Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος
Στην έξοδο της χώρας στις αγορές επενδύει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που... κυριολεκτικά «παίζει τα ρέστα» του για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος.
Tο Μέγαρο Μαξίμου έχουν γίνει αρκετές συσκέψεις για να προετοιμαστεί με μεθοδικό τρόπο το πώς θα εξέλθει η Ελλάδα στις αγορές, κάτι που εάν επιτευχθεί θα αποτελέσει ένα σημαντικό μήνυμα ότι η χώρα αλλάζει κυριολεκτικά σελίδα.
Η έξοδος στις αγορές, όταν αυτή γίνει, θα συμβεί μετά από ακριβώς τέσσερα χρόνια, περίοδο κατά την οποία επήλθε ο αποκλεισμός μας και η είσοδος της χώρας στο μνημόνιο.
Η επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, είναι ένας στρατηγικός στόχος με τεράστια οικονομική σημασία και δεν αποκλείεται να γίνει και στο πρώτο εξάμηνο του 2014.
Για να προχωρήσει το σχέδιο έχουν συνεκτιμηθεί μια σειρά από παράγοντες και γεγονότα, με κεντρικό αυτό της επιβεβαίωσης τον προσεχή Απρίλιο από τη Eurostat του πρωτογενούς και διαρθρωτικού πλεονάσματος του 2013.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμούν ότι θα έχει προεξοφληθεί από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης, με σοβαρό αντίκτυπο στα spreads, η παρέμβαση των πιστωτών μας στην περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών αποφάσεων του Νοεμβρίου 2012.
Στην κυβέρνηση αναμένουν, ότι με βάσει την εκτίμηση πως στους πρώτους μήνες κάθε έτους οι επενδυτές βρίσκονται σε διαδικασία «ανοίγματος» θέσεων, θα είναι ευκολότερο να τοποθετηθούν σε μια νέα έκδοση ελληνικών ομολόγων.
Μάλιστα, αναφέρουν το παράδειγμα της Πορτογαλίας, τονίζοντας ότι ήταν μια χώρα με ανάλογη δανειακή σύμβαση, αλλά τον περασμένο Ιανουάριο προχώρησε επιτυχώς σε ομολογιακή έκδοση πενταετούς διάρκειας, συνολικού ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 5%.
Ένα άλλο στοιχείο είναι η πιθανότητα έναρξης του tapering από την Janet Yellen της Fed ως το τέλος του α' εξαμήνου του 2014 που είναι πολύ μεγάλη. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι θα υπάρξουν υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια και συνεπώς ακριβότερος δανεισμός στις νέες εκδόσεις κυβερνητικών ομολόγων.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε. που ξεκίνησε την 1η του έτους και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης μιας έγκαιρης επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές.
Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζουν στο Μαξίμου, ότι θα επιβεβαιωθεί, ότι όχι μόνο τα χειρότερα της διπλής κρίσης έχουν περάσει αλλά και ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη, φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα.
Βασική προϋπόθεση όμως για να πετύχει το εγχείρημα είναι να γίνει συντεταγμένα, σε συνεννόηση με τους επίσημους δανειστές μας, την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος. Και αυτό για να διασφαλιστούν η απόλυτη επιτυχία, τα μακροπρόθεσμα οφέλη και να αποτελέσει έτσι την πιο τρανταχτή ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην αποκατασταθείσα πλέον αξιοπιστία της Ελλάδας.
Στους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη και οι εξής επιτυχίες: α) η ελληνική οικονομία εισέρχεται πλέον σε μια νέα περίοδο ολικής αναστροφής, β) αλλάζει το τοπίο μετά από μία δεκαετία, πρωτογενών πλεονασμάτων το 2013 και το 2014, γ) καταγράφεται υψηλότερο κυκλικά προσαρμοζόμενο πρωτογενές πλεόνασμα στην ευρωζώνη, δ) εξαλείφεται το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας κόστους, ε) επιστρέφει η ανάκαμψη το 2014 ύστερα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης
Με βάσει την πληροφόρηση που έχει ο Πρωθυπουργός από τις επαφές, τόσο του ίδιου, όσο και των συνεργατών του, η σταδιακή επάνοδος του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου (μια νέα, π.χ., κοινοπρακτική έκδοση) θα είναι ασφαλής, και χρονικά εφικτή κάποια στιγμή μέσα στο 2014, ίσως και εντός του α' εξαμήνου.
Αυτό γιατί η καχυποψία για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας αρχίζει φανερά να κάμπτεται και η διεθνής επενδυτική κοινότητα αναζητεί τρόπους τοποθέτησης κεφαλαίων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της αγοράς κυβερνητικών ομολόγων, της αγοράς-πυλώνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος κάθε χώρας.
Η έξοδος του Δημοσίου στις αγορές, παρενθετικά, θα βοηθήσει τα μέγιστα τις ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες να εξασφαλίσουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού από τις διεθνείς αγορές (οι περισσότερες εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις το 2013 είχαν πολύ υψηλό κουπόνι, ως και 8,75%).