Powered By Blogger

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

ΣΥΝΤΟΜΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ...

Τα πάνω κάτω στο Δημόσιο με 3 νομοσχέδια
ΤΗΣ ΠΙΚΙΑΣ ΓΑΛΑΤΗ
Τέλος εποχής για τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα σηματοδοτεί το νέο πακέτο μέτρων που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις 15 Μαΐου. Ο δημόσιος υπάλληλος, που πλέον μετονομάζεται σε «κρατικό υπάλληλο», από την 1η Ιουλίου -οπότε και αναμένεται να εφαρμοστεί η πλειοψηφία των αλλαγών που προωθούνται- θα δουλεύει, θα αμείβεται, θα αξιολογείται, θα προάγεται, αλλά και θα τιμωρείται... υπό νέο καθεστώς.
Ο χρόνος «παλαιότητας» κάθε εργαζομένου παύει να είναι καθοριστικό στοιχείο για αύξηση των αποδοχών και για βαθμολογική εξέλιξη. Η αξιολόγηση των εργαζομένων, σε τακτά χρονικά διαστήματα και με συγκεκριμένους δείκτες, θα έχει τον «πρώτο λόγο», ενώ σημαντικές αλλαγές έρχονται στον πειθαρχικό κώδικα που συνδέεται άμεσα με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξή τους.
Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι η εξοικονόμηση τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ κάθε χρόνο, αλλά και ο εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικός. «Οχημα» των αλλαγών στο Δημόσιο θα είναι τρία νομοθετήματα: το νέο ενιαίο μισθολόγιο, ο πειθαρχικός κώδικας και ο κώδικας δημόσιων υπαλλήλων.
Τα βασικά στοιχεία της πρότασης που θα κατατεθεί για διάλογο αμέσως μετά το Πάσχα είναι:
- Αύξηση του ωραρίου εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα.
- Καθιέρωση δυνατότητας μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών για εργασία στον ιδιωτικό τομέα.
- Σύνδεση των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων με την παραγωγικότητα. Καταργείται η «αυτόματη» ωρίμανση των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων κάθε δύο χρόνια. Η αύξηση των αποδοχών λόγω «ωρίμανσης» και η εξέλιξη κάθε εργαζομένου στο Δημόσιο θα δίνονται μόνο ύστερα από αξιολόγηση κάθε τέσσερα χρόνια. Σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι προσφέρει λιγότερο από τις δυνατότητές του, τότε δε θα λάβει την αύξηση που θα προκύπτει από τα νέα κλιμάκια που θα καθορίσει το ενιαίο μισθολόγιο. Η αξιολόγηση θα γίνεται με αντικειμενικό τρόπο και δε θα είναι «δικαίωμα του προϊσταμένου». Θα γίνεται βάσει μορίων και μετρήσιμων δεικτών για την παραγωγικότητα των υπαλλήλων.
- Οι προϊστάμενοι θα επιλέγονται μέσω γραπτού διαγωνισμού, μοριοδότησης και συνέντευξης από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, που συγκροτήθηκε προχτές. Η αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει από το 2012, θα γίνεται με ενιαίο και αντικειμενικό τρόπο και θα αποτελεί τμήμα του προσωπικού φακέλου του υπαλλήλου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εσωτερικών, στα τέλη του 2011 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη γραπτή εξέταση για την επιλογή προϊσταμένων στο ελληνικό Δημόσιο, την οποία θα διοργανώσει το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ). Θα πραγματοποιηθεί με ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών, που θα συνταχθεί με ευθύνη του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Το ΕΙΣΕΠ με τη σειρά του θα επιλέξει τα μέλη των Συμβουλίων Επιλογής Προϊσταμένων (ΣΕΠ) σε κάθε φορέα και υπηρεσία και τα ΣΕΠ θα επιλέξουν τα υπηρεσιακά συμβούλια επιλογής τμηματαρχών σε κάθε υπηρεσιακή μονάδα. Οι νέοι προϊστάμενοι της δημόσιας διοίκησης θα έχουν πενταετή θητεία. Στις διαδικασίες επιλογής τους θα συνυπολογίζονται η μοριοδότηση για τα χρόνια προϋπηρεσίας, οι σπουδές, η γνώση ξένων γλωσσών, η εργασιακή - διοικητική εμπειρία, η υπηρεσιακή αξιολόγηση και οι ειδικές δραστηριότητες. Επίσης, θα συνυπολογίζεται η μοριοδότηση στο γραπτό διαγωνισμό (μέχρι 350 μόρια) και η συνέντευξη που θα γίνεται από το ΕΙΣΕΠ (μέχρι 300 μόρια), η οποία θα είναι ανοιχτή στους συνυποψηφίους και θα υπάρχει αιτιολογημένη βαθμολόγηση.
- Μετά την ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου, θα ακολουθήσει και η θεσμοθέτηση της έννοιας του «κρατικού υπαλλήλου». Οι δημόσιοι υπάλληλοι δε θα θεωρούνται υπάλληλοι του υπουργείου που έχουν προσληφθεί, αλλά του κράτους, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις υπαλλήλων μεταξύ υπηρεσιών. Ολοι οι υπάλληλοι του «στενού» δημόσιου τομέα θα είναι εργαζόμενοι του υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο να αυξηθεί η δυνατότητα κινητικότητας, αλλά και να μειωθούν οι 24.000 θέσεις προϊσταμένων κατά 20%.
- Θεσπίζονται νέα μέτρα για το πειθαρχικό δίκαιο των δημόσιων υπαλλήλων. Η σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων αλλάζει, καθώς δε θα συμμετέχουν σ' αυτά οι συνδικαλιστές. Με το νέο σύστημα απαγορεύεται να είναι υποψήφιος για οποιοδήποτε επίπεδο οργανικής μονάδας υπάλληλος στον οποίο έχει επιβληθεί τελεσίδικα οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή. Αν η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί, μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, αλλά η παραπομπή του προσμετράται αρνητικά στη σχετική μοριοδότηση. Το ίδιο θα συμβαίνει και για τους δημόσιους υπαλλήλους που απέχουν συστηματικά από την εργασία τους, ενώ πειθαρχικό παράπτωμα θα αποτελεί η μη ανάρτηση των αποφάσεων στο «Διαύγεια».
Ο ρόλος του ΑΣΕΠ
Στο τοπίο αυτό, αλλάζει και ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει το ΑΣΕΠ. Αναλαμβάνει τον καθολικό έλεγχο των προσλήψεων, αλλά και τον έλεγχο των μετατάξεων και τον έλεγχο επιλογής των προϊσταμένων του Δημοσίου.
Μετά την ολοκλήρωση των νέων οργανογραμμάτων στις δημόσιες υπηρεσίες και τη νομοθετική παρέμβαση για την ανάπτυξη της κινητικότητας στο Δημόσιο, θα δημοσιεύονται προκηρύξεις μετατάξεων για την κάλυψη των κενών θέσεων που θα δημιουργηθούν. Το σύνολο των διαδικασιών για την επιλογή των μεταταχθέντων (αιτήσεις, μοριοδότηση βάσει τυπικών και κοινωνικών κριτηρίων, τελική επιλογή) θα γίνεται από το ΑΣΕΠ.
Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 24 Απριλίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Σάββατο 23 Απριλίου 2011

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !

Πάσχα των Ελλήνων
Γιορτάζοντας τη συντριβή του θανάτου, ας δώσουμε αξία και περιεχόμενο στη ζωή που κερδίσαμε.
Με την ευχή να ξαναγίνουμε ΕΛΛΗΝΕΣ
Ευχόμαστε σε όλους 
Καλή Ανάσταση!

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Συντονιστικής της ΔΑΚΕ Δ.Ε. Ν. Χαλκιδικής

ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΜΗΝΥΜΑ


ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ


Του Πρωτοπρεσβύτερου π. Γεωργίου Μεταλληνού
Κοσμήτορος Θεολογικής Σχολής Αθηνών


   Το μεγαλύτερο γεγονός της Ιστορίας:  Η Ανάσταση του Χριστού είναι το μεγαλύτερο γεγονός μέσα στην Ιστορία. Είναι αυτό που διαφοροποιεί τον Χριστιανισμό από οποιαδήποτε άλλη θρησκεία.  Οι άλλες θρησκείες έχουν αρχηγούς θνητούς, ενώ κεφαλή της Εκκλησίας είναι ο Αναστημένος Χριστός.  «Ανάσταση του Χριστού» σημαίνει θέωση και ανάσταση της ανθρώπινης φύσεως και ελπίδα της θέωσης και ανάστασης της δικής μας υποστάσεως.  Αφού βρέθηκε το φάρμακο, υπάρχει ελπίδα ζωής. 
   Δια της Αναστάσεως του Χριστού αποκτά άλλο νόημα και η ζωή και ο θάνατος.  Ζωή σημαίνει κοινωνία με τον Θεό. Δεν είναι πλέον θάνατος το τέλος της παρούσας ζωής, αλλά η απομάκρυνση του ανθρώπου από τον Χριστό.  Ο χωρισμός της ψυχής από το σώμα δεν είναι θάνατος, αλλά προσωρινός ύπνος.
    Η Ανάσταση του Χριστού δικαιώνει τη μοναδικότητα και αποκλειστικότητά Του ως Σωτήρα, ικανού να ζωοποιήσει αληθινά, να μεταγγίσει την καταλύτρια του θανάτου Ζωή Του στη φθαρτή ζωή μας.  Ένας ο Χριστός, μία η Ανάσταση, μία και η δυνατότητα σωτηρίας-θέωσης.  Γι' αυτό και προσανατολίζεται στον Χριστό η προσδοκία για την υπέρβαση των αδιεξόδων που συμμίγουν τη ζωή μας.  Στον Χριστό των Αγίων, τον Χριστό της Ιστορίας.
    Ο αλλοιωμένος «Χριστός» των αιρέσεων ή ο «σχετικοποιημένος» Χριστός του θρησκειακού συγκρητισμού της νεοεποχικής πανθρησκείας συνιστά απόρριψη του αληθινού Χριστού και της προσφερόμενης από Αυτόν Σωτηρίας. Ο Χριστός των Αγίων μας είναι ο Χριστός και της Ιστορίας και αποκλείει κάθε σύγχυσή Του με οποιαδήποτε λυτρωτικά υποκατάστατα που επινοούνται για την παραπλάνηση των μαζών.  Διότι μόνο έτσι μπορεί η πλάνη να συντηρεί την απάτη, διευκολύνοντας την κυριαρχία αντίχριστων δυνάμεων (μπορεί να έχουν εισχωρήσει ακόμα και στην Εκκλησία) που σκορπίζουν μεν τον θάνατο, αλλά εμφανίζονται ως «άγγελοι φωτός» και «διάκονοι δικαιοσύνης».
     Μέσα από την εμπειρία των Αγίων μας συνειδητοποιούμε ότι δεν υπάρχουν τραγικότερες υπάρξεις από τους «μη έχοντας ελπίδα» - ελπίδα ανάστασης, βλέποντας τον βιολογικό θάνατο ως καταστροφή και τέλος. Σ' αυτή την τραγικότητα υποκύπτει δυστυχώς και η επιστήμη, αναζητώντας απεγνωσμένη μεθόδους για παράταση της ζωής και μεταδίδοντας την ψευδαίσθηση υπερνίκησης του φυσικού θανάτου. Εξίσου όμως τραγικοί είναι και όσοι - ακόμη και Χριστιανοί -  παγιδεύονται στα στεγανά χιλιαστικών οραμάτων καθολικής ευημερίας και ενδοκοσμικής εσχατολογίας, χάνοντας το αληθινό νόημα της Ανάστασης και θυσιάζοντας το υπερκόσμιο στο ενδοκομικό και το αιώνιο στο πρόσκαιρο.
    Η Ανάσταση του Χριστού ως ανάσταση και του ανθρώπου και σύνολης της κτίσης αποκτά νόημα μόνο στο πλαίσιο της Αγιοπατερικής σωτηριολογίας. Στη συσταύρωση δηλαδή και συνανάσταση με τον Χριστό.  Έτσι βιώνει την Ανάσταση και ο Ελληνισμός στην ιστορική του πορεία. Πιστή στην Ανάσταση του Χριστού η Ορθοδοξία, έχει χαρακτηριστεί «Εκκλησία της Αναστάσεως», διότι οικοδομεί εκεί όλη την ιστορική της παρουσία, εμβολιάζοντας στη συνείδηση των Λαών της την αναστάσιμη ελπίδα, κάτι που φανερώνεται στην πολιτιστική της συνέχεια.  Ανάμεσά τους και ο Ελληνικός Λαός έμαθε να διαλύει στο Φως της Ανάστασης τα σκοτάδια της δουλείας του, όπως στην Τουρκοκρατία, όταν στο «Χριστός Ανέστη» δεν απόσταινε να προσθέτει:  «και  Ελλάς ανέστη!»  Και αυτό για τετρακόσια χρόνια ...;.
     Σε αυτό το νοηματικό πλαίσιο κινείται η ελπιδοφόρα εκείνη πρόσκληση:  «Δεύτε λάβετε Φως!».   Είναι η πρόσκληση στο αναστάσιμο άκτιστο Φως, που το δέχονται όσοι έχουν καθαρίσει την καρδιά τους από τις κακίες και τα πάθη.  Χωρίς την «κάθαρση» της καρδιάς, δηλαδή, τη μετάνοια, δεν μπορεί να κοινωνήσει κάποιος το Αναστάσιμο Φως.  Μετάνοια είναι η υπέρβαση της αμαρτίας, της αιτίας κάθε θανάτου μας. Αυτό μας υπενθυμίζει διαρκώς ο περίεργος στα ώτα των αμύητων μοναστηριακός λόγος: «Ε, αν πεθάνεις πριν πεθάνεις, δεν θα πεθάνεις όταν πεθάνεις»!
Χριστός Ανέστη !!

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΑΚΕ Δ-Τ

     ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 

ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ  (ΔΑΚΕ-ΔΤ)


Ρηγίλλης  18 , 10674  ΑΘΗΝΑ  
τηλ.:210 7418160, 210 7295097 fax: 210 7418170  
emal: dake-d@nd.gr


ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ
    Ο αργός θάνατος μιας χώρας που  η κοινωνία και  η οικονομία της σχεδιασμένα και προγραμματισμένα καταρρέει.
    Μέσα στη σύγχρονη, επίγεια κόλαση που ζούμε πλέον, ανάμεσα σε  «αμαρτωλούς» και «αμαρτήματα», στη διεθνή και εγχώρια ελίτ, που μοιράζονται τα εγκλήματα που οργανώνουν και εκτελούν σε βάρος κάθε κοινωνίας, εμφανίζονται οι σωτήρες και οι πιστωτές, που προγραμματίζουν και προκαλούν ζημιές και αμέσως μετράνε πόσο καλή είναι η μπάζα και το μέγεθος των κερδών τους.
    Μας έφτιαξαν μια κοινωνία που την πλημμυρίζουν οι αλαζόνες, οι φθονεροί, οι υπερόπτες, οι φιλάργυροι, οι λαίμαργοι, οι κερδοσκόποι, οι τοκογλύφοι, οι σπάταλοι, οι οργίλοι, οι άσωτοι, οι ασελγείς, οι φιλήδονοι, οι παραχαράκτες, οι καλπονοθευτές, οι κόλακες, οι σοδομίτες, οι αυτόχειρες, οι μάγοι, αποπλανητές, οι άπληστοι και οι προδότες. Όλοι αυτοί όχι μόνο δεν τιμωρούνται για τα εγκλήματα που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν, αλλά γίνονται τιμητές και δήμιοι με κατηγορούμενους τα δικά τους θύματα.
    Χρεοκοπία σημαίνει θάνατος μας είπαν και στις αρχές τουλάχιστον σχεδόν μας έπεισαν ή και μας εκβίασαν. Συγχρόνως μας υποσχέθηκαν την ανάσταση της οικονομίας με μια πρωτοφανή ομοιοπαθητική του θανάτου. Τώρα φαίνεται πλέον καθαρά ότι τα μέσα της σωτηρίας μας είναι  ένας αργός θάνατος, μια καταδίκη της κοινωνίας σε δόσεις βασανιστικές με στέρηση και καταστολή που όμως σε κάθε τριμηνιαία εκτίμηση αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Σε κάθε επόμενο τρίμηνο, οι δόσεις θανάτου αυξάνονται, η καταστροφή διευρύνεται και η σωτηρία όλο και απομακρύνεται για να πάμε σε ίδιες και χειρότερες θανατικές πράξεις και πάει λέγοντας το ίδιο σενάριο.
     Μα είναι ήδη χρεοκοπημένοι, σχεδόν νεκροί, λένε οι άλλοι, τα γεράκια του τζόγου και της ληστείας, όμως οι από εδώ επιμένουν, «κρατήστε τους διασωληνωμένους, έστω και κλινικά νεκρούς, γιατί έχουν ακόμα πολλά ζωτικά όργανα να τους αφαιρέσουμε».
    Έτσι  τα σκυλιά της Φρανκφούρτης, οι αλεπούδες της Αμερικής, οι άγγελοι και οι διάβολοι, σε ρόλους εναλλασσόμενους, αποφασίζουν  για το είδος της τιμωρίας – σωτηρίας στο καθαρτήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.
    Εσείς θα μειώσετε πάλι του μισθούς σας, εσείς θα απολυθείτε, εσείς θα πάρετε άδεια χωρίς αποδοχές, όλοι εσείς θα παίρνετε μισό επίδομα, μισό δώρο, μικρότερη σύνταξη.
    Κομμένες οι σπατάλες στα σχολεία και τα νοσοκομεία, θεραπεία χωρίς φάρμακα, χωρίς γιατρούς, χωρίς νοσηλευτές και τροφή μια φορά την ημέρα. Στο εξής θα αρρωσταίνετε κατά  τις αργίες.

    Η μόρφωση θα γίνεται εκ περιτροπής και ότι μάθει ο καθένας, δουλειά θέλουμε όχι γράμματα που στο κάτω-κάτω δεν τρώγονται.
Ο εργάσιμος βίος ορίζεται στα 80 χρόνια σας και ακούστε, δεν θέλουμε διαμαρτυρίες γιατί «μαζί τα φάγαμε».
   Και έπειτα το ισοζύγιο συνεχίζει να είναι σταθερά ελλειμματικό και ο βόρβορος του χρέους κοχλάζει σαν κρατήρας ηφαιστείου έτοιμος να  εκραγεί. Όμως οι σωτήρες και οι θαυματουργεί μάγοι, χειροκροτούμενοι από τους διαβόλους των αγορών, που ενθουσιασμένοι, επιβραβεύουν τους εκτελεστές και κάπου-κάπου ρίχνουν  το αναστάσιμο  ξόρκι. «βρε μπας και είναι η ώρα για αναδιάρθρωση;»
   Τώρα πόσο ανάσα ή πόσο βρόγχο θα φέρει αυτή η σωτηρία εξαρτάται από το τι θέλουν «οι σωτήρες».
   Ποιό θα είναι το τίμημα για σένα ταλαίπωρε πολίτη, άκου και αναδιαρθρώσου, εξαρθρώσου, αποσαθρώσου, εξυγιάνσου, εξαφανίσου, ιδιωτικοποιήσου, σταθεροποιήσου, επιμηκύνσου, μειώσου, εξαγνίσου και    «ύπαγε εν ειρήνη» ας είναι η ζωή αιώνια ή ο θάνατος αιώνιος, μπορεί εδώ να είναι ο παράδεισος και η κόλαση επίσης εδώ.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ


Οδηγός στον δύσκολο δρόμο για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

     Από 43.000 έως 44.000 ευρώ κυμαίνεται κατά μέσο όρο το εφάπαξ που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι με τη συνταξιοδότησή τους. Ωστόσο, οι ασφαλισμένοι πρέπει να διαθέτουν γερά νεύρα, καθώς αυτήν τη στιγμή στα συρτάρια του Ταμείου Πρόνοιας στοιβάζονται 39.000 αιτήσεις.
     Ο ασφαλιστικός φορέας έχει κυριολεκτικά ξεμείνει από ρευστό, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση του εφάπαξ. Σήμερα ο χρόνος αναμονής προσεγγίζει τα δύο χρόνια, ενώ αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όσοι υποβάλλουν τώρα αίτηση θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι το 2014 για να πάρουν το βοήθημα.














Η οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού φορέα επιδεινώνεται δραματικά από τη μαζική φυγή των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Μάρτιο καταγράφεται μία αύξηση της τάξης του 25% των αιτήσεων για εφάπαξ (έφτασαν τις 1.300) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η «μαύρη τρύπα» του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων έχει πλέον φτάσει σε 1,75 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την έκδοση μόνο 600 με 650 βοηθημάτων τον μήνα.
Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων Νίκος Καλάκος. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει, «αν δεν δοθεί άμεσα λύση θα δημιουργηθεί πρόβλημα διαχείρισης των αιτήσεων. Οταν εκκρεμούν σχεδόν 40.000 αιτήσεις, γίνονται περίπου 200 επισκέψεις την ημέρα στο Ταμείο από ασφαλισμένους και οι υπάλληλοι απαντούν σε περίπου 800 τηλέφωνα, είναι εμφανές πως δεν θα μπορούν πλέον να εκδίδονται ούτε τα 600 εφάπαξ που μπορεί κάθε μήνα να βγάλει το Ταμείο».
Σημειώνεται πως το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων καθορίζεται από τα χρόνια ασφάλισης και τον μισθό. Τα χρήματα χορηγούνται με τη συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου και σε καμία περίπτωση δεν δίνεται προκαταβολή σε εν ενεργεία δημόσιο υπάλληλο.
Σε μία προσπάθεια να αντιστραφεί η κατάσταση, η κυβέρνηση αμέσως μετά το Πάσχα ετοιμάζεται να ανακοινώσει πακέτο μέτρων για την οικονομική ενίσχυση του Ταμείου. Σε πρώτη φάση θα δοθούν 200 εκατομμύρια ευρώ για να επιταχυνθεί η έκδοση των βοηθημάτων σε όσους υπέβαλαν αίτηση το 2009, ενώ συνολικά το κονδύλι θα φτάσει τα 650 εκατομμύρια ευρώ.
Το «Εθνος-Συντάξεις» δημοσιεύει σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Σε αναλυτικούς πίνακες παρουσιάζεται το χορηγούμενο εφάπαξ ανά κατηγορία, αλλά και ο χρόνος αναμονής των ασφαλισμένων, ενώ καταγράφεται και το κυβερνητικό σχέδιο για την ενίσχυση του ασφαλιστικού φορέα.
Ανάλογα με τον χρόνο και τον μισθό το τελικό ποσό
Το εφάπαξ βοήθημα όπως καταβάλλεται από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων καθορίζεται από τα χρόνια ασφάλισης και τον μισθό ασφάλισης. Συγκεκριμένα:
Χρόνος ασφάλισης είναι τα έτη που υπηρέτησε ο υπάλληλος ως μόνιμος και κατέβαλε νόμιμα εισφορές. Επίσης τα διαστήματα που αναγνωρίζονται ως χρόνος ασφάλισης από το ταμείο (π.χ. εκτάκτου) καταβάλλοντας εισφορές
Μισθός ασφάλισης είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών (βασικός μισθός, επίδομα χρόνου υπηρεσίας, τυχόν υπάρχουσα ΑΤΑ και νόμιμες αυξήσεις αυτών, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων εορτών και αδείας) που έλαβε ο ασφαλισμένος κατά τα πέντε έτη που προηγούνται της ημερομηνίας εξόδου από την υπηρεσία επί των οποίων παρακρατήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ταμείου διά του αριθμού 70. Για παράδειγμα, αν η ημερομηνία εξόδου είναι η 20ή Μαρτίου 2011, η πενταετία αρχίζει από την 20ή Μαρτίου 2006.
Το μηνιαίο εφάπαξ υπολογίζεται ως εξής:
Για τα πρώτα 73 ευρώ του μισθού ασφάλισης αντιστοιχεί εφάπαξ 2.025 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό του μισθού ασφάλισης πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 12.
Το άθροισμα των παραπάνω ποσών προσαυξάνεται κατά 216,63% και το τελικό άθροισμα διαιρείται διά 420 (420 μήνες = 35 χρόνια).
Το δικαιούμενο εφάπαξ προκύπτει αν πολλαπλασιάσουμε το μηνιαίο εφάπαξ με τους μήνες ασφάλισης.
Εως και 22 μήνες η αναμονή για την έκδοση
Τους είκοσι δύο μήνες έχει φτάσει ο χρόνος αναμονής για την έκδοση του εφάπαξ βοηθήματος από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως αυτή τη στιγμή εκδίδονται τα βοηθήματα σε όσους υπέβαλαν αίτηση τον Ιούλιο του 2009!
Με βάση το χρονοδιάγραμμα του ταμείου στο τέλος της άνοιξης θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση του εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν αίτηση μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου του 2009. Η καταβολή του βοηθήματος σε όσους κατέθεσαν τα χαρτιά τους το τελευταίο τετράμηνο του 2009 πρόκειται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2012.
Μάλιστα για όσους υπέβαλαν αίτηση μετά τις 4 Νοεμβρίου του 2010 δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση για τον χρόνο έκδοσης του εφάπαξ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την οικονομική στήριξη του ταμείου, οι σχετικές αποφάσεις για την καταβολή του βοηθήματος θα εκδοθούν το 2014.
Αρκεί να αναφερθεί πως όσοι κατέθεσαν τα χαρτιά τους μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 το βοήθημα αναμένεται να καταβληθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2013! Σήμερα δημοσιεύεται ο πίνακας του Ταμείου Πρόνοιας με τις πιθανές ημερομηνίες διεκπεραίωσης του βοηθήματος, για να γνωρίζουν οι δικαιούχοι πότε θα εισπράξουν το εφάπαξ.
Ενδεικτικός πίνακας με το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ)
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ)
Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ)
Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ)
ΕΤΗ
Μέσος
όρος
μισθού
5ετίας
Ποσό
Μέσος όρος μισθού 5ετίας
Ποσό
Μέσος
όρος
μισθού
5ετίας
Ποσό
Μέσος όρος μισθού 5ετίας
Ποσό
10
740,13
9.074,22
865,35
10.433,59
970,96
11.580,08
1.016,03
12.069,35
11
750,94
10.110,73
877,96
11.627,53
984,98
12.905.51
1.031,05
13.455,55
12
767
11.239,10
897,02
12.932,88
1.006,38
14.357,52
1.053,05
14.965,49
13
777,82
12.328,39
909,63
14.188,58
1.020,60
15.754,66
1.067,67
16.418,90
14
794,07
13.523,70
928,63
15.568,77
1.041,85
17.289,52
1.089,92
18.020,10
15
804,89
14.665,87
941,25
16.886,33
1.056,07
18.756,04
1.104,74
19.548.57
16
821,09
15.924,98
960,11
18.339,67
1.077,13
20.372,24
1.127,00
21,238,45
17
831,9
17.119,79
972,92
19.722,31
1.091,15
21.904,25
1.141,82
22.839,35
18
847,96
18.440,66
991,98
21.254,89
1.112,40
23.607,97
1.163,87
24.613,72
19
858,77
19.688,10
1.004,60
22.696,02
1.126,62
25.212,83
1.178,69
26.286,83
20
874,97
21.076,05
1.023,20
24.294,39
1.147,82
27.000,11
1.200,75
28.149,31
21
885,79
22.376,52
1.035,82
25.796,81
1.162,04
28.674,29
1.215,57
29,894,63
22
902,05
23.830,41
1.055,07
27.484,98
1.183,30
30.547,48
1.237,97
31.853,17
23
912,86
25.183,51
1.067,69
29.049,39
1.197,32
32.286,07
1.252,79
33.671,07
24
928,86
26.695,32
1.086,55
30.803,79
1.218,18
34.233,30
1.274,85
35.709,79
25
939,68
28.101,27
1.099,17
32.429,79
1.232,40
36.045,61
1.289,67
37.599,90
26
955,94
29.684,27
1.118,17
34.264,26
1.253,65
38.087,22
1.311,92
39.731,91
27
966,75
31.142,83
1.130,98
35.956,55
1.267,87
39.968,92
1.326.94
41.700,31
28
982,95
32.788,68
1.149,64
37.855,47
1.289,07
42.093,66
1.349.00
43.915,31
29
993,77
34.300,35
1.162,06
39.598,46
1.303,09
44.038,38
1.363,62
45.943,99
30
1.010,03
36.012,66
1.181,12
41.584,66
1.324,35
46.249,33
1.385,82
48,251,26
31
1.020,85
37.577,22
1.193,94
43.402,26
1.338,57
48.269,52
1.400,64
50.358,38
32
1.036,90
39.346,94
1.212,94
45.462,36
1.359,83
50.565,16
1.422,90
52.756,13
33
1.047,72
40.964,15
1.225,56
47.335,17
1.374,05
52.654,73
1.437,72
54.935,68
34
1.063,92
42.803,44
1.244,41
49.465,32
1.395,05
55.025,44
1.459,78
57.414,63
35
1.074,74
44.473,47
1.257,24
51.407,67
1.409.07
57.176,54
1.474,60
59.666,39


ΠΙΘΑΝΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ *
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΡΑΞΗΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΑΞΕΩΝ (που εκδόθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο)
ΠΙΘΑΝΗ ΗΜ/ΝΙΑ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗΣ
2009
20-Ιουλ
601
2ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2011
5-Αυγ
487
2ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2011
20-Αυγ
174
2ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2011
4-Σεπ
221
2ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2011
21-Σεπ
367
3ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2011
6-Οκτ
479
3ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2011
20-Οκτ
772
3ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2011
4-Νοε
527
4ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2011
20-Νοε
1087
4ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2011
4-Δεκ
441
1ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2012
21-Δεκ
832
1ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2012
2010
8-Ιαν
219
1ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2012
20-Ιαν
683
2ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2012
4-Φεβ
381
2ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2012
22-Φεβ
644
2ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2012
5-Μαρ
85
3ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2012
22-Μαρ
647
3ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2012
6-Απρ
232
3ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2012
20-Απρ
569
3ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2012
4-Μαϊ
408
4ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2012
21-Μαϊ
640
4ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2012
4-Ιουν
310
4ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2012
18-Ιουν
660
1ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2013
5-Ιουλ
418
1ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2013
20-Ιουλ
615
1ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2013
5-Αυγ
529
2ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2013
20-Αυγ
344
2ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2013
6-Σεπ
539
2ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2013
20-Σεπ
825
3ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2013
4-Οκτ
856
3ο-4ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2013
20-Οκτ
1254
4ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2013
4-Νοε
264
Χ. Ε.
19-Νοε
732
Χ. Ε.
6-Δεκ
679
Χ. Ε.
20-Δεκ
1345
Χ. Ε.
2011
4-Ιαν
590
Χ. Ε.
20-Ιαν
596
Χ. Ε.
4-Φεβ
974
Χ. Ε.
21-Φεβ
1097
Χ. Ε.
4-Μαρ
587
Χ. Ε.
* Σύμφωνα με το Ταμείο. Χ. Ε.=Χωρίς Εκτίμηση

Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Απαντήσεις στα δέκα συνηθέστερα ερωτήματα των δημοσίων υπαλλήλων για το εφάπαξ δίνει το Ταμείο Πρόνοιας.

Στόχος είναι να ενημε­ρωθούν οι δικαιούχοι για τον τρόπο είσπραξης του βοηθήματος και τα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσουν.
Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
1 Ερώτηση: Δίνεται προκαταβολή του χρηματικού βοηθήματος (εφάπαξ) σε εν ενεργεία δημόσιο υπάλληλο;
Απάντηση: Σε καμία περίπτωση. Το εφάπαξ βοήθημα χορηγείται μόνο με τη συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου, αρκεί να πληρούνται και οι αναγκαίες προϋποθέσεις.
2 Ερώτηση: Από ποια τράπεζα μπορεί να εισπράξει ο δικαιούχος το εφάπαξ βοήθημα:
Απάντηση: Μπορεί να το εισπράξει από:
Την Εθνική Τράπεζα, αν ανήκει στον Τομέα Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, στον Τομέα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, στον Τομέα Υπαλλήλων ΕΒΕΒΕΚ, στον Τομέα Προσωπικού Ταμείου Νομικών και στον Τομέα Ορθοδόξου και Εφημεριακού Κλήρου της Ελλάδος.
Την Εμπορική Τράπεζα, αν ανήκει στον Τομέα Υπαλλήλων ΝΠΔΔ.
3 Ερώτηση: Το εφάπαξ βοήθημα κατατίθεται στον προσωπικό λογαριασμό του δημοσίου υπαλλήλου;
Απάντηση: Oχι. Εισπράττεται από την ανάλογη τράπεζα με χρηματικό ένταλμα, που αποστέλλεται ταχυδρομικώς στον ασφαλισμένο.
4 Ερώτηση: Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά την είσπραξη του εφάπαξ;
Απάντηση: Χρειάζονται: αστυνομική ταυτότητα, φορολογική ενημερότητα, χρηματικό ένταλμα πληρωμής.
5 Ερώτηση: Ο δημόσιος υπάλληλος μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος;
Απάντηση: Μπορεί να προσφύγει εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της αποφάσεως στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.
6 Ερώτηση: Ποιο είναι το χρονικό περιθώριο για να εισπραχθεί το εφάπαξ;
Απάντηση: Eξι μήνες.
7 Ερώτηση: Τι γίνεται στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν εισπράξει το εφάπαξ μέσα σε έξι μήνες από την τράπεζα;
Απάντηση: Με την πάροδο των έξι μηνών το χρηματικό ένταλμα (εφάπαξ βοήθημα) επιστρέφεται από την Τράπεζα ανεκτέλεστο.
Με μία αίτηση επανέκδοσης το Ταμείο Πρόνοιας έχει την υποχρέωση να επανεκδώσει το χρηματικό ένταλμα.
8 Ερώτηση: Κατά τις τρίμηνες αποδοχές γίνεται κράτηση υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων;
Απάντηση: Οι κρατήσεις υπέρ του Ταμείου γίνονται μέχρι την τελευταία μέρα μισθοδοσίας του ασφα­λισμένου με τακτικές αποδοχές.
Στην περίπτωση που κακώς έχουν γίνει, μπορούν να επιστραφούν με αίτηση του ασφαλισμέ­νου ως αχρεωστήτως παρακρατηθείσες.
9 Ερώτηση: Μπορεί να εισπραχθεί το εφάπαξ βοήθημα από τράπεζα του εξωτερικού;
Απάντηση: Το εφάπαξ εισπράττεται μόνο από την Εθνική ή την Εμπορική Τράπεζα και τα υποκαταστήματά τους, ανάλογα τον τομέα στον οποίο ανήκει ο δικαιούχος στην ελληνική επικράτεια.
10 Ερώτηση: Οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται και άλλου είδους παροχές από το Ταμείο Πρόνοιας;
Απάντηση: Το Ταμείο χορηγεί αποκλειστικά και μόνο εφάπαξ βοήθημα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - ΕΘΝΟΣ/ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ