Powered By Blogger

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο.Λ.Μ.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ Ο.Λ.Μ.Ε. ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

Ο.Λ.Μ.Ε.                                                                                               Αθήνα,18/1/11
Ερµού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255                                                          Προς τα ∆.Σ. των ΕΛΜΕ
FAX: 210 32 27 382 – 33 11 338               
www.olme.gr e-mail: olme@otenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ –ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ -
- ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ - ΑΝΑΜΟΡΙΟ∆ΟΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑ∆ΩΝ
            Μέσα σε συνθήκες οικονοµικής-κοινωνικής κρίσης,  δραµατικής  µείωσης των διορισµών στο δηµόσιο,  προϋπολογισµούς σκληρής λιτότητας, µείωσης των δηµοσίων επενδύσεων,  οικονοµικής αφαίµαξης των εργαζόµενων,  καταιγίδας έµµεσων φόρων, υποχρηµατοδότησης της παιδείας,  συγχώνευσης σχολικών  µονάδων,  τµηµάτων  µε 30µαθητές και πρωτόγνωρης επίθεσης σε δικαιώµατα και κατακτήσεις του κόσµου της εργασίας,  το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε να συστήσει επιτροπή για το θέµα των υπηρεσιακών µεταβολών. Ένα θέµα που απασχολεί ένα µεγάλο κοµµάτι του κλάδου και η Ο.Λ.Μ.Ε. έχει επανειληµµένα επισηµάνει την αναγκαιότητα για µια εκ νέου και συνολική αντιµετώπιση του πλαισίου των υπηρεσιακών  µεταβολών.  Θεωρούµε ότι το Υπουργείο επιλέγει ήσσονος σηµασίας θέµατα για να ακούσει τις θέσεις των εκπαιδευτικών ,  ενώ αρνείται να συζητήσει µε την Ο.Λ.Μ.Ε. για τα πολύ σοβαρά θέµατα που απασχολούν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
     Η ΟΛΜΕ αποφάσισε και συµµετέχει στην 10µελή επιτροπή    του Υπουργείου Παιδείας µε δύο εκπροσώπους της (Γκίνη ∆ηµήτρη και Ζωγραφάκη Ελένη) πιστεύοντας ότι πρέπει να δίνει τη  µάχη σε όλα τα επίπεδα για να προωθεί τις θέσεις του κλάδου. ∆ιευκρινίζουµε ότι οι µεταθέσεις για το 2011  θα πραγµατοποιηθούν µε το ισχύον νοµικό πλαίσιο και θα γίνει προσπάθεια στην επιτροπή για µοριοδότηση όλων των κριτηρίων των αποσπάσεων. 
ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
Για την Οµοσπονδία στις  µεταθέσεις είναι αδιαπραγµάτευτα και θα παλέψει για:
   -Κατάργηση των άρθρων 4  παρ.4  και 30  παρ.1   του Ν.3848/2010  σχετικά µε την τριετή υποχρεωτική παραµονή των νεοδιόριστων στην περιοχή διορισµού τους και τη διετή παραµονή των υπολοίπων για θεµελίωση δικαιώµατος µετάθεσης (πράγµα που το Υπουργείο αρνείται κατηγορηµατικά).  Επαναφορά του άρθρο 8  παρ.1  του Π∆ 50/96  όπως αντικαταστάθηκε µε το άρθρο 7 του Π∆ 100/97.
   -Ένταξη νέων ασθενειών στην ειδική κατηγορία µεταθέσεων.
   -Συγκεκριµενοποίηση των αντικειµενικών και µετρήσιµων κριτηρίων για τις µεταθέσεις στα πειραµατικά, καλλιτεχνικά, µουσικά κλπ σχολεία.
   -Να µην εφαρµοστεί η αναδροµικότητα των µορίων συνθηκών διαβίωσης (όπως προτείνει το Υπουργείο).  Κατοχύρωση των µορίων συνθηκών διαβίωσης που ισχύουν σήµερα έως31/8/11  για όλους τους υπηρετούντες και υπολογισµός µε τα νέα µόρια για όλους τους συναδέλφους από 1/9/2011.
  -Τα µόρια δυσµενών συνθηκών συνοδεύουν τον εκπαιδευτικό καθ’  όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου (και όχι να χρησιµοποιούνται µόνο για µία µετάθεση, όπως προτείνεται). 
  -Τα µόρια συνθηκών παίρνουν όλοι οι υπηρετούντες στο σχολείο καθώς και οι έχοντες άδειες (αναρρωτικές, κύησης-λοχείας και ανατροφής).
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
       Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί  δραµατικά ο αριθµός των εκπαιδευτικών που δεν έχουν οργανική θέση σε σχολική  µονάδα και βρίσκονται στη διάθεση των ΠΥΣ∆Ε, µε συνέπεια τη συνεχή µετακίνηση σε λειτουργικά κενά από σχολείο σε σχολείο το Σεπτέµβρη και απώλεια µεγάλου αριθµού διδακτικών ωρών, οι οποίες δεν αναπληρώνονται. 
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
       Για την Οµοσπονδία είναι πάγιο αίτηµα τα κενά διοικητικού προσωπικού στην Κεντρική Υπηρεσία,  στις περιφερειακές υπηρεσίες και στα σχολεία να καλύπτονται  µε µόνιµους διορισµούς διοικητικών υπαλλήλων και µε εθελοντικές µετατάξεις εκπαιδευτικών εκτός από τoµείς και ∆/νσεις που έχουν άµεση σχέση  µε την εκπαίδευση και είναι απαραίτητη η παρουσία και των εκπαιδευτικών (∆/νση Σπουδών, Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικών Θεµάτων κ.ά).  Για όσο χρονικό διάστηµα θα υπάρχουν διοικητικά κενά οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών πρέπει να γίνονται µε µοριοδοτούµενα κριτήρια.
- Όλες οι αποσπάσεις να γίνονται από το ΚΥΣ∆Ε -  το όργανο που θα πρέπει να έχει στην ευθύνη του το σύνολο των υπηρεσιακών µεταβολών - και έγκαιρα, πολύ πριν τη λήξη του διδακτικού έτους (30 Ιουνίου).
-  Στις υπηρεσίες του Υπουργείου και τους εποπτευόµενους από αυτό φορείς να προκηρύσσονται οι θέσεις και τα αντίστοιχα προσόντα που απαιτούνται για κάθε µία από αυτές. Τα προσόντα (πχ µεταπτυχιακό, δεύτερο πτυχίο, γνώση ξένης γλώσσας, χρήση Η/Υ) θα έχουν σταθερή µοριοδότηση. Οι αποσπάσεις να γίνονται για µία τριετία µε δυνατότητα ανανέωσης για µια ακόµη διετία. 
-Οι αποσπασµένοι εκπαιδευτικοί σε υπηρεσίες και φορείς παίρνουν τα  µόρια της πλησιέστερης σχολικής µονάδας από την έδρα της απόσπασης.
-Στις αποσπάσεις από ΠΥΣ∆Ε σε ΠΥΣ∆Ε πρέπει να δίνεται βάρος στα κοινωνικά κριτήρια(λόγοι υγείας,  οικογενειακή κατάσταση)  που θα µοριοδοτούνται αυξηµένα σε σχέση µε τα χρόνια υπηρεσίας.
ΑΝΑΜΟΡΙΟ∆ΟΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑ∆ΩΝ
       Η αναπροσαρµογή των  µορίων δυσµενών συνθηκών πολλών σχολικών  µονάδων αποτελεί αναγκαιότητα γιατί έχουν αλλάξει οι συνθήκες µε τους νέους οδικούς άξονες σε πολλές περιοχές της χώρας και µε τις θαλάσσιες επικοινωνίες ανάµεσα στα νησιά.
       Για την αναµοριοδότηση των σχολικών  µονάδων προτείνουµε παίρνοντας υπόψη ορισµένα σταθερά κριτήρια  (απόσταση από την έδρα του νοµού,  συνθήκες διαβίωσης, συγκοινωνιακές διευκολύνσεις,  ιδιοµορφίες της τοπικής κοινωνίας που εδρεύει το σχολείο) να ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία:
Α. Η κατάταξη θα γίνεται µε το ισχύον σύστηµα από Α-ΙΒ δηλαδή 1-12 µόρια.
Β.  Σε κάθε νοµό η ΕΛΜΕ σε συνεργασία  µε τους αιρετούς στα ΠΥΣ∆Ε θα προτείνουν µέχρι το τέλος Ιανουαρίου την αναµοριοδότηση όλων των σχολικών µονάδων.
Κάθε ΕΛΜΕ θα κινηθεί εντός της ισχύουσας σήµερα κλίµακας  µορίων του νοµού. Αποκλίσεις από την κλίµακα προς τα πάνω πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογηµένες.
Γ. Σε επίπεδο περιφέρειας εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ µε τους αιρετούς των ΑΠΥΣ∆Ε θα καταθέσουν πρόταση µέχρι τα µέσα Φεβρουαρίου.
∆.  Σε κεντρικό επίπεδο το ∆Σ της ΟΛΜΕ  µε τους αιρετούς στο ΚΥΣ∆Ε θα διαµορφώσουν την τελική πρόταση, παίρνοντας υπόψη τους τις προηγούµενες εισηγήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου