Powered By Blogger

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ...


Οι Financial Times προτείνουν πρόωρες εκλογές στον Γιώργο

     Πρόωρες εκλογές προκειμένου «να ξεκαθαρίσει το κλίμα» στην Ελλάδα και «ευρωπαϊκό σχέδιο άτυπης αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους, διαβλέπουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους που τιτλοφορείται οι «αγώνες της Ελλάδας».
         Η εφημερίδα επισημαίνει πως είναι νωρίς οι αγορές να προεξοφλήσουν αποτυχία των κυβερνητικών μέτρων, ενώ θεωρεί πως με βάση την μέχρι σήμερα απόδοση του Γιώργου Παπανδρέου, «του αξίζει να κερδίσει» ενδεχόμενη πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.
      Το δημοσίευμα εκτιμά πως το λαϊκό αίσθημα στην Ελλάδα μοιάζει «πιο κοντά στην ανησυχία και το φόβο για το μέλλον, παρά στην οργή» και επισημαίνει πως στο μέλλον μάλλον θα επιβαρυνθεί, με κύρια αιτία την ανεργία.
    «Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για τις αγορές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης αποτυγχάνουν» αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «επεξεργάζεται σχέδιο για μια διαδικασία άτυπης αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά σε αυτό το στάδιο αποκλείει την την προοπτική να αναγκαστούν οι κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου να αποδεχθούν απώλειες».
     Το δημοσίευμα, αναφέρει παράλληλα ότι «η αλλαγή της ελληνικής νοοτροπίας και συμπεριφοράς έναντι του κράτους είναι ένα καθήκον στο οποίο θα χρειαστεί να αναλωθεί μία ολόκληρη γενιά, πέρα από το όριο πολιτικής ζωής του πρωθυπουργού Παπανδρέου. Η δουλειά του τώρα είναι να πείσει την σιωπηρή πλειονότητα των Ελλήνων που δεν ευνοείται από εσωτερικά προνόμια, ότι τελικά θα κερδίσει από τις μεταρρυθμίσεις».
     ΄Οσον αφορά την κυβέρνηση, η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Γ. Παπανδρέου «πρέπει να συγκρατήσει την δυσφορία των υπουργών που ανησυχούν ότι η πολιτική τους σταδιοδρομία απειλείται επειδή οι μεταρρυθμίσεις περιορίζουν την δυνατότητά τους να λειτουργούν ως πάτρωνες» των ψηφοφόρων.
   Το δημοσίευμα καταλήγει με το συμπέρασμα ότι «προκειμένου να ξεκαθαρίσει το κλίμα», ο Γ. Παπανδρέου «μπορεί να νοιώσει ότι ωθείται στην προκήρυξη εκλογών πριν η κυβέρνησή του συμπληρώσει την πρώτη της τετραετία, το 2013. Βάσει της απόδοσής του, του αξίζει να κερδίσει».

Πότε θα προκηρύξει τις εκλογές ο Παπανδρέου;

     Το ότι αυτή η κυβέρνηση δεν αντέχει άλλο και ότι θα πρέπει να πάρει νέα λαϊκή εντολή το αντιλαμβάνεται πλέον ο καθένας. Ήδη από τον πρωθυπουργό της χώρας μέχρι και το τελευταίο στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αδυνατούν να κάνουν ακόμα και δημόσιες εμφανίσεις σε χώρους όπου υπάρχει λαϊκό στοιχείο. Φυσικά αδυνατούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε λαϊκή νομιμοποίηση.

        Το ερώτημα το οποίο πλέον ανακύπτει είναι πότε ο κ. Παπανδρέου θα προκηρύξει τις αναμενόμενες εκλογές; Θα είναι αυτές με λίστα ή με σταυρό προτίμησης;; Αυτό θα εξαρτηθεί 100% από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 25-3-2011.

Εμείς βλέπουμε τα εξής τρία σενάρια:


Α. Αν ο κ. Παπανδρέου είναι απόλυτα βέβαιος ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι κακές για τη χώρα, θα προκηρύξει εκλογές μέχρι τις 15-3-2011, γιατί μέχρι τότε εκπνέει η προθεσμία, μέσα στην οποία μπορεί να προκηρύξει εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με λίστα. Εκτός του πλεονεκτήματος της λίστας, η προκήρυξη θα στέλνει και ένα μήνυμα, αλλά θα είναι και μέσο πίεσης προς τους ευρωπαίους ηγέτες ότι θα πρέπει να αλλάξουν τις αποφάσεις τους.

Β. Αν αντίθετα, περιμένει ικανοποιητική απόφαση από τη Σύνοδο κορυφής, τότε θα προκηρύξει εκλογές….. αμέσως μετά και με τις ευλογίες της Τρόϊκας, για να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα και να λάβει καθαρή λαϊκή εντολή, ώστε να εφαρμόσει για μια τετραετία τα κελεύσματα της Τρόϊκας. Δεν πρέπει να υποτιμά κανείς αυτό το σενάριο δεδομένου ότι αφενός ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι ο κ. Παπανδρέου θα γυρίσει στις 25-3-2011 από τα Σύνοδο τροπαιούχος, αφετέρου μας παραξενεύει τόσο το απαισιόδοξο μήνυμα που εκπέμπει τώρα η ίδια η κυβέρνηση όσο και τα φιλικά της Μ.Μ.Ε., προκειμένου, ενδεχομένως να παρουσιάσουν μετά τον κ. Παπανδρέου ως θριαμβευτή και να πιάσουν στον ύπνο τον ελληνικό λαό μέσα σε ένα κλίμα τεχνικής ευφορίας.

Γ. Παίζει όμως και έναν τρίτο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, αν ο κ. Παπανδρέου δεν καταφέρει τελικά να αποκομίσει κάτι θετικό από τη Σύνοδο κορυφής να προσφύγει και πάλι σε εκλογές, μη αντέχοντας φυσικά την κοινωνική κατακραυγή, αλλά με σταυρό προτίμησης όμως, για να εξαναγκάσει τους βουλευτές του να αγωνιστούν για την επανεκλογή τους, βοηθώντας έτσι την εκλογή του ίδιου. Ίσως αυτό να είναι επικρατέστερο σενάριο από αυτό της λίστας, γιατί με τη λίστα θα αναγκαστεί να αφήσει έξω εσωκομματικούς αντιφρονούντες, με κίνδυνο το διχασμό και τη διάσπαση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

     Αν ξέραμε περίπου τις αποφάσεις που θα λάβει η Σύνοδος Κορυφής, θα επιλέγαμε το ακριβές σενάριο.
     Όποιος έχει κάποια καλύτερη πληροφόρηση μπορεί να επιλέξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου