Τι αλλάζει στο Γενικό Λύκειο
Διαβάστε πώς διαμορφώνεται το σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση και ποια τα μαθήματα που θα διδάσκονται οι μαθητές που φοιτούν σήμερα στη Γ' Γυμνασίου και Α' και Β' Λυκείου
Αλαλούμ επικρατεί στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, σχετικά με το πρόγραμμα μαθημάτων, το οποίο θα ακολουθήσουν μαθητές προκειμένου να διεκδικήσουν μία θέση στα Πανεπιστήμια και τα ΑΕΙ.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους μαθητές που φοιτούν σήμερα στην Γ' Γυμνασίου, αλλά και την Α' και Β' Λυκείου.
Παράλληλα, σε εκκρεμότητα βρίσκονται και δεκάδες χιλιάδες μαθητές που έχουν σκοπό να φοιτήσουν ή φοιτούν ήδη σε Επαγγελματικά Λύκεια, καθώς το νέο Τεχνολογικό Λύκειο που είχε εξαγγείλει εδώ και αρκετό καιρό το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", οι περίπου 90.000 μαθητές της Γ' Γυμνασίου που θα φοιτήσουν τη νέα σχολική χρονιά στη Α' Λυκείου θα παρακολουθήσουν το παρακάτω πρόγραμμα σπουδών: η Α' Λυκείου, οποία είναι τάξη προσανατολισμού, περιέχει μαθήματα Γενικής Παιδείας συνολικής διάρκειας 33 ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας.
Από την άλλη, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι 80.000 μαθητές της Α' τάξης, οι οποίοι παρακολουθούν το μεταβατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει και την ερευνητική εργασία θα έχουν ένα μεταβατικό πρόγραμμα και για τη Β' Λυκείου.
Τα μαθήματα της Β' Λυκείου χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: μαθήματα Γενικής Παιδείας και μαθήματα Κατευθύνσεων. Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας διδάσκονται εβδομαδιαίως 25 ώρες.
Τα μαθήματα κατευθύνσεων χωρίζονται: α) σε μαθήματα υποχρεωτικά για όλους διάρκειας 7 ωρών για Θετική και Τεχνολογική κατεύθυνση και σε 8 ώρες για τη Θεωρητική και β) σε μαθήματα επιλογής. Από τα μαθήματα επιλογής, κάθε μαθητής είναι υποχρεωμένος να επιλέξει ένα μάθημα διάρκειας 2 ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας.
Στον αέρα το σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση
Οι 90.000 μαθητές που φοιτούν σήμερα στην Γ' Γυμνασίου και θα πάνε την προσεχή χρονιά στην Α' Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις με το υπάρχουν εξεταστικό σύστημα (6 μαθήματα πανελλαδικώς συν τις ΑΟΘ), με μία μικρή προσαρμογή της ύλης στο πρόγραμμά τους.
Οι 80.000 μαθητές που φοιτούν σήμερα στην Α' Λυκείου και θα πάνε την προσεχή σχολική χρονιά στη Β΄Λυκείου θα έχουν στο πρόγραμμά τους την ερευνητική εργασία και μαζί θα μπορούν να πάρουν μάθημα επιλογής τις ΑΟΘ που δεν διδάχτηκαν στην Α' Λυκείου καθώς και το μάθημα επιλογής Πολιτική και Δίκαιο.
Όσον αφορά στις εξετάσεις πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευσης για τα παιδιά της Α' Λυκείου, το σύστημα θα πραγματοποιείται όπως σήμερα.
Μπαμπινιώτης: "Όλα είναι έτοιμα για τις πανελλήνιες"
"Οι μαθητές της Α' Λυκείου θα εξεταστούν με το ισχύον σύστημα", δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Γιώργος Μπαμπινιώτης και τόνισε ότι όλα είναι έτοιμα για τις πανελλαδικές.
Σε ό,τι αφορά το νέο σύστημα και τον χρόνο εφαρμογής του ανέφερε πως "με τη νέα κυβέρνηση, όποιος βρεθεί, θα έχει ένα έτοιμο σύστημα στα χέρια του, που μπορεί να το εφαρμόσει".
"Για τα παιδιά που βρίσκονται τώρα στην Α', Β', Γ' Λυκείου, θα ισχύσει το σύστημα που υπάρχει τώρα. Μόνο αν αλλάξει του χρόνου, θα μπορούν τα παιδιά από τη Γ' Γυμνασίου να μπουν στο νέο σύστημα, εφόσον αυτό αποφασιστεί και προωθηθεί", προσέθεσε ο κ. Μπαμπινιώτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου