Powered By Blogger

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΑΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ...


Θέμα εθνικής κυριαρχίας θέτει –ξανά– ο Σόιμπλε!

  • Θέμα παράδοσης «μέρους της εθνικής κυριαρχίας» της Ελλάδας θέτει, εμμέσως πλην σαφώς, για μία ακόμη φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!
Στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της Welt, o κύριος Σόιμπλε τονίζει πως η περίπτωση της Ελλάδας ήταν και θα είναι μοναδική για την Ευρωζώνη, η λύση του «κουρέματος» που προκρίθηκε δεν πρόκειται να επαναληφθεί, κυρίως γιατί τα «ανταλλάγματα» που ζητούνται είναι αυστηρά και εν μέρει θα απαιτήσουν την «παράδοση από την Ελλάδα μέρους της εθνικής της κυριαρχίας, στο βαθμό που η οικονομία της και οι πολιτικές της επιλογές θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο και την εποπτεία των δανειστών της».
Χαρακτηριστική η αποστροφή του λόγου του κυρίου Σόιμπλε όπου εκτιμά πως «καμία άλλη χώρα δεν θα ήθελε να υποστεί αυτά που είναι αναγκασμένη να πράξει η Ελλάδα»!!!
Κι όλα αυτά ενώ πληθαίνουν οι ενστάσεις κορυφαίων αναλυτών – παρεμπιπτόντως οι Γερμανοί πρώτοι απ’ όλους – αναφορικά με την … αναποτελεσματικότητα ΚΑΙ των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Αίφνης ο εκ των συμβούλων του ίδιου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ντ. Φουστ δηλώνει πως οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου είναι ανεπαρκείς, πως η λύση που βρέθηκε για την Ελλάδα δεν είναι οριστική και προβλέπει ότι θα υπάρξει ανάγκη στο μέλλον είτε για νέο κούρεμα, είτε για περαιτέρω δανεισμό της Ελλάδας.
Την εκτίμηση ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξες οι … εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα επανέλαβε ΚΑΙ ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ. Ο χερ Ράιχενμπαχ εκτιμά ότι στο καλύτερο δυνατό σενάριο θα χρειαστούν δύο ή τρία χρόνια για να μπει η Ελλάδα και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης.
Αυτές οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά ήπιες σε σχέση με τις δηλώσεις του γνωστού και μη εξαιρετέου οικονομολόγου Χανς Βέρνερ Σιν, επικεφαλής του Ινστιτούτου ΙFO του Μονάχου. Ο οποίος, σε συνέντευξη στη Münchner Merkur, δηλώνει πως οι αποφάσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι απαράδεκτες και επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση του περί ανάγκης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη γιατί αυτή είναι – κατά την άποψή του – η μόνη διέξοδος της Ελλάδας για να ξαναγίνει ανταγωνιστική.
Έντονα επικριτικός εμφανίζεται τέλος και ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζόρτζ Σόρος, αυτή τη φορά ψέγοντας τους ηγέτες της Ευρωζώνης γιατί «δεν ξέρουν να χειρίζονται τις αγορές , άργησαν ξανά και δεδομένης της δυναμικής της κρίσης έκαναν λίγα για ακόμη μια φορά».
Σύμφωνα με τον ίδιο η Σύνοδος της 26ης Οκτωβρίου δίνει μόνο προσωρινή ανακούφιση για τη χώρα και για τις αγορές. Επεσήμανε πως το ελληνικό χρέος παραμένει πολύ μεγάλο και εξακολουθεί να αυξάνεται και ότι η χώρα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει και τέλος τόνισε πως «εάν η ύφεση της ελληνικής οικονομίας δεν θα αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αναταραχές και εντάσεις στην Ελλάδα»!

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΝΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ...











                               Η χρεοκοπία του συνδικαλισμού
Γράφει ο Παύλος Μάραντος*
Όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Κι όμως, κάποιοι είναι σαν να μην καταλαβαίνουν. Ίσως γιατί δε θέλουν να καταλάβουν την τραγική κατάστασή μας.
Καταρρέουμε ως κοινωνία και οικονομία, ως κράτος και πολίτες. Κι όμως, γνώση της κατάρρευσης δεν έχουμε. Έχουμε συνηθίσει ως άτομα και ως λαός να μην αναλαμβάνουμε ευθύνες. Για όλα τα στραβά και τα ανάποδα φταίνε οι άλλοι, οι ξένοι. Κάποτε, επιτέλους, ας σταματήσει αυτή η μετάθεση ευθυνών. Οι προσωπικές μας αδυναμίες και ανασφάλειες δεν αναπληρώνονται με τη μετάθεση, αλλά με την ανάληψη των ευθυνών.
Μεταξύ αυτών που δε θέλουν να καταλάβουν είναι και τα συνδικάτα. Με τις πρακτικές τους (καταχρηστικές απεργίες, καταλήψεις κτηρίων κ.τ.λ.) φαίνεται πως δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και συνεχίζουν να μάχονται για τα «κεκτημένα».
Βέβαια, ο συνδικαλισμός είναι θεσμός αναγκαίος και η δράση των συνδικαλιστικών οργάνων είναι χρήσιμη για να προστατεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αλλά μια τέτοια δράση απαιτεί γνώση και υπευθυνότητα και είναι αμφίβολο αν οι συνδικαλιστές διαθέτουν αυτά τα προσόντα.
Οι συνδικαλιστές δεν τολμούν να δουν την πραγματικότητα, να πουν την αλήθεια. Ίσως γιατί η αλήθεια «θέλει αρετήν και τόλμην». Να δουν ότι με τις απεργίες και τις καταλήψεις, κυρίως στο δημόσιο τομέα, δημιουργούν προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο, οικονομικές καταστροφές στις επιχειρήσεις, ταλαιπωρίες στους πολίτες. Να καταλάβουν ότι ποτέ τόσο λίγοι δεν ταλαιπώρησαν τόσους πολλούς. Αλήθεια, εν ονόματι ποίου δικαιώματος θίγονται τόσα δικαιώματα τόσων πολλών πολιτών; Ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν την κοινωνία. Αλλά μόνο αυτό δε συμβαίνει, γιατί οι ίδιοι εκβιάζουν και βιάζουν την κοινωνία. Μόνο η λογική του παραλόγου δικαιώνει τα παράλογα.
Οι συνδικαλιστές θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτός ο τρόπος δράσης είναι παρωχημένος, δεν ανταποκρίνεται στη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Ακριβώς, επειδή οι συνδικαλιστές λειτουργούν ξεπερασμένα, οι εργαζόμενοι τους γυρίζουν την πλάτη, δηλαδή δε συμμετέχουν στα συνδικαλιστικά δρώμενα.
Ο συνδικαλισμός έχει γίνει υποχείριο των κομμάτων. Είναι γνωστό ότι σχεδόν όλοι οι συνδικαλιστές είναι μέλη κομμάτων και υπακούουν ως μη όφειλαν περισσότερο στα κελεύσματα των κομμάτων παρά των συνδικαλιστικών πραγμάτων. Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζεται, «η πελατειακή οργάνωση της κοινωνίας διευρύνθηκε για να οδηγήσει στην πελατειακή οργάνωση των συντεχνιών. Καπελωμένες και κομματικοποιημένες, οι συντεχνίες εξωθούνται στο να εκλιπαρούν ή να εκβιάζουν την κρατική προστασία ή ανοχή». Αλήθεια, αυτή είναι η δουλειά των συνδικαλιστών; Πράγματι, ο συνδικαλισμός βρίσκεται σε αδιέξοδο. Και βέβαια, η χρεοκοπία του συνδικαλισμού είναι και χρεοκοπία του κομματισμού.
Δυστυχώς, όπως στα κόμματα, έτσι και στο συνδικαλισμό, έχουν κυριαρχήσει οι «επαγγελματίες». Επιπλέον, κατά καιρούς, κυριαρχούν διάφορες δυναμικές μειοψηφίες, οι οποίες έχουν αναγάγει σε επάγγελμα τις απεργίες και τις καταλήψεις. Αφού οι πολλοί εργαζόμενοι απέχουν από τα συνδικάτα, η μειοψηφία επιβάλλει τη θέλησή της στην πλειοψηφία. Και φυσικά, μένει ανοιχτός ο δρόμος για την τυραννία της μειοψηφίας πάνω στην πλειοψηφία. Αλίμονο, σε αυτόν που θα πάει κόντρα σε μια τέτοια μειοψηφία. Αλίμονο, σε αυτόν που θα ψελλίσει-όχι θα φωνάξει- «δεν έχουμε δίκιο, βρε παιδιά». Αν τολμήσει κάτι τέτοιο, θα συκοφαντηθεί και θα διωχθεί σαν αντιδραστικός, φασίστας, πουλημένος. Αν αυτό δεν είναι ολοκληρωτισμός, τότε τι είναι;
Και πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους: όπως και το χρεοκοπημένο κομματικό/ πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να δώσει λύση, γιατί το ίδιο αποτελεί το πρόβλημα, έτσι και τα συνδικάτα, δεν μπορούν να δώσουν λύση ούτε στα συνδικαλιστικά, γιατί ακριβώς αποτελούν μέρος του προβλήματος.
Επίσης, χρειάζεται να σημειωθεί ότι ένας συνδικαλιστικός λόγος που καλλιεργεί την αντιπαράθεση και τη βία δεν πείθει την πλειοψηφία των εργαζομένων. Αλλά κι αν πείθει κάποιους, τους δημιουργεί την ψυχολογία της διαρκούς απειλής και, κατ’ επέκταση, της διαρκούς σύγκρουσης με τους «απέναντι».Ένας τέτοιος λόγος δεν είναι λόγος ελπίδας, αλλά λόγος απόγνωσης. Έτσι, το αδιέξοδο είναι βέβαιο. Και την ευθύνη για την κατάσταση αυτή, την έχουν τα κόμματα και τα συνδικάτα.
Εν κατακλείδι, επειδή και για τη χρεοκοπία του συνδικαλισμού ευθύνεται η κομματοκρατία, η λύση είναι μία: η αποκομματικοποίηση του κράτους, του συνδικαλισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της παιδείας, της ζωής μας. Το κόμμα χρειάζεται μόνο στην πολιτική και πουθενά αλλού.
*Ο Παύλος Μάραντος είναι σύμβουλος στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Όταν κάτω από το τσουνάμι της λαϊκής οργής θα σαρώνονται τα αφεντικά του, ΤΟΤΕ να δούμε τι θα λέει ο κ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ του Υπουργείου Παιδείας! 
















της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΦΑΤΟΥΡΟΥ
αιρετού εκπροσώπου στο ΠΥΣΔΕ Γ' Αθήνας
6974438720, 
agelikifatourou@gmil.com

Από την εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ της Μεσσηνίας αλιεύσαμε το παρακάτω άρθρο το οποίο υπογράφει ο Παύλος Μαράντος, Σύμβουλος στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Η νέα ονομασία του παιδαγωγικού Ινστιτούτου). Ο κ. Σύμβουλος στρέφεται εναντίον των συνδικάτων  που "που δε θέλουν να καταλάβουν” και "με τις πρακτικές τους (καταχρηστικές απεργίες, καταλήψεις κτηρίων κ.τ.λ.) φαίνεται πως δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και συνεχίζουν να μάχονται για τα «κεκτημένα»”, δηλαδή για κατακτήσεις ενός και πάνω αιώνα που αποκτήθηκαν με θυσίες και αίμα πολλών γενεών.
Για τον κ. Σύμβουλο οι συνδικαλιστές είναι αμφίβολο αν διαθέτουν γνώση και υπευθυνότητα, καθώς " γνώση και υπευθυνότητα", για παράδειγμα, είχαν οι συνδικαλιστές της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας «Λουφτχάνσα», οι οποίοι πριν από λίγα χρόνια δέχθηκαν "να μειωθούν οι αποδοχές τους και να εργαστούν περισσότερο για να σωθεί η εταιρεία” [και όσα άλλα αντίστοιχα παραδείγματα...]
 
Και ποιος είναι αλήθεια αυτός, θ' αναρωτηθεί κανείς, που ξιφουλκεί κατά του συνδικαλισμού, κατά της "κομματοκρατίας", ισχυριζόμενος θρασύτατα ότι εκφράζει την κοινωνία; Πρόκειται απλούστατα για έναν κομματικά διορισμένο, που ανάθεμα κι αν για πολλά χρόνια έχει μπει σε σχολική τάξη, αρκούμενος σε υποδείξεις από τη σιγουριά της θεσούλας του, κανακεύοντας τ' αφεντικά τού Υπ. Παιδείας και τις νεοταξίτικες αντιλήψεις που εκεί κυριαρχούν.

Δεν αξίζει ν' ασχοληθούμε άλλο με τον κύριο και τους ομοίους του. Θα υπενθυμίσουμε, όμως, σε όλους αυτούς, τους μεσαίους και κατώτερους υπηρέτες μιας εξουσίας που καταρρέει, μιας εξουσίας που υποδουλώνει το λαό και τη χώρα και τη μετατρέπει σε νέου τύπου προτεκτοράτο, πως όταν κάτω από το τσουνάμι της λαϊκής οργής και του παλλαϊκού ξεσηκωμού θα σαρώνονται τ' αφεντικά του, οι θέσεις διαφυγής θα είναι περιορισμένες...
Και τότε να δούμε τι θα λέει ο κ. σύμβουλος, και όσοι συναποτελούν το χαμηλό υπηρετικό συνάφι!

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ... 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 
Σ` ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΘΗΜΑ 
ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Α. ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Μήνυμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά, για την εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου

Τιμούμε σήμερα το έπος του '40. 
Εκείνους που δεν δίστασαν να δώσουν, ακόμη και τη ζωή τους, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την εθνική περηφάνια.
Εμπνεόμαστε από το παράδειγμά τους και διδασκόμαστε από την Ιστορία μας. Και αυτό ισχύει, όσο ποτέ άλλοτε, στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε.
Η σημερινή επέτειος χαλυβδώνει την πίστη μας στις δυνατότητες του Ελληνισμού, δυναμώνει την προσήλωσή μας σε αρχές και αξίες και ενισχύει, ακόμη περισσότερο, την απόφασή μας να βάζουμε πάνω από όλα το συμφέρον της Πατρίδας μας.
Η Ιστορία μας αποδεικνύει ότι οι Έλληνες, ενωμένοι και αποφασιστικοί, μπορούμε να κατακτούμε δύσκολους στόχους. Με σχέδιο και πίστη στις δυνάμεις μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε και σήμερα.
Μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα μας από τη σημερινή καταχνιά και να διασφαλίσουμε μια νέα προοπτική Ανάταξης και Ελπίδας.
Για όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες".

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΓΙΑ "ΑΥΓΑ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ" ΜΙΛΗΣΕ Ο ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ...


Προκλητικές δηλώσεις Μπεγλίτη για τις αποδοκιμασίες στη Θεσσαλονίκη 


Με καταγγελτικό και λαϊκίστικο ύφος ο υπουργός Άμυνας επιτέθηκε στους πολίτες που τον αποδοκίμασαν στη Θεσσαλονίκη. «Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης πρέπει να καταδικάσουν» είπε ο Π. Μπεγλίτης, «φαινόμενα κοινωνικού και πολιτικού χουλιγκανισμού που δηλητηριάζουν την κοινωνία και ουσιαστικά ανοίγουν το δρόμο σε εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας». Προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει, με άλλα λόγια, να....θρέψουμε ένα αυγό του φιδιού στη χώρα μας. Και δυστυχώς στη Θεσσαλονίκη, έξω από τον Άγιο Δημήτριο είδαμε ορισμένες τέτοιες συμπεριφορές. Είδαμε αυγά του φιδιού».
Ο υπουργός Άμυνας μάλιστα έβαλε και ταμπέλες στους αγανακτισμένους πολίτες κάνοντας λόγο για «εσμό παραστρατιωτικών, παραθρησκευτικών και παρακρατικών οργανώσεων».

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΜΕ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Με την απουσία υπουργών - βουλευτών 

η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης η μαθητική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη, παρουσία πλήθους κόσμου και αρκετών επισήμων.
Η κεντρική πολιτική σκηνή απέφυγε να παραστεί, ειδικά μετά όσα διαδραματίστηκαν την Τετάρτη στη δοξολογία του Αγίου Δημητρίου, με τις αποδοκιμασίες κατά πάντων.
Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, που παρέστη στην εξέδρα των επισήμων μαζί με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.
«Δυστυχώς την σημερινή ημέρα αυτή της γιορτής, που βλέπουμε τα νιάτα να παρελαύνουν με ζωντάνια, βρισκόμαστε σε μία οικονομική κατάσταση, όπου το μέλλον διαφαίνεται σκοτεινό. Οφείλουμε, παρά τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν, η γενιά η δική μας και οι προηγούμενες, να μην ξανακάνουμε λάθη του παρελθόντος. Το οφείλουμε στα παιδιά», τόνισε από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
«Η μαθητική νεολαία είναι ό,τι πολυτιμότερο έχει σήμερα η Ελλάδα. Όλοι εκείνοι που διαχρονικά οδήγησαν τη χώρα εδώ που την οδήγησαν, οφείλουν ένα ειλικρινές συγνώμη στη νέα γενιά, η οποία πολύ φοβάμαι ότι με τις νέες αποφάσεις θα δεχτεί επιτήρηση και επιτρόπους μόνιμους στα οράματά της» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης.
Η παρέλαση ξεκίνησε στις 11.00 το πρωί και πραγματοποιήθηκε στην οδό Τσιμισκή (από τη Διαγώνιο μέχρι την Ι.Δραγούμη), με τη συμμετοχή σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης και τμημάτων σημαιοφόρων γυμνασίων, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ του δήμου Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα, έγινε κατάθεση στεφάνων στο Γ’ Σώμα Στρατού, από εκπροσώπους μαθητών σχολείων των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης.
Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, κάποιοι μαθητές γυμνασίου έστρεψαν το κεφάλι τους προς την αντίθετη κατεύθυνση την ώρα που περνούσαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, εισπράττοντας χειροκροτήματα από μερίδα συγκεντρωμένων.
Μικροένταση προκλήθηκε λίγο μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, όταν εκπαιδευτικοί και άλλοι πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο, πραγματοποίησαν πορεία μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.
Γύρω από την εξέδρα των επισήμων, είχαν συγκεντρωθεί εκπαιδευτικοί των πέντε ΕΛΜΕ, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη εργατικών σωματείων, καθώς και «αγανακτισμένοι», οι οποίοι ανήρτησαν πανό και φώναζαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και της τρόικας.

ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ...


Η κυβέρνηση πανηγυρίζει που το 2020 θα μας φέρει στο 2009, λέει ο Αντ.Σαμαράς.

Σοβαρότατες επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, «βλέποντας» γκρίζα σημεία στο «κούρεμα», τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την έλλειψη αναφοράς στο πώς θα έρθει η ανάκαμψη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι όλα εξαρτώνται από το να τεθεί ως προτεραιότητα η ανάκαμψη, γεγονός που απαιτεί αλλαγή πολιτικής.

«Αν δεν αλλάξουν όλα αυτά, δεν βρισκόμαστε πιο κοντά στη λύση. Αλλά μπροστά σε άλλα εννιά χρόνια φτώχειας και κατάρρευσης, που δεν αντέχει, ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία. Και όπως φαίνεται, καμιά αναφορά δεν γίνεται σε Ανάκαμψη. Άρα το λάθος παραμένει και διαιωνίζεται.»

Για την απόφαση των Βρυξελλών επισήμανε ότι η μείωση του χρέους θα είναι μικρότερη από τα 100 δισ. διότι θα υπάρχει προσαύξηση χρέους από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ δεν αναφέρεται τίποτε συγκεκριμένο για το τι θα συμβεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Επίσης, κατά τον κ. Σαμαρά, δεν διευκρινίζεται πώς θα γίνει η βελτίωση της αξιοπιστίας των νέων ομολόγων, με τα οποία θα ανταλλαγούν τα παλιά, ούτε είναι σαφές σε ποιο βαθμό θα συμμετάσχουν εθελοντικά οι ιδιώτες.

Παράλληλα εξέφρασε ανησυχίες για το τι επιπτώσεις θα έχει στην Ευρωζώνη η απόφαση, πέρα από τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Σαμαράς άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ότι οφείλει να αναλογιστεί ότι τέσσερις φορές ως τώρα πανηγύρισε που «έσωσε τη χώρα»: Όταν υπέγραφε το Μνημόνιο, το Μάιο του 2010, όταν αποφασιζόταν η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, τον περασμένο Μάρτιο, όταν ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο, τον περασμένο Ιούλιο και όταν έκλεινε η Συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

«Στην τελευταία περίπτωση, μάλιστα, κόμπαζε ότι 'έβαλε πάτο στο βαρέλι'. Και ότι διασφάλιζε τότε, τη βιωσιμότητα του χρέους.

» Και τώρα πανηγυρίζει που πέτυχε 'κούρεμα' του χρέους, αυτό ακριβώς που ως πριν λίγο καιρό απέκλειε κατηγορηματικά με κάθε τρόπο.»

Ξεκαθάρισε ότι ουδείς έχει δικαίωμα να παραδώσει την εθνική κυριαρχία: «Σε κανένα και με οποιοδήποτε τρόπο».

Τέλος, επανέλαβε ότι η ΝΔ θα εξακολουθήσει να λέει «όχι» στο λάθος, να στηρίζει οτιδήποτε σωστό και να απορρίπτει εξ αρχής και χωρίς συζήτηση κάθε σκέψη για απώλεια εθνικής κυριαρχίας.

«Όσοι, επομένως, πανηγυρίζουν πως θα φέρουν την Ελλάδα του 2020 πίσω στο 2009, να σοβαρευτούν. Οι υπεύθυνοι του σημερινού ναυάγιου δεν μπορούν να παριστάνουν άλλο τους… ναυαγοσώστες. Ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης έκλεισε.»
Newsroom ΔΟΛ

ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ "ΚΟΥΡΕΜΑ" 50%


Νέα δανειακή σύμβαση, με «κούρεμα» 50% και ενισχυμένη εποπτεία αποφάσισε για την Ελλάδα η Σύνοδος Κορυφής

Σε συμφωνία με τους τραπεζίτες για «κούρεμα» 50% των ελληνικών ομολόγων κατάληξε το ολονύχτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων μεταξύ του IIF και των ευρωπαίων ηγετών.

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επετεύχθη συμφωνία για την απομείωση του 50% του ελληνικού χρέους ή κατά 100 δισ. ευρώ, οδηγώντας το σε συρρίκνωση στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Επίσης, αποφασίστηκε νέο δάνειο προς την Ελλάδα από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ και επιπλέον 30 δισ. ευρώ που θα δοθούν από τις χώρες της Ευρωζώνης για το πρόγραμμα PSI.

H νέα δανειακή σύμφωνα θα είναι έτοιμη έως το τέλος του 2011, προκειμένου το νέο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το 2012. Το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης έχει ορίζοντα το 2014.

Παράλληλα, στο κείμενο συμπερασμάτων σημειώνεται ότι προβλέπεται ενίσχυση των μηχανισμών για την εποπτεία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα, το κείμενο σημειώνει ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών».

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της τρόϊκα θα δημιουργήσει, για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα, έναν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό, περιλαμβανομένης της εμπλοκής εθνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα εργαστούν σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα για την παροχή συμβουλών και βοήθειας προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Προβλέπεται ότι οι εμπειρογνώμονες θα συνδράμουν την Τρόικα, αξιολογώντας τη συμβατότητα των μέτρων που θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο νέος αυτός ρόλος θα περιγράφεται στο Μνημόνιο.

Στο κείμενο συμπερασμάτων επισημαίνεται ακόμη η δέσμευση της Ελλάδας να γίνει χρήση των εσόδων του προγράμματος «Ήλιος» και άλλων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις κατά 15 δισ. ευρώ στη μείωση του χρέους και στην αποκατάσταση της δυνατότητας δανειοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Θα παρασχεθεί τέλος πιστοληπτική ενίσχυση προκειμένου να υποστηριχθεί η ποιότητα των εγγυήσεων, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους για πρόσβαση των επιχειρήσεων στη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος, μέσω των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζει το κείμενο.

Ειδικότερα, στο ζήτημα της ενισχυμένης εποπτείας, υπό την έννοια ενός μόνιμου κλιμακίου στην Ελλάδα που θα ελέγχει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας βάσει της οποίας οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων αποδέχονται τη μείωση της αξίας τους κατά 50% και σε αντιστάθμισμα η ευρωζώνη θα εγγυηθεί με ένα ποσό της τάξεως των 30 δισ ευρώ, την ομαλή εφαρμογή της σημερινής συμφωνίας.

Ο Ν.Σαρκοζί δήλωσε ότι στόχος της Γαλλίας ήταν «να αποφύγει ένα δράμα στην περίπτωση της Ελλάδας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τελικώς αυτο απεφεύχθη. Δήλωσε επίσης ότι το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους αφορά όλες τις τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ανοίγει πλεον ο δρόμος για τη συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020.

Σε ότι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011.

Newsroom ΔΟΛ

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΤΣΙ ΠΗΡΑΜΕ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ... 
26 Οκτωβρίου 1912
 Κωνσταντίνος Ε. Νούσκας
Υποστράτηγος Ε. Α.

    ΣΤΙΣ 5 Οκτωβρίου 1912 η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της Βουλγαρία,Σερβία και Μαυροβούνιο, κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αρχίζουν οι εχθροπραξίες σ' όλα τα μέτωπα.
Ο Ελληνικός Στρατός με Αρχιστράτηγο τον Διάδοχο Κωνσταντίνο, εξορμά από την Μέλουνε προς το Σαραντάπορο, δίδει εκεί σκληρές μάχες, ανατρέπει τους Τούρκους και αφού καταλαμβάνει πολλές πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας κατευθύνεται προς Βορρά, εκεί όπου πρωτάρχισε ο Μακεδονικός αγώνας, εκεί οπού υπήρχε συμπαγής Ελληνισμός, προς το Ελληνικότατο Μοναστήρι και την Ελληνική Πελαγωνία.
Ο Πρωθυπουργός όμως της Ελλάδος Ελευθέριος Βενιζέλος, την ίδια στιγμή είχε ανησυχητικές πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, για τον Βουλγαρικό στρατό. Οι Βούλγαροι κινούνταν χωρίς να συναντήσουν σοβαρή τουρκική αντίσταση, ακάθεκτοι προς τη Θεσσαλονίκη.
Ο Ελληνικός Στρατός έπρεπε να εγκαταλείψει το Μοναστήρι και να στραφεί προς την Θεσσαλονίκη, πού περνούσε στιγμές θανάσιμης αγωνίας. Η διαταγή του Πρωθυπουργού της Ελλάδος προς τον Αρχιστράτηγο του Ελληνικού Στρατού ήταν σαφής και κατηγορηματική: «Ολοταχώς προς ανατολάς. Καταλάβατε την Θεσσαλονίκη».
Και η Διαταγή αυτή εκτελέσθηκε αμέσως. Μετά από κοπιώδεις πορείες και μετά από την σκληρή και φονική μάχη των Γιαννιτσών, ο Ελληνικός Στρατός έφθασε στα πρόθυρα της Θεσσαλονίκης την 25η Οκτωβρίου 1912.
    Αλλά ας σταματήσουμε την περιγραφή της απελευθερώσεως της Θεσσαλονίκης από τον Ελληνικό Στρατό και ας δώσουμε τον λόγο σε πέντε (5) αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων της εποχής εκείνης. Σε δύο Επιτελείς του Αρχιστρατήγου Διαδόχου Κωνσταντίνου, σε δύο ξένους Δημοσιογράφους, έναν Γάλλο και έναν Άγγλο και σ' ένα ανώνυμο κάτοικο της Θεσσαλονίκης.
 Ο Λοχαγός Ιωάννης Μεταξάς Επιτελής του Διαδόχου Κωνσταντίνου, από τους πρωτεργάτες των γεγονότων και ο Πρωθυπουργός του κοσμοϊστορικού «ΟXΙ» το 1940, σε επιστολή του προς την γυναίκα του με ημερομηνία 29 Οκτωβρίου 1912 έγραφε μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα:
«Πόσο θα σου φαίνεται παράξενο να λαμβάνεις γράμμα μου από την Θεσσαλονίκη! Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα πού ησύχασα και ανεπαύθην. Το τι τράβηξα αυτές τις ημέρας δεν φαντάζεσαι. Στας 25 εφύγαμεν από το Κιρδζαλάρ από οπού σου είχα γράψειΤο βράδυ είμεθα εις Τοπτσίν, ο στρατός διέβη τον Αξιό. Δυσκολίαι μεγάλοι, τας οποίας υπερέβημεν όλας. Το βράδυ ήλθαν εις το Στρατηγείον Τούρκοι απεσταλμένοι προτείνοντες την παράδοσιν του στρατού και της πόλεως. Ο Διάδοχος ανέθεσεν εις τονΔούσμανην (Ταγματάρχην του Επιτελείου) και εις εμέ να διαπραγματευθώμεν.Τους εζητήσαμεν καί το Καραμπουρνού. Δεν εδέχθησαν και την άλλην ημέραν εκινήσαμεν προς μάχην. Είχα κάμει την διαταγή της μάχης και το απόγευμα της 26ης ήσαν κυκλωμένοι. Προτού όμως αρχίσει το πυρ, έστειλαν πάλιν απεσταλμένους και εδέχθησαν όλους τους όρους μας. Μετέβημεν νύκτα ο Δούσμανης και εγώ εις Θεσσαλονίκη και διεπραγματεύθημεν με τον Τούρκο Αρχιστράτηγο την παράδοσιν του στρατού του, της πόλεως και του Καραμπουρνού, και υπεγράψαμεν το πρωτόκολλον. Συγκινητική στιγμή!Εγυρίσαμεν αμέσως νύκτα.... Είχον σπεύσει και οι Βούλγαροι με ολίγον στρατόν αλλά δεν πρόφθασαν. Μάλιστα με έστειλαν να τους σταματήσω και αυτοί έκαμαν πώς δεν με είδαν και με άρχισαν στις τουφεκιές, εσφύριζαν πλήθος ολόγυρά μου, τόσον πού ηναγκάσθην να γυρίσω. Τέλος τους εσταματήσαμεν. Αλλά στάζει φαρμάκι η μύτη τους...».

Ο Ταγματάρχης Βίκτωρ Δούσμανης, επιτελής του Διαδόχου Κωνσταντίνου και μετέπειτα Στρατηγός του Ελληνικού Στρατού, αφηγείται ως εξής στα απομνημονεύματά του την συνάντηση των Ελλήνων και Τούρκων Αξιωματικών, το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου 1912 στην Θεσσαλονίκη.
«Ο Ταξίμ πασάς πολύ στενοχωρημένος, άλλ' ουχί ταραγμένος, με παρακάλεσε να καθίσω εγώ και οι δύο Αξιωματικοί μου. Άμα εκαθήσαμεν είπον ότι η παράδοσις θα γίνη άνευ ορών και ότι αν ήθελε δυνατό να διατάξη Αξιωματικόν τίνα του Επιτελείου του ίνα μετά του ιδικού μου Αξιωματικού καταρτίση την σχετικήν σύμβασιν. Τούτο και εγένετο.
Και ενώ αυτοί οι δύο εργάζοντο, εγώ συνωμίλουν μετά του Ταξίμ πασά και μετά τινάς αμοιβαίας τυπικός φιλοφρονήσεις της περιστάσεως τω λέγω ελληνιστί, διότι ο Ταξίμ πασάς ανακάλυψα ότι εγνώριζε την ελληνικήν:
 -«Πασά μου, ο Διάδοχος Αρχιστράτηγός μου, εκτιμών την ανδρεία σου και την των υπό σε Αξιωματικών δια τους αγώνας υπέρ αμύνης της Θεσσαλονίκης, με διέταξε να σας αναγγείλω ότι τιμής ένεκεν σας επιτρέπει να κρατήσετε το ξίφος σας».
Ο Ταξίμ πασάς τεθλιμμένος αρπάζει διά της αριστεράς το ξίφος του και μου λέγει:
-Όπως καταντήσαμε, τι το θέλομε και αυτό, δεν μας τα παίρνετε!
Έπειτα όμως με παρακάλεσε να διαβιβάσω εις την Α.Β.Υ. τας ευχαριστίας αυτού και των υπ' αυτόν Αξιωματικών.
Η σύνταξις της συμβάσεως και η υπογραφή αυτής επερατώθη περί την 1.30' μετά μεσονύκτιον, εσυμφωνήσαμεν όμως να θέσωμεν ως ημερομηνίαν την 26η Οκτωβρίου, διότι εξ υπαιτιότητας των Τούρκων, εβραδύναμε να συναντηθώμεν και ν' αρχίσωμεν την συζήτησιν και την σύνταξιν αυτής. Αμέσως μετά ο Ταξίμ Πασάς μου λέγει ότι πρέπει να ειδοποιηθεί ο Ελληνικός στρατός περί της υπογραφής της συμβάσεως, διότι ούτος αγνοών τα συμφωνηθέντα ήθελε αρχίσει πυρ άμα τη επελεύσει της ημέρας, ενώ ο τουρκικός Στρατός είχε ειδοποιηθεί περί της παύσεως των εχθροπραξιών.
 -Φυσικά, απήντησα. άμα αναφέρω εις την Α.Β.Υ., τον Διάδοχον, τα της υπογραφής της συμβάσεως, θα εκδώσει αμέσως τας σχετικός διαταγάς περί παύσεως του πυρός.
 -Τζάνε μου, απαντά, φοβούμαι μήπως αργήσεις να συνάντησης τον Διάδοχο και τότε θα φονευθούν οι Τούρκοι στρατιώται αδίκως και πρέπει να εκδώσεις διαταγάς του λόγου σου.
Εσκέφθην και απεφάσισα να αναλάβω την ευθύνη της διαταγής της παύσεως του πυρός.
(Το Πρωτόκολλο παραδόσεως της Θεσσαλονίκης, ενώ υπογράφηκε την 01.30' ώρα της 27ης Οκτωβρίου 1912 από τους δύο Αξιωματικούς εκπροσώπους του Αρχιστρατήγου Διαδόχου Κωνσταντίνου και τον Ταξίμ Πασά, έφερε ως χρονολογία την 23.00 (11 μ.μ.) ώρα της 26ης Οκτωβρίου 1912, κι αυτό έγινε όχι μόνο για τούς λόγους πού αναφέρει στα απομνημονεύματα του ο Ταγματάρχης Βίκτωρ Δούσμανης, αλλά γιατί ο Λοχαγός Ιωάννης Μεταξάς κατάφερε να πείσει τον Ταξίμ πασά να μπει η χρονολογία αυτή, για να τιμηθεί ο προστάτης και πολιούχος της Θεσσαλονίκης Άγιος Δημήτριος, πού γιόρταζε την 26η Οκτωβρίου και τον οποίον σέβονταν πολύ ο Ταξίμ πασάς.
Ο ουσιαστικός όμως λόγος ήταν άλλος. Για να τεκμηριωθεί και με επίσημο έγγραφο, ότι ο Ελληνικός Στρατός κατέλαβε την Θεσσαλονίκη κατά μια μέρα ενωρίτερα, στοιχείο πού απετέλεσε και τον καταπέλτη στις παράλογες απαιτήσεις των Βουλγάρων για συγκυριαρχία της πόλεως).

Ο Γάλλος Δημοσιογράφος JAN PELISIER ανταποκριτής της Εφημερίδος LA DEPECHE ευρισκόμενος στην Θεσσαλονίκη την ημέρα της απελευθερώσεώς της έγραφε μεταξύ των άλλων και τα εξής:
«Μου είχαν πει ότι ο Ελληνικός Στρατός έκαμε λαμπρή εντύπωση σ' αυτόν τον πόλεμον. Αλλ' εκείνο πού αληθινά τιμά τους Έλληνας είναι η διοικητική τους ιδιοφυΐα, είναι ο τρόπος πού μεταχειρίστηκαν για να επιβάλουν την τάξιν και την ειρήνη στις χώρες πού κατέλαβαν και να συμβάλουν στην οικονομική τους ανάπτυξη. Η Διοίκηση της Θεσσαλονίκης ξεχωριστά είναι εξαίρετη. Πρέπει να τη μελετήσετε...».

Επίσης ο Άγγλος Δημοσιογράφος ΚΡΩΦΟΡΝΤ ΠΡΑΪΣ ανταποκριτής της Εφημερίδος «ΤΑΙΜΣ» παρακολουθώντας τις επιχειρήσεις προς Θεσσαλονίκην έγραφε μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα:
«Εδώ όταν είχον ρίψει το βλέμμα μου επί του στρατοπέδου της 7ης Μεραρχίας της υπό τον Στρατηγόν Κλεομένην (της δυνάμεως η οποία μας αντιμετώπισε εν Κιρτζαλάρ) και είδον τα τηλεβόλα Κρεζώ καθάρια και ευπρεπώς παρατεταγμένα κατά μήκος της οδού αμφοτέρωθεν της οποίας ήσαν ανοιγμένοι και εν σχήματι «Λ» σκηναί εκ χακί, μόλις διακρινόμενοι μεταξύ των βρύων του αγρού, ο Ελληνικός Στρατός μου έκανεν ευθύς εκ πρώτου βλέμματος πολύ καλήν εντύπωσιν.
Οι άνδρες ευρίσκοντο εις εξαίρετον κατάστασιν, εύθυμοι και ζωηροί, ως πρέπει εις νικητάς, καλώς ενδεδυμένοι, υποδεδημένοι και εφοδιασμένοι. Κατέτρωγον δε μετά πολλής ορέξεως τα ωμά λάχανα τα οποία είχον αποσπάσει από τους λαχανόκηπους τους εκτεινομένους προς το μέρος αυτό της πόλεως. Εν τω μέσω του ατελείωτου χακίνου χρώματος και των τηλεβόλων Σνάϊδερ του Ελληνικού Στρατού, της ηλιοκαούς χλόης των αγρών και των λασπωδών ατραπών, αι οποίαι χρησιμεύουν ως οδοί, η σκηνογραφία του τοπίου εφαιδρύνετο υπό των χιλιάδων ερυθρών φεσιών, τα οποία προέδιδον την Οθωμανική εθνικότητα του πλείστου μέρους των επισκεπτών...»
Τέλος ας ακούσουμε και έναν Έλληνα, κάτοικο της Θεσσαλονίκης, πού περνούσε τις βραδυνές ώρες της 26ης Οκτωβρίου 1912 στο Καφενείο της Θεσσαλονίκης «Όλυμπος - Νάουσα»:
«Αίφνης ανοίγει η θύρα του καφενείου ορμητικώς και βλέπω εισερχόμενους δύο Έλληνας Αξιωματικούς ακολουθούμενους ύφ' ενός Δεκανέως. Πάντων τα όμματα εστράφησαν προς αυτούς.
- Καλή εσπέρα σας κύριοι, λέγει ο πρώτος. Είμαι ο Κώνστας Λοχαγός του Ελληνικού Στρατού. Εις το άκουσμα των γλυκύτατων τούτων λέξεων έσπευσεν ο καταστηματάρχης, ηκολούθησα δε αυτόν ασυναίσθητος. Μετά τον πρώτον χαιρετισμού, παρατηρώ εις τον Δεκανέαν φυσιογνωμίαν γνωστότατην. Εκπλήττομαι! Διερωτώμαι! Πείθομαι τέλος. Ήτο ο κ. Ιωάννης Δραγούμης, τέως Τμηματάρχης του Υπουργείου των εξωτερικών, υπηρετών ως Δεκανεύς καθ' όλην την εκστρατείαν. Μαθών δε παρ' αυτού τα καθέκαστα έσπευσα εις τον οίκον μου όπως αναγγείλω το χαρμόσυνον γεγονός.
Ο γέρων πατήρ μου ένδακρυς ηκροάτο της αφηγήσεώς μου και ότε ετελείωσα έστρεψε το βλέμμα του εις το εικονοστάσιον.
Ευλογημένε Μεγαλομάρτυ Δημήτριε, είπε, και άνελύθη εις λυγμούς.
Ουδείς εξ ημών ετόλμησε να διαταράξη την ιερά σιγήν εις ην περιέπεσεν ο οικογενειακός μας κύκλος, απεχώρησε δε έκαστος εν σιγή ίνα ετοιμασθή δια την αυριανήν υποδοχήν.
Νυξ πλήρης αγωνίας! Νυξ όμοιαν της οποίας δεν διήλθεν άλλοτε η Θεσσαλονίκη! Νυξ ήτις έθεσε τέρμα εις την βάρβαρον τυραννίαν. 
 Νυξ υπέρ ης ηδυνάμεθα ν' αναφωνήσωμεν το του τροπαρίου της Αναστάσεως: «... Νυξ ... φωταυγής της Λαμπροφόρου ημέρας της Εγέρσεως ούσα προάγγελος...». Η πρώτη τέλος Νυξ μετά την παρέλευσιν 482 ετών, καθ' ην η Θεσσαλονίκη εκοιμήθη Ελευθέρα!»
    Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου 1912. Η πόλη του Αγίου Δημητρίου, η Βυζαντινή συμβασιλεύουσα επανήλθε και πάλι στις αγκάλες της Μητρός Ελλάδος!
Το όνειρο τόσων γενεών έγινε πραγματικότητα!!!
www.egolpion.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο.Λ.Μ.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΟΛΜΕ: Διακήρυξη για την 28η Οκτωβρίου 1940
ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
ΟΠΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΓΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΣΤΙΣ 22-10-11
 
 
ΟΛΜΕ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΗ 1940

Μαθητές και μαθήτριες,
Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί,
Αγαπητοί γονείς,
Στις 28 του Οκτώβρη ο λαός μας γιορτάζει. Πριν από 71 χρόνια, μια μέρα σαν κι αυτή, οι εργάτες άφησαν τις δουλειές τους, οι έμποροι έκλεισαν τα μαγαζιά τους και οι αγρότες άφησαν τα χωράφια τους. Απειλούνταν η κυριαρχία μας, η ανεξαρτησία μας, η αξιοπρέπεια του λαού μας. Ο ιταλο-γερμανικός ιμπεριαλισμός, το μαύρο μπλοκ του φασισμού, επιτέθηκαν στη χώρα μας. Χωρίς κανέναν δισταγμό, όλος ο λαός μας είπε το «ΟΧΙ». Δεν θα περάσουν!  Και τα νιάτα της πατρίδας μας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Οι γυναίκες στις πόλεις και πρώτα απ’ όλα στα χωριά ανέλαβαν την τροφοδοσία. Όλος ο λαός σήκωσε το μπόι του. Κι όταν ο λαός μας ορθώνεται, λυγίζουν τα σίδερα.
Οι Ιταλοί φασίστες βρήκαν το μπελά τους:
«ΟΧΙ, δεν θα μας πάρετε τα σπίτια μας, που με ιδρώτα έχουμε χτίσει».
«ΟΧΙ, δεν θα μας πάρετε τα χωράφια μας, που με αίμα τα έχουμε οργώσει».
«ΟΧΙ, δεν θα μας πάρετε το βιός μας που με τόσο κόπο δημιουργήσαμε».
«ΟΧΙ, δεν θα παραχωρήσουμε ούτε μια σπιθαμή από τα δικαιώματα μας, την ανεξαρτησία μας, την πατρίδα των γονιών μας».
Και νίκησε το δίκιο! Οι Ιταλικές μεραρχίες δεν πέρασαν! Χρειάστηκε να κατέβουν οι φασιστικές ορδές του Χίτλερ για να κάμψουν την ηρωική αντίσταση του λαού μας. Και παρά το ότι με φωτιά και σίδερο οι κατακτητές άρχισαν να ληστεύουν τη χώρα, παρά το ότι ο λαός πέθαινε από την πείνα, παρά το ότι οι επαγγελματίες πολιτικοί εγκατέλειψαν το λαό και λούφαξαν, ο λαός μας ξανασηκώθηκε. Οργανώθηκε στις πόλεις και στα χωριά και βγήκε στο βουνό. Η Εθνική Αντίσταση απλώθηκε σε όλη τη χώρα. Μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, εργάτες και εργάτριες, αγρότες και αγρότισσες πήραν το όπλο.
Η ζωή των κατακτητών έγινε μαύρη. Δεν στέκονταν πουθενά. Το νέο για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου έκανε το γύρο του κόσμου. Ο ανυπότακτος λαός μας οργάνωσε την αντίσταση του. Έσωσε τον κόσμο από την πείνα. Έσωσε την αξιοπρέπεια μας. Με χιλιάδες θύματα. Με Καλάβρυτα, με Δίστομο, με δεκάδες ολοκαυτώματα. Και νίκησε! Τον έδιωξε τον κατακτητή, γράφοντας τις πιο φωτεινές σελίδες στην ιστορία του, την Εθνική Αντίσταση.
Η αγωνιστική στάση ζωής, η ανιδιοτέλεια και η αυτοθυσία εκείνων που επέλεξαν το δρόμο της προσφοράς και του κοινωνικού χρέους έδωσαν πολύτιμους καρπούς. Καταξίωσαν διαχρονικά πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, έθεσαν ισχυρές βάσεις για την οικοδόμηση  της ειρήνης, τη θεμελίωση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και την προαγωγή  του πολιτισμού.
Σήμερα, 71 χρόνια μετά, στρεφόμαστε για μια ακόμα φορά στο παρελθόν για να αντλήσουμε θάρρος και δύναμη, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Γιατί η εφετινή επέτειος της 28ης του Οκτώβρη βρίσκει την Ελλάδα σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας.
Όπως και τότε έτσι και τώρα ο λαός μας, οι εργαζόμενοι, δεχόμαστε μια τεράστια επίθεση που αμφισβητεί τις κατακτήσεις μας, την κυριαρχία μας, τη δυνατότητα μας να χαράζουμε το μέλλον μας.
Η οικονομική κρίση που προκάλεσαν οι ισχυροί του χρήματος και οι πολιτικοί εκφραστές τους, για να κερδοσκοπήσουν ασύστολα σε βάρος των λαών του κόσμου, οδήγησε τη χώρα μας σε μεγάλη δοκιμασία.
 Στο όνομα της κρίσης καταργούνται κατακτήσεις και δικαιώματα που χρειάστηκαν πολύχρονοι, σκληροί κοινωνικοί αγώνες για να διασφαλιστούν.
 Με πρόσχημα την κρίση υπονομεύονται και διαλύονται βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και δημόσια αγαθά, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική ασφάλιση.
 Την κρίση επικαλούνται οι κρατούντες στη χώρα μας και σε άλλες χώρες για να μειώσουν τους μισθούς και τις συντάξεις και να οδηγήσουν εργαζομένους κάθε ηλικίας στην εργασιακή εφεδρεία, στην ανεργία και την υποαπασχόληση, και τις οικογένειές τους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
 Για την αντιμετώπιση, τάχα, της κρίσης ξεπουλιέται εθνικός πλούτος, παραδίδονται στο κερδοσκοπικό κεφάλαιο δημόσιες υπηρεσίες, υποβαθμίζεται και εγκαταλείπεται το περιβάλλον.
 Και το πιο σημαντικό: Στο βωμό της κρίσης περιορίζεται ασφυκτικά η δημοκρατία, συρρικνώνεται η εθνική κυριαρχία και δίνεται το δικαίωμα σε όργανα και μηχανισμούς της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας πλουτοκρατίας να διαφεντεύουν τη ζωή μας.
  Όταν ετοιμάζεται για μας και τα παιδιά μας ένα εφιαλτικό μέλλον, μέσα από τη διόγκωση της ανεργίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και την υποβάθμιση της ζωής μας, τότε πρέπει να αντιδράσουμε. Να αναλογιστούμε την ευθύνη που έχουμε, ιδίως εμείς οι μεγαλύτεροι, να μην παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μια κοινωνία χειρότερη από αυτή που παραλάβαμε.
Πρέπει να ξανασηκωθούμε! Ήδη οι εργαζόμενοι δίνουν μια ηρωική μάχη. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε να σβήσει το γέλιο από τα πρόσωπα των παιδιών μας. Δεν είναι δυνατόν να μετατραπούμε σε έναν λαό χωρίς μέλλον. Πρέπει να βγούμε όλοι έξω. Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Να πούμε ξανά ΟΧΙ! Δεν θα περάσουν.
Κάθε γενιά και κάθε εποχή καλείται να διακηρύξει και να υπερασπιστεί τα δικά της «ΟΧΙ». Εμείς σήμερα καλούμαστε να πούμε «ΟΧΙ» στην εξαθλίωση, στην εκποίηση του εθνικού πλούτου, στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, στην καταρράκωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στην κατάργηση των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων. Να πούμε «ΟΧΙ» σε κάθε πολιτική που στηρίζει εκμεταλλευτικές σχέσεις και άνομα συμφέροντα.
"Ο αγώνας δεν θα είναι εύκολος, μα το έπαθλό του αξίζει κάθε θυσία. Και το έπαθλο αυτό θα είναι μια Νέα Ελλάδα, ελεύθερη και ανεξάρτητη, κτήμα του λαού της". 
Το μήνυμα αυτό απευθύνεται και στην Ελλάδα του σήμερα. Φωτίζει το δρόμο για μια Νέα Ελλάδα, ανεξάρτητη, δημοκρατική και αυτάρκη, μια Ελλάδα της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης της  προόδου και της ευημερίας.
                                                                                                    Το ΔΣ της ΟΛΜΕ
                                                                                                    Αθήνα, 24/10/11

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ;;;


Θα πεθάνουμε υποδουλωμένοι ή θα δώσουμε τη μάχη για την ελευθερία;


Την Παρασκευή η Ελλάδα γιορτάζει. Σύσσωμη η χώρα θα βγει στους δρόμους να εκδηλώσει τη χαρά του για τη φάπα που έδωσαν οι παππούδες μας στους Γερμανούς. Σαφώς οι εποχές τότε ήταν δυσκολότερες από πλευράς διαβίωσης, αλλά και ο κόσμος ήταν προφανώς πιο σκληραγωγημένος να αντιμετωπίσει τις δύσκολες αυτές καταστάσεις. Αν θελήσουμε να συγκρίνουμε τα χαρακτηριστικά της τότε Ελλάδας με τη σημερινή θα βρούμε τεράστιες διαφορές. Ένα μόνο χαρακτηριστικό είναι το ίδιο: Ο πόλεμος που δέχεται ο ελληνικός λαός από τον φασισμό. Είμαστε σε θέση σήμερα να τον στείλουμε από ‘κει που μας ήρθε; ....

Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα, το ραδιόφωνο της Αθήνας μετέδιδε μηνύματα ανύψωσης του ηθικού των Ελλήνων. «Αδέλφια, κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου», ήταν το μήνυμα τη στιγμή που οι Γερμανοί βρίσκονταν στα πρόθυρα της πρωτεύουσας. Σήμερα τα μεσημεριανά ακόμη ασχολούνται με τα ratings των υπόλοιπων εκπομπών, χωρίς βέβαια την πιπεράτη συζήτηση για το «μαγείρεμα» που μπορεί να πέφτει στα statistics αυτά… Εκεί το μοναδικό μαγείρεμα γίνεται από άντρες. Ακόμη λένε στη θεία μου που περπάτησαν τη βδομάδα που μας πέρασε οι κοσμικοί των Αθηνών. Η Ελλάδα ζει ένα δράμα και κλαίει με τούρκικα σίριαλ. Στην εκμάθηση ξένων γλωσσών η γαλλική γλώσσα αντικαθίσταται από την τούρκικη.

ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΟΜΗΡΙΑ ...


Ο Παπανδρέου οδηγεί την Ελλάδα σε ομηρία 

για πολλά χρόνια

  • Η κρισιμότερη μέρα για το μέλλον της Ελλάδας

Μία ημέρα που δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί ως αποφράς για τη χώρα μας εάν τελικά περάσει η πρόταση των Γερμανών για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που θα φτάσει ακόμη καις το 70% με δραματικές συνέπειες για την εθνική μας κυριαρχία.

Διότι δεν είναι μόνο το γεγονός, ότι όσοι κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα αναγκαστούν να πληρωθούν πολύ λιγότερα χρήματα, είναι και τα όσα θα ακολουθήσουν στη συνέχεια. Είτε αυτά αφορούν τις ελληνικές τράπεζες, είτε τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε τέλος τις τσέπες όλων των Ελλήνων.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Εάν, λοιπόν, το «κούρεμα» του χρέους είναι τόσο μεγάλο όπως όλοι κατανοούμε τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα μπορούν ανταπεξέλθουν. Κάτι που σημαίνει, ότι η έννοια χρηματοδότηση των επιχειρηματικών σχεδίων θα κοπεί με μαχαίρι.Όχι μόνο όπως γίνεται τώρα που έχουν κλείσει οι στρόφιγγες προς την αγορά, αλλά η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη. Εκτός όλων των άλλων οι ελληνικές τράπεζες μη μπορώντας να αντέξουν αυτό το κούρεμα θα αναζητήσουν συμπαίκτες από το εξωτερικό και επί της ουσίας θα καταστούν εκπρόσωποι των ξένων πολυεθνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως τα προγράμματα που υπάρχουν τώρα και τροφοδοτούν έστω με το σταγονόμετρο χρήματα στην αγορά θα σταματήσουν.
Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αξίας 22 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πρόταση των Γερμανών δεν τα έχει εξαιρέσει.
Κάτι που σημαίνει, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα απολέσουν ένα τεράστιο μέρος των αποθεματικών. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως θα βρεθούν όχι απλά στα όρια της χρεοκοπίας, αλλά θα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν των υποχρεώσεων τους. Ειδικά τώρα, που με εντολή της τρόικας έχει μειωθεί δραματικά η χρηματοδότηση τους από το κράτος.
Έτσι οι συντάξεις θα μειωθούν και το κούρεμα θα είναι ανάλογο με αυτό που θα αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής. Και το χειρότερο είναι, ότι η ελληνική φωνή δεν ακούγεται, καθώς ο Παπανδρέου δεν έχει υψώσει τείχος για να εξαιρέσει τουλάχιστον τα ασφαλιστικά ταμεία.
Και βέβαια ακόμη χειρότερες θα είναι οι συνέπειες για την εθνική μας κυριαρχία.
Οι Γερμανοί συζητούν το «κούρεμα» και την παραμονή μας στην Ευρωζώνη μόνο εάν αναλάβουν αυτοί τις αποκρατικοποιήσεις μη υπολογίζοντας εθνικούς λόγους, ενώ οι επίτροποι που θα μας επιβάλλουν επί της ουσίας θα κυβερνούν τη χώρα και οι Έλληνες πολιτικοί θα καταστούν… υπάλληλοι τους.
Αυτή, λοιπόν, είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ε.Ε. και γι’ αυτό το λόγο στην αρχή αυτού του κειμένου χαρακτήρισα την αυριανή ημέρα ως «αποφράδα ημέρα». Εκτός φυσικά και εάν τελικά διασωθεί η χώρα μας με τις λιγότερες πιθανές απώλειες.
Κάτι που δεν έχει μεγαλύτερη τύχη, καθώς οι Γερμανοί που παρουσιάζονται ως η ατμομηχανή της Ευρώπης έχουν προδιαγράψει το μέλλον μας. Και όλα αυτά γίνονται, καθώς ο πρωθυπουργός ήταν συγκαταβατικός σε όλες τις απαιτήσεις της τρόικας και των Γερμανών.
Ο Παπανδρέου όπως έχω αναφέρει πολλές φορές στα σημειώματα μου ακολουθεί καταστροφική πολιτική. Δυστυχώς δεν αναμένω, ότι μπορεί στην αυριανή Σύνοδο μας εκπλήξει και να αλλάξει τη μοίρα της χώρας. Οπότε πλέον από εδώ και πέρα όλοι οι Έλληνες πολίτες ελπίζουμε μόνο στον Αντώνη Σαμαρά.
Το έργο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Κι αυτό διότι θα κληθεί σύντομα από τον ελληνικό λαό να αναλάβει τα ηνία και να αλλάξει αυτές τις συμφωνίες που προωθεί και υπογράφει με απίστευτη ευκολία ο Παπανδρέου.
Ο κ. Σαμαράς οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες για τον τρόπο που θα αντιδράσει, αλλά και τα σχέδια του για να ακυρώσει όλες αυτές τις επικίνδυνες συμφωνίες για το μέλλον της χώρας. Διότι μπορεί ο Παπανδρέου να αντέχει την εποπτεία από τους Γερμανούς επίτροπους, αλλά αυτό δεν το θέλει ούτε ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος, ούτε και ο περήφανος ελληνικός λαός.
Οι Έλληνες πολίτες στα δύο χρόνια που το ΠΑΣΟΚ έχει την διακυβέρνηση της χώρας έχουν υποστεί τεράστιες θυσίες, υποφέρουν από τη φτώχια, την ανεργία και την μιζέρια δεν αντέχουν άλλη κατοχή. Γι’ αυτό ο Αντώνης Σαμαράς και η Ν.Δ. καλούνται να εξηγήσουν με σαφήνεια το πώς θα απεγκλωβίσουν τη χώρα από τα δεσμά του Μνημονίου και των τροικάνων.

ΠΟΙΟΣ, ΑΛΗΘΕΙΑ, ΘΕΛΕΙ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΠΌ 180 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ;;;


Ο Βενιζέλος προαναγγέλλει ότι η δανειακή σύμβαση θα ψηφισθεί με 180

Ο Βενιζέλος δήλωσε από τις Βρυξέλλες

Ενημέρωσα, κατ’ εντολήν του Πρωθυπουργού, τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα πάντα: Για το διαπραγματευτικό πλαίσιο, τους βασικούς αριθμούς, τα κρίσιμα ερωτήματα, τις προτεραιότητες, τους κινδύνους. Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι ......
εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο. redsq

Απαντώντας, επίσης, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η ελληνική Κυβέρνηση διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση, ο κ. Βενιζέλος απάντησε:
left-red-arrowΗ Ελλάδα παίζει κεντρικό ρόλο στην ομάδα που διαχειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, σύμφωνα με τις ρητές αποφάσεις του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής. Δεν κινούμαστε, όμως, μονομερώς, αλλά πάντα ως μέλος της Ευρωζώνης και στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων των οργάνων της, στα οποία παρουσιάζουμε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, γιατί γνωρίζουμε τη σημασία που έχουν οι θεσμικές εγγυήσεις και συμπεριφορές στα θέματα αυτά. redsq


Μόνος του είπε ο Βενιζέλος για 180 

ή συμφωνεί και ο Παπανδρέου ;;;


Μεγάλος προβληματισμός  στο εσωτερικό της κυβέρνησης μετά την πρόταση - βόμβα του Βενιζέλου να καταθέσει με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή τη νέα συμφωνία που θα αποφασιστεί αύριο στις Βρυξέλλες.

Πριν από λίγο «στήθηκε» από το Μαξίμου η Ξενογιαννακοπούλου και δήλωσε ότι ο Βενιζέλος εκφράζει προσωπικές απόψεις, ενώ μέσα στη μέρα αναμένονται και άλλοι υπουργοί και βουλευτές που θα τοποθετηθούν υπέρ ή κατά της πρότασης του αντιπροέδρου.
Οι εξελίξεις τρέχουν ...
πραγματικά πολύ γρήγορα αφού γίνεται αντιληπτό ότι ο Παπανδρέου είναι θέμα ημερών να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία .