IIF: "Καταρρεύσαν" οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα επειδή το ΔΝΤ ζητάει ευνοικότερους όρους για την Ελλάδα απ' ότι η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ !!!
Το απόλυτο ξεβράκωμα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η ανακοίνωση του IIF για την αιφνίδια κατάρρευση των διαπραγματεύσεων από την πλευρά των τραπεζών, καθώς λέει με άλλα λόγια ότι η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει συμφωνήσει στα αιτήματα των τραπεζών αλλά το ΔΝΤ ζητάει ευνοϊκότερους όρους για την Ελλάδα!!!
Οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το επονομαζόμενο PSI+, διεκόπησαν προς το παρόν και αναμένεται να επανεκκινήσουν την ερχόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του IIF που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης που εκπροσωπεί τις τράπεζες – πιστωτές της χώρας μας γίνεται λόγος για «διακοπή στις συνομιλίες ώστε να επανεξεταστεί η εθελοντική φύση του προγράμματος» και σημειώνεται ότι οι πιστωτές μας "ελπίζουν πως η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για το PSI σε κάποια φάση", αλλά δεν αναφέρεται σε σχετική ημερομηνία.
Πηγές του Reuters αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι του IIF "είναι πλέον λιγότερο αισιόδοξοι για μια συμφωνία", τονίζοντας ότι "μια αποτυχία να συμφωνήσουμε θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρώπη"!
Αν ληφθεί υπόψη η αναφορά στην ανακοίνωση των κ.κ. Νταλάρα και Λεμιέρ ότι «παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης [...] δεν έχει αποδώσει μία παραγωγική ανταπόκριση απ' όλες τις πλευρές», φαίνεται ότι επιρρίπτουν ευθύνες στην πλευρά της τρόικας και κυρίως στο ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το ΔΝΤ πιέζει ασφυκτικά ώστε το επιτόκιο στα νέα ομόλογα να είναι κοντά στο 4%.
Έτσι λοιπόν, το γεγονός ότι στο IIF μιλούν για διακοπή των διαβουλεύσεων, σημαίνει ότι πιέζουν με την πλευρά τους για το υψηλότερο δυνατό όφελος.
Ουσιαστικά, εφόσον βεβαίως το PSI+ δεν καταρρεύσει, οι συζητήσεις επισήμως έχουν παγώσει, ώστε και οι δύο πλευρές να καταφέρουν να βρουν κοινό τόπο στις επαφές που θα γίνουν τις ερχόμενες ημέρες.
Ένας από τους λόγους που αντιδρούν οι τραπεζίτες είναι και οι φόβοι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιβάλει ρήτρες συλλογικής δράσης, προκειμένου να επιτύχει ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής και να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα η ανακοίνωση των κυρίων Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, επικεφαλής της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων του ΙΙF, αναγράφει:
«Οι κύριοι Charles Dallara και Jean Lemierre, συνέχισαν σήμερα τις συζητήσεις τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, για ένα εθελοντικό PSI στη βάση της συμφωνίας των Ευρωπαίων πολιτικών αρχηγών της 26ης και 27ης Οκτωβρίου. Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η διαπραγμάτευση επί της πρότασης που κατέθεσε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών, η οποία περιλαμβάνει 50% κούρεμα στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές και διαγραφή χρέους έως το ύψος των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν κατέστη δυνατό να τύχει θετικής ανταπόκρισης από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των αντισυμβαλλόμενων μερών διακόπησαν ώστε να επανεξεταστεί η εθελοντική προσέγγιση στην δρομολογούμενη συμφωνία. Ελπίζουμε πάντως πως η Ελλάδα, με τη βοήθεια της Ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επανέλθει στις συζητήσεις με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να καταλήξει σε μια επωφελή για όλες τις πλευρές συμφωνία, σε εθελοντική βάση και στα πλαίσια των συμφωνηθέντων στις 26/27 Οκτωβρίου. Κάτι που θα είναι σε όφελος τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωζώνης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου