Powered By Blogger

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ... ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΒΡΟΤΗΤΕΣ

ΕΝΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ …

«Πετρέλαιο δε θα βγάλετε από το Αιγαίο, ούτε φυσικό αέριο από το θαλάσσιο βυθό της Κρήτης, αν δεν συνεργαστείτε και δεν το μοιράσετε μαζί μας».

Αυτό το μήνυμα στέλνει στην Ελλάδα με τις αποκλειστικές δηλώσεις του στο newsbomb.gr ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ενέργειας της Τουρκίας, Νεστέντ Παμίρ, ο οποίος είναι και μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας.

Ο κ. Παμίρ στις δηλώσεις του τονίζει ότι δε μπορεί η Ελλάδα μονομερώς να προχωρήσει σε έρευνες για το πετρέλαιο στο Αιγαίο και αυτό πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την Τουρκία και με χώρες που θα έχουν συμφέρον προς τούτο.

«Κανείς δε μπορεί ανοικτά να επενδύσει και να ερευνήσει...
την περιοχή. Αλλιώς υπάρχει μια απειλή και γι’ αυτό όλες οι όμορες χώρες πρέπει να διαπραγματευτούν και να φτάσουν σε μια αποδεκτή λύση».

Ο κ. Παμίρ καταγγέλλει την Κύπρο και το Ισραήλ που υπέγραψαν συμφωνία για τον καθορισμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών χωρίς να βάλουν την Τουρκία σε αυτή την συμφωνία και απειλεί ανοικτά Κύπρο και Ισραήλ με τη δήλωση:

«Τέτοια βήματα βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ανατολική μεσόγειο, η οποία είναι ήδη ευαίσθητη σε μία κρίσιμη ισορροπία. Τέτοια γεγονότα όπως η διμερής συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ θα προκαλέσουν περαιτέρω ζημία στο κυπριακό και θα εμποδίσου τη λύση του».
... Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ …


Ο Παπανδρέου τι γυρεύει σήμερα (7-1-2011)στο Ερζερούμ του Ατατούρκ;
ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ!
        Απόψε (7-1-2011)ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, θα μιλήσει σε σύναξη 80 τουλάχιστον Τούρκων πρέσβεων στο Ερζερούμ, στην Ανατολική Τουρκία. Θα κηρύξει την έναρξη της ετήσιας συνόδου τους, στην παρουσία του Τούρκου ομολόγου του, Ταγίπ Ερντογάν, ενώπιον του σκληρού πυρήνα του κεμαλικού κατεστημένου. Η Ερζερούμ είναι η πόλη από την οποία ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, ξεκίνησε την πορεία... του για την κατάληψη της εξουσίας.
       Ήδη, η σχετική σεναριολογία για το τι αναμένεται από τη σημερινή συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν προηγήθηκε της μετάβασής του εκεί. Η φημολογία άρχισε πρώτα από τουρκικής πλευράς, με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, που έκαναν λόγο για συμφωνία ειρήνης στο Αιγαίο. Ακόμα και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «ήδη κάνουμε μπίζνες με την Ελλάδα», πράγμα που πυροδότησε ελληνικά σενάρια για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Παπανδρέου και Δρούτσας διέψευσαν τέτοιους ισχυρισμούς.

      Πόσο απέχουν, όμως, τα σενάρια από την πραγματικότητα; Να σημειωθούν τα εξής: Το Σύμφωνο της Μαδρίτης, που αποδέχθηκαν Σημίτης-Πάγκαλος, αναγνώριζε στην Τουρκία «ζωτικά εθνικά συμφέροντα στο Αιγαίο». Σήμερα γίνεται πολύς λόγος για τα κοιτάσματα του Αρχιπελάγους και ρίπτεται η ιδέα συνεκμετάλλευσης, με την έννοια ότι το πετρέλαιο θα στομώσει κινδύνους σύγκρουσης και θα φέρει εκατέρωθεν ευμάρεια. Εκκρεμεί η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Το πιο κρίσιμο, όμως, ζήτημα, είναι η περίεργη και ανεξήγητη θέση της Ελλάδας όσον αφορά την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ. Η δημιουργία της κυπριακής ΑΟΖ, από το 2004, δι’ αποφάσεως του μ. Τάσσου, έπρεπε να προκαλέσει το ανάλογο ενδιαφέρον και της Αθήνας. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις της Λευκωσίας, η ελληνική Κυβέρνηση, για λόγους ακατανόητους, αποφεύγει να οριοθετήσει την ΑΟΖ. Κλειδί είναι το Καστελόριζο.

     Τελευταίες μελέτες έχουν καταδείξει ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στην περιοχή Καστελορίζου, Κρήτης, Κύπρου. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίος ο εκνευρισμός της Τουρκίας.

     Λέγεται ότι και να ήθελαν, ούτε ο Παπανδρέου ούτε ο Ερντογάν είναι σε θέση, στο επόμενο τουλάχιστον εξάμηνο, να προβούν σε οποιαδήποτε συμφωνία για τους εξής λόγους: Πρώτον, τα ελληνοτουρκικά επηρεάζονται από εσωτερικές εξελίξεις: Ο Παπανδρέου καλείται να διαχειριστεί την πρωτοφανή οικονομική κρίση και να επιφέρει μεταρρυθμίσεις. Ο Ερντογάν οδηγείται σε εκλογές τον Ιούνιο ενώ αναδύεται ξανά το κουρδικό αγκάθι.

      Δεύτερον, οι γκρίζες ζώνες που θέτει η Άγκυρα. Τρίτον, η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, που οι Τούρκοι δεν θέλουν, επειδή φοβούνται αποκλεισμό στο Αιγαίο και από τα ενεργειακά κοιτάσματα. Τέταρτον, η λαθρομετανάστευση. Πέμπτον, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς υλοποίηση δεσμεύσεων και μεταρρυθμίσεων. Και, έκτον, το Κυπριακό, που καθ' ομολογίαν των Τούρκων αποτελεί το μεγαλύτερό τους πρόβλημα.

     Η παρουσία του Παπανδρέου στο Ερζερούμ εντάσσεται περισσότερο στο πλαίσιο εξημέρωσης του τουρκικού θηρίου δι’ ανταπόδοσης επίσκεψης, «εξαγοράς» χρόνου μέχρι να δει πώς θα αντιμετωπίσει τα κρίσιμα εσωτερικά προβλήματα της Ελλάδας και διαβεβαίωσης της Άγκυρας περί υποστηρίξεως τής ενταξιακής πορείας της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λευκή επιταγή. Τα ελληνοτουρκικά μάλλον βρίσκονται σε λανθάνουσα στασιμότητα και ο Παπανδρέου δεν αποκλείεται να αναφερθεί ξανά σε ένα «νέο Ελσίνκι» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, πράγμα που η ίδια βλέπει με καχυποψία. Οι επόμενοι μήνες και οι συγκυρίες δεν ευνοούν εντυπωσιακές κινήσεις από κανέναν.
Αναδημοσίευση από http://peripatris.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου