Powered By Blogger

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

''ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΟΥΜΕ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ''
Παπούλιας: Ο ελληνικός λαός έδωσε ό,τι μπορούσε
Ηχηρό μήνυμα προς τους δανειστές της χώρας και τους ευρωπαίους εταίρους εξέπεμψε ο Κάρολος Παπούλιας λίγο μετά την ολοκλήρωση της μεγαλοπρεπούς στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσασαλονίκη για την 73η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940.
Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι ο ελληνικός λαός έδωσε «ό,τι έπρεπε να δώσει για να ξεπεραστεί η κρίση» ενώ συνόδευσε την υπόμνηση αυτή με την αυστηρή προειδοποίηση ότι οι όποιες απόπειρες εκβιασμού δεν πρόκειται να βρουν εύφορο έδαφος στην Ελλάδα.
Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου έχει ως εξής:
«Γιορτάζουμε σήμερα μια μεγάλη επέτειο, μια πολύ σημαντική επέτειο.
Τιμάμε τους νεκρούς αυτής της μεγάλης μάχης του ελληνικού λαού εναντίον της χολέρας του φασισμού, του ιταλικού φασισμού του 1940. Ηταν η πρώτη αντιφασιστική νίκη της Ευρώπης που αφύπνισε την τότε Ευρώπη, που κοιμόταν μέσα στους συμβιβασμούς του Μονάχου του 1938. Η Ελλάδα ήταν προμαχούσα, όπως πάντοτε η Ελλάδα ήταν προμαχούσα, σε όλους τους αγώνες για την ελευθερία και τα ανθρώπινα ιδανικά. Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάει η σημερινή Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός έδωσε τότε το αίμα του κι ό,τι μπορούσε να δώσει και σήμερα έδωσε αυτό που μπορούσε, για να ξεπεραστεί η κρίση. Κι αυτό πρέπει να εκτιμηθεί από την Ευρώπη. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να δώσει κάτι περισσότερο. Αυτό που έπρεπε να δώσει το έδωσε. Αυτό είναι το μήνυμα μας. Και μη νομίσουν ότι μπορεί να υποκύψουμε σε εκβιασμούς. Ποτέ ο ελληνικός λαός δεν υπέκυψε σε εκβιασμούς».
Παπούλιας: Ο ελληνικός λαός έδωσε ό,τι μπορούσε
Εντυπωσιακές πτήσεις
Ύστερα από απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας στη φετινή παρέλαση συμμετείχαν και πάλι άρματα μάχης (εντύπωση προκάλεσε η παρουσία γυναίκας αξιωματικού σε ένα άρμα), μηχανοκίνητα τμήματα του στρατού, ενώ μαχητικά αεροσκάφη έκαναν εντυπωσιακές πτήσεις πάνω από τον χώρο της παρέλασης στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Χιλιάδες αστυνομικοί είχαν αναλάβει τη φύλαξη της εξέδρας των επισήμων και όλης της περιοχής. Για μεγάλη απόσταση από την εξέδρα δεν επιτρεπόταν η είσοδος των πολιτών παρά μόνο σε όσους είχαν εφοδιαστεί με προσωπικές προσκλήσεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Παπούλιας: Ο ελληνικός λαός έδωσε ό,τι μπορούσε
«Τέλειωσε και η σημερινή παρέλαση, χωρίς κανένα απολύτως έκτροπο, νομίζω ότι του χρόνου πια», επισήμανε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Στο ύψος του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλάς" είχαν συγκεντρωθεί μέλη του ΠΑΜΕ και ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, που κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα και μετά το τέλος της παρέλασης έκαναν πορεία.

Στο ύψος του δημαρχείου σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους οι βουλευτές Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης, έκαναν τη δική τους διαμαρτυρία, με συνθήματα και πανό μόλις τέλειωσε η παρέλαση έκαναν πορεία. Και στις δύο περιπτώσεις τα πράγματα εξελίχθηκαν ομαλά.
Παπούλιας: Ο ελληνικός λαός έδωσε ό,τι μπορούσε
Από το πεζοδρόμιο ο Χρυσαυγίτης βουλευτής
Τη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, παρακολούθησε και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος, ο οποίος όμως δεν πήρε τη θέση του στην εξέδρα των επισήμων, μαζί με τους άλλους βουλευτές, και παρέμεινε στο δρόμο, ανάμεσα στον κόσμο, δίπλα από την εξέδρα των αναπήρων πολέμου και των απογόνων των μακεδονομάχων.
Στους δημοσιογράφους είπε ότι πήγε στην παρέλαση ως βουλευτής και δήλωσε πως το κόμμα του είναι νόμιμο, εκπροσωπείται στη Βουλή και εκτός από τον ίδιο υπήρχαν και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής που παρακολούθησαν την παρέλαση. Σε ερώτηση γιατί δεν κάθισε μαζί με τους άλλους βουλευτές απάντησε ότι σκόπιμα διάλεξε αυτό το σημείο (στο ίδιο είχε σταθεί και στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου) για να μην είναι μαζί τους, γιατί, όπως είπε, εκπροσωπεί το έθνος και τον λαό....
Παπούλιας: Ο ελληνικός λαός έδωσε ό,τι μπορούσε
Δήλωσε «αδιάφορος» για την πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την πρόσκληση της Χρυσής Αυγής από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά επιτέθηκε εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη με αφορμή τη δήλωση του τελευταίου ότι θα αποχωρούσε από την παρέλαση αν έβλεπε στην εξέδρα των επισήμων βουλευτή της Χρυσής Αυγής. «Ας φύγει. Καλό θα είναι να φύγει και από τη Θεσσαλονίκη», είπε για τον δήμαρχο.
Η απάντηση Μπουτάρη
«Αυτό μάλλον για τον εαυτό του το εννοούσε", σχολίασε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος δεν τον είχε αντιληφθεί και ενημερώθηκε στο τέλος της παρέλασης από τους δημοσιογράφους. Κατηγόρησε τη Χρυσή Αυγή για θρασυδειλία και υπογράμμισε: «Η θρασυδειλία της Χρυσής Αυγής αποδεικνύεται με τη σημερινή παρουσία της στο πεζοδρόμιο. Αν ήθελε πραγματικά να εφαρμόσει το νόμο όπως λέγεται ας ερχόταν πάνω στην εξέδρα, να δούμε τι θα γινόταν. Είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά τους».
Παπούλιας: Ο ελληνικός λαός έδωσε ό,τι μπορούσε
«Αυτό το οποίο έγινε αντιληπτό από εμένα είναι ότι δεν ήταν πάνω στην εξέδρα», τόνισε από την πλευρά του για τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Αντώνης Σαουλίδης, και σημείωσε: «Στην εξέδρα κάθονται οι επίσημοι θεσμοί της ελληνικής πολιτείας αλλά και της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Ως εκ τούτου εμείς συμμετείχαμε κανονικά. Δεν θα μπορούσαμε να σταθούμε πλάι με τους ανθρώπους οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν χρεωθεί εγκληματικές και παραβατικές δραστηριότητες».
Μόνο Σημαιοφόροι και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Στην Αθήνα η μαθητική παρέλαση ολοκληρώθηκε το μεσημέρι υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Για πρώτη φορά παρέλασαν μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες από όλα τα σχολεία της Αθήνας.
Παπούλιας: Ο ελληνικός λαός έδωσε ό,τι μπορούσε
Στην παρέλαση συμμετείχαν, επίσης, αθλητές των Special Olympics και πρόσκοποι.
Για τους θεατές η περιοχή γύρω από την πλατεία Συντάγματος ήταν αποκλεισμένη και μπορούσαν να παρακολουθήσουν την παρέλαση μόνο από την οδό Πανεπιστημίου από το ύψος της Βουκουρεστίου και μετά.
«Η εποποιία του '40 μας διδάσκει ότι οι Έλληνες κάτω και από τις πλέον αντίξοες συνθήκες μπορούμε να καταφέρουμε το ακατόρθωτο αρκεί να παραμείνουμε ενωμένοι και να έχουμε ομοψυχία. Σήμερα 73 χρόνια μετά χρειάζεται η ίδια ενότητα, η ίδια ομοψυχία για να ολοκληρώσουμε τη μεγάλη εθνική προσπάθεια και να βγούμε νικητές από τη βαθύτερη κρίση που γνώρισε η πατρίδα μας μετά τον πόλεμο. Γιατί πρέπει να παραδώσουμε στις νέες γενιές μια Ελλάδα μεταμνημονιακή, ανεξάρτητη, ισχυρή και ευημερούσα. Τους το οφείλουμε», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Παπούλιας: Ο ελληνικός λαός έδωσε ό,τι μπορούσε
«Για να μην επαναλάβει τα τραγικά λάθη του παρελθόντος ένας λαός πρέπει να γνωρίζει την Ιστορία του και εδώ τον πρώτο λόγο τον έχουν οι δάσκαλοι και τα σχολεία για να διδάξουν στα παιδιά τι σημαίνει βία, διχασμός, φασισμός και πόλεμος», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.
Την ίδια ώρα διοικητικοί υπάλληλοι του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβειου Πολυτεχνείου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια κατά της διαθεσιμότητας κρατώντας μαύρες σημαίες.
Επίσης, μέλη του ΚΚΕ διοργάνωσαν στον πεζόδρομο της Κοραή τη δική τους εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο, με ομιλίες και κατάθεση στεφάνων έξω από τα πρώην κρατητήρια της Γκεστάπο.
Της παρέλασης προηγήθηκε δοξολογία στο ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Δριβελέγκας. Παρόντες ήταν επίσης ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.
Χανιά: Με αντιμνημονιακά συνθήματα
Με παρέλαση τμημάτων μαθητών, παραδοσιακών συλλόγων, προσκόπων και των ενόπλων δυνάμεων κορυφώθηκαν και στα Χανιά οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του «Οχι» Και φέτος η παρέλαση πραγματοποιήθηκε παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ενώ ο χώρος κοντά στην εξέδρα των επισήμων και σε ακτίνα 100 μέτρων είχε αποκλειστεί για τους πολίτες . Μετά το τέλος της παρέλασης και την αποχώρηση των επισήμων, ομάδα πολιτών πραγματοποίησε πορεία στην λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου χωρίς ωστόσο να υπάρξουν εντάσεις. Οι συμμετέχοντες στην πορεία κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα κατά της πολιτικής των μνημονίων.
Μικροεντάσεις στο Ηράκλειο
Μικροεντάσεις σημειώθηκαν κατά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, λίγο πριν ξεκινήσει η σημερινή παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου η οποία εξελίχθηκε στη συνέχεια ομαλά. Στον χώρο γύρω από την παρέλαση είχαν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα αποκλείοντας την πρόσβαση των πολιτών τόσο στο μνημείο του ''Αγνωστου Στρατιώτη, όσο και στον χώρο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων. Εκπρόσωποι των αρχών αποδοκιμάστηκαν από ομάδα πολιτών κατά την κατάθεση στεφάνου, ενώ επιχείρησαν να πετάξουν μπουκάλια με νερό και καφέδες.
Μετά την κατάθεση ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης υφ. Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου και οι τοπικές αρχές μετέβησαν στην πλατεία Ελευθερίας όπου από την εξέδρα που είχε στηθεί παρακολούθησαν την παρέλαση κατά την διάρκεια της οποίας δεν σημειώθηκαν επεισόδια ενώ απέναντι από την εξέδρα είχαν αναρτηθεί πανό με αντικυβερνητικά και αντιτροικάνα συνθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου