Powered By Blogger

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ...;
Γιατί ο Τσίπρας αποφάσισε να κάνει την πρόταση μομφής
 Πίσω απ’ την πρόταση μομφής κρύβει το …«μικρό καλάθι»

Τη «φυγή προς τα μπρος» με στόχο να φέρει το Σαμαρά στη Βουλή σε μια τετ α τετ αναμέτρηση με τον Αλέξη Τσίπρα, να κάνει ρελάνς σε σχέση με την πρόταση για απλή αναλογική της ΔΗΜΑΡ, να πιέσει το ΚΚΕ και να στριμώξει περισσότερο το ΠΑΣΟΚ  ωθώντας το στην πλήρη ταύτιση με τη ΝΔ επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση μομφής που κατέθεσε η κοινοβουλευτική του ομάδα την Πέμπτη το απόγευμα. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί τη συσπείρωση στο εσωτερικό του κόμματος προκειμένου να αποφύγει  να έρθουν στην επιφάνεια η γκρίνια για την απότομη «ευρωπαϊκή» στροφή του ΣΥΡΙΖΑ που εξήγγειλε απ’ το Τέξας.
του Κάλχα
Η περίπτωση της ΕΡΤ ήταν η αφορμή για την αιφνιδιαστική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα. Η λήξη της κατάληψης του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής μετά την επέμβαση των ΜΑΤ βρήκε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο αεροπλάνο της επιστροφής απ’ τις ΗΠΑ. Ουσιαστικά η απόφαση για την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση πάρθηκε «εν πτήση» και αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με τα στελέχη του και τον ενημέρωσαν για τα τεκταινόμενα στην Αθήνα. Ήδη απ’ το πρωί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ καταγγέλλοντας την αστυνομική επιχείρηση ενώ ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Νίκος Βούτσης μιλώντας το πρωί στη βουλή είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι προβαίνει σε μια πράξη «πολιτικής αποσταθεροποίησης». Αμέσως μόλις έφτασε στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου εκτιμήθηκε η κατάσταση και στη συνέχεια, το θέμα της ΕΡΤ και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε και στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας με τη συμμετοχή όλων των κορυφαίων κοινοβουλευτικών στελεχών του κόμματος.
Η απόφαση σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ομόφωνη και στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας την ανακοίνωσε από του βήματος της βουλής κάνοντας λόγο για «μέγιστη θεσμική εκτροπή» την οποία όπως ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται να αποδεχθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σκέψεις για πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση είχαν υπάρξει και το καλοκαίρι μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ και να προχωρήσει στη δημιουργία νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Ωστόσο τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στις σκέψεις καθώς εκτιμήθηκε ότι θα έβγαζε απ’ τη δύσκολη θέση την κυβέρνηση και ειδικά το Μέγαρο Μαξίμου καθώς τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ που αποχώρησε απ’ την κυβέρνηση είχαν διαφωνήσει με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ορισμένοι παρατηρούν ότι και τώρα η κατάσταση στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν είναι καλύτερη και εκφράζεται με κάθε ευκαιρία, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων.  Προσθέτουν δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει σε μια κίνηση και ενώ μπροστά μας βρίσκονται διαπραγματεύσεις με την τρόικα που σύμφωνα με τα όσα επαγγέλλεται δημόσια ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να οδηγήσουν και σε νέα μέτρα, ενώ όπως καταγγέλλει η Κουμουνδούρου βρισκόμαστε ενώπιον ενός τρίτου μνημονίου.
Αναρωτιούνται λοιπόν αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπόθεση της ΕΡΤ μπορεί να έχει βάσιμες ελπίδες ότι θα ρίξει δια της κοινοβουλευτικής οδού την κυβέρνηση, όταν τα δύσκολα για τους κυβερνητικούς βουλευτές  είναι μπροστά (φορολογικό, προϋπολογισμός κλπ) και προχωρώντας παραπέρα τη σκέψη τους θέτουν και το ερώτημα αν πραγματικά θέλει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει την κυβέρνηση.
Οι γνωρίζοντες καλά τα τεκταινόμενα στην Κουμουνδούρου διατείνονται ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μεταφέρει το «πολιτικό παιχνίδι» εντός της βουλής (βλέπε σχετικό μας άρθρο «Ο Τσίπρας θέλει να γίνει συνομιλητής …του Σαμαρά!») προκειμένου να ισορροπήσει ανάμεσα στις προσδοκίες που καλλιέργησε στους οπαδούς του για ανατροπή του μνημονίου στους δρόμους απ’ τη μια και απ’ την άλλη στις διαβεβαιώσεις που παρέχει υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη. Σ’ αυτό το πλαίσιο η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι διπλή. Απ’ τη μια θέλει μέσα σ’ αυτό το πολωτικό κλίμα να περιορίσει τις εσωκομματικές φωνές που αμφισβητούν τη στρατηγική που κλείνει το δρόμο προς την έξοδο απ’ την ευρωζώνη και ταυτόχρονα να ακυρώσει τα σενάρια για τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου στο χώρο της κεντροαριστεράς.
Ως προς το τελευταίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να επενδύσει σε μια άρνηση της ΔΗΜΑΡ να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας αλλά και να εκμεταλλευτεί μια ένθερμη υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στην είσοδο των ΜΑΤ στην Αγία Παρασκευή για να καταδείξει την αδυναμία τους να διαφοροποιηθούν απ’ τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ αντιπαραβάλλοντας τη στάση που κράτησαν αυτά τα δύο κόμματα το καλοκαίρι για το ίδιο θέμα.
Στο ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να παίξει ένα πρώτης τάξεως κοινοβουλευτικό χαρτί, όπως είναι η πρόταση δυσπιστίας για να απονομιμοποιήσει πολιτικά την κυβέρνηση στο θέμα της ΕΡΤ και όχι σε κάποιο μνημονιακό μέτρο, μάλλον η απάντηση βρίσκεται στο «μικρό καλάθι» που συνέστησε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου