Powered By Blogger

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

''ΠΑΡΩΝ'' - ''ΑΠΩΝ'' Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Ο κ. Παπαδήμος απέδειξε στις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί


















Όλες αυτές τις ημέρες, από τότε που τέθηκε θέμα επιτρόπου για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας, ξεσηκώθηκαν μέχρι και οι πέτρες. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ενώ ακόμη και στη Σύνοδο Κορυφής οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν λόγο για ατόπημα της γερμανικής πλευράς. Διαβάστε μόνο ορισμένες από τις δηλώσεις με πρώτη του Ν. Σαρκοζί, φίλου της Μέρκελ.
Είπε λοιπόν ο Γάλλος πρόεδρος ότι δεν υπάρχει θέμα κηδεμονίας της Ελλάδας διότι αυτό θα ήταν παράλογο και μη δημοκρατικό.
«Μια μεγάλη χώρα σαν τη Γερμανία πρέπει να προσέχει τις δηλώσεις και ενέργειες, δεν είναι υγιές φαινόμενο Γερμανοί πολιτικοί να θέλουν να θέσουν την Ελλάδα υπό επιτροπεία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζακ Αλσεμπορν.
«Απαράδεκτη» θεωρεί την πρόταση του Βερολίνου ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος με την υιοθέτησή της.
Ακόμη πιο πέρα πήγε ο πρωθυπουργός της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος τη χαρακτήρισε «προσβλητική». Καμία διάταξη της Συνθήκης δεν επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει τον έλεγχο μιας χώρας», είπε ο κ. Μπαρόζο.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι χαρακτήρισε τη γερμανική πρόταση περί επιτροπείας της Ελλάδας “ευφάνταστη” και “δυσάρεστη”.
Εντύπωση προκάλεσε η απόρριψη και από τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάινμαν της ολλανδο-γερμανικής ιδέας για τον διορισμό δημοσιονομικού επιτρόπου στην Ελλάδα. «Στην πολιτική δεν πρέπει να προσβάλεις κανέναν. Κάτι τέτοιο δεν ωφελεί σε τίποτα και οδηγεί μόνο σε λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο Φάινμαν λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.
Κατηγορηματικά απέρριψε τέλος την πρόταση Μέρκελ για το διορισμό επιτρόπου και ο πρόεδρος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σίγκμαρ Γκάμπριελ .
Κριτική ασκήθηκε στη Σύνοδο των σοσιαλιστών ηγετών και στον Γερμανό πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έκανε απαράδεκτες για το αξίωμά του δηλώσεις σε εφημερίδα της χώρα τους, επικροτώντας στην ουσία τη θέση του Βερολίνου για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας από την Ελλάδα.
Όλες αυτές οι αντιδράσεις ανάγκασαν την κ. Μέρκελ να αλλάξει φρασεολογία, φτάνοντας στη Σύνοδο. Επιχείρησε να κατεβάσει του τόνους, δηλώνοντας ότι η συζήτηση πρέπει να περιστραφεί στο πώς η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει, ώστε η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
Από την άλλη, όπως γράφουμε σε προηγούμενη ανάρτηση (Η Μέρκελ κέρδισε, αλλά η κριτική εναντίον της εντείνεται) το κλίμα στις Βρυξέλλες ήταν περισσότερο βαρύ για τη Γερμανίδα καγκελάριο παρά για την Ελλάδα. Ο λόγος δεν ήταν μόνο ότι προτάθηκε γκαουλάϊτερ για τη χώρα μας αλλά ότι όλες οι άλλες χώρες βλέπουν ότι σύντομα θα έρθει η σειρά τους και θα γίνουν υποχείρια της Μέρκελ.
Κι όμως, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν οι προοπτικές για μια καλή διαπραγμάτευση από την ελληνική πλευρά μέσα σ’ αυτό το κακό για τη Γερμανία κλίμα, ο κ. Παπαδήμος αποφάσισε για ακόμη μια φορά τους δήθεν ήπιους τόνους. Ενώ δηλαδή θα μπορούσε να πάρει με το μέρος του κι άλλους Ευρωπαίους σε μια ανοικτή κόντρα με τη Γερμανία δεν έβγαλε μιλιά.
Ακούσατε τίποτε από την ελληνική πλευρά για την πρόταση περί επιτρόπου; Σιγή ιχθύος από τον κ. Παπαδήμο. Αντί να σηκώσει μπαϊράκι και να κάνει μείζον θέμα τη γερμανική αυθαιρεσία και την προσπάθεια επιβολής του 4ου Ράιχ, προτίμησε να βγει απλά μια οικογενειακή φωτογραφία με τους άλλους ώστε να θυμάται στα γεράματά του πως κάποτε ήταν πρωθυπουργός.
Και θα βγουν τώρα οι παπαγάλοι στην Αθήνα να μιλήσουν για σκληρή μάχη που έδωσε στις Βρυξέλλες και για το ότι άντεξε στις πιέσεις των ξένων; Μα πότε περίμενε να αρθρώσει μια λέξη. Χθες που είχε τη χρυσή ευκαιρία γιατί δεν το έκανε;
Καλύτερα να τελειώνει με το PSI και να πάει σπίτι του όσο πιο γρήγορα μπορεί πριν είναι αργά. Γιατί με γονυκλισίες και υποκύψεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό λόμπι και την Ελλάδα δεν εξυπηρετεί και τον εαυτό του εκθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου