Powered By Blogger

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ : ''ΘΑΛΑΣΣΕΣ''
(''Ένα ποτήρι θάνατο θα πιω'')


Τι έλεγε ο Πύρρος Δήμας δυόμισι χρόνια πριν!

«Θέλω να ξεκαθαρίσω, πως ούτε καμία επίσημη πρόταση υπήρξε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ και ούτε έχω ασφαλώς σκοπό να πολιτευτώ».

- Εάν υπήρχε πρόταση θα τη δεχόσασταν ;
«Σίγουρα μια τέτοια πρόταση θα ήταν τιμητική, αλλά δεν είμαι έτοιμος, ούτε έχω βλέψεις για κάτι τέτοιο. Ένας Ολυμπιονίκης δεν μπορεί να ανήκει ούτε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., ούτε στη Ν.Δ. Ανήκει στον ελληνικό λαό. 
Άλλωστε εγώ έμαθα να σηκώνω ψηλά την ελληνική σημαία και όχι τη σημαία κάποιου κόμματος».

ΝΔ: Το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται όσα χλεύαζε

Στην πλήρη αποδόμηση του προγράμματος διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στοχεύει η Ν.Δ.















Παράλληλα με την κριτική προς τα δεξιά αλλά με τα καθημερινά πυρά προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η Συγγρού θα επιδιώξει να ασκήσει συστηματικά, συγκεκριμένη κριτική επί των προτάσεων που εσχάτως ακούστηκαν από τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να πείσει πως στην Ιπποκράτους υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας. 
«Ξαφνικά υπόσχονται τα αντίθετα απ’ ό,τι έκαναν επί δυόμιση χρόνια. Και  ακόμα χειρότερα: τώρα  υπόσχονται, όσα αποδοκίμαζαν όταν τα λέγαμε εμείς!», σημείωσε εχθές από την Κρήτη ο Αντώνης Σαμαράς, υπενθυμίζοντας πως:
  • Η ΝΔ μίλησε πρώτη για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, όταν το ΠΑΣΟΚ έλεγε πως «αυτά δεν γίνονται».
  • Η ΝΔ μίλησε πρώτη για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όταν το ΠΑΣΟΚ έλεγε πως «δεν γίνονται αυτά τα πράγματα».
  • Η ΝΔ μίλησε πρώτη για σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών ,όταν στο ΠΑΣΟΚ ανέβασαν και ξανά-ανέβασαν όλους τους φορολογικούς συντελεστές και «σκότωναν με λουκέτα τη μεσαία τάξη».
«Ποιος είναι καλύτερα να κυβερνήσει την Ελλάδα: Εμείς που από την αρχή υποστηρίζαμε ότι χρειάζεται Ανάπτυξη πάνω απ’ όλα; Ή εκείνοι που έλεγαν ότι μας «έσωζαν» όταν βύθιζαν τη χώρα στην πιο βαθιά ύφεση; Ποιος είναι καλύτερα να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, τώρα που όλη η Ευρώπη αναγνωρίζει την προτεραιότητα της Ανάπτυξης; Εμείς που το λέγαμε από την αρχή; Εμείς που τσακωθήκαμε μαζί τους γι’ αυτό και δικαιωθήκαμε; Ή εκείνοι που έκαναν τα αντίθετα, παρέλυσαν τη χώρα και έπεσαν έξω σε όλα;», διερωτήθηκε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ στερείται σχεδίου και συνέπειας.
Βελλίδειο και Ζάππειο οι «σταθμοί» της εβδομάδας
Στον χώρο έξω από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το βράδυ, η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην συμπρωτεύουσα.
Παρών αναμένεται να είναι και ο Κώστας Καραμανλής, θέτοντας εαυτόν στην πρώτη σειρά της προεκλογικής μάχης, για ακόμη μια φορά μετά τις δυο πρόσφατες παρεμβάσεις τους για τις εθνικές εκλογές.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται πάντως να είναι παρών και στην κεντρική προεκλογική ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Αθήνα η οποία θα λάβει χώρο, την Πέμπτη 3 Μαΐου, στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου ένα σημείο που έχει συνδεθεί με τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς εκεί είχε πραγματοποιήσει την τελευταία του συγκέντρωση στις εσωκομματικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2009, ενώ στο εσωτερικό του κτιρίου έχει φροντίσει να δώσει επανειλημμένως το στίγμα των προθέσεών του για το μέλλον του τόπου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΣΙΘΩΝΙΑ
   Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29/04/2012 στις 12:00 το μεσημέρι στο κλειστό γυμναστήριο Νικήτης η κοινή εμφάνιση των πέντε υποψηφίων Βουλευτών του Νομού της Νέας Δημοκρατίας παρουσία αρκετών στελεχών και φίλων της παράταξης.

  Στην εκδήλωση που οργάνωσαν με επιτυχία η ΝΟΔΕ Νέας Δημοκρατίας Χαλκιδικής και η ΔΗΜ.Τ.Ο. Σιθωνίας μίλησαν κατά απόλυτη αλφαβητική σειρά οι πέντε υποψήφιοι βουλευτές του νομού Ν. Καραμανλής, Ε. Καρανάσος, Δ. Μήτσιου, Ο. Παπαμέτη και Δ. Πάχτας.
 Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Δ. Τσούφης, ενώ παρευρέθηκαν   οι δήμαρχοι Πολυγύρου κ. Α. Ζωγράφος και Σιθωνίας κ. Ι. Τζίτζιος και πολλοί δημότες του Δήμου Σιθωνίας.
  Την παρουσίαση των υποψηφίων έκανε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Σιθωνίας κ. Σ. Κωστίκας που είχε και τη επιμέλεια της εκδήλωσης.

Το ανέκδοτο των εκλογών. 

Ο Βαγγέλης θα μας βγάλει από το μνημόνιο.


Τι άλλο θα ακούσουμε μέχρι τις εκλογές. Μας θεωρούν Ζουλού και μας σερβίρουν καθρεφτάκια. Πρωτοσέλιδα σήμερα τα ΝΕΑ του γνωστού Οργανισμού  αναλύει το σχέδιο του Βενιζέλου για να βγούμε από το μνημόνιο που μόλις πριν από δύο μήνες μας έβαλε ο ίδιος. Σε λίγο κατά την Παρασκευή ετοιμαστείτε να ακούσετε ότι την επομένη των εκλογών θα καταγγείλει το......
μνημόνιο.

Βαγγέλη τουλάχιστον κράτα την σοβαροτητα σου και μην γελοιοποιείσαι.

Κυριακή 29 Απριλίου 2012


Η Ευρώπη αλλάζει ρότα, καιρός ν΄ αλλάξουμε κι εμείς

Φαίνεται ότι η αλλαγή πολιτικής και οικονομικής θεώρησης εντός της Ευρωζώνης είναι πολύ πιθανή. Ειδικά αν όπως όλα δείχνουν επικρατήσει ο Ολάντ στις επαναληπτικές της 6ης Μαίου στη Γαλλία. Ευτυχώς που αυτή η πιθανότητα εμφανίστηκε ΠΡΙΝ τις δικές μας εκλογές της 6ηςΜαίου. Υπάρχει λοιπόν ο απαιτούμενος χρόνος ώστε όλοι αυτοί που οργισμένοι και απογοητευμένοι από μια αδιέξοδη πολιτική, ετοιμαζόταν να κάνουν το απονενοημένο διάβημα οδηγώντας  και την ίδια τη χώρα στην αυτοκτονία, να αλλάξουν ρότα και να ψηφίσουν σοβαρή και υπεύθυνη διακυβέρνηση μέσα στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ψηφίσουν την μόνη αξιόπιστη λύση για την διαπραγμάτευση της επιβίωσης και ανάκαμψης της χώρας και της κοινωνίας. Να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία και Αντώνη Σαμαρά για πρωθυπουργό.
Αντικειμενικά, κοιτώντας χωρίς παρωπίδες και «χρωματιστά» γυαλιά, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ευρωπαϊκές εξελίξεις, τα πεπραγμένα των 2,5 χρόνων Πασοκικής διακυβέρνησης και τις θέσεις και τα προγράμματα των κομμάτων και των πολιτικών μορφωμάτων διαμαρτυρίας που ξεπήδησαν τον τελευταίο καιρό, ο νουνεχής και αδέσμευτος ψηφοφόρος οποιασδήποτε ιδεολογικής απόκλισης, δεν μπορεί παρά να οδηγηθεί σε ψήφο ευθύνης και προοπτικής. Ολόκληρη η Ευρωζώνη συγκλίνει σιγά – σιγά στις απόψεις και τις θέσεις που πρώτη η Νέα Δημοκρατία και (μόνος τότε) ο Αντώνης Σαμαράς είχαν καταθέσει. Φαίνεται ότι ο τακτικός ελιγμός του Προέδρου έχει πετύχει, η χώρα κέρδισε τον απαιτούμενο χρόνο, έμεινε όρθια στα δύσκολα και τώρα μπορεί με την εμπνευσμένη πρωθυπουργία του να διεκδικήσει όχι μονάχα απλώς την επαναδιαπραγμάτευση (όρος παλιά απαγορευμένος και λοιδορημένος) του συμφώνου σταθερότητας, αλλά την συνολική αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής στα πλαίσια μιας Ευρώπης που μιλάει πια όλο και περισσότερο για χαλάρωση της λιτότητας και «ανακαλύπτει» και πάλι τη γοητεία της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
Είναι σίγουρο ότι η χώρα, η κοινωνία και οι πολίτες «πέσαμε» οικονομικά σχεδόν μια δεκαετία πίσω. Αυτό δεν είναι τίποτε μπροστά στο χάος και την καταστροφή που μας περίμεναν με την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή ασύντακτα και χωρίς σχέδιο σε εθνικό νόμισμα. Αυτό δεν είναι τίποτε μπροστά στην απελπισία που θα μας συνείχε, βλέποντας την Ευρώπη να επιστρέφει σε άλλες οικονομικές πρακτικές με την Ελλάδα εκτός «νυμφώνος»  να βολοδέρνει στις παρυφές της Αλβανοποίησης. Οι ζημιές είναι ευκολότερο να καλυφτούν και τα (φοβερά είναι αλήθεια) τραύματα να επουλωθούν όταν είσαι καλυμμένος από την «ομπρέλα» ενός κλαμπ πλουσίων (κατά το μάλλον ή ήττον) εταίρων που επιστρέφουν σε πολιτικές αλληλεγγύης και συλλογικής ανάπτυξης.
Υπάρχει βέβαια και η λάθος ανάγνωση των νέων προοπτικών. Υπάρχει η πιθανότητα να πάρουμε το λάθος μήνυμα. Να μην αλλάξουμε τίποτε. Να πιστέψουμε ότι μπορούμε να πορευτούμε όπως πρώτα. Ότι μπορούμε αντί για παραγωγική ανάπτυξη να ξαναριχτούμε στην ηδονική κατανάλωση. Ο Πρόεδρος στο Ζάππειο ξεκαθάρισε ότι αυτό ΔΕΝ πρόκειται να συμβεί. Ότι έχουμε πάρει το μήνυμα και θα τα αλλάξουμε όλα. Αυτή η ξεκάθαρη θέση είναι άλλος ένας λόγος που καθιστά επιτακτική την προσχώρηση όλο και περισσότερων «νοικοκυραίων» Ελλήνων στις γραμμές της Νέα Δημοκρατίας. Το Πελατειακό Σύστημα ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να επιβιώσει. Και αυτό πρέπει να είναι το διακύβευμα των εκλογών που έρχονται. Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε το καθήκον του. Έβαλε τον πήχη στο κατάλληλο ύψος. Μένει σε μας τους ψηφοφόρους να κάνουμε το άλμα το καλό και να τον περάσουμε. Με ποιους τρόπους;
  1. Δίνοντάς του την «ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ» δηλαδή άνετη αυτοδυναμία
  2. Προικίζοντάς τον με την καλύτερη δυνατή Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθαρίζοντας τα τελευταία απομεινάρια του παλιού και εγκαθιστώντας στο κοινοβούλιο νέους και άφθαρτους εκπροσώπους μας που θα πορευτούν μαζί του στο δύσκολο και ανηφορικό δρόμο της ανάκαμψης.
Καλό βόλι συνέλληνες!
Ακενατόν

Τι πρέπει να προσέξει ο Σαμαράς στην Θεσσαλονίκη

Την επόμενη Τετάρτη (2-5-2012) ο Σαμαράς ανηφορίζει προς Βορρά, για να μιλήσει στη Θεσσαλονίκη.
Στην έδρα του Βενιζέλου (και του Άκη).
Προβλέπεται πολύς κόσμος, τουλάχιστον για τα σημερινά δεδομένα.
Οι Θεσσαλονικείς, όπως και όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες είναι αγανακτισμένοι, και παράλληλα χορτασμένοι ως τον λαιμό από υποσχέσεις και από «θα».
Η αγάπη του Σαμαρά για την Θεσσαλονίκη, και την Μακεδονία είναι γνωστή, ανιδιοτελής, και μάλιστα κάποτε του κόστισε πολύ ακριβά.
Συνεπώς, ο τελευταίος που θα μπορούσε να τον συμβουλέψει επ αυτού, είμαι εγώ.
Ξεπερνώντας όμως τους εθνικούς συναισθηματισμούς, τις «αδικίες», τις μεμψιμοιρίες, και γενικά όλα τα μίζερα παράπονα που κατά καιρούς πλημμυρίζουν τους Θεσσαλονικείς σε σχέση με το «αθηνοκεντρικό» κράτος, καλά θα ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ, και αυριανός πρωθυπουργός να εστιάσει το ενδιαφέρον του σε δυο βασικούς τομείς, πάνω στους οποίους θα παιχτεί το μέλλον της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, και κατ επέκταση της Ελλάδας.
Η γεωγραφική και η γεωπολιτική θέση της Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά κρίσιμες, και μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, και γενικά της οικονομικής εξέλιξης, η πόλη διαθέτει δυο καίριους μοχλούς ανάπτυξης, που για διάφορους λόγους ο καθένας μαραζώνουν, μέσα σε μια γενική ανυποληψία.
Μιλάω για το λιμάνι, και το αεροδρόμιο της πόλης.
Ειδικά το λιμάνι, θα πρέπει να καταστεί το επίκεντρο της οποιασδήποτε μελλοντικής ανάπτυξης της περιοχής, ως βασική πύλη εισόδου εμπορευμάτων κλπ που έχουν προορισμό την βαλκανική, και αυτό που λέγεται μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης.
Δεν είναι καιρός ούτε για πειραματισμούς, ούτε όμως για ατολμίες.
Το λιμάνι θα πρέπει να αναπτυχθεί πάση θυσία, και με όποια μέθοδο κριθεί απαραίτητη.
Όσον αφορά στο αεροδρόμιο, εκεί τα πράγματα αλλάζουν. Όντας απλά μια ακόμη διεύθυνση, ή ένα απλό παράρτημα της ΥΠΑ (και του υπουργείου Μεταφορών), που εδρεύει στην Αθήνα, υπάγεται και αυτό σε ένα αρτηριοσκληρωτικό καθεστώς, όπως μια οποιαδήποτε άλλη δημόσια υπηρεσία, με αποτέλεσμα όχι μόνο την κατάπνιξη οποιασδήποτε αναπτυξιακής του προοπτικής, αλλά ακόμη και την ανάγκη δεκάδων εγκρίσεων και υπογραφών, για να προμηθευτεί … χαρτί τουαλέτας.
Αυτονόητο είναι, ότι στον 21ο αιώνα, και στην εποχή της άμεσης επικοινωνίας, η εξάρτηση ενός «διεθνούς» κατά τα άλλα αερολιμένα από μια γραφειοκρατική διαδικασία γεμάτη από τις όποιες αγκυλώσεις, κακό κάνει και όχι καλό.
Αν πέρα από όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα των βορειοελλαδιτών, και είναι πάρα πολλά, μπορέσει η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, να προσφέρει μια ρηξικέλευθη προοπτική ανάπτυξης στους δυο αυτούς πυλώνες της οικονομίας, το μέλλον της Θεσσαλονίκης θα γίνει πιο λαμπρό.
Αν όχι, τότε θα έχουν δίκιο όλοι αυτοί που μεμψιμοιρούν, και για μια ακόμη φορά θα επικρατήσουν τα «θα» , και το «τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου».
Στο χέρι του Σαμαρά είναι να κάνει την υπέρβαση.
Όσο κι αν αυτή δεν αρέσει σε κάποιους βολεμένους, και σε κάποιους που τοκίζοντας στην απαξίωση των δυο αυτών οικονομικών πυλώνων, κερδίζουν οι ίδιοι.

Α. Σαμαράς: Οι εκλογές θα δώσουν μια ισχυρή κυβέρνηση

Βέβαιος για το εκλογικό αποτέλεσμα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, από τα Χανιά.


















Μιλώντας σε κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και του τουρισμού στο επιμελητήριο, ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι «οι εκλογές θα δώσουν το αποτέλεσμα που θέλει ο ελληνικός λαός, δηλαδή μια κυβέρνηση ισχυρή, ώστε να μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος στα δύσκολα».
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια του κόμματος. «Θέλω να τους ζητήσω σε αυτή την δύσκολη ώρα που η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει και να αλλάξει σελίδα να είναι έτοιμοι να δώσουν μαζί τον αγώνα τον αναγκαίο , πέρα και πάνω από κόμματα, να έχουμε την δυνατότητα να έχομε μια κυβέρνηση ισχυρή , με ισχυρή λαϊκή εντολή προκειμένου να πάνε ορισμένα πράγματα μπροστά, γιατί διαφορετικά θα μείνουμε σε μια ακυβερνησία που θα πληγώσει όλο τον τόπο» προσέθεσε.
Οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη παρέδωσαν στον πρόεδρο της ΝΔ υπομνήματα ζητώντας την παρέμβαση του για την επίλυση θεμάτων που αφορούν την αναπτυξιακή πορεία των Χανίων.

Ακόμη 40 υποθέσεις διαφθοράς μετά τον Άκη

Περίπου 40 υποθέσεις διαφθοράς απασχολούν τις δικαστικές αρχές και θα πάρουν σειρά μετά την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου.















Η περίπτωση του πρώην υπουργού, με την οποία ασχολήθηκε εντατικά η Δικαιοσύνη, δεν είναι η μόνη περίπτωση πολιτικής διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η εισαγγελία της Αθήνας εδώ και καιρό εξετάζει εξονυχιστικά υποθέσεις διαφθοράς που εμπλέκονται σε πολιτικά σκάνδαλα.
Υπό την εποπτεία της προϊσταμένης της εισαγγελίας, κ. Ελένης Ράικου, μια ομάδα νέων εισαγγελέων ερευνά συστηματικά τους τελευταίους μήνες καταγγελίες για πολιτική διαφθορά, έστω και εάν ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν τους επιτρέπει να ασχοληθούν με τους εν ενεργεία πολιτικούς, αλλά μόνο με «βετεράνους».
Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι τους επόμενες μήνες, τα αποτελέσματα των ερευνών θα επιφέρουν αποτελέσματα και θα προκαλέσουν αίσθηση.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές της εφημερίδας, αρχικά διερευνώνται κατ' εξοχήν τα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ στο στόχαστρο έχουν τεθεί δημόσιες συμβάσεις, το παρασκήνιο των οποίων συνδέεται με το δημόσιο συμφέρον.
Σαράντα υποθέσεις έχουν υπαχθεί στη διαδικασία του νόμου εξπρές 4022 του 2011 ενώ επτά πρόεδροι πρωτοδικών τρέχουν συγκεκριμένες υποθέσεις με εντολή του προϊσταμένου του Πρωτοδικείο Αθηνών κ. Νικολόπουλου.
Στο μεταξύ, οι φάκελοι του κ. Τσοχατζόπουλου παραμένουν ανοικτοί, καθώς ερευνώνται όλες οι πτυχές τους.
Οι υποθέσεις που διερευνώνται
Στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων έχουν τεθεί οι υποθέσεις των υποβρυχίων, τα περιουσιακά στοιχεία του Άκη Τσοχατζόπουλου, η υπόθεση με κατηγορούμενο τον πρώην γενικό γραμματέα του ΥΠΟΙΚ Γ. Καπελέρη για την γνωστή υπόθεση της εγκυκλίου με τα πρόστιμα για τα καύσιμα, διάφορα στημένα ματς.
Επίσης, έχει δοθεί προσωπική εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της Ασπίς Πρόνοια, την καταπάτηση δημοσίων εκτάσεων στον Διόνυσο, η οποία αφορά καταπατήσεις και παράνομες αγοραπωλησίες και τέλος την υπόθεση καταπάτησης στη Γλυφάδα.

Ο «πόλεμος» της Συγγρού στο Βενιζέλο

Ως ένας από τους κεντρικούς «στόχους» της ΝΔ αναδεικνύεται κατά την προεκλογική εκστρατεία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.















Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αρχίσει να μπαίνει στο κάδρο της Συγγρού πριν καλά-καλά πάρει το χρίσμα για την ηγεσία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού κινήματος.
Σκοπός του «στρατηγείου» του Αντώνη Σαμαρά ήταν να γίνει συνείδηση στο κομματικό ακροατήριο πως οι ευθύνες που βαραίνουν τον κ. Βενιζέλο δεν είναι στο ελάχιστο μικρότερες από εκείνες του Γιώργου Παπανδρέου, που βρίσκονταν στο τιμόνι του τόπου από τα τέλη του 2009.
Το σύνθημα, «τι Παπανδρέου, τι Βενιζέλος», μπήκε νωρίς στην «γαλάζια» ατζέντα, με προφανή στόχο την εξίσωση των δυο πολιτικών προσώπων και την πολιτική αποδυνάμωση του νέου προέδρου, υπό τον φόβο της συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ και της ενίσχυσής του από την αλλαγή ηγεσίας.
Σήμερα, μάλιστα, η ΝΔ κάνει λόγο για «ζευγάρι Παπανδρέου-Βενιζέλου», που απωθεί την κοινωνία και το οποίο συσπειρώνει μόνο όλους όσοι θέλουν το ΠΑΣΟΚ να ...πέσει στα μαλακά!
«Μελέτη επίβλεψη εκτέλεση, Βενιζέλος του μνημονίου», είχε πει πρόσφατα ο ίδιος ο  Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συνδέσει το πρόσωπο του πολιτικού του αντιπάλου με μια απόφαση που ανέτρεψε την καθημερινότητα των Ελλήνων.
Η Συγγρού αρέσκεται να χαρακτηρίζει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «συγγραφέα του μνημονίου», επιδιώκοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ να υποστηρίξει πως εκείνος που μας έφερε ως εδώ με την πολιτική του, δεν μπορεί να υποστηρίζει σήμερα πως θα την ανατρέψει ή πως διαθέτει τα μέσα για να επαναδιαπραγματευθεί.
Οι τελευταίες αφορμές
Τελευταίες αφορμές, αυτής της συστηματικής προσωπικής αποδόμησης του Ευάγγελου Βενιζέλου αποτέλεσαν, το θέμα του debate και οι προγραμματικές δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η κόντρα που εξελίχθηκε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα σχετικά με τη διεξαγωγή ή όχι των τηλεμαχιών, όξυνε την αντιπαράθεση μεταξύ των δυο κομμάτων.
Με τη Συγγρού να ανεβάζει ντεσιμπέλ –ακολουθώντας τη σκληρή κριτική του ΠΑΣΟΚ προς τον Αντώνη Σαμαρά- και να χαρακτηρίζει το πρόεδρο της Ιπποκράτους «πολιτικά ανύπαρκτο», «αιχμάλωτο στην αγωνία του, αλλά και στην αλαζονεία του», αλλά και «τρομαγμένο»...
Σκληρή φρασεολογία χρησιμοποίησε όμως και χθες ο εκπρόσωπος της ΝΔΓιάννης Μιχελάκης, με αφορμή τις εξαγγελίες Βενιζέλου για το πρόγραμμα του κόμματός του, χαρακτηρίζοντας τον «πρωταγωνιστή της τραγωδίας».
«Ο κ. Βενιζέλος σήμερα αποφάσισε να αποκηρύξει τον ίδιο του τον εαυτό. Μετά από 739 ημέρες από το δικό του καταστροφικό Μνημόνιο, μετά από 230 ημέρες από το δικό του χαράτσι, μετά από 170 ημέρες από το δημοψήφισμα που ο ίδιος στήριξε και έφερε την Ελλάδα ένα βήμα από το χείλος του γκρεμού, ο πρωταγωνιστής της τραγωδίας, ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δεν θυμάται τίποτα. Όμως, δυστυχώς, γι' αυτόν ο Ελληνικός λαός θυμάται το πέρασμά του από την εξουσία», η αποστροφή του «γαλάζιου» εκπροσώπου.
Αποστροφή με την οποία η ΝΔ θέλησε για ακόμη μια φορά να υποστηρίξει την κεντρική ιδέα της κριτικής της προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι δηλαδή τα προηγούμενα χρόνια «κυβέρνησε» τον τόπο, σχεδιάζοντας κεντρικές πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ.

Όταν ο σερ Μαρκεζίνης μιλούσε για τα ελληνικά πετρέλαια

Το ζήτημα των υποθαλάσσιων πόρων μας είχε θίξει πριν από τρία χρόνια ο Ακαδημαϊκός Βασίλειος Μαρκεζίνης.

















Τότε είχε δει τα επιχειρήματά του να παραμερίζονται με το αιτιολογικό, ότι οι εν λόγω διεκδικήσεις ήταν ανούσιοι ισχυρισμοί μιας και η χώρα δεν διέθετε σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου – αμφιβολία, που ακόμη και τον Οκτώβριο του 2011 διετύπωνε το ΕΛΙΑΜΕΠ.
Οι εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τον Καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο σε ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείου αναφέρθηκε στο θέμα, δηλώνοντας δικαιωμένος, ενώ «έδειξε» το δρόμο για να προασπίσουμε τα εδαφικά και οικονομικά μας συμφέροντα. «Σήμερα, που όλοι ξέρουν ότι η χώρα μας διαθέτει πράγματι τέτοια κοιτάσματα, το όλο ζήτημα πρόκειται να πάρει - πρέπει να πάρει - νέα μορφή. Και πάλι, όμως, κανείς δεν δείχνει να κατανοεί τη νέα έμφαση πουπρέπει να δώσουμε στο όλο ζήτημα εάν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα αντί να επαναλαμβάνουμε γενικές ιδέες που είναι ήδη γνωστές. Πράγματι, στο εξής, οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν πολιτικές: Να προσανατολιστούν στην επιδίωξη ενός πολιτικού συμβιβασμού μέσα στο πλαίσιο που μας παρέχει το διεθνές δίκαιο αλλά και τα ενδεχόμενα δίκαια δικαιώματα της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκεζίνης.
Το σχέδιο Μαρκεζίνη
Ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης περιέγραψε τους βασικούς άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί το ελληνικό κράτος, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η αλλαγή.
(α) Εφόσον η έμφασή μας μετατοπιστεί από τις γενικόλογες (και επαναλαμβανόμενες) θέσεις και συζητήσεις για το κείμενο της Σύμβασης περί Δικαίου της Θαλάσσης προς τον τρόπο κατά τον οποίο το έχουν εφαρμόσει στην πράξη οι σχετικές νομικές αποφάσεις· και
(β) εφόσον αυτή η αξιολογική εξέταση του νομικού υλικού συνδυαστεί με τεχνικές αναλύσεις σχετικά με το πώς μπορούν να περιγραφούν γεωγραφικά οι περιοχές όπου υπάρχουν τα αντίστοιχα δικαιώματά μας.
Τότε, και μόνον τότε, μια ανανεωμένη διπλωματία μας θα περάσει σε πλήρη δράση και, με τη βοήθεια νέων συμμάχων, θα αναδείξει έναν συναινετικό και όχι έξωθεν επιβεβλημένο πολιτικό συμβιβασμό. Εν ολίγοις, απαιτείται  και ως προς αυτό το σημείο μια σημαντική αλλαγή έμφασης από τη γενική και γνώριμη προς μια περισσότερο νομική αλλά και επίμονη τάση προς έναν βιώσιμο πολιτικό συμβιβασμό.
Για το ζήτημα της προστασία των εδαφικών και οικονομικών συμφερόντων μας στη Μακεδονία και στη Θράκη, καθώς και τα δικαιώματά μας στους υποθαλάσσιους πόρους μας, επιχειρηματολογεί εδώ και δεκαετίες με ανεξάντλητη υπομονή υπέρ της άσκησης αυτών των δικαιωμάτων και ο Καθηγητής Οικονομικού του Πανεπιστημίου του Maryland Θεόδωρος Καρυώτης.
Ο κ.Καρυώτης μίλησε χθες στην εκπομπή «Αποκαλύπτω» που παρουσιάζει στο web tv του Newsbomb.gr, ο Κώστας Χαρδαβέλλας, δίνοντας μία ακόμη διάσταση στο θέμα της εκμετάλλευσης των ορυκτών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι ξένοι επενδυτές φεύγουν τρέχοντας από την Ελλάδα, μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν το «τέρας» της γραφειοκρατίας. «Ακόμη και το ελληνικό μάρμαρο, που είναι το καλύτερο στον κόσμο, μένει στα αζήτητα, διότι οι Έλληνες επιχειρηματίες προτιμούν να το αγοράσουν από την Τουρκία. Και όταν τους ρώτησα γιατί το κάνουν, μου απάντησαν, ότι στην Ελλάδα έκαναν μέχρι και δύο χρόνια για να βγάλουν μία άδεια».