Powered By Blogger

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ) ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ


Αέρας απολύσεων και λιτότητας

Μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 και «ψαλίδι» στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα ζητεί η τρόικα

Aθήνα
Σαρωτικές παρεμβάσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ζητεί ασφυκτικά η τρόικα, όπως φάνηκε από τις πρώτες συναντήσεις των ελεγκτών με τους υπουργούς την Δευτέρα.

Στο Δημόσιο, ζητούν τη μείωση των υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα έως το 2015, μείωση η οποία θα απαιτήσει και απολύσεις, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 40.000 άτομα.

Ακόμη και στην περίπτωση που μέρος των θέσεων αυτών καλυφθεί με συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν και απολύσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τις 40.000.

Τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα υπάρξουν συνταξιοδοτήσεις, καθώς όσοι συμπληρώνουν δικαίωμα θα έχουν ήδη υπαχθεί στην προσυνταξιοδοτική εφεδρεία και υπολογίζονται από την κυβέρνηση στους 30.000 υπαλλήλους. Αν ο αριθός αυτός αφαιρεθεί από τις 150.000 αποχωρήσεις που ζητεί η τρόικα, μένουν άλλες 120.000.

Με βάση ένα αισιόδοξο σενάριο και τον υπολογισμό ότι οι συνταξιοδοτήσεις θα κυμανθούν τη διετία 2014-2015 στα επίπεδα-ρεκόρ του 2010, όπου έφτασαν στις 40.000 (αυξημένες κατά 250% σε σχέση με το 2009 κυρίως λόγω του νέου Ασφαλιστικού) συγκεντρώνονται άλλοι 80.000 υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν με κανονικές διαδικασίες.

Υπολείπονται όμως άλλες 40.000 θέσεις, που βάσει της συμφωνίας με την τρόικα θα πρέπει νακαταργηθούν για να καλυφθεί ο στόχος έως το 2015. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται απολύσεις αντίστοιχου αριθμού υπαλλήλων μέσα στην τετραετία.

Συνδικαλιστικά στελέχη δεν έκρυβαν ωστόσο την ανησυχία τους ότι το κύμα των απολύσεων θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς οι συνταξιοδοτήσεις δεν προβλέπεται να φτάσουν ξανά στον αριθμό του 2010.

Με ρεαλιστικές εκτιμήσεις γίνεται λόγος για 20.000 συνταξιοδοτήσεις κατά μέσον όρο τον χρόνο, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί ανεβάζει την απαίτηση για απολύσεις στις 80.000.

Κλειστά χαρτιά για εφεδρεία

Οι εκπρόσωποι της τρόικας κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους για την εφαρμογή του μέτρου της εργασιακή ςεφεδρείας. Ειδικότερα, παρέλαβαν απλώς τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο και απέφυγαν οποιοδήποτε σχόλιο για το αν καλύπτονται από τα αποτελέσματα του μέτρου.

Μέχρι σήμερα οι απομακρύνσεις φτάνουν μόλις στις 8.023, εκ των οποίων το 90% είναι οικειοθελείς παραιτήσεις για συνταξιοδότηση.

«Μόνο σημείωναν», σχολίαζαν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας περιορίστηκαν σε ένα νεύμα του κεφαλιού όταν ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας επιχειρηματολογούσε υπέρ του συνυπολογισμού των παραιτήσεων.

Με το νέο έτος και αφού ολοκληρωθεί η αποστολή των στοιχείων της εφεδρείας έως τα Χριστούγεννα, θα έρθει και η απάντηση της τρόικας. Στην περίπτωση που είτε δεν έχει καλυφθεί ο αριθμός των 30.000 εφέδρων είτε δεν γίνει δεκτό να προσμετρηθούν και οι παραιτήσεις, μπορεί να ανοίξει άμεσα θέμα απολύσεων μέσα στους πρώτους μήνες του 2012 για να συμπληρωθεί ο
απαιτούμενος αριθμός.

«Μαχαίρι» στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα

Στον ιδιωτικό τομέα, η τρόικα απαιτεί τη μείωση του κατώτατου μισθού (751 ευρώ μεικτά) σε επίπεδα... Πορτογαλίας, δηλαδή κοντά στα 450 ευρώ.

Στο τραπέζι παραμένει -παρά τις διαψεύσεις- και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας θέτουν το θέμα... προφορικά κατά τις επαφές που έχουν, δηλαδή δεν το αναφέρουν επισήμως ως αίτημα, αλλά στην ουσία ζητούν παρεμβάσεις.

Ο κατώτατος μισθός είναι 751 ευρώ μεικτά. Η τρόικα ζητεί να μειωθεί στα επίπεδα άλλων περιφε
ρειακών οικονομιών, όπως της πορτογαλικής, όπου ο καθαρός κατώτατος μισθός είναι 450 ευρώ.

Η τρόικα διαφωνεί και με την υπογραφή της τριετούς Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης
Εργασίας που προβλέπει αυξήσεις 1,7% το 2012 και όπως τονίζουν τα συνδικάτα, ζητεί ουσιαστικά την κατάργησή της, προτείνοντας από τον περασμένο Οκτώβριο να αρχίσει διάλογος εργοδοτών - εργαζομένων με πρωτοβουλία του υπουργείου. 

Το θέμα της περαιτέρω μείωσης του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση κλιμακίου της τρόικας με τη γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Α. Στρατινάκη και τον γραμματέα του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) Μιχ. Χάλαρη.

Την Τετάρτη, θα γίνει συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη με το κλιμάκιο της
τρόικας για τις επικουρικές συντάξειςκαι τα κοινωνικά επιδόματα.

Πάντως με δύο διατάξεις ήδη έχει «σπάσει» ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ.

Με διάταξη που ήδη ψηφίστηκε, προβλέπονται νομοθετικά χαμηλότεροι μισθοί για τους νέους ηλικίαςέως 25 ετών που θα προσλαμβάνονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου γιατην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, ακόμη και με «μπλοκάκι».

H νομοθετική ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα υπογραφής «συμβάσεων επαγγελματικής εμπειρίας» στις επιχειρήσεις όχι μόνο για ανειδίκευτους νέους (όπως προέβλεψε ο νόμος Λοβέρδου, ορίζοντας αμοιβή στο 80% τουκατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ), αλλά αι για τους νέους με μια αρχική εξειδίκευση που είτε έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, είτε βρίσκονται στο στάδιο της απόκτησης πτυχίου, χωρίς υποχρεωτικά να έχουν εγγραφεί στον ΟΑΕΔ ως άνεργοι.

Επίσης, με άλλη ρύθμιση ορίζεται ότιη καταβαλλόμενη αμοιβή προσώπων, ανεξαρτήτως ειδικότητας και επαγγελματικής εξειδίκευσής τους, που θα απασχολούνται σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δικαιούχων φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι θα χρηματοδοτούνται από προγράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΠΑΝΑΔ) ορίζεται σε 25 ευρώ ημερησίως -και όχι πάντως περισσότερο από 625 ευρώ
μηνιαίως- κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου