Powered By Blogger

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ - Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ



ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ: ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
    Αυτό που πρώτοι καταδίκαζαν………
                           Όταν ήταν όμως αντιπολίτευση………
 ‘Για κατάθεση στην αστυνομία καλούνται διευθυντές σχολείων τα οποία έκαναν κατάληψη, με παραγγελία της Εισαγγελίας- καταγγελία της ΟΛΜΕ για τις διώξεις’
                                                 
        Στη συνδρομή της αστυνομίας καταφεύγει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των μαθητών ανά την Ελλάδα στα μύρια τόσα προβλήματα των σχολείων και της εκπαίδευσης. Με εγκύκλιό του, το υπουργείο Παιδείας καλεί τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να εφαρμόσουν την εντολή που έλαβαν κατά τον διορισμό τους και να κινηθούν προληπτικά για να «φρενάρουν» τις καταλήψεις ή στην περίπτωση που εκδηλωθούν να τις πατάξουν ζητώντας την αστυνομική συνδρομή, καθώς και τη δυναμική κινητοποίηση των γονέων κατά των παιδιών τους. Μάλιστα, αν οι γονείς δεν κινητοποιηθούν για να σπάσουν την κατάληψη και να "μαζέψουν" τα παιδιά τους, προειδοποιούνται με τις συνέπειες του νόμου, δεδομένου ότι οι μαθητές είναι ανήλικοι. Ανάλογες προειδοποιήσεις για την ευθύνη που φέρουν, γίνονται από τις αστυνομικές αρχές και στους διευθυντές σχολικών μονάδων που τελούν υπό κατάληψη. 'Όπως καταγγέλλεται, τις τελευταίες ημέρες καλούνται στα αστυνομικά τμήματα διευθυντές κατειλημμένων σχολείων που αν δεν θέλουν να κατηγορηθούν για υπόθαλψη... παράνομων και παραβατικών πράξεων πρέπει να "δώσουν" τους πρωταίτιους...                  
        Αναλυτικότερα, στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας με θέμα "ενδεχόμενη κατάληψη Σχολείου" που κοινοποιείται μέσω των περιφερειακών διευθύνσεων ζητείται από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να πράξουν τα εξής: "Να αναφέρουν εγγράφως προς το Γραφείο Εκπαίδευσης" ότι το σχολείο τελεί υπό κατάληψη την ίδια ημέρα που εκδηλώνεται αυτή. "Να ενημερώσουν εγγράφως το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής ότι το Σχολείο τελεί υπό κατάληψη. Να ενημερώσουν τους γονείς των καταληψιών-μαθητών, που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του Σχολείου, ότι η ευθύνη για ό,τι συμβεί επιβαρύνει αυτούς, δεδομένου ότι οι μαθητές είναι ανήλικοι". Τέλος, δίνεται η εντολή, "την ίδια ημέρα ει δυνατόν να καλέσετε τους γονείς όλων των μαθητών σε σχολικό συμβούλιο για να ληφθούν αποφάσεις".

Το έγγραφο της Εισαγγελίας Αθηνών
            

        Βάσει παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο της οποίας η αστυνομία ρωτά διευθυντές αν υπάρχει κατάληψη στο σχολείο τους, αν έχουν γίνει καταστροφές κλπ., αν χρειάζεται παρέμβασή της αστυνομίας για την απομάκρυνση των καταληψιών, ενώ ζητούνται και ονόματα μαθητών που πρωτοστάτησαν. Το έγγραφο που έστειλε η εισαγγελέας στη ΓΑΔΑ στις 8 Οκτώβρη αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Παρακαλούμε να διενεργήσετε προκαταρκτική εξέταση για κάθε σχολείο που τελεί υπό κατάληψη, προς εξακρίβωση των αδικημάτων των άρθρων 330, 360, 334 παρ. 3, 381 παρ.1, 382 ΠΚ κ.ά. Προς τούτο, λάβετε καταθέσεις, ιδίως των Διευθυντών των σχολείων και μελών του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, ακολούθως δε να μας υποβάλετε τις σχετικές σχηματισθείσες δικογραφίες, ενώ σε κάθε περίπτωση, που συντρέχουν οι προϋποθέσεις, να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία».

ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
            Μετά την εγκύκλιο του 5ου Γραφείου Εκπαίδευσης της Δυτικής Αττικής προς τους διευθυντές σχολείων, η οποία τους ζητεί να ενημερώνουν αμέσως τις αστυνομικές αρχές σε περίπτωση κατάληψης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών απέστειλε εντολή προς τη ΓΑΔΑ για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε κάθε σχολείο που τελεί υπό κατάληψη. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Λάβετε καταθέσεις, να μας υποβάλετε τις σχετικές σχηματισθείσες δικογραφίες, σε κάθε περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις, να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία». Ακούγεται σαν από άλλη εποχή. Τότε που στα ελληνικά σχολεία ήταν υποχρεωτικά η ποδιά, ο εκκλησιασμός και το κούρεμα με την ψιλή.
            Μόλις χθες, διδακτικό προσωπικό από το Γενικό Λύκειο Μαραθώνα (και άλλων σχολείων) εξετάστηκε σε αστυνομικό τμήμα. «Δώστε μου ονόματα παιδιών!», έλεγαν οι αστυνομικοί στους καθηγητές, αφού πρώτα ορκίζονταν και έθεταν «τη δεξιά αυτών επί του Ιερού Ευαγγελίου». Γραμματέας δίπλα σημείωνε τις απαντήσεις τους. «Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα εκ των παιδιών βρίσκονται στο σχολείο, ονόματα των οποίων αρνούμαι να καταθέσω». Σε άλλα σημεία της κατάθεσης: «Υπήρχε προβληματισμός στη σχολική κοινότητα. Δεν έχει επανδρωθεί πλήρως το σχολείο. Δεν έχουν χορηγηθεί όλα τα διδακτικά βιβλία. Προβήκαμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Δεν είχαν αποτέλεσμα. Σήμερα οι μαθητές συγκάλεσαν γενική συνέλευση και αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη, ώστε οι αρμόδιοι να ανταποκριθούν στα αιτήματά τους. Τα παιδιά είναι ήσυχα, κόσμια, δεν προβαίνουν σε φθορές».          

ΑΠΟΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
            Στο πνεύμα τρομοκράτησης των μαθητών, που εκφράζεται με διάφορους τρόπους και από διάφορους καλοθελητές, εντάσσεται το περιστατικό στο 3ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης όπου δύο μαθητές τιμωρήθηκαν με διήμερη αποβολή μετά από τη συμμετοχή τους σε κατάληψη του σχολείου.

Μαθητές θα δικαστούν για τις περσινές καταλήψεις
            Στο μεταξύ κλήσεις για να παραστούν στην... δίκη τους λαμβάνουν τον τελευταίο καιρό αρκετοί μαθητές που πέρσι συμμετείχαν σε καταλήψεις σχολείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην περιφέρεια Ορεστιάδας, 105 μαθητές θα κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου με την κατηγορία της διακοπής της ομαλής λειτουργίας του σχολείου. Άλλοι 33 μαθητές θα δικαστούν στην Χαλκίδα, ενώ ο Ειρηνοδίκης Καλλιθέας κάλεσε πρώην μαθητές του 1ου Λυκείου Καλλιθέας σε ανωμοτί κατάθεση, ως εγκαλούμενους σε μήνυση που είχε υποβάλει η πρώην διευθύντρια του σχολείου, για γεγονότα που σχετίζονται με την προ διετίας κατάληψη του σχολείου από τους μαθητές.
            Πρόκειται για μία επικίνδυνη μορφή αυταρχισμού που πλήττει καίρια το δημοκρατικό πνεύμα της λειτουργίας του σχολείου και επιχειρεί να ανατρέψει τη σχέση των εκπαιδευτικών με τους μαθητές τους αφού καθ΄ υπόδειξη του υπουργείου οι εκπαιδευτικοί καλούνται να καταδώσουν τους μαθητές τους στην αστυνομία. Αρωγός σε αυτή την πολιτική είναι η επαίσχυντη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Ν. 2811/2000) που ενεργοποιείται στις μέρες μας ποινικοποιώντας τις μαθητικές καταλήψεις.
 
 

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ Ο.Λ.Μ.Ε.  - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Ο.Λ.Μ.Ε.                                                                    
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
email:olme@otenet.gr
www.olme.gr                                                           Αθήνα, 14/10/10


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


            Καταγγέλλουμε την εκ νέου ενεργοποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να «αντιμετωπιστούν» οι μαθητικές κινητοποιήσεις.
          Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια να επιλυθούν τα όποια προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης με τη συνδρομή αστυνομικών και εισαγγελέων.
          Καταδικάζουμε τις κλήσεις των Διευθυντών σχολείων στα αστυνομικά τμήματα για να καταδίδουν τους μαθητές τους.
          Απαιτούμε να παύσει άμεσα αυτή η διαδικασία.
          Να καταργηθεί η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου


Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255
FAX: 210 32 27 382 - 33 11 338
email: olme@otenet.gr                                     Αθήνα, 14/10/2010



ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΡΑ
ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ


          Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στις συνεχιζόμενες διώξεις μαθητών, για «παρεμπόδιση και διακοπή της ομαλής λειτουργίας δημόσιων σχολείων». Τα μαθητοδικεία συνεχίζονται (Γιάννενα, Λάρισα, Ορεστιάδα, κ.λπ.) αποκαλύπτοντας το πώς βλέπει η εξουσία τη διαπαιδαγώγηση των νέων.
          Ζητάμε να σταματήσει τώρα η δίωξη εναντίον 105 μαθητών στις 29 Οκτωβρίου (την επαύριο της εθνικής γιορτής) για συμμετοχή στην κατάληψη του σχολείου τους του 3ου Γυμνασίου Ορεστιάδας από 12/10 έως 16/10/2009. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια εκδικητική πράξη εξ μέρους της εξουσίας, που στοχεύει να τρομοκρατήσει τα παιδιά, αλλά και να φοβίσει και να κάμψει το φρόνημα όσων αντιδρούν και αντιστέκονται στις βάρβαρες πολιτικές, που ασκούνται στα πλαίσια του Μνημονίου και της τρόϊκας (ΔΝΤ – ΕΕ – Ευρωπαϊκή Κεντρ. Τράπεζα).
          Κι όμως δε διαπαιδαγωγούνται, με τέτοιες πρακτικές οι νέοι. Κανείς δεν μπορεί να κάμψει την ορμή και το πάθος, ούτε να φυλακίσει την ψυχή και τις ιδέες τους. Το αντίθετο μπορεί να πετύχει όποιος φιλοδοξεί να το κάνει ισοπεδώνοντας τις δημοκρατικές εγγυήσεις, ποδοπατώντας και ακυρώνοντας τις συλλογικές τους διαδικασίες και δίνοντάς τους «μαθήματα» απόρριψης και εκδίκησης.
- Δηλώνουμε την έντονη αντίθεσή μας στην ανάμειξη της εισαγγελίας, των δικαστών και της αστυνομίας στη σχολική ζωή και δράση
-  Ζητάμε να σταματήσει να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη των μαθητών
-  Να καταργηθεί άμεσα η «πράξη νομοθετικού περιεχόμενου» δηλαδή το «ιδιώνυμο» εναντίον των μαθητών
-  Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων
- Κηρύσσουμε τρίωρη στάση εργασίας την ημέρα της δίκης, δηλαδή την Παρασκευή 29/10/2010 (ώρες 11 – 2) για να μπορέσουν οι συνάδελφοι να εκφράσουν, με την παρουσία τους στο δικαστήριο, τη συμπαράσταση στους μαθητές τους.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου