Powered By Blogger

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

''ΧΤΥΠΗΜΑ'' ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟ Standard & Poor's


"Παραλογισμός" η κίνηση του S&P λέει η Κομισιόν

Βαρύ χτύπημα στην Ευρωζώνη από τον οίκο Standard & Poor's, ο οποίος αφαίρεσε την κορυφαία αξιολόγηση "ΑΑΑ" από τη Γαλλία -τοποθετώντας την στο "ΑΑ+"-, ενώ υποβάθμισε κατά δύο μονάδες την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία και κατά μία την Αυστρία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Σε αρνητική προοπτική το σύνολο σχεδόν των χωρών της Ευρωζώνης, δηλαδή Αυστρία,ΒέλγιοΚύπροςΕσθονίαΦινλανδίαΓαλλίαΙρλανδίαΙταλίαΛουξεμβούργοΜάλταΟλλανδίαΠορτογαλίαΣλοβενία και Ισπανία, γεγονός που σημαίνει ότι "υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες ότι θα υποβαθμιστούν το 2012 ή το 2013". Σταθερές παραμένουν οι προοπτικές μόνο για τη Γερμανία και τη Σλοβακία.
Αιτιολογώντας την απόφαση, ο S&P υπογραμμίζει ότι "οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από τους ευρωπαίους ιθύνοντες τις τελευταίες εβδομάδες ίσως είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπιστούν πλήρως οι συστημικοί κραδασμοί στην ζώνη του ευρώ".
"Θεωρούμε ακόμη ότι η συμφωνία (της Συνόδου Κορυφής της 26ης και 27ης Οκτωβρίου) αποτελεί μερική μόνο αναγνώριση των αιτίων της κρίσης, κρίνοντας ότι αυτή πηγάζει από τη δημοσιονομική απειθαρχία των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης", σημειώνεται στην ανακοίνωση.
"Πιστεύουμε ότι τα οικονομικά προβλήματα απορρέουν τόσο από τις εξωτερικές ανισορροπίες, όσο από τις αποκλίσεις στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ του ευρωπαϊκού πυρήνα και της ευρωπαϊκής περιφέρειας", προσθέτει ο οίκος.
Και τονίζει ότι "οι μεταρρυθμίσεις που βασίζονται στη δημοσιονομική πειθαρχία και μόνο" θα οδηγήσουν στην αυτοκαταστροφή τους, καθώς "η εσωτερική ζήτηση συσχετίζεται με την εντεινόμενη ανησυχία των καταναλωτών για την εργασιακή ασφάλεια, τα εισοδήματα και τη φορολογική πολιτική".

ΑντιδράσειςΟ ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Ολι Ρεν, εξέφρασε τη "λύπη του για την παράλογη απόφαση" του οίκου, ενώ κυβερνητικές πηγές του Μάριο Μόντι στην Ιταλία  θεωρούν πως η υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας θα οδηγήσει σε "ενδυνάμωση της αποφασιστικότητας" ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Ο Ρεν σημειώνει πως η στιγμή που αποφασίστηκαν οι υποβαθμίσεις δεν είναι τυχαία και ότι "λυπάμαι που η παράλογη απόφαση ελήφθη σήμερα..  σε μία στιγμή που γίνονται αποφασιστικές κινήσεις από όλα τα μέτωπα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση".
Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συγκάλεσε εκτάκτως υπουργικό συμβούλιο για να αξιολογηθούν οι εξελίξεις. "Η Γαλλία είναι σταθερή αξία", δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές.
Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, τόνισε ότι πρόκειται σαφώς για "άσχημες ειδήσεις, αλλά όχι για καταστροφή". "Δεν αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης την πολιτική της Γαλλίας", ανέφερε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαβεβαιώνει ότι η ευρωζώνη θα σταθεροποιήσει τις οικονομίες της και θα "αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. "Η έξοδος από την κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν πρέπει να μπαίνει σε αμφισβήτηση", είπε.

Επόμενος στόχος ο EFFS;

Τον Δεκέμβριο, ο S&P's είχε τοποθετήσει την αξιολόγηση των 15 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική -περιλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας- και ανέφερε ότι οι "συστημικές πιέσεις" εντείνονται καθώς οι όροι αναχρηματοδότησης του χρέους των 17 χωρών της Ευρωζώνης επιδεινώνονταν.
Έκτοτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χορήγησε στο τραπεζικό σύστημα έκτακτη χρηματοδότηση για να αποτρέψει μια ενδεχόμενη έλλειψη πιστώσεων.
Όταν είχε προβεί σε εκείνη την ανακοίνωση, ο S&P's είχε προειδοποιήσει ότι ήταν πιθανό να υποβαθμίσει και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). 
"Η συνέπεια (της υποβάθμισης της Γαλλίας) είναι ότι το ΕΤΧΣ δεν μπορεί να διατηρήσει το τριπλό Α", σχολίασε ο Γιέργκ Κρέμερ, οικονομολόγος της Commerzbank.

"Τρία Α" για λίγους
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θεωρείται ότι οι οικονομίες 12 κρατών και μιας οικονομικής περιοχής, με κάποιο βαθμό αυτονομίας σε όλο τον πλανήτη θα αξιολογούνται από τους Fitch, Standard&Poor's, Moody's με τριπλό Α. 
Είναι: η Δανία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Σιγκαπούρη και, τέλος, το Χονγκ Κονγκ.

CountryOld RatingNew RatingCut
Austria
AAA
AA+
One notch, loses top rating
Belgium
AA
AA
None
Cyprus
BBB
BB+
Two notches to junk
Estonia
AA-
AA-
None
Finland
AAA
AAA
None
France
AAA
AA+
One notch, loses top rating
Germany
AAA
AAA
None
Ireland
BBB+
BBB+
None
Italy
A
BBB+
Two notches
Luxembourg
AAA
AAA
None
Malta
A
A-
One notch
Netherlands
AAA
AAA
None
Portugal
BBB-
BB
Two notches to junk
Slovakia
A+
A
One notch
Slovenia
AA-
A+
One notch
Spain
AA-
A
Two notches








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου