Κεφάλαια του Κατάρ στην εταιρεία Μεταλλεία Κασσάνδρας "Ελληνικός Χρυσός"
Σε σύναψη συμφωνίας για είσοδο του Κατάρ στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική προχώρησαν ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και ο εμίρης του Κατάρ, Αλ Θάνι.Μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και ο εμίρης του Κατάρ, Αλ Θάνι, υπογράμμισαν αμφότεροι τις σχέσεις εμπιστοσύνης και τις προοπτικές που ανοίγονται για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για την υπογραφή συμφωνίας που προβλέπει την είσοδο κεφαλαίων του Κατάρ στην εταιρεία Μεταλλεία Χαλκιδικής "Ελληνικός Χρυσός".
Η επενδυτική συμφωνία, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει 1.500 νέες θέσεις εργασίας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση του Κατάρ στέλνει ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα και δείχνει την εμπιστοσύνη για αναπτυξιακές ευκαιρίες που δίνουν στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.
Η Ελλάδα είναι μία εν δυνάμει πλούσια χώρα που μέχρι τώρα έκανε κακή διαχείριση των πόρων της και του πολύ ικανού ανθρώπινου δυναμικού της ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Συμπλήρωσε ότι σκοπός είναι μια νέα μεταλλευτική πολιτική σε λατομεία και ορυχεία της χώρας, με έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο θαλάσσιο χώρο, με προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συνολική αξιοποίηση των φυσικών πόρων.
Αυτή είναι μια βιώσιμη στρατηγική, είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι δεν θα αργήσει η ώρα που οι επενδυτές και όλοι οι Έλληνες θα βιώσουν την οικονομική ανάταξη της χώρας.
Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Alpha Bank και της Eurobank για συγχώνευση με βασικό μέτοχο το Κατάρ και κατέληξε σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αλλάζει.
Ο εμίρης του Κατάρ από την πλευρά του, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό του αραβικού κράτους και υπουργό Εξωτερικών σεΐχη Χαμάντ Μπίν Γιασίμ Αλ Θάνι και αξιωματούχους του εμιράτου μίλησε για την "εμπιστοσύνη που αισθάνεται όταν συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση".
Επισήμανε ότι "το Κατάρ δεν έχει πολιτική ατζέντα για τις επενδυτικές του δραστηριότητες" και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την διάσωση και περίθαλψη των Καταριανών αξιωματούχων στην κρίση της Λιβύης.
Ακόμη, αναφέρθηκε και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε πρόσφατα. "Και εμείς περάσαμε δύσκολα, αλλά καταφέραμε και ανατρέψαμε αυτές τις καταστάσεις", σημείωσε.
Εξέφρασε, τέλος, την εμπιστοσύνη του τόσο στη συνεργασία με τους Έλληνες όσο και στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση ενώ δήλωσε βέβαιος ότι το Κατάρ θα καταφέρει σύντομα να αυξήσει τις εξαγωγές σε φυσικό αέριο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συναντηθεί με τον εμίρη και τον περασμένο Ιούνιο στον "Αστέρα" Βουλιαγμένης, ωστόσο οι συνομιλίες τους τότε ήταν ανεπίσημες.
Τον Σεπτέμβριο του 2010 ο πρωθυπουργός και ο εμίρης είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για επενδύσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα μας.
Στο μνημόνιο αναφέρεται ότι τα μέρη ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας τους στον τομέα των επενδύσεων.
Τα μέρη εκφράζουν την αμοιβαία πρόθεσή τους να εντείνουν τη συνεργασία τους για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων και ευκαιριών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Επενδυτικής Αρχής του Κατάρ, κυρίως στους τομείς των ακινήτων, του τουρισμού, των μεταφορών, των εγκαταστάσεων σε λιμάνια και αεροδρόμια, στον τραπεζιτικό χώρο, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στην ενέργεια και σε άλλους τομείς.
Επενδύσεις μέσω θυγατρικών
Βάσει του συμφωνητικού των δυο πλευρών, η Qatar Investment Authority είχε επιβεβαιώσει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Ελληνική Δημοκρατία ακόμη και μέσω θυγατρικών της εταιριών, με συνολικό προϋπολογισμό - στόχο για επενδύσεις ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αν και είναι δεδομένο το ενδιαφέρον των Αράβων για το Ελληνικό, δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες του Μνημονίου.
Ο κρατικός επενδυτικός όμιλος του Κατάρ είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους στον κόσμο και διαχειρίζεται περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου