Powered By Blogger

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Θεσμοθετείται Πανελλήνια ημέρα «Σχολικού Αθλητισμού»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Δεκτή έκανε ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος την πρόταση του Διευθυντή Φυσικής Αγωγής του υπουργείου pαιδείας  Στέλιου Δασκαλάκη να θεσμοθετηθεί  ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε έτους, όπως διατυπώθηκε στη σύσκεψη για το «Κοινωνικό Σχολείο».
Όπως είπε ο κ. Δασκαλάκης στη σύσκεψη «την ημέρα αυτή θα γίνει  η «εθιμική» έναρξη των Σχολικών Αγώνων (Αγώνες «ΑθλοΠΑΙΔΕΙ΄ΑΣ» και Πανελλήνια Πρωταθλήματα Λυκείων Ελλάδας & Κύπρου) με  ειδικές εκδηλώσεις στα σχολεία όλης της χώρας.
Για την 1η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, σε κάθε σχολείο της χώρας (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) θα διεξαχθούν Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙ΄ΑΣ, σε άθλημα (ή αθλήματα) που θα επιλέξει ο Σύλλογος Διδασκόντων μετά από εισήγηση των Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής του σχολείου.
 Στα αθλήματα (Ποδόσφαιρο 5χ5, Μπάσκετ 3χ3, Μίνι Βόλεϊ, Μίνι Χάντμπολ κα.) θα συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες που θα δημιουργήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες μεταξύ τους (παρέες). Οι Αγώνες «ΑθλοΠΑΙΔΕΙ΄ΑΣ» δεν αναδεικνύουν νικητές και ως εκ τούτου είναι ευρεία η συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών που απολαμβάνουν τη χαρά της άθλησης και διασκεδάζουν χωρίς το άγχος της νίκης και του πρωταθλητισμού.
Στόχος η συμμετοχή τη συγκεκριμένη ημέρα σε τρεις τουλάχιστον αγώνες για κάθε συμμετέχουσα ομάδα.
Η οργάνωση των αγώνων θα γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες Υ.Α. και εγκυκλίους για το Σχολικό Αθλητισμό.
Για τη συγκεκριμένη ημέρα θα σταλεί από τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής εγκύκλιος με οδηγίες, έως την 29η/9/2014.  
Ο κ. Δασκαλάκης  πρότεινε επίσης οι 2οι Παγκόσμιοι Σχολικοί Αγώνες «Αθλητικής Παιδείας» να πραγματοποιηθούν από 25 έως 30 Απριλίου στην Αττική (Ακρόπολη, Μουσείο Ακρόπολης, Παναθηναϊκό Στάδιο, Ο.Α.Κ.Α., Μαραθώνα, Ζάππειο κα.) και στην Αρχαία Ολυμπία (Αρχαίο Στάδιο, Μουσεία, εγκαταστάσεις Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας).
Στόχος θα είναι να συμμετάσχουν στους 2ους Παγκόσμιους Σχολικούς Αγώνες «Αθλητικής Παιδείας» τουλάχιστον δεκαπέντε (15) αποστολές με τουλάχιστον εκατό πενήντα (150) συμμετοχές συνολικά.
Στους 1ους Αγώνες το 2014 , όπως είπε ο κ. Δασκαλάκης , είχαν συμμετάσχει πέντε (5) αποστολές με πενήντα (50) συμμετοχές συνολικά.
Ο Διευθυντής Φυσικής Αγωγής εισηγήθκε επίσης η 1η Σύνοδος Εκτελεστικής Επιτροπής ISF του 2015  που  για το 2015 έχει ανατεθεί στην Ελλάδα μετά από διεκδίκηση  να διεξαχθεί από 28 Απριλίου έως 2 Μαΐου του 2015
 Η «εθιμική» έναρξη των Σχολικών Πρωταθλημάτων Λυκείων Ελλάδος  θα γίνει στις 6 Οκτωβρίου, ενώ η ουσιαστική στις 20 Οκτωβρίου 2014, είπε ο κ. Δασκαλάκης και υπογράμμισε τα εξής:.
Α.Τα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα Λυκείων Ελλάδας και Κύπρου (ονομάζονται έτσι καθώς στην τελική φάση συμμετέχουν και οι πρωταθλητές Κύπρου) συγκεντρώνουν περίπου 70.000 συμμετοχές μαθητών και μαθητριών κάθε σχολικό έτος
Β.Η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής και οι Ομάδες Φυσικής Αγωγής της χώρας ολοκληρώνουν κάθε χρόνο τη διοργάνωση έξι (6) Πανελληνίων Σχολικών Πρωταθλημάτων Λυκείων μαθητών και μαθητριών (Ποδόσφαιρο, Καλαθοσφαίριση, Πετοσφαίριση, Χειροσφαίριση, Κλασσικός Αθλητισμός, Δρόμος επί Ανωμάλου Εδάφους). Επιπλέον, το σχολικό έτος 2013-14, διοργανώθηκαν από τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής και τις Ομάδες Φυσικής Αγωγής, για πρώτη φορά σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Αθλητικές Ομοσπονδίες, εννέα (9) Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα Λυκείων (σε Κολύμβηση, Αντισφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Ενόργανη Γυμναστική, Ρυθμική Γυμναστική, Τραμπολίνο, Αντιπτέριση, Τοξοβολία, Πάλη) με νέα οργανωτική μορφή.
Γ. Στόχος μας είναι η διοργάνωση πέντε (5) επιπλέον Πανελληνίων Σχολικών Πρωταθλημάτων Λυκείων σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Αθλητικές Ομοσπονδίες.
  KIDS ATHLETICS ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
 Ο Διευθυντής Φυσικής Αγωγής πρότεινε η διεξαγωγή του προγράμματος KIDS ATHLETICS να ξεκινήσει την ημέρα έναρξης των μαθημάτων (11/9/2014) από το σχολείο που θα βρίσκεται ο υπουργός Παιδείας.
Το πρόγραμμα θ ε έχει πανελλήνια εφαρμογή σε συνεργαία με τον ΣΕΓΑΣ
Το πρόγραμμα θα εφαρμόζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους στα Δημοτικά Σχολεία όλης της χώρας. Το πρόγραμμα θα εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, στις ώρες που από το Πρόγραμμα Σπουδών προβλέπει τη διδασκαλία του Κλασσικού Αθλητισμού.
Ο Σχολικός Σύμβουλος και ο Περιφερειακός Υπεύθυνος θα καταρτίζουν το πρόγραμμα διεξαγωγής ανά περιοχή και θα φροντίζουν για την ορθή εφαρμογή του σε συνεργασία με την οικεία Ομάδα Φυσικής Αγωγής και τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής των σχολικών μονάδων.
 Ο κ. Δασκαλάκης  διατύπωσε την εξής πρόταση
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014
•    11/09 Έναρξη Σχολικής Χρονιάς (σχολείο που θα παρευρίσκεται ο κ. Υπουργός – έναρξη KIDS ATHLETICS)
•    19/09 Επίδαυρος
•    21/09 Καστοριά Run Greece (συμμετοχή μαθητών και μαθητριών των Σχολείων της Δυτικής Μακεδονίας)
•    26/09 Παναθηναϊκό Στάδιο, Αθήνα
•    30/09 ή 01/10 Ιωάννινα
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014
•    03/10 Κατερίνη
•    05/10 Αγώνας Δρόμου Cardio Run ΠΕΠΦΑ, Αθήνα
•    06/10 1η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού (Αγώνες «ΑθλοΠΑΙΔΕΙ΄ΑΣ» σε όλα τα σχολεία της χώρας)
•    10/10 Αλεξανδρούπολη
•    17/10 Καλαμάτα
•    24/10 Θεσσαλονίκη (Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας – πλατεία Αριστοτέλους)
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014
•    09/11 Κλασικός Μαραθώνιος Αθήνας (συμμετοχή / εκπροσώπηση Πολιτικής Ηγεσίας και εργαζομένων των τριών Υπουργείων).
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΩΤ/ΤΑ ΤΗΣ ISF
Οι διοργανώσεις στις οποίες θα συμμετάσχουν οι ομάδες μας για το 2015 είναι:
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 12 – 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΡΕΤΑΛΧΟΥΛΕΟΥ, ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ (Αγόρια -Κορίτσια)
ΜΠΑΣΚΕΤ 17 – 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΛΙΜΟΖ, ΓΑΛΛΙΑ (Α-Κ)
Για τις παραπάνω προτάσεις ο υπουργός Παιδείας συνεχάρη τον Διευθυντή Φυσικής Αγωγής
ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Στη σύσκεψη τέθηκε και ζήτημα αύξησης ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων Φυσικής Αγωγής, Αισθητικής και Καλλιτεχνικών μαθημάτων. "Εξετάζουμε το πιο καλό που μποορεί να γίνει, αλλά για φέτος δεν προλαβαίνουμε να αλλάξουμε τα αναλυτικά προγράμματ" είπε ο υπουργός Παιδείας.
Στη σύσκευψή παραβρέθηκαν ο υπουργός Πολιτισμού Γ. Αδριανός και οι υφυπουργοί Παιδείας Α. Δερμαντζόπουλος και Κ. Κουκοδήμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου