Εφόσον χορηγηθεί απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών για τους ανωτέρω λόγους, στο πεδίο «ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ» του Ατομικού Δελτίου μαθητή και του Απολυτήριου Τίτλου, δε θα συμπληρώνεται ένδειξη που να είναι αντίθετη με το περιεχόμενο της Υπεύθυνης Δήλωσης που υποβλήθηκε για τη χορήγηση της απαλλαγής, για το οποίο θα ενημερώνεται και ενυπόγραφα ο/οι υποβάλλων/οντες την Υπεύθυνη Δήλωση.
Για τη χορήγηση της απαλλαγής ακολουθείται παρόμοια διαδικασία με αυτήν που προβλέπεται για αντίστοιχες απαλλαγές μαθητών από μαθήματα (π.δ. 201/1998, π.δ. 104/1979 για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αντίστοιχα).
Η παραπάνω Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής και των δύο γονέων του μαθητή, παραλαμβάνεται από το Διευθυντή του σχολείου εντός αποκλειστικής χρονικής προθεσμίας που διαρκεί από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 20η Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με το Σύλλογο των Διδασκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1566/1985 (Α΄ 167) και της υπ΄αριθμ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002 (Β΄ 1340) υπουργικής απόφασης, αποφασίζουν κατά περίπτωση για τον τρόπο που απασχολούνται υποχρεωτικά οι απαλλασσόμενοι μαθητές, συντάσσοντας σχετική πράξη (διαφορετικό διδακτικό αντικείμενο σε άλλο τμήμα της ίδιας τάξης, ευέλικτη ζώνη, βιωματικές δράσεις, ερευνητική εργασία κ.α.).
Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη τάξη λειτουργεί μόνο με ένα τμήμα, οι μαθητές αυτοί παρακολουθούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που καθορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων. Η ισχύς της χορήγησης απαλλαγής είναι ετήσια και ανανεώνεται για κάθε σχολικό έτος με την ίδια διαδικασία. Με την έκδοση της παρούσας εγκυκλίου παύουν να ισχύουν οι με αρ. πρωτ. 91109/Γ2/10-07-08, 104071/Γ2/04-08-08, Φ12/977/109744/Γ1/26-08-08 και 133099/Γ2/19-09-2013 εγκύκλιοι.
ΤΙ ΙΣΧΥΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ
Τον Σεπτέμβριο του 2013 το υπουργείο Παιδείας είχε εκδώσει την τελευταία εγκύκλιο σχψετικά με την απαλλαγή των μαθητών από το μλάθημα των  θρησκευτικών.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2015
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία βαθμολόγησης των γραπτών των Πανελλαδικών Εξετάσεων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Οι καθηγητές Δ.Ε. που διδάσκουν φέτος πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, εφόσον ορισθούν ως βαθμολογητές, είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία βαθμολόγησης.

Β. Ως διαδικασία βαθμολόγησης νοείται είτε η βαθμολόγηση γραπτών δοκιμίων στα Βαθμολογικά Κέντρα, είτε η βαθμολόγηση των προφορικά εξεταζομένων υποψηφίων στα Βαθμολογικά ή Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Τα παραπάνω τονίζει το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιο που απέστειλε στα Λύκεια, ενόψει της οργάνωσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2015, υπενθυμίζει στους καθηγητές Δ.Ε. το νομικό πλαίσιο για την διαδικασία βαθμολόγησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ. 60/2006, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του ΠΔ. 21/2011, « οι εκπαιδευτικοί Δ.Ε. της Διεύθυνσης στην οποία εδρεύει το Β.Κ., οι οποίοι κατά το ίδιο σχολικό έτος δίδαξαν το οικείο μάθημα, υποχρεούνται να συμμετάσχουν στη βαθμολόγηση γραπτών, είτε για την πρώτη είτε για τη δεύτερη βαθμολόγηση, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να είναι μικρότερος των πενήντα (50), εφ’ όσον ορισθούν από τον Πρόεδρο του οικείου Β.Κ.».
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΡΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ
ΞΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
 ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Οι επτά ονομασίες του υπουργείου Παιδείας 
από το 1926 έως σήμερα 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με Προεδρικό Διάταγμα που στάλθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο στο Συμβούλιο της Επικρατείας δημιουργείται υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων:1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το υπουργείο Παιδείας είχε συγχωνευθεί με το υπουργείο Πολιτισμού το έτος 2012 και το 2013 έγινε και πάλι υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων .
 Οι επτά ονομασίες του υπουργείου Παιδείας από το 1926 έως σήμερα
Μέχρι το 1926 το υπουργείο Παιδείας είχε την ονομασία υπουργείο Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως.
Από το 1926 – 1949 υπουργείο Θρησκευμάτων και Παιδείας.
Από το 1949 – 1955 υπουργείο Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας Από το 1955 – 2009 υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων .
Από το 2009 – 2012 υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Από το 2012 – 2013 υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
2013 – 2015 υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
2015-… υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων,
 Το οικονομικό κόστος
Η αλλαγή της ονομασίας του υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να συνοδευθεί και με ένα οικονομικό κόστος, καθώς θα πρέπει να αλλάξουν σφραγίδες , ταμπέλες κλπ
ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
Το Προεδρικό Διάταγμα που στάλθηκε στο ΣτΕ προς επεξεργασία προβλέπει κυβερνητικό σχήμα με τα εξής 10 υπερυπουργεία:
1. Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και4) Μακεδονίας Θράκης.
2 Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
3. Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
4. Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.
5. Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
6. Υπουργείο Εξωτερικών.
7. Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
8. Υπουργείο Οικονομικών.
9. Υπουργείο Δικαιοσύνης
10. Υπουργείο Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ
Διάλογο για αλλαγές και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης σε τετραετή ορίζοντα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την κατάργηση των εξετάσεων πανελλαδικού τύπου από φέτος στην Α και Β Λυκείου με τη υποχρεωτική χρήση θεμάτων κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων.

Οι διδάσκοντες των οικείων μαθημάτων θα επιλέγουν, κατά την κρίση τους, τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων αποκλειστικά μέσα από την διδαχθείσα υλη.

Η Τράπεζα θεμάτων μπορεί απλώς να χρησιμοποιηθεί συμβουλευτικά.

Πατήστε παρακάτω για να δείτε το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού:

Άμεσα θα καταργήσουμε την επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων κατά 50% από την περιβόητη Τράπεζα Θεμάτων, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, και υπογράμμισε:
Α. Η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια όσο και η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν υποστεί τεράστια πλήγματα όλο το προηγούμενο διάστημα.
Β. Η νέα Κυβέρνηση θα ξεκινήσει έναν μεγάλο και ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου και των τριών βαθμίδων, που πάσχει βαθύτατα.
Γ. Αυτό θα το πράξει σε ορίζοντα τετραετίας.
Δ. Τίποτα στο χώρο της Παιδείας δεν πρόκειται να γίνει με αιφνιδιασμούς και εκπλήξεις, αλλά με διάλογο και με συναινέσεις.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ESOS: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει τις όποιες συνέπειες σύστημα αξιολόγησης και θα αποκαταστήσει τις αδικίες του
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ESOS
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει τις όποιες συνέπειες ενδέχεται να παραχθούν από το εν λόγω παράνομο σύστημα αξιολόγησης και θα αποκαταστήσει τις αδικίες του».

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Συντονιστής  του Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο esos και υπογράμμισε τα εξής:
Α. Η Κυβέρνηση της Αριστεράς, προκρίνει αντί της αυταρχικής αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας, ένα ουσιαστικό πλαίσιο θεσμικής στήριξης του εκπαιδευτικού έργου, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο την επιμόρφωση και την στήριξη των εκπαιδευτικών, όσο και την συμμετοχική διαχείριση της εκπαιδευτικής διαδικασίας εν συνόλω.
Β. Σε κάθε περίπτωση η όποια αποτίμηση του έργου των δασκάλων και της επίδοσης των μαθητών, θα αποσκοπεί στο να εξαχθούν συμπεράσματα για τις αναγκαίες ενέργειες στήριξης των δασκάλων και των μαθητικών αναγκών και όχι στον  εξοβελισμό, στην  τιμωρία και  στην περιθωριοποίηση.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ESOS
1.    κε Κουράκη στο υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε εξέλιξη  ο εθνικός διάλογος του ΕΣΥΠ για τις αλλαγές στο Δημοτικό σχολείο. Μάλιστα η νυν πολιτική ηγεσία  ανακοίνωσε τις προτεινόμενες αλλαγές, και έθεσε χρονοδιάγραμμα για την επόμενη κυβέρνηση. Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε εάν  γίνετε κυβέρνηση;
Δεν νομίζω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιος εθνικός διάλογος. Η ηγεσία του Υπ. Παιδείας, αντί μιας εμπεριστατωμένης και τεκμηριωμένης εισήγησης, παρουσίασε ένα συνοπτικό κείμενο με εσφαλμένες εκτιμήσεις και προτεραιότητες, γενικόλογες παρατηρήσεις, αόριστες διατυπώσεις και ανέξοδες ευχές, με επίκεντρο το πρόγραμμα σπουδών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι μια τέτοια πρόχειρη και ατεκμηρίωτη «έκθεση ιδεών» θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία σοβαρής συζήτησης στο όργανο αυτό, που θα οδηγούσε σε αντίστοιχες νομοθετικές παρεμβάσεις στο Δημοτικό Σχολείο σε σύντομο διάστημα.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προβλήθηκε η ανάγκη να συζητηθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε μια εντελώς διαφορετική βάση. Μέτρα που θα απαντούν στην ανάγκη να δοθεί άμεσα το «φιλί της ζωής» στη χειμαζόμενη πρωτοβάθμια εκπαίδευση και να βελτιωθούν συνολικά οι συνθήκες λειτουργίας της. Ως τέτοια μέτρα, μεταξύ άλλων, τέθηκαν προκειμένου να συζητηθούν διεξοδικά τα εξής:
•    Ουσιαστική στήριξη του παιδιού και της ελληνικής οικογένειας σε συνθήκες όξυνσης της φτώχειας και της ανέχειας (συσσίτια στο σχολείο, εξασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλα τα παιδιά, μέτρα προτεραιότητας για τις υποβαθμισμένες περιοχές κ.λπ.).
•    Αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη της σχολικής αποτυχίας και της μαθητικής διαρροής, με αιχμή τις περιοχές εκπαιδευτικής προτεραιότητας, που αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες (κατάλληλα προγράμματα και βιβλία, επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό κ.λπ.). Είμαστε αντίθετοι στην καθιέρωση σχολικών προγραμμάτων «κατώτερων απαιτήσεων» σε τέτοιες περιοχές.
•    Εξασφάλιση δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, εντός του δημόσιου συστήματος, για όλα τα νήπια.
•    Αναβάθμιση του κύρους και αναγνώριση του σημαντικού έργου των εκπαιδευτικών, αντί της επιβολής εξευτελιστικών συστημάτων «αξιολόγησης» με στόχο τη χειραγώγησή τους, και της συστηματικής δυσφήμισής τους από τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
•    Εξασφάλιση περιοδικής επιμόρφωσης μακράς διάρκειας όλων των εκπαιδευτικών, σε αντιστοιχία με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ο υπουργός Παιδείας δεν έδωσε καμιά απάντηση στις προτάσεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και  οι εκπρόσωποί του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση.
Με την ευκαιρία να επαναλάβουμε ακόμη μία φορά, ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα διαβουλεύεται με όλους τους εμπλεκόμενους (εκπαιδευτικούς  φορείς, κ.α) για όλες τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει να προχωρήσει. Αυτό άλλωστε κάναμε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, την ώρα που οι μνημονιακές κυβερνήσεις  προχωρούσαν χωρίς διάλογο σε πολιτικές διάλυσης, ενάντια στις δημοσιευμένες προτάσεις των εμπλεκομένων με την εκπαίδευση.
2.    Ποια είναι η άποψή σας για τα σχολικά βιβλία και τα ωρολόγια προγράμματα του Δημοτικού?
Χρειάζονται νέα βιβλία και αναμορφωμένα ωρολόγια προγράμματα, καθώς και ελάφρυνση της ύλης. Σημαντικό ρόλο στην αναμόρφωση θα παίξει το, αναβαθμισμένο όσον αφορά τον ρόλο του και τη σύνθεσή του, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
3.    Ποια μέτρα θα λάβετε για να απαλλάξετε τις οικογένειες των μαθητών  από το οικονομικό  βάρος  των φροντιστηρίων;
Προκειμένου να ενισχυθεί η εκπαιδευτική διαδικασία και να αυξηθεί ο διδακτικός χρόνος, θα μειωθεί η διάρκεια των εξετάσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση -που σήμερα έχουν καταστήσει τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας διαρκή εξεταστικά κέντρα- και το απολυτήριο  του Λυκείου θα αποσυνδεθεί από τις πανελλήνιες εξετάσεις και θα αποκτάται μόνο με ενδοσχολικές.
Στα άμεσα μέτρα που θα πάρουμε για την ανακούφιση των οικογενειών από το  δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος της παραπαιδείας είναι η κατάργηση  της τράπεζας θεμάτων που οδήγησε χιλιάδες μαθητές της Α΄ Λυκείου σε παταγώδη αποτυχία και η επαναφορά του θεσμού της πρόσθετης και ενισχυτικής διδασκαλίας.
Επίσης  θα ενισχυθούν,  τα μαθήματα ξένων γλωσσών και πληροφορικής  και οι μαθητές θα  έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν πτυχία γλωσσομάθειας και πιστοποιητικά γνώσης προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα.
4.    Το Λύκειο έχει μετατραπεί  σε  «προθάλαμο»  για τα ΑΕΙ, με αποτέλεσμα οι μαθητές να ρίχνουν το βάρος  της μάθησης μόνο στα μαθήματα  των πανελλαδικών Εξετάσεων. Τι  σκοπεύετε να κάνετε για να ανατρέψετε αυτή  την αρνητική για το εκπαιδευτικό σύστημα  κατάσταση?
Θέση του κόμματός μας είναι η ελεύθερη πρόσβαση των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τη λειτουργία του Ενιαίου Λυκείου Θεωρίας και Πράξης
 Το Ενιαίο Λύκειο Θεωρίας και Πράξης, στο οποίο θα φοιτούν  όλοι οι μαθητές στα πλαίσια της υποχρεωτικής δωδεκαετούς εκπαίδευσης που θα καθιερώσουμε,  θα  συνδυάζει τη θεωρητική κατάρτιση,  με την  πρακτική άσκηση  και την εξοικείωση με την σύγχρονη τεχνολογία, μέσα από ένα σύνολο μαθημάτων υποχρεωτικών και επιλογής.  Καθώς το νέο λύκειο θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον τρόπο πρόσβασης σε αυτή, ο  εκπαιδευτικός και μορφωτικός  ρόλος του λυκείου θα επαναπροσδιοριστεί ώστε  το ενδιαφέρον των μαθητών να περιορίζεται στις  σπουδές τους στο λύκειο και όχι στην προετοιμασία τους για τις εξετάσεις.    
Το σύστημα της ελεύθερης πρόσβασης θα προκύψει μέσα από εξαντλητικό διάλογο, λαμβάνοντας υπόψιν τη διεθνή εμπειρία, τα οικονομικά δεδομένα και τους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση θα διασφαλιστεί το δικαίωμα και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσων θέλουν  προς ίδιον όφελος και προς το συλλογικό καλό.
5.    Ναι ή όχι στις μαθητικές  παρελάσεις;
Υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να καλλιεργηθεί η ιστορική μνήμη και να βοηθηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες να εμβαθύνουν στο νόημα των ιστορικών γεγονότων. Ολόκληρη η μαθητική κοινότητα μπορεί να πραγματοποιεί εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου μέσα στον χώρο του σχολείου και  έτσι οι μαθητές με ποικίλες δράσεις  βιωματικού χαρακτήρα να έρθουν σε άμεση επαφή με το ιστορικό παρελθόν, ώστε να καλλιεργηθεί η ιστορική τους μνήμη.

6.    Τι  θα κάνετε με τα σχολικά βιβλία; Θα συνεχίσει η διδασκαλία από ένα βιβλίο  σε κάθε μάθημα, η από περισσότερα όπως γίνεται στην  υπόλοιπη  Ευρώπη?
Πρέπει να περάσουμε σε περισσότερα του ενός εγκεκριμένα βιβλία, που επιλεγόμενα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διδακτικά για κάθε μάθημα. Βεβαίως, θα πρέπει να επιλέγεται από κάθε σχολείο και να χορηγείται δωρεάν ένα μόνο από τα εγκεκριμένα εναλλακτικά βιβλία, αλλά να υπάρχουν στις σχολικές βιβλιοθήκες και θα ενθαρρύνονται δάσκαλοι και μαθητές να ανατρέχουν σε περισσότερα του ενός βιβλία. Έτσι θα εργάζονται με περισσότερες απόψεις, το μάθημα θα είναι ελκυστικότερο.  Πέραν τούτου θα πρέπει και μέσω του διαδικτύου να διδάσκονται οι μαθητές να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν, πώς να βρίσκουν τις γνώσεις, πώς να τις «αξιολογούν» να δίνεται δηλαδή έμφαση περισσότερο στη μαθησιακή διαδικασία παρά στην κάλυψη αυστηρά καθορισμένης διδακτέας ύλης.
7.    Τα  σχολεία στην Ευρώπη έχουν 65 % αυτονομία. Στην Ελλάδα μόνον 13%. Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν ξέρω πώς νοείται η αυτονομία στις διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά ο όρος αυτονομία άρχισε να χρησιμοποιείται τελευταία από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ προκειμένου να καμουφλαριστεί η απόσυρση του κράτους από την ευθύνη της χρηματοδότησης και την εξασφάλιση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Σε κάθε περίπτωση η αυτενέργεια των διδασκόντων μπορεί και πρέπει να υπάρχει στο βαθμό που η πολιτεία είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και στην ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία (διορισμοί, επιμόρφωση, υποστηρικτικές δομές) και στον εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
8.    Τι θα κάνετε γι α  την βελτίωση των σχολικών υποδομών;
Θα αυξήσουμε σταδιακά τα κονδύλια για την παιδεία ώστε να προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα  και θα αναπροσαρμόσουμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ για να γίνει ουσιαστικότερη η  αξιοποίηση τους.  Η αύξηση των δαπανών για την παιδεία, θα επιτρέψει την αντιμετώπιση όλων των λειτουργικών ελλείψεων που εντοπίζονται στα σχολεία, όπως ελλείψεις  σε σχολικά βιβλία,  στη θέρμανση και στην καθαριότητα και τη βελτίωση των σχολικών υποδομών.
9.    Ο κ.  Καραμανλής είχε εφαρμόσει πρόγραμμα δωρεάν χορήγησης laptop  στους μαθητές. Εσείς πως σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τη νέα τεχνολογία για τους μαθητές?
Τα προγράμματα χορήγησης ηλεκτρονικού υλικού από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις είχαν ως αποκλειστικό σκοπό να δείξουν τον δήθεν εκσυγχρονισμό των σαθρών πολιτικών τους. Με επιφανειακές τέτοιες κινήσεις  -και ενώ το σύνολο της εκπαίδευσης κατέρρεε και συνεχίζει να καταρρέει  από την πρωτοφανή στην ιστορία της χώρας υποχρηματοδότησή της,-   προσπάθησαν να καμουφλάρουν την απαξίωση τους για τη δημόσια παιδεία. Είναι προφανές ότι θα αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες.Στοχεύοντας όμως στην παιδαγωγική χρήση των δυνατοτήτων τους και όχι τόσο στην τεχνολογική τους διάσταση. Γιατί εκπαίδευση δεν είναι η διδασκαλία του υπολογιστή ως ξεχωριστού γνωστικού αντικειμένου αλλά η παιδαγωγική του χρήση (μέσω της οποίας φυσικά επιτυγχάνεται έμμεσα και η τεχνολογική μάθηση).  
10.    Θα λάβετε  υπόψιν  α.  την μέχρι τώρα αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και β. του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει τις όποιες συνέπειες ενδέχεται να παραχθούν από το εν λόγω παράνομο σύστημα αξιολόγησης και θα αποκαταστήσει τις αδικίες του. Η Κυβέρνηση της Αριστεράς, προκρίνει αντί της αυταρχικής αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας, ένα ουσιαστικό πλαίσιο θεσμικής στήριξης του εκπαιδευτικού έργου, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο την επιμόρφωση και την στήριξη των εκπαιδευτικών, όσο και την συμμετοχική διαχείριση της εκπαιδευτικής διαδικασίας εν συνόλω. Σε κάθε περίπτωση η όποια αποτίμηση του έργου των δασκάλων και της επίδοσης των μαθητών, θα αποσκοπεί στο να εξαχθούν συμπεράσματα για τις αναγκαίες ενέργειες στήριξης των δασκάλων και των μαθητικών αναγκών και όχι στον  εξοβελισμό, στην  τιμωρία και  στην περιθωριοποίηση.
11.    Τι  σκοπεύετε να κάνετε με τα στελέχη εκπαίδευσης.  Υπάρχει περίπτωση  να τους αντικαταστήσετε;
Η συνολική αναδιάρθρωση   του θεσμικού πλαισίου και της δομής της διοίκησης και της οργάνωσης της εκπαίδευσης θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου και  συνεργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα και απαιτεί χρόνο.
Επιβάλλεται χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού να υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές :
Οι Περιφερειακοί Διευθυντές θα αντικατασταθούν άμεσα.
Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια θα λειτουργούν με πλήρη διαφάνεια και με 3  αιρετά μέλη. Σήμερα το ΠΔ 1/2003 προβλέπει 2 αιρετά μέλη, θα προχωρήσουμε σε  τροποποίηση του ως προς τον αριθμό των αιρετών μελών. Το τρίτο αιρετό μέλος, λόγω του ότι ήδη έχουν γίνει οι εκλογές ανάδειξης τους, θα ορίζεται από τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις και για όσο διάστημα θα ισχύει το μεταβατικό θεσμικό πλαίσιο.
Για τους Διευθυντές εκπαίδευσης θα περιοριστούν δια νόμου οι αρμοδιότητες τους, αλλά θα παραμείνουν μέχρι τη λήξη της θητείας τους, δηλ τον Ιούλιο του 2015.   Θα οριστούν νέα κριτήρια για την ανάδειξη των  διευθυντών  εκπαίδευσης και θα γίνουν οι κρίσεις
Για τους Σχολικούς συμβούλους θα υπάρξει άμεση τροποποίηση δια νόμου των αρμοδιοτήτων τους, ο ρόλος τους θα είναι μόνο παιδαγωγικός και συμβουλευτικός. Θα οριστούν κριτήρια και θα γίνουν οι κρίσεις.
12.    Πως θα επιλέγονται οι Διευθυντές Σχολείων ?  Στα σχολεία κυκλοφορούν έντονα οι φήμες ότι τους Διευθυντές θα τους επιλέγουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων. Ισχύει κάτι τέτοιο ;
Θα υπάρξει άμεση τροποποίηση δια νόμου των αρμοδιοτήτων τους,  ο ρόλος τους θα είναι συντονιστικός. Θα παραμείνουν μέχρι τη λήξη της θητείας τους, δηλαδή  τον Ιούνιο του 2015. Θα θεσμοθετηθούν κριτήρια στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται με βαρύνουσα σημασία η άποψη του Συλλόγου διδασκόντων.
13. Εκκρεμούν οι απολύσεις υπαλλήλων από 8 Πανεπιστήμια καθώς και καθηγητών των ΕΠΑΛ. Σκοπεύετε να  τους επαναφέρετε αμέσως στη δουλειά;
Με μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις  θα  ανασταλούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που έπληξαν βαρύτατα την παιδεία. Ο θεσμός της διαθεσιμότητας θα   καταργηθεί  άμεσα και οι «διαθέσιμοι» εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων θα επιστρέψουν στις θέσεις τους.
14.    Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των συμβάσεων στα ΑΕΙ και στους Οργανισμούς που μετατράπηκαν σε Αορίστου. Θα συνεχιστεί ο έλεγχος ή θα τον<<παγώσετε>>;
Ο επανέλεγχος των συμβάσεων των εργαζομένων που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου είναι μια συγκαλυμμένη προσπάθεια της  απελθούσας κυβέρνησης να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να ανταποκριθεί στις μνημονιακές της δεσμεύσεις. Οι  συμβάσεις αυτών των υπαλλήλων  εξετάστηκαν  από όλα τα αρμόδια συμβούλια και κυρίως από τον ΑΣΕΠ  και κρίθηκε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που όριζε ο νόμος για να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει άμεσα κάθε σχετική διαδικασία επανελέγχου των συμβάσεων των αορίστου χρόνου υπαλλήλων  σε όλο το φάσμα του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα
15.    Τι σκοπεύετε να κάνετε με το νόμο 4009/11 Πρόκειται  να τον αλλάξετε?
Ο νόμος 4009/11, γνωστός ως νόμος Διαμαντοπούλου, ο οποίος ισχύει σήμερα για την ανάδειξη των διοικήσεων των ΑΕΙ, είναι ένας βαθύτατα αντιδημοκρατικός νόμος , τον οποίο πρόκειται να καταργήσουμε και να τον αντικαταστήσουμε με έναν νέο μεταβατικό νόμο που θα ενισχύσει τον δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης, θα αποκαταστήσει την αυτοτέλεια της και θα επαναφέρει την δημοκρατική λειτουργία της.
16.    Το υπουργείο Παιδείας θα συγχωνευθεί με άλλο υπουργείο;
Όπως είπε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Διαρκές Προγραμματικό Συνέδριο μας, τα Υπουργεία θα είναι πολύ λιγότερα από τα σημερινά, θα είναι δέκα.  Η σύνθεση και η  τομείς ευθύνης θα ανακοινωθούν στην ώρα τους. Πάντως δεν θα είναι ένα  υπουργικό συμβούλιο διακοσμητικό αλλά ένα ισχυρό συλλογικό όργανο πολιτικού σχεδιασμού και συντονισμού.
17.    Τι έχετε σκοπό να κάνετε για τους μαθητές που αδυνατούν να έχουν κολατσιό στο σχολείο τους;
Στις προτεραιότητες  του ΣΥΡΙΖΑ  είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας.  Άμεσα θα ενισχυθούν όλες οι δομές αλληλεγγύης και  θα θεσπιστούν δωρεάν δεκατιανά για όλους τους μαθητές  όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, καθώς και γεύματα για τους μαθητές των ολοήμερων ,ώστε να μην ξαναδούμε φαινόμενα λιποθυμίας στα σχολεία μας .
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ESOS
Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ESOS: 
Θα περιορίσουμε τις αρμοδιότητες των Διευθυντών Εκπαίδευσης 
και Διευθυντών σχολείων 
και θα αντικαταστήσουμε αμέσως τους Περιφερειακούς Διευθυντές...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Άμεση αντικατάσταση των  Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, προανήγγειλε με Συνέντευξη που παραχώρησε στο esos o Συντονιστής του Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης  , ενώ ανακοίνωσε ότι:

Α. Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια θα λειτουργούν με πλήρη διαφάνεια και με 3  αιρετά μέλη. Σήμερα το ΠΔ 1/2003 προβλέπει 2 αιρετά μέλη, θα προχωρήσουμε σε  τροποποίηση του ως προς τον αριθμό των αιρετών μελών. Το τρίτο αιρετό μέλος, λόγω του ότι ήδη έχουν γίνει οι εκλογές ανάδειξης τους, θα ορίζεται από τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις και για όσο διάστημα θα ισχύει το μεταβατικό θεσμικό πλαίσιο.
Β. Για τους Διευθυντές εκπαίδευσης θα περιοριστούν δια νόμου οι αρμοδιότητες τους, αλλά θα παραμείνουν μέχρι τη λήξη της θητείας τους, δηλ τον Ιούλιο του 2015.   Θα οριστούν νέα κριτήρια για την ανάδειξη των  διευθυντών  εκπαίδευσης και θα γίνουν οι κρίσεις.
Γ. Για τους Σχολικούς συμβούλους θα υπάρξει άμεση τροποποίηση δια νόμου των αρμοδιοτήτων τους, ο ρόλος τους θα είναι μόνο παιδαγωγικός και συμβουλευτικός. Θα οριστούν κριτήρια και θα γίνουν οι κρίσεις.
Πως θα επιλέγονται οι Διευθυντές Σχολείων
Δ. Θα υπάρξει άμεση τροποποίηση δια νόμου των αρμοδιοτήτων τους,  ο ρόλος τους θα είναι συντονιστικός. Θα παραμείνουν μέχρι τη λήξη της θητείας τους, δηλαδή  τον Ιούνιο του 2015. Θα θεσμοθετηθούν κριτήρια στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται με βαρύνουσα σημασία η άποψη του Συλλόγου διδασκόντων.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ESOS
1.    κε Κουράκη στο υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε εξέλιξη  ο εθνικός διάλογος του ΕΣΥΠ για τις αλλαγές στο Δημοτικό σχολείο. Μάλιστα η νυν πολιτική ηγεσία  ανακοίνωσε τις προτεινόμενες αλλαγές, και έθεσε χρονοδιάγραμμα για την επόμενη κυβέρνηση. Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε εάν  γίνετε κυβέρνηση;
Δεν νομίζω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιος εθνικός διάλογος. Η ηγεσία του Υπ. Παιδείας, αντί μιας εμπεριστατωμένης και τεκμηριωμένης εισήγησης, παρουσίασε ένα συνοπτικό κείμενο με εσφαλμένες εκτιμήσεις και προτεραιότητες, γενικόλογες παρατηρήσεις, αόριστες διατυπώσεις και ανέξοδες ευχές, με επίκεντρο το πρόγραμμα σπουδών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι μια τέτοια πρόχειρη και ατεκμηρίωτη «έκθεση ιδεών» θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία σοβαρής συζήτησης στο όργανο αυτό, που θα οδηγούσε σε αντίστοιχες νομοθετικές παρεμβάσεις στο Δημοτικό Σχολείο σε σύντομο διάστημα.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προβλήθηκε η ανάγκη να συζητηθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε μια εντελώς διαφορετική βάση. Μέτρα που θα απαντούν στην ανάγκη να δοθεί άμεσα το «φιλί της ζωής» στη χειμαζόμενη πρωτοβάθμια εκπαίδευση και να βελτιωθούν συνολικά οι συνθήκες λειτουργίας της. Ως τέτοια μέτρα, μεταξύ άλλων, τέθηκαν προκειμένου να συζητηθούν διεξοδικά τα εξής:
•    Ουσιαστική στήριξη του παιδιού και της ελληνικής οικογένειας σε συνθήκες όξυνσης της φτώχειας και της ανέχειας (συσσίτια στο σχολείο, εξασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλα τα παιδιά, μέτρα προτεραιότητας για τις υποβαθμισμένες περιοχές κ.λπ.).
•    Αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη της σχολικής αποτυχίας και της μαθητικής διαρροής, με αιχμή τις περιοχές εκπαιδευτικής προτεραιότητας, που αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες (κατάλληλα προγράμματα και βιβλία, επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό κ.λπ.). Είμαστε αντίθετοι στην καθιέρωση σχολικών προγραμμάτων «κατώτερων απαιτήσεων» σε τέτοιες περιοχές.
•    Εξασφάλιση δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, εντός του δημόσιου συστήματος, για όλα τα νήπια.
•    Αναβάθμιση του κύρους και αναγνώριση του σημαντικού έργου των εκπαιδευτικών, αντί της επιβολής εξευτελιστικών συστημάτων «αξιολόγησης» με στόχο τη χειραγώγησή τους, και της συστηματικής δυσφήμισής τους από τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
•    Εξασφάλιση περιοδικής επιμόρφωσης μακράς διάρκειας όλων των εκπαιδευτικών, σε αντιστοιχία με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ο υπουργός Παιδείας δεν έδωσε καμιά απάντηση στις προτάσεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και  οι εκπρόσωποί του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση.
Με την ευκαιρία να επαναλάβουμε ακόμη μία φορά, ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα διαβουλεύεται με όλους τους εμπλεκόμενους (εκπαιδευτικούς  φορείς, κ.α) για όλες τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει να προχωρήσει. Αυτό άλλωστε κάναμε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, την ώρα που οι μνημονιακές κυβερνήσεις  προχωρούσαν χωρίς διάλογο σε πολιτικές διάλυσης, ενάντια στις δημοσιευμένες προτάσεις των εμπλεκομένων με την εκπαίδευση.
2.    Ποια είναι η άποψή σας για τα σχολικά βιβλία και τα ωρολόγια προγράμματα του Δημοτικού?
Χρειάζονται νέα βιβλία και αναμορφωμένα ωρολόγια προγράμματα, καθώς και ελάφρυνση της ύλης. Σημαντικό ρόλο στην αναμόρφωση θα παίξει το, αναβαθμισμένο όσον αφορά τον ρόλο του και τη σύνθεσή του, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.  
3.    Ποια μέτρα θα λάβετε για να απαλλάξετε τις οικογένειες των μαθητών  από το οικονομικό  βάρος  των φροντιστηρίων;
Προκειμένου να ενισχυθεί η εκπαιδευτική διαδικασία και να αυξηθεί ο διδακτικός χρόνος, θα μειωθεί η διάρκεια των εξετάσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση -που σήμερα έχουν καταστήσει τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας διαρκή εξεταστικά κέντρα- και το απολυτήριο  του Λυκείου θα αποσυνδεθεί από τις πανελλήνιες εξετάσεις και θα αποκτάται μόνο με ενδοσχολικές.
Στα άμεσα μέτρα που θα πάρουμε για την ανακούφιση των οικογενειών από το  δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος της παραπαιδείας είναι η κατάργηση  της τράπεζας θεμάτων που οδήγησε χιλιάδες μαθητές της Α΄ Λυκείου σε παταγώδη αποτυχία και η επαναφορά του θεσμού της πρόσθετης και ενισχυτικής διδασκαλίας.
Επίσης  θα ενισχυθούν,  τα μαθήματα ξένων γλωσσών και πληροφορικής  και οι μαθητές θα  έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν πτυχία γλωσσομάθειας και πιστοποιητικά γνώσης προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα.
4.    Το Λύκειο έχει μετατραπεί  σε  «προθάλαμο»  για τα ΑΕΙ, με αποτέλεσμα οι μαθητές να ρίχνουν το βάρος  της μάθησης μόνο στα μαθήματα  των πανελλαδικών Εξετάσεων. Τι  σκοπεύετε να κάνετε για να ανατρέψετε αυτή  την αρνητική για το εκπαιδευτικό σύστημα  κατάσταση?
Θέση του κόμματός μας είναι η ελεύθερη πρόσβαση των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τη λειτουργία του Ενιαίου Λυκείου Θεωρίας και Πράξης
 Το Ενιαίο Λύκειο Θεωρίας και Πράξης, στο οποίο θα φοιτούν  όλοι οι μαθητές στα πλαίσια της υποχρεωτικής δωδεκαετούς εκπαίδευσης που θα καθιερώσουμε,  θα  συνδυάζει τη θεωρητική κατάρτιση,  με την  πρακτική άσκηση  και την εξοικείωση με την σύγχρονη τεχνολογία, μέσα από ένα σύνολο μαθημάτων υποχρεωτικών και επιλογής.  Καθώς το νέο λύκειο θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον τρόπο πρόσβασης σε αυτή, ο  εκπαιδευτικός και μορφωτικός  ρόλος του λυκείου θα επαναπροσδιοριστεί ώστε  το ενδιαφέρον των μαθητών να περιορίζεται στις  σπουδές τους στο λύκειο και όχι στην προετοιμασία τους για τις εξετάσεις.    
Το σύστημα της ελεύθερης πρόσβασης θα προκύψει μέσα από εξαντλητικό διάλογο, λαμβάνοντας υπόψιν τη διεθνή εμπειρία, τα οικονομικά δεδομένα και τους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση θα διασφαλιστεί το δικαίωμα και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσων θέλουν  προς ίδιον όφελος και προς το συλλογικό καλό.
5.    Ναι ή όχι στις μαθητικές  παρελάσεις;
Υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να καλλιεργηθεί η ιστορική μνήμη και να βοηθηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες να εμβαθύνουν στο νόημα των ιστορικών γεγονότων. Ολόκληρη η μαθητική κοινότητα μπορεί να πραγματοποιεί εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου μέσα στον χώρο του σχολείου και  έτσι οι μαθητές με ποικίλες δράσεις  βιωματικού χαρακτήρα να έρθουν σε άμεση επαφή με το ιστορικό παρελθόν, ώστε να καλλιεργηθεί η ιστορική τους μνήμη.

6.    Τι  θα κάνετε με τα σχολικά βιβλία; Θα συνεχίσει η διδασκαλία από ένα βιβλίο  σε κάθε μάθημα, η από περισσότερα όπως γίνεται στην  υπόλοιπη  Ευρώπη?
Πρέπει να περάσουμε σε περισσότερα του ενός εγκεκριμένα βιβλία, που επιλεγόμενα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διδακτικά για κάθε μάθημα. Βεβαίως, θα πρέπει να επιλέγεται από κάθε σχολείο και να χορηγείται δωρεάν ένα μόνο από τα εγκεκριμένα εναλλακτικά βιβλία, αλλά να υπάρχουν στις σχολικές βιβλιοθήκες και θα ενθαρρύνονται δάσκαλοι και μαθητές να ανατρέχουν σε περισσότερα του ενός βιβλία. Έτσι θα εργάζονται με περισσότερες απόψεις, το μάθημα θα είναι ελκυστικότερο.  Πέραν τούτου θα πρέπει και μέσω του διαδικτύου να διδάσκονται οι μαθητές να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν, πώς να βρίσκουν τις γνώσεις, πώς να τις «αξιολογούν» να δίνεται δηλαδή έμφαση περισσότερο στη μαθησιακή διαδικασία παρά στην κάλυψη αυστηρά καθορισμένης διδακτέας ύλης.
7.    Τα  σχολεία στην Ευρώπη έχουν 65 % αυτονομία. Στην Ελλάδα μόνον 13%. Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν ξέρω πώς νοείται η αυτονομία στις διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά ο όρος αυτονομία άρχισε να χρησιμοποιείται τελευταία από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ προκειμένου να καμουφλαριστεί η απόσυρση του κράτους από την ευθύνη της χρηματοδότησης και την εξασφάλιση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Σε κάθε περίπτωση η αυτενέργεια των διδασκόντων μπορεί και πρέπει να υπάρχει στο βαθμό που η πολιτεία είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και στην ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία (διορισμοί, επιμόρφωση, υποστηρικτικές δομές) και στον εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
8.    Τι θα κάνετε γι α  την βελτίωση των σχολικών υποδομών;
Θα αυξήσουμε σταδιακά τα κονδύλια για την παιδεία ώστε να προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα  και θα αναπροσαρμόσουμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ για να γίνει ουσιαστικότερη η  αξιοποίηση τους.  Η αύξηση των δαπανών για την παιδεία, θα επιτρέψει την αντιμετώπιση όλων των λειτουργικών ελλείψεων που εντοπίζονται στα σχολεία, όπως ελλείψεις  σε σχολικά βιβλία,  στη θέρμανση και στην καθαριότητα και τη βελτίωση των σχολικών υποδομών.
9.    Ο κ.  Καραμανλής είχε εφαρμόσει πρόγραμμα δωρεάν χορήγησης laptop  στους μαθητές. Εσείς πως σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τη νέα τεχνολογία για τους μαθητές?
Τα προγράμματα χορήγησης ηλεκτρονικού υλικού από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις είχαν ως αποκλειστικό σκοπό να δείξουν τον δήθεν εκσυγχρονισμό των σαθρών πολιτικών τους. Με επιφανειακές τέτοιες κινήσεις  -και ενώ το σύνολο της εκπαίδευσης κατέρρεε και συνεχίζει να καταρρέει  από την πρωτοφανή στην ιστορία της χώρας υποχρηματοδότησή της,-   προσπάθησαν να καμουφλάρουν την απαξίωση τους για τη δημόσια παιδεία. Είναι προφανές ότι θα αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες.Στοχεύοντας όμως στην παιδαγωγική χρήση των δυνατοτήτων τους και όχι τόσο στην τεχνολογική τους διάσταση. Γιατί εκπαίδευση δεν είναι η διδασκαλία του υπολογιστή ως ξεχωριστού γνωστικού αντικειμένου αλλά η παιδαγωγική του χρήση (μέσω της οποίας φυσικά επιτυγχάνεται έμμεσα και η τεχνολογική μάθηση).  
10.    Θα λάβετε  υπόψιν  α.  την μέχρι τώρα αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και β. του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει τις όποιες συνέπειες ενδέχεται να παραχθούν από το εν λόγω παράνομο σύστημα αξιολόγησης και θα αποκαταστήσει τις αδικίες του. Η Κυβέρνηση της Αριστεράς, προκρίνει αντί της αυταρχικής αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας, ένα ουσιαστικό πλαίσιο θεσμικής στήριξης του εκπαιδευτικού έργου, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο την επιμόρφωση και την στήριξη των εκπαιδευτικών, όσο και την συμμετοχική διαχείριση της εκπαιδευτικής διαδικασίας εν συνόλω. Σε κάθε περίπτωση η όποια αποτίμηση του έργου των δασκάλων και της επίδοσης των μαθητών, θα αποσκοπεί στο να εξαχθούν συμπεράσματα για τις αναγκαίες ενέργειες στήριξης των δασκάλων και των μαθητικών αναγκών και όχι στον  εξοβελισμό, στην  τιμωρία και  στην περιθωριοποίηση.
11.    Τι  σκοπεύετε να κάνετε με τα στελέχη εκπαίδευσης.  Υπάρχει περίπτωση  να τους αντικαταστήσετε;
Η συνολική αναδιάρθρωση   του θεσμικού πλαισίου και της δομής της διοίκησης και της οργάνωσης της εκπαίδευσης θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου και  συνεργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα και απαιτεί χρόνο.
Επιβάλλεται χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού να υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές :
Οι Περιφερειακοί Διευθυντές θα αντικατασταθούν άμεσα.
Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια θα λειτουργούν με πλήρη διαφάνεια και με 3  αιρετά μέλη. Σήμερα το ΠΔ 1/2003 προβλέπει 2 αιρετά μέλη, θα προχωρήσουμε σε  τροποποίηση του ως προς τον αριθμό των αιρετών μελών. Το τρίτο αιρετό μέλος, λόγω του ότι ήδη έχουν γίνει οι εκλογές ανάδειξης τους, θα ορίζεται από τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις και για όσο διάστημα θα ισχύει το μεταβατικό θεσμικό πλαίσιο.
Για τους Διευθυντές εκπαίδευσης θα περιοριστούν δια νόμου οι αρμοδιότητες τους, αλλά θα παραμείνουν μέχρι τη λήξη της θητείας τους, δηλ τον Ιούλιο του 2015.   Θα οριστούν νέα κριτήρια για την ανάδειξη των  διευθυντών  εκπαίδευσης και θα γίνουν οι κρίσεις
Για τους Σχολικούς συμβούλους θα υπάρξει άμεση τροποποίηση δια νόμου των αρμοδιοτήτων τους, ο ρόλος τους θα είναι μόνο παιδαγωγικός και συμβουλευτικός. Θα οριστούν κριτήρια και θα γίνουν οι κρίσεις.
12.    Πως θα επιλέγονται οι Διευθυντές Σχολείων ?  Στα σχολεία κυκλοφορούν έντονα οι φήμες ότι τους Διευθυντές θα τους επιλέγουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων. Ισχύει κάτι τέτοιο ;
Θα υπάρξει άμεση τροποποίηση δια νόμου των αρμοδιοτήτων τους,  ο ρόλος τους θα είναι συντονιστικός. Θα παραμείνουν μέχρι τη λήξη της θητείας τους, δηλαδή  τον Ιούνιο του 2015. Θα θεσμοθετηθούν κριτήρια στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται με βαρύνουσα σημασία η άποψη του Συλλόγου διδασκόντων.
13. Εκκρεμούν οι απολύσεις υπαλλήλων από 8 Πανεπιστήμια καθώς και καθηγητών των ΕΠΑΛ. Σκοπεύετε να  τους επαναφέρετε αμέσως στη δουλειά;
Με μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις  θα  ανασταλούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που έπληξαν βαρύτατα την παιδεία. Ο θεσμός της διαθεσιμότητας θα   καταργηθεί  άμεσα και οι «διαθέσιμοι» εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων θα επιστρέψουν στις θέσεις τους.
14.    Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των συμβάσεων στα ΑΕΙ και στους Οργανισμούς που μετατράπηκαν σε Αορίστου. Θα συνεχιστεί ο έλεγχος ή θα τον<<παγώσετε>>;
Ο επανέλεγχος των συμβάσεων των εργαζομένων που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου είναι μια συγκαλυμμένη προσπάθεια της  απελθούσας κυβέρνησης να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να ανταποκριθεί στις μνημονιακές της δεσμεύσεις. Οι  συμβάσεις αυτών των υπαλλήλων  εξετάστηκαν  από όλα τα αρμόδια συμβούλια και κυρίως από τον ΑΣΕΠ  και κρίθηκε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που όριζε ο νόμος για να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει άμεσα κάθε σχετική διαδικασία επανελέγχου των συμβάσεων των αορίστου χρόνου υπαλλήλων  σε όλο το φάσμα του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα
15.    Τι σκοπεύετε να κάνετε με το νόμο 4009/11 Πρόκειται  να τον αλλάξετε?
Ο νόμος 4009/11, γνωστός ως νόμος Διαμαντοπούλου, ο οποίος ισχύει σήμερα για την ανάδειξη των διοικήσεων των ΑΕΙ, είναι ένας βαθύτατα αντιδημοκρατικός νόμος , τον οποίο πρόκειται να καταργήσουμε και να τον αντικαταστήσουμε με έναν νέο μεταβατικό νόμο που θα ενισχύσει τον δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης, θα αποκαταστήσει την αυτοτέλεια της και θα επαναφέρει την δημοκρατική λειτουργία της.
16.    Το υπουργείο Παιδείας θα συγχωνευθεί με άλλο υπουργείο;
Όπως είπε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Διαρκές Προγραμματικό Συνέδριο μας, τα Υπουργεία θα είναι πολύ λιγότερα από τα σημερινά, θα είναι δέκα.  Η σύνθεση και η  τομείς ευθύνης θα ανακοινωθούν στην ώρα τους. Πάντως δεν θα είναι ένα  υπουργικό συμβούλιο διακοσμητικό αλλά ένα ισχυρό συλλογικό όργανο πολιτικού σχεδιασμού και συντονισμού.
17.    Τι έχετε σκοπό να κάνετε για τους μαθητές που αδυνατούν να έχουν κολατσιό στο σχολείο τους;
Στις προτεραιότητες  του ΣΥΡΙΖΑ  είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας.  Άμεσα θα ενισχυθούν όλες οι δομές αλληλεγγύης και  θα θεσπιστούν δωρεάν δεκατιανά για όλους τους μαθητές  όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, καθώς και γεύματα για τους μαθητές των ολοήμερων ,ώστε να μην ξαναδούμε φαινόμενα λιποθυμίας στα σχολεία μας . 
ΠΟΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ''ΠΛΗΡΩΣΑΝ'' ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΔΡΑ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Οι διατελέσαντες υπουργοί Παιδείας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι χθεσινές εκλογές απ ότι φαίνεται -με τα μέχρι τώρα στοιχεία- θέτουν εντός της Βουλής τον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο, και εκτός των υφυπουργό  Α. Δερμεντζόπουλο και τον  πρώην υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο.

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Παιδείας , σύμφωνα με εκτιμήσεις, «κόστισε» την  βουλευτική έδρα  την Αννα Διαμαντοπούλου, την Μαριέττα Γιαννάκου  και τον Β. Κοντογιαννόπουλο.

Η Αννα Διαμαντοπούλου, μετά τη θητεία της ως υπουργός Παιδεία, στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2012 και  του  του Ιουνίου του 2012 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής.
Η Αννα Διαμαντοπούλου έβαλε τη «σφραγίδα» της στο υπουργείο Παιδείας με την ψήφιση από 280 Βουλευτές ( κάτι που έγινε για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά) του νόμου πλαισίου 4009/11 για τα ΑΕΙ , καθώς επίσης και με το νόμο μό 3848/10 . Και οι δ΄το νόμοι προκάλεσαν τεράστιες αντιδράσεις.
Επί υπουργίας Αννας Διμαντοπούλου το υπουργείο Παιδείας άφησε τους μαθητές χωρίς βιβλία και η διδασκαλία γίνονταν με φωτοτυπίες.

Το 2004 η Μαριέττα Γιαννάκου τοποθετείται από τον Κ. Καραμανλή στην ηγεσία του υπουργού    Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την περίοδο  , όπου παρέμεινε ως το 2007. Το όνομά της συνδέθηκε με την ματαρρύθμιση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο οποίος προκάλεσε τις έντονς αντιδράσεις τόσο των φοιτητών όσο και των πανεπιστημιακών δασκάλων.
 Η θητεία του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου στο υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε με ένα δυσάρεστο συμβάν  Την ημέρα που ανέλαβε υπουργός Παιδείας η μητέρα του σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα. Κι έκλεισε πάλι με ένα δυσάρεστο συμβάν τη δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα, κατά τις μεγάλες μαθητικές κιντοποιήσεις, κατά του πολυνομοσχεδίου , το οποίο είχε χαρακτηρισθεί   ιδιαίτερα αναχρονιστικό και συντηρητικό.
Μεγάλο προσωπικό κόστος είχε στην πολιτική του καριέρα και ο Γεράσιμος Αρσένης κατά τη θητεία του στο υπουργείο Παιδείας. Κατήργησε την επετηρία των εκπαιδευτικών, ενώ έφερε τις αλλαγές στο Λύκειο και την πρόσβαση στα των υποψηφίων στα ΑΕΙ.  
Οι διατελέσαντες υπουργοί Παιδείας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα

Σαν τα «πουκάμισα» άλλαζαν οι υπουργοί Παιδείας, παρατηρεί κανείς,κοιτάζοντας τον πίνακα με τις φωτογραφίες των διατελεσάντων υπουργών  (η φωτό που κατέγραψε ο φακός του esos), που βρίσκεται αναρτημένος στην αίθουσα συσκέψεων ,  δίπλα στο γραφείο του   υπουργού Παιδείας.

Οι υπουργοί με τη μεγαλύτερη θητεία ήταν  ο Γεράσιμος Αρσένης από 25 Σεπτεμβρίου 1996    Έως 13 Απριλίου 2000 και ο Πέτρος Ευθυμίου, από 13 Απριλίου 2000    έως  10 Μαρτίου 2004.
Όσον αφορά τα επαγγέλματα των υπουργών Παιδείας, κυριαρχούν των καθηγητών ΑΕΙ.
Δείτε παρακάτω  όλα τα πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα, καθώς και το χρονικό διάστημα που κράτησαν στα χέρια τους το τιμόνι του υπουργείου:
Νικόλαος Λούρος
24 Ιουλίου 1974    21 Νοεμβρίου 1974  
Παναγιώτης Ζέπος
21 Νοεμβρίου 1974    5 Ιανουαρίου 1976  
Γεώργιος Ράλλης
5 Ιανουαρίου 1976    28 Νοεμβρίου 1977  
Ιωάννης Βαρβιτσιώτης
28 Νοεμβρίου 1977    10 Μαΐου 1980  
Αθανάσιος Ταλιαδούρος
10 Μαΐου 1980    21 Οκτωβρίου 1981  
Ελευθέριος Βερυβάκης
21 Οκτωβρίου 1981    5 Ιουλίου 1982  
Απόστολος Κακλαμάνης
5 Ιουλίου 1982    25 Απριλίου 1986  
Αντώνης Τρίτσης
25 Απριλίου 1986    9 Μαΐου 1988  
Απόστολος Κακλαμάνης
9 Μαΐου 1988    22 Ιουνίου 1988  
Γιώργος Παπανδρέου
22 Ιουνίου 1988    2 Ιουλίου 1989  
Βασίλης Κοντογιαννόπουλος
2 Ιουλίου 1989    12 Οκτωβρίου 1989  
Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος
12 Οκτωβρίου 1989    23 Νοεμβρίου 1989  
Κώστας Σημίτης
23 Νοεμβρίου 1989    13 Φεβρουαρίου 1990  
Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος
13 Φεβρουαρίου 1990    11 Απριλίου 1990  
Βασίλης Κοντογιαννόπουλος
11 Απριλίου 1990    10 Ιανουαρίου 1991  
Γιώργος Σουφλιάς
10 Ιανουαρίου 1991    13 Οκτωβρίου 1993  
Δημήτριος Φατούρος
13 Οκτωβρίου 1993    8 Ιουλίου 1994  
Γιώργος Παπανδρέου
8 Ιουλίου 1994    25 Σεπτεμβρίου 1996  
Γεράσιμος Αρσένης
25 Σεπτεμβρίου 1996    13 Απριλίου 2000  
Πέτρος Ευθυμίου
13 Απριλίου 2000    10 Μαρτίου 2004  
Μαριέττα Γιαννάκου
10 Μαρτίου 2004    19 Σεπτεμβρίου 2007  
Ευριπίδης Στυλιανίδης
19 Σεπτεμβρίου 2007    8 Ιανουαρίου 2009  
Άρης Σπηλιωτόπουλος
8 Ιανουαρίου 2009    7 Οκτωβρίου 2009  
Άννα Διαμαντοπούλου
7 Οκτωβρίου 2009    7 Μαρτίου 2012  
Γεώργιος Μπαμπινιώτης
7 Μαρτίου 2012    17 Μαΐου 2012  
Αγγελική - Ευφροσύνη Κιάου
17 Μαΐου 2012    21 Ιουνίου 2012
    Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
21 Ιουνίου 2012 μέχρι 9-6-14
 Ανδρέας Λοβέρδος
 9 Ιουνίου 2014 μέχρι και σήμερα

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ο  Γιώργος Ράλλης  εισηγήθηκε  την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για  την υποχρεωτική εννιάχρονη εκπαίδευση και την καθιέρωση της δημοτικής σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης .
Ο Απόστολος Κακλαμάνης   ίδρυσε τα ΤΕΙ, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.[5]
Ο Γιώργος Παπανδρέου  πήγε νε  καθιερώσει το Εθνικό Απολυτήριοσε αντικατ΄σταση  του Απολυτηρίου  του Λυκείου, αλλάο διάδοχός του Γεράσιμος Αρσένης, ανέστειλε την εφαρμογή  αυτού του θεσμού .
Ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος  ως υπουργός Παιδείας στην Κυβέρνηση  Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κατέθεσε  πολυνομοσχέδιο  που αφορούσε  όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης. Το περιεχόμενό του  χαρακτηρίστηκε ι  αναχρονιστικό και συντηρητικό , προκαλώντας τις  μεγαλύτερες μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις .  Ο κ. Κοντογιαννόπουλος παραιτήθηκε από υπουργός Παιδείας όταν μέσα σε κατειλημένο σχολείο   δολοφονήθηκε ο καθηγητής  Νίκος  Τεμπονέρας  .
Η μεταρρύθμιση  του Γεράσιμου Αρσένη   που στη συνέχεια υιοθετήθηκε στο μεγάλο μέρος της , προκάλεσε κύμα καταλήψεων από μαθητές Λυκείου.
 Η Μαριέττα Γιαννάκου  έφερε τη μεταρρύθμιση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση η οποία προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.
 Η Άννα Διαμαντοπούλου έφερε το νέο νόμο πλαίσιο, ο οποίος για πρώτη φορά , ψηφίζεται   με συντριπτική πλειοψηφία στη βουλή και από   κόμματα της αντιπολίτευσης    ενώ επί θητείας της ξεκίνησε η εφαρμογή του Νέου Σχολείου.

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

25 εκ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 

Η κατανομή του ποσού για κάθε Δήμο

Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Την κατανομή του ποσού των 25.000.000,00 € σε όλους τους Δήμους της Χώρας, προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητάς τους, προβλέπει σχετική απόφαση.
Για να δείτε πως κατανέμεται το ποσό αυτό πατήστε εδώ
ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ...
στις 23 και 26 Ιανουαρίου  λόγω της διενέργειας Βουλευτικών Εκλογών
Σχετική απόφαση απεστάλη σε όλες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κλειστά θα παραμείνουν, λόγω της διενέργειας βουλευτικών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου, όλα τα σχολεία της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, για όσες σχολικές μονάδες έχουν οριστεί ως καταστήματα ψηφοφορίας οι διευθυντές τους καλούνται να παραδώσουν το πρωί της Παρασκευής 2 Ιανουαρίου 2015 τις σχολικές αίθουσες στις κατά τόπους δημοτικές αρχές ώστε να γίνει έγκαιρα η διαμόρφωσή των αιθουσών και των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν στις βουλευτικές εκλογές.
ΑΠΟΦΑΣΗ: Σχετική απόφαση υπέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, η οποία απεστάλη σε όλες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να ενημερώσουν τα σχολεία της αρμοδιότητάς τους.
Με την ίδια απόφαση ορίζεται ότι οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων που τυχόν διαθέτουν τεχνικά μέσα διευκόλυνσης ατόμων με αναπηρίες (ράμπες κ.λπ) να φροντίσουν ώστε να βρίσκονται στη διάθεση τους για να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβασή τους στις αίθουσες ψηφοφορίας.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Παράταση στην αξιολόγηση μέχρι 28 Φεβρουαρίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Παρατείνεται, εκ νεόυ λόγω των Βουλευτικών εκλογών, η ημερομηνία καταχώρισης των αξιολογήσεων από όλους τους αξιολογητές στην πλατφόρμα αξιολόγησης μέχρι και τις μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2015, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέδρος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ
«Σας γνωρίζουμε ότι παρατείνεται η ημερομηνία καταχώρισης των αξιολογήσεων από όλους τους αξιολογητές στην πλατφόρμα αξιολόγησης μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2015», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση του υπουργού Παιδείας.

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ 
ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ...
Η Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας, συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και ενέκρινε τους υποψήφιους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τις Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Στη Χαλκιδική μετά από πολλές πιέσεις αλλά και χωρίς εκπλήξεις τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών είναι τα ακόλουθα:
- ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
- ΒΑΛΙΑΝΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
- ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
- ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
- ΤΣΟΥΦΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ