Powered By Blogger

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΑΣΑ...
Αλλάζει το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου
Σύμφωνα με τις μετρήσεις των παρατηρητηρίων της NASA, το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου πρόκειται στους προσεχείς τρεις με τέσσερις μήνες να «αναποδογυρίσει», να αλλάξει δηλαδή πολικότητα. Ο βόρειος πόλος του Ήλιου έχει ήδη αλλάξει πολικότητα και ο Νότιος πόλος αλλάζει προσεχώς. Η αλλαγή αυτή θα προκαλέσει ένα πλήθος φαινομένων που θα επηρεάσουν ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα.


Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν τον ακριβή λόγο για τον οποίο το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου αλλάζει πολικότητα, όμως δεν πρόκειται για πρωτοφανές φαινόμενο. Αντίθετα, συμβαίνει μια φορά τα 11 περίπου χρόνια, όσο διαρκεί δηλαδή και ο ηλιακός κύκλος, ενώ λαμβάνει χώρα στο μέγιστο της ηλιακής δραστηριότητας.
 Όπως στη Γη οι επιστήμονες μελετούν τους πόλους προκειμένου να εξάγουν συμπεράσματα για το κλίμα, έτσι και οι πόλοι του Ήλιου μας δίνουν πληροφορίες για τις αλλαγές στο ηλιακό σύστημα. Οι αστρονόμοι τους παρατηρούν συστηματικά από το 1976, και το συγκεκριμένο «αναποδογύρισμα» του ηλιακού μαγνητικού πεδίου είναι το τέταρτο που παρατηρείται.
«Το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου σταδιακά εξασθενεί, μηδενίζεται και στη συνέχεια αυξάνει με την αντίστροφη πολικότητα», εξηγεί ο ηλιακός φυσικός του πανεπιστημίου Στάνφορντ, Phil Scherrer. «Ακόμη δεν έχουμε ένα μαθηματικό μοντέλο που να περιγράφει τι συμβαίνει. Και αν δε μπορούμε να το μοντελοποιήσουμε, σημαίνει πως δεν το καταλαβαίνουμε», προσθέτει.
Οι φυσικοί χρησιμοποιούν συχνά την έννοια του «φύλλου ρεύματος», μιας περιοχής που εκτείνεται ακτινικά από τον ισημερινό του Ήλιου και προς τα έξω, στην οποία η μαγνητική ροή προκαλεί ένα ηλεκτρικό ρεύμα. Αν και πρόκειται για ένα πολύ ασθενές ρεύμα της τάξεως του ενός δεκάτου του δισεκατομμυριοστού ενός Ampere,  συνολικά καλύπτει μια τεράστια περιοχή πάχους 10.000 χιλιομέτρων και διαμέτρου δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Στην ουσία, ολόκληρη η ηλιόσφαιρα, η περιοχή δηλαδή στην οποία ο Ήλιος «κυριαρχεί», δομείται γύρω από αυτό το φύλλο ρεύματος.
Καθώς το μαγνητικό πεδίο αναποδογυρίζει, παρατηρούνται έντονες κυματώσεις στο φύλλο ρεύματος. Αυτές οι ανωμαλίες μπορούν να προκαλέσουν έντονα «καιρικά» φαινόμενα γύρω από τον πλανήτη μας, ωστόσο τίποτε το πραγματικά ανησυχητικό σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το αντίθετο μάλιστα, μπορεί να υπάρξουν και θετικές συνέπειες, καθώς το φύλλο ρεύματος δρα ως προστασία απέναντι στις κοσμικές ακτίνες, τα σωματίδια υψηλής ενέργειας με προέλευση κάποιο σουπερνόβα ή άλλο βίαιο φαινόμενο στο Γαλαξία, μη αφήνοντάς τες να διεισδύσουν στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα. Όταν το φύλλο ρεύματος ταλαντώνεται, δρα ως καλύτερο δίχτυ προστασίας από κοσμικές ακτίνες, παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια στα δορυφορικά συστήματα και τους αστροναύτες του διαστημικού σταθμού από βλαβερές ακτινοβολίες.
Από τη συμπεριφορά του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου κατά τα επόμενα δύο χρόνια, οι αστρονόμοι θα είναι σε θέση να προβλέψουν εάν ο επόμενος 11ετής ηλιακός κύκλος θα είναι βίαιος ή ήρεμος. Προς το παρόν πάντως, η εναλλαγή στο μαγνητικό πεδίο σηματοδοτεί την είσοδο του Ήλιου στο δεύτερο μισό του κύκλου του, κατά το οποίο ξεκινά να οδεύει προς το ηλιακό ελάχιστο.
Πηγές: naftemporiki.gr, Science@NASA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου