Powered By Blogger

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ 
Γυαλίζει το μάτι τους!
 Τα όρια της αντοχής και της υπομονής της ελληνικής κυβέρνησης δοκιμάζουν τα τελευταία 24ωρα οι δανειστές της χώρας, δίνοντας την εικόνα ότι πίσω από το πρόγραμμα που υλοποιείται για την Ελλάδα μπορεί να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις εκείνων που το σχεδίασαν...
Στο Μέγαρο Μαξίμου αντελήφθησαν αμέσως μετά την επιστροφή των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα ότι κάτι έχει αλλάξει (και πάλι) στη συμπεριφορά τους, καθώς πολλοί υπουργοί, που δεν ανήκουν μάλιστα στο μπλοκ των «αντιτροϊκανών», έφτασαν στο σημείο της έκρηξης από τις παρανοϊκές απαιτήσεις που κατέθεσαν στα πρώτα τους -μετά τη θερινή ραστώνη- ραντεβού οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος αμέσως μόλις πήρε τα μηνύματα για τη νέα αλλαγή τακτικής των δανειστών της χώρας, έσπευσε στις Βρυξέλλες, όπου στις συναντήσεις του με τους κ. Ρομπάι και Μπαρόζο (που έγιναν την παραμονή της άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα) αλλά και στο ραντεβού που είχε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ έθεσε το θέμα, καθιστώντας σαφές ότι ο ίδιος μένει πιστός στα όσα προβλέπει η συμφωνία που υπεγράφη στα τέλη του 2012 και σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα αναλαμβάνει να διαχειριστεί το έλλειμμα και οι δανειστές το χρέος.
Μηνύματα
Δεν είναι τυχαίο ότι από εκείνες τις συναντήσεις μέχρι και σήμερα, ο κ. Σαμαράς σε όλες του τις δημόσιες τοποθετήσεις επισημαίνει δύο βασικά σημεία:
1 Οτι δεν τίθεται θέμα λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων (βλ. περικοπές μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων).
2 Οτι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα επιτύχει η χώρα στο τέλος του έτους σηματοδοτεί την αφετηρία μιας πορείας ανάκαμψης της οικονομίας συνολικά αλλά και ανακούφισης των χαμηλών -εισοδηματικά- τάξεων.
Οι επισημάνσεις αυτές του πρωθυπουργού, τις οποίες επανέλαβε και στην ομιλία του προς την πολιτική επιτροπή της ΝΔ, την Παρασκευή, αποτελούν ένα σαφές μήνυμα προς την τρόικα ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ανεχθεί «παιχνίδια» εις βάρος της χώρας.
Στην ομιλία του προχθές έκανε λόγο για «φάλτσα που θολώνουν την εικόνα», αναφερόμενος σαφώς στην έκθεση του ΔΝΤ, ενώ παράλληλα έδωσε τη ρητή διαβεβαίωση ότι η ανάκαμψη θα φανεί μέσα στην επόμενη χρονιά και θα διαψευσθούν οι «Κασσάνδρες».
«Εμείς τηρούμε το δικό μας μέρος της συμφωνίας, είναι η σειρά των δανειστών να τηρήσουν το δικό τους», είχε δηλώσει στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που είχε παραχωρήσει προ μηνός στο «Εθνος της Κυριακής».
Στην κυβέρνηση πιστεύουν πράγματι ότι ο βασικός παίκτης, που δεν είναι άλλος από τη Γερμανία, δεν έχει «μιλήσει» ακόμη, λόγω των πρόσφατων εκλογών και -κυρίως- λόγω των προσπαθειών δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά θέλουν να σταματήσει τώρα κάθε συζήτηση περί νέων μέτρων, συνέχιση της λιτότητας κ.λπ., που επιδεινώνει την ψυχολογία στο εσωτερικό της χώρας και απομακρύνει πιθανούς επενδυτές που θέλουν να μεταφέρουν κεφάλαια στην Ελλάδα.
Οι πιο καχύποπτοι στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ «βλέπουν» πίσω από αυτή την τακτική και σκοπιμότητες ορισμένων κέντρων που επιδιώκουν να κρατήσουν τη χώρα σε μια ιδιότυπη ομηρεία και παράλληλα να εκμεταλλευθούν συγκεκριμένες πλουτοπαραγωγικές πηγές, αγοράζοντας φτηνά μεγάλες επιχειρήσεις του Δημοσίου.
Σε Λαγκάρντ και Μπαροζο
Νέα μέτρα δεν γίνονται δεκτά διεμήνυσε ο Σαμαράς
Για τον κ. Σαμαρά, όπως και για τον κ. Βενιζέλο, δίλημμα δεν υπάρχει. Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν να υιοθετήσουν τη λογική των σκοπιμοτήτων, επιμένουν πως όποιοι κι αν είναι οι λόγοι της αλλοπρόσαλλης τακτικής της τρόικας, δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από τη Αθήνα. Ηδη ο πρωθυπουργός έθεσε και το πολιτικό ζήτημα στις συζητήσεις που έχει στις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι εάν η τρόικα επιμείνει στη λήψη νέων μέτρων, τότε η κυβέρνηση συνεργασίας δεν πρόκειται να αντέξει και πως μια πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνον στην πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης συνολικά, αλλά και γεωστρατηγικά, καθώς -όπως είπε ο πρωθυπουργός σε όλες τις κατ' ιδίαν επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα- η Ελλάδα είναι η μόνη σταθερή χώρα σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς, εάν διαπιστώσει -μετά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, στα τέλη του μηνός- ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εξακολουθούν να αιφνιδιάζουν την κυβέρνησή του, θα θέσει με μεγαλύτερη έμφαση το ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο. Θα κάνει νέα σειρά συναντήσεων με τους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ, αλλά και με ομολόγους του και θα εξηγήσει ο ίδιος την κατάσταση, παρουσιάζοντας τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και τις νέες απαιτήσεις που προβάλλονται από την τρόικα. Επίσης, θα σημειώσει ότι αυτό που είναι αναγκαίο τώρα είναι η άμεση υιοθέτηση πολιτικών ανάπτυξης, η στήριξη των έργων υποδομής στη χώρα και η προσέλκυση επενδύσεων. Ειδικά για το τελευταίο θα σημειώσει ότι η στάση της τρόικας, με τη διαρκή μίζερη προσέγγισή της στα θέματα τη Ελλάδας, προκαλεί ανασφάλεια σε όλους τους επίδοξους επενδυτές.
Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου