Powered By Blogger

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
Στις Καρυές του Αγίου Όρους βρίσκεται από το απόγευμα του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έγινε δεκτός από την Ιερά Κοινότητα με κωδωνοκρουσίες, όπως ορίζει το πρωτόκολλο.
Ο κ. Σαμαράς ταξίδεψε με στρατιωτικό ελικόπτερο και στο ελικοδρόμιο των Καρυών τον υποδέχθηκαν αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας και ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους Αρίστος Κασμίρογλου. Με τα πόδια κατευθύνθηκε μέχρι τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, έξω από τον οποίο τον περίμεναν τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας.
Η επίσημη υποδοχή του Πρωθυπουργού έγινε στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, όπου ο κ. Σαμαράς προσκύνησε την εικόνα του Άξιόν Εστί.
 
Στη διάρκεια της επίσημης τελετής υποδοχής που έγινε στον ιερό ναό του Πρωτάτου τον πρωθυπουργό προσφώνησε ο Άγιος Πρώτος, πατέρας Στέφανος, από τη Μονή Χελανδαρίου, ο οποίος υπογράμμισε:
«Εξοχότατε κύριε πρωθυπουργέ, με ιδιαιτέραν χαράν σας αποδεχόμεθα σήμερον εις το Περιβόλι τούτο το οποίο η Κυρία Θεοτόκος προ αιώνων επέλεξεν ως τόπον κατοικίας μοναχών. Και όχι μόνον επέλεξεν η Παναγία μας τον ιερόν τούτον τόπον δι΄ αυτήν και την λατρείαν του Υιού της, αλλά και σκέπη μόνιμος αυτών δια των ιερών εικόνων αυτής. Η διηνεκής παρουσία της Θεοτόκου βλέπομεν οι αγιορείται να μαρτυρείται και από αυτήν ταύτην την ιστορία, διότι ανθρωπίνη πρόνοια δεν ήτο δυνατόν να διαφυλάξει τον καιρόν τούτον τόπον αλώβητον έως την σήμερον. Με αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του όχι μόνον επί εποχών φιλοχρίστων αυτοκρατόρων αλλά και επί αλλοθρήσκων ηγεμόνων και τούτο όχι μόνον επί πολλά έτη αλλά επί σειράν αιώνων πλέον των χιλίων ετών.
Σήμερον, φυσικός και συνειδητός διάδοχος του Βυζαντίου υπάρχει δικαιωματικώς η Ελληνική Πολιτεία, η οποία με αίσθημα ευθύνης περικρατεί τον γηραιόν Άθω ως αναπόσπαστον τμήμα της επικρατείας αυτής.
Εξοχότατε κύριε πρωθυπουργέ, επιθυμούμε να εκφράσουμε τας θερμάς ημών ευχαριστίας δια το προσωπικόν σας ενδιαφέρον, αλλά και την φροντίδαν της εντίμου Ελληνικής Κυβερνήσεως, όπως προαχθούν τα αγιορειτικά θέματα τα αφορώντα τόσον εις την αναστήλωσιν των μνημείων και την συντήρησιν των κειμηλίων, όσο και την προστασίαν του αγιορειτικού βίου και των θεσμίων αυτού. Ευχόμεθα ταπεινώς, όπως η Κυρία Θεοτόκος σας ανταποδώσει πολλαπλάσια, φωτίζη δε και ενδυναμώνη φωτίζουσα και ενδυναμούσα πάντοτε εις το πολυεύθυνον έργον σας δια την πρόοδον του Έθνους και τον επ αγαθώ χειρισμόν των θεμάτων της χώρας μας. Ευχόμεθα καλήν και ευχάριστον διαμονήν εις τον ιερόν ημών τόπον, υγείαν και μακροημέρευσιν εις υμάς προσωπικώς καθώς και στους εκλεκτούς συνεργάτας υμών.
Ως ευ παρέστητε εις το περιβόλι της Παναγίας, κύριε Πρόεδρε».
Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας για τη θερμή υποδοχή και ζήτησε ταπεινά την ευλογία τους σε μία δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα.
«Άγιε Πρωτοεπιστάτα, Πανοσιολογιώτατοι και Άγιοι Καθηγούμενοι και αντιπρόσωποι των είκοσι ιερών και σεβασμίων Μονών, αισθάνομαι την ανάγκη να σας εκφράσω τις πιο θερμές ευχαριστίες μου για την παρουσία και για τη συμμετοχή σας στην υποδοχή μας εδώ και ταπεινώς ζητώ την ευλογία σας», είπε στην αντιφώνηση του ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Ιδιαίτερα σήμερα που οι συγκυρίες για την Πατρίδα μας δεν είναι ιδανικές, οι σκέψεις και τα βλέμματά μας είναι στραμμένα προς εσάς τους οικιστές της Αγιώνυμης Πολιτείας, της οποίας η ιστορική πορεία έχει καταδείξει με στοιχεία αδιάσειστα τη συμβολή, τη συμμετοχή, την αλληλεγγύη, την προσφορά και περισσότερο την προθυμία για θυσία στις δύσκολες ώρες, στις δύσκολες περιστάσεις. Γι΄ αυτό σας ευχαριστούμε και σας ευγνωμονούμε και είμαστε υπερήφανοι που ο Ελλαδικός χώρος περιλαμβάνει τη Χερσόνησο του Άθω με τις πνευματικά διαλάμπουσες Μονές της.
Η τεράστια και μεγάλης σημασίας πολιτιστική κληρονομιά του μοναδικού αυτού πνευματικού κέντρου σε ολόκληρη την οικουμένη συνεχίζεται και επεκτείνεται χάριν στη δική σας παρουσία και χάριν στη δική σας προσφορά. Συνεχίζεται, επίσης, η μακρόχρονη και αδιάκοπη εθνική και κοινωνική προσφορά του Όρους.
Θέλω να γνωρίζετε ότι είμαστε κοντά σας. Θέλω να το αισθάνεστε ότι είμαστε δίπλα σας. Γνωρίζουμε τα προβλήματα, τις ανάγκες, ακόμα και τις αγωνίες σας. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν γι΄ αυτόν τον ιερό τόπο ο οποίος αποτελεί την αρχαιότερη αυτοδιοικούμενη Περιφέρεια της Ευρώπης και στον οποίο περισσότερο από χίλια χρόνια υπηρετείται το ιδεώδες της εν ελευθερία συλλογικότητας. Πράγματι, το αξίζει. Σας ευχαριστούμε και ζητούμε ταπεινώς τις ευχές σας».

Μετά την υποδοχή, ακολούθησε το παραδοσιακό κέρασμα στην Ιερά Επιστασία και συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Ιερά Κοινότητα.
Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Ιωαννίδης και ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης.
Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού την Κυριακή περιλαμβάνει επισκέψεις στις Μονές Ιβήρων, Μεγίστης Λαύρας και Σίμωνος Πέτρας.
halkidikinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου