Powered By Blogger

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΘΟΛΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ REUTERS 
Παιχνίδια εκβιασμού από την τρόικα
Κορυφώνει τις πιέσεις της προς την Αθήνα η τρόικα χρησιμοποιώντας ως... μοχλό ακόμη και την ημερομηνία άφιξης στην Αθήνα των κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Π. Τόμσεν και ο Μ. Μορς θα έλθουν το βράδυ της Δευτέρας και ο Κ. Μαζούχ ένα 24ωρο αργότερα
Χθες στήθηκε ένα «παιχνίδι» εκβιασμού από τις Βρυξέλλες με διαρροές αξιωματούχων της Ευρωζώνης προς το πρακτορείο Reuters περί αναβολής της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου επιστροφής της τρόικας στην πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η άφιξη της τρόικας «παγώνει», καθώς οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας διαπιστώνουν διογκούμενη διαφορά με την ελληνική πλευρά στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού για το επόμενο έτος.
Στην Αθήνα μιλούν για «θολό» δημοσίευμα με το σκεπτικό ότι σε αυτό φιλοξενήθηκε δήλωση Ελληνα αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών -ζήτησε να μιλήσει επωνύμως- σύμφωνα με την οποία «αναμένεται κανονικά η τρόικα την επόμενη εβδομάδα», αλλά δεν ελήφθη υπόψη ότι αυτή επί της ουσίας διέψευδε τις πηγές από τις Βρυξέλλες.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Π. Τόμσεν και ο Μ. Μορς θα έλθουν το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κ. Μαζούχ ένα 24ωρο αργότερα.
Οπως οριστικοποιήθηκε προχθές το βράδυ, την Τρίτη 5 Νοεμβρίου η τρόικα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και στη συνέχεια με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, μια και θεωρείται ότι στην κοινωνική ασφάλιση θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό η δημοσιονομική προσαρμογή του 2014.
Το ΔΝΤ
Το ραντεβού επιβεβαιώνεται τόσο από το οικονομικό επιτελείο όσο και από ΕΚΤ και ΔΝΤ, το γραφείο Τύπου του οποίου υπογράμμισε στο «Εθνος» πως η αποστολή υπό τον Π. Τόμσεν φθάνει τη Δευτέρα, και την Τρίτη ξεκινά η διαπραγμάτευση.
Μάλιστα αντιδρώντας στο δημοσίευμα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επέμεναν ότι «η άφιξη της τρόικας δεν αναβάλλεται και ότι το πρώτο ραντεβού θα πραγματοποιηθεί κανονικά την ερχόμενη Τρίτη».Οπως γίνεται αντιληπτό στην παρούσα φάση τον ρόλο του «κακού» που ασκεί πιέσεις έχει αναλάβει η Ευρωζώνη.
Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και μετά τη διάψευση του δημοσιεύματος από το υπουργείο Οικονομικών ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν στην Ελλάδα Κάρλος Γκορντεχουέλα δήλωσε πως η τρόικα θα είναι σε θέση να επαναλάβει την επίσκεψη στην Αθήνα μόλις λάβει από τις ελληνικές αρχές επαρκείς πληροφορίες που θα της επιτρέψουν να έχει συζητήσεις για την ακολουθούμενη πολιτική. «Αν αυτό συμβεί, η επιστροφή της στην Αθήνα αρχές Νοεμβρίου είναι εφικτή».
Πιο αναλυτικά, στο δημοσίευμα του Reuters αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε πως «υπάρχουν αυξανόμενες διαφορές μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας», συμπληρώνοντας πως η επιστροφή παγώνει προσωρινά.
Να υπενθυμίσουμε πως η τρόικα μιλά για δημοσιονομικό κενό άνω των 2 δισ. ευρώ το 2014 και το υπουργείο Οικονομικών μιλά για μηδενικό ή 500 εκατ. ευρώ.
«Κανείς από την τρόικα δεν πηγαίνει γιατί κανείς στην Ελλάδα δεν τους θέλει», σημείωσε δεύτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο πρακτορείο.
Οι αξιωματούχοι ανέφεραν πως η Αθήνα πρέπει να λάβει κάποια μέτρα για το 2014. Η Ελλάδα για το κλείσιμο του κενού αυτού προτάσσει τον καλύτερο έλεγχο των παροχών κοινωνικής ασφάλισης. Λένε όχι άλλα μέτρα», υπογράμμισε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
«H λύση είναι νέα μέτρα. Φυσικά και αυτό θα συμβεί. Είναι ζήτημα λανθασμένης επικοινωνίας της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Ελληνες πολίτες» προσέθεσε.
Κώστας Τσαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου