Powered By Blogger

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ


Σύγχυση και τζόγο βλέπουν στη Γαλλία

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, έπεσε σαν κεραυνός. Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός με το «ριψοκίνδυνο στοίχημα» του δημοψηφίσματος «προσπαθεί να ξαναπάρει στα χέρια του τα ηνία μιας κατάστασης την οποία δεν ελέγχει».
Το πρωτοσέλιδο της «Λιμπερασιόν»* Η «Le Monde», με τίτλο «Ο Σαρκοζί αναστατωμένος από το δημοψήφισμα στην Ελλάδα», αναφέρεται στη σύγχυση που προκάλεσε η χειρονομία Παπανδρέου, την οποία σύμβουλος του Γάλλου προέδρου έκρινε «παράλογη και επικίνδυνη». Σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα στο ευρώ: το ερώτημα τίθεται», η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Παπανδρέου με ένα «τρελό στοίχημα», με την «παταγώδη χειρονομία του», ανοίγει μια νέα περίοδο αβεβαιότητας. «Αναρωτιόμαστε αν η Ελλάδα έχει θέση στην ευρωζώνη». Σε άλλα άρθρα της η εφημερίδα αναφέρει ότι: «Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ είναι κατάπληκτοι για το ελληνικό δημοψήφισμα», το οποίο «απειλεί το ευρώ».
* Η «Liberation» θέτει ερωτήματα. «Το δημοψήφισμα αποτελεί στρατηγικό ελιγμό του Παπανδρέου για να πιέσει το ΠΑΣΟΚ; Θα αρκούσε όμως μία απειλή για πρόωρες εκλογές. Ή μήπως αποφάσισε να τελειώνει, ζητώντας από το λαό να αποφασίσει "ναι" ή "όχι" για παραμονή στην ευρωζώνη με τις σκληρές θυσίες που απαιτούνται; Τελευταία υπόθεση είναι μήπως θέλει να εξαναγκάσει τη Δεξιά να αποδεχτεί την εθνική ενότητα που αρνείται επί διετία;».
* Ο βουλευτής του κυβερνώντος UMP, Κριστιάν Εστροζί, χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την απόφαση και κάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό να την επανεξετάσει. «Εχω την εντύπωση ότι πρόκειται για έναν αέρα πανικού που φυσάει πάνω από τον ίδιο και το πολιτικό κόμμα του».
* Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική βουλευτής Ζαν-Κριστόφ Καμπαντέλης αναφέρει: «Ο Γ. Παπανδρέου "τα παίζει όλα για όλα", όπως και το μέλλον της ευρωζώνης σε μια ρώσικη ρουλέτα... Ομως του αφήσαμε άλλη επιλογή; Τίποτα δεν προεξοφλεί ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος. Εισερχόμαστε έτσι σε μια φάση γενικευμένης αστάθειας».
* Ο σοσιαλιστής βουλευτής Εμανουέλ Βαλς δήλωσε: «Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στους Ελληνες να επιλέξουν το πεπρωμένο τους. Το δημοψήφισμα είναι νόμιμο».
* «Μίνιμουμ δημοκρατίας» χαρακτήρισε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιος του «Μετώπου της Αριστεράς» στις προεδρικές εκλογές, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του σχεδίου λιτότητας.
* «Η Γαλλία πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση να σεβαστεί την ψήφο του ελληνικού λαού και να επαναδιαπραγματευθεί μία νέα συμφωνία αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό», δήλωσε ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, Πιερ Λοράν. «Καλούμε σε κινητοποίηση τους ευρωπαϊκούς λαούς να εκφράσουν δυνατά την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό».

Έκπληκτος ο Σαρκοζί από το δημοψήφισμα, «μόνη λύση» για την Ελλάδα το σχέδιο της Ε.Ε.


O Γάλλος πρόεδρος -τον οποίο συνεργάτες του παρουσίαζαν εκνευρισμένο μετά την αναγγελία Παπανδρέου- διάβασε τη δήλωση χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις  
 (Φωτογραφία:  Reuters )

Παρίσι
«Εξεπλάγη όλη η Ευρώπη» από την αναγγελία του δημοψηφίσματος, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στην πρώτη επίσημη αντίδρασή του μετά τη «βόμβα» από την Αθήνα, υπερασπιζόμενος τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής ως τον «μοναδικό δυνατό δρόμο για επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους». 

«To να δίνεις το λόγο στο λαό είναι πάντα θεμιτό, αλλά η αλληλεγγύη της Ευρωζώνης δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς συμφωνία για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» είπε ο Σαρκοζί μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στους δημοσιογράφους. 

Την Τετάρτη, Σαρκοζί, Μέρκελ, ΔΝΤ και ευρωπαϊκή ηγεσία θα έχουν έκτακτες συνομιλίες στις Κάννες «ώστε να εξετάσουν με τον Έλληνα πρωθυπουργό τους όρους με τους οποίους θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέγνωσε τη δήλωση στους δημοσιογράφους και αποχώρησε χωρίς να του γίνουν ερωτήσεις. Συνεργάτες του τον είχαν παρουσιάσει νωρίτερα εκνευρισμένο από την εξαγγελία Παπανδρέου.

Υπενθυμίζεται πως ο Σαρκοζί είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να εξασφαλιστεί η ταχεία υιοθέτηση «ενός οδικού χάρτη» για την εφαρμογή του σχεδίου της 27ης Οκτωβρίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου