Powered By Blogger

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΔΝΤ – ΚΟΜΙΣΙΟΝ... 

Τέτοιες κωλοτούμπες ούτε η Κομανέντσι δεν έκανε


Μεγαλειώδη κωλοτούμπα έκανε η Κομισιόν σε ότι αφορά τις προτροπές για νέες αυξήσεις φόρων στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα και η Κ. Λαγκάρντ κάνει όπισθεν ολοταχώς επισημαίνοντας ότι δεν θα επιβληθούν οριζόντια μέτρα.
Αφού προκάλεσαν αναταραχή στην Αθήνα και έδωσαν το δικαίωμα ώστε να βγουν πολλοί παπαγάλοι εντός και εκτός κυβέρνησης να κατηγορήσουν άπαντες και να μιλήσουν για μέτρα που δεν υπήρχαν, τώρα τα γυρίζουν.
Η Κομισιόν δεν ζητά αύξηση φόρων στην Ελλάδα, διευκρινίζει η εκπρόσωπος του αρμόδιου Επιτρόπου, προσθέτοντας ότι υπήρξε παρεξήγηση για το αντικείμενο και τους στόχους της έκθεσης, ο ρόλος της οποίας είναι περισσότερο συμβουλευτικός. Σε κάθε περίπτωση, αποσαφήνισε η ίδια, για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, οι φορολογικές πολιτικές περιγράφονται ήδη λεπτομερώς στα μνημόνια που έχουν συνάψει.
Διαψεύδοντας δημοσιεύματα ότι υπάρχει αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση φόρων στην Ελλάδα, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης χθες (Πέμπτη), η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη φορολογία Επιτρόπου Αλγκίρντας Σεμέτα τονίζει ότι στόχος του εγγράφου εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φορολογία δεν είναι να υπαγορεύσει στα κράτη-μέλη τα φορολογικά μέτρα που θα πρέπει να λάβουν.
Αναφερόμενη ειδικότερα στο περιεχόμενο του συγκεκριμένου εγγράφου, η Έμερ Τρέινορ τόνισε ότι υπήρξε παρεξήγηση στην Ελλάδα για το αντικείμενο και τους στόχους της έκθεσης. 

Εν τω μεταξύ, για τα μέσα του 2014 προσδιόρισε τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθαρίζοντας επανειλημμένα πως για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014 δεν ζητούνται από την Ελλάδα δημοσιονομικά μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα.
Παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον η επικεφαλής του ΔΝΤ ερωτήθηκε για το ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα για το εάν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για το 2014 και για το πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.
Αναφερόμενη στη σύγχυση που προκλήθηκε με το προσαρμοσμένο κυκλικά πλεόνασμα της Ελλάδος βάσει των στοιχείων έκθεσης του ΔΝΤ (Fiscal Monitor) έκανε λόγο για ειδική μεθοδολογία και τόνισε πως σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει το ΔΝΤ το 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος θα ξεπεράσει τον αρχικό στόχο (πρωτογενές πλεόνασμα 0%).
«Είναι πρόωρο να πούμε για νέα μέτρα», δήλωσε , προσθέτοντας ότι η αποστολή θα επιστρέψει στην Ελλάδα και θα αξιολογήσει τις παρεμβάσεις πολιτικής του 2014. Απαντώντας σε διαδοχικές ερωτήσεις είπε πως σε κάθε περίπτωση, τα όποια μέτρα απαιτηθούν δεν θα είναι οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, αλλά παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα.
«Δεν μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα της φορολογικής διοίκησης, δεν μπορούμε να προδικάσουμε το πώς θα πάει η είσπραξη των φόρων και δεν μπορούμε να προδικάσουμε την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Η ίδια είπε πως εάν υπήρχε δημοσιονομικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα η τρόικα θα το εξέταζε με την ελληνική πλευρά , αποκλείοντας ωστόσο περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Ερωτηθείσα επανειλημμένως για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους τόνισε πως οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει τη δική της προσπάθεια για να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί, ενώ εκτίμησε πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στα μέσα του 2014. «Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω ότι οι Ευρωπαίοι θα είναι έντιμοι και θα τηρήσουν όσα έχουν συμφωνήσει επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση τους εάν χρειαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για να καταλάβετε πώς παίζουν παιχνίδια οι ξένοι για να πιέσουν τις χώρες αλλά και πώς μπορούν να προκαλέσουν αναταραχή άνευ λόγου και αιτίας.
Αλλά τέτοιες κωλοτούμπες ούτε η Νάντια Κομανέντσι δεν έκανε....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου