Powered By Blogger

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΙΣΧΥΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ... 
Ο Σαμαράς πρέπει να βρει το καπέλο που βγάζει λαγούς
Ο κόσμος άγεται και φέρεται από τον κάθε τυχοδιώκτη

Ο λόγος που ακολουθούν έναν πολιτικό οι ψηφοφόροι είναι σπάνια εκ των προτέρων ευχερές να εξευρεθεί. Δεν είναι μια διεργασία που υπακούει πλήρως στην λογική. Σε πολύ μεγάλο βαθμό στην πολιτική υπάρχει η λογική της αγέλης. Ο κόσμος ακολουθεί κάποιον επειδή πολύ απλά συνήθισε να ακολουθεί αυτόν. Όπως δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος λόγος για να είναι κανείς Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός (πέραν ίσως – αλλά όχι πάντα – από το ότι ήταν και ο πατέρας μας), έτσι πολύ συχνά δεν υπάρχει και συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο κάποιος εξακολουθεί να είναι με ένα κόμμα. Οικογενειακή παράδοση, αίσθημα του ανήκειν, αίσθημα υπεροχής απέναντι στον γείτονά του, οπότε η πειθώ από πράξεις ή λόγια μένει συχνά στην σφαίρα του μη πραγματικού στην πολιτική.
Τεράστιο ρόλο παίζει επίσης η αίσθηση της ισχύος. Η ολιγοήμερη βελτίωση των δημοσκοπικών επιδόσεων της ΝΔ τον καιρό των συλλήψεων των ηγετών της Χ.Α. δεν οφειλόταν στην “εξάρθρωση του νεοναζισμού”, αλλά στο ότι ο κόσμος ένιωσε ως ισχυρό την ΝΔ και όχι την Χ.Α., που ως τότε εμφανιζόταν ως ο επερχόμενος “ισχυρός” της πολιτικής ζωής – εξ ου και τα μούσκουλα του στενού κύκλου του Μιχαλολιάκου, για προβολή ισχύος. Αντίστροφα, η κατάρρευση του Καραμανλή τον Οκτώβριο του 2009 οφειλόταν στην παραίτηση που “έβγαζε” η προκήρυξη των εκλογών σε όλο το εκλογικό σώμα και η όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι ο Καραμανλής τα παράτησε. Αφοσιωμένοι καραμανλικοί έλεγαν σε εκείνες τις εκλογές ότι “ποιος ο λόγος να πάω να ψηφίσω, αφού θα βγει το ΠΑΣΟΚ”. Αυτό δεν ειπώθηκε ποτέ άλλοτε σε εκλογές, ούτε καν το 1981.
Παρόμοια εντούτοις ήταν και η διεργασία που έβγαλε τον Ανδρέα το 1981. Η αποχώρηση Καραμανλή ήταν προάγγελος ήττας, αλλά ακόμη περισσότερο η μη στήριξη του αγωνιστή Αβέρωφ στην εκλογή νέου αρχηγού. Το “δεν θέλω ου” του Ράλλη βοήθησε τον Ανδρέα πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γκάφα ή λάθος της ΝΔ: Έδειξε αδύναμη, πολύ απλά. Συν τοις άλλοις, σοβαρός άνθρωπος κάποτε μου είπε ότι ο Ράλλης ήθελε να παραδώσει την χώρα στους αριστερούς, για να ξεχάσουν όλοι ότι ο πατέρας του (κατοχικός πρωθυπουργός) ήταν προδότης. Εκ του αποτελέσματος δεν έχω καμιά αμφιβολία γι’ αυτό.
Άρα, η προβολή ισχύος είναι σημαντικότερη από τις πράξεις. Καθώς και η αίσθηση του “μαντριού”, η αίσθηση του ανήκειν. Η οποία σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι πλήρως, εξαρτάται από την προβολή ισχύος (δεν είναι τυχαίο ότι οι οπαδοί των “δυνατών” ομάδων στο ποδόσφαιρο είναι περισσότεροι από τους οπαδούς των “αδύνατων”). Η ύπαρξη της τρόικας στην Ελλάδα διέβρωσε αυτήν την προβολή ισχύος των κομμάτων στους οπαδούς τους, αλλά επίσης διέβρωσε και την ίδια την αίσθηση του ανήκειν, μέσω της πλήρους έλλειψης ταύτισης του κόσμου με τις ασκούμενες πολιτικές.
Διότι, αν πάμε στις πράξεις, νομίζω ότι η κυβέρνηση Σαμαρά ξεπερνάει, σε επίπεδο ουσιαστικής αποτελεσματικότητας, οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, ίσως από τον καιρό του Παπάγου και μετά. Προσωπικά θα την συνέκρινα μόνον με του Καποδίστρια, που πήρε μια σχεδόν ηττημένη δράκα επαναστατών στις αρχές του 1828 και την έκανε ανεξάρτητο κράτος μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Μπορεί τα μέτρα της να είναι αντιλαϊκά και επί της ουσίας εσφαλμένα, όμως πρώτον μας έρχονται κυρίως από έξω, από την τρόικα, και δεύτερον, τον καταιγισμό των μέτρων ως μορφή άσκησης πολιτικής τα κληρονόμησε αναγκαστικά από τους προκατόχους ο Σαμαράς. Και είναι ο μόνος που κάτι κάνει για να αλλάξει αυτό που συμβαίνει. Και ήδη το αλλάζει.
Αυτά λοιπόν που έχουν γίνει είναι αδιανόητα, από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι σήμερα. Πήρε την χώρα από την ανυποληψία και την υποταγή, και σήμερα έχει φθάσει στο σημείο να θεωρείται στην Ευρώπη η ελληνική κυβέρνηση πιο αξιόπιστη από την τρόικα! Ναι, από αυτούς που μας κουνούσαν το δάχτυλο έως προχθές. Το βήμα αυτό είναι η πεμπτουσία της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Η αναξιοπιστία (που προκάλεσε ο ΓΑΠ) μας έβαλε στην κρίση, η αξιοπιστία (που προκαλεί ο Σαμαράς) μας βγάζει.
Και σε άλλα επίπεδα υπάρχουν αποτελέσματα χωρίς πολιτική προέκταση. Η λαθρομετανάστευση υποχωρεί και οι λαθρομετανάστες μειώνονται. Αλλά η κυβέρνηση δεν το καρπώνεται πολιτικά. Γιατί; Μα διότι με τον τρόπο που το κάνει δεν εντυπωσιάζεται κανένας, ώστε να ταυτιστεί με αυτό. Ο κόσμος θα εξακολουθήσει να προτιμάει την Χρυσή Αυγή για αυτό το θέμα, παρά τον Δένδια. Πολύ απλά, η Χ.Α. το περνάει στον κόσμο, ενώ ο Δένδιας όχι. Στον στρατό κάναμε δοκιμή τους S-300 μετά από 15 χρόνια, αλλά είδαμε να καρπώνεται πολιτικά οφέλη από αυτό η κυβέρνηση; Το χρηματιστήριο ανεβαίνει σαν τρελό, αλλά θυμάστε τι οφέλη είχε ο Σημίτης από το χρηματιστήριο και τι βλέπει ο Σαμαράς τώρα; Τα spread πέφτουν, αλλά αντί για πανηγυρισμούς από τον κόσμο, ότι έρχεται η σωτηρία από τα Μνημόνια, ακούμε λοιδορίες.
Λοιπόν, κάτι δεν πάει καλά πολιτικά. Ο Σαμαράς πρέπει να βρει το καπέλο που βγάζει λαγούς. Κάνει την μια επιτυχία μετά την άλλη, αλλά ανεβαίνει η Χ.Α. και ο Τσίπρας. Δεν είναι μόνον για τον φόρο ακινήτων, δεν είναι μόνον για το σκάσιμο του κόσμου. Είναι πιο σύνθετο. Πρέπει να αναλυθεί. Και να κατανοηθεί. Και το σίγουρο είναι ότι δεν φταίει ο κόσμος. Ο κόσμος άγεται και φέρεται. Και δεν άγεται και φέρεται εδώ από τον Σαμαρά, αλλά από τον κάθε τυχοδιώκτη.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να την κατανοήσουν όλοι περί τον Σαμαρά. Και ο ίδιος.
Διογένης

ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΗΝ Κ.Ο. 

«Θα βγούμε από τη μάχη νικητές, όπως αρμόζει στους Έλληνες»


Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μήνυμα ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016 είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι, είχε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας.
Η ομιλία κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους για τον Αλέξη Τσίπρα και τις παλινωδίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας προς τους πολίτες αναφερόμενος συχνά στο μεγάλο επίτευγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ και θα επιστρέψει στην κοινωνία.
«Πριν από 19 μήνες αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας συγκροτώντας μια κυβέρνηση συνεργασίας. Πολλοί μέσα στην χώρα στοιχημάτιζαν ότι δεν θα άντεχε έως τα Χριστούγεννα του 2012. Υπήρχαν και εκείνοι έξω από την χώρα που προεξοφλούσαν ότι δεν θα άντεχε η χώρα.
Μόλις πριν από 1,5 χρόνο. Εμείς αποφύγαμε την χρεοκοπία και αρχίσαμε να σταθεροποιούμε την χώρα. Το θυμίζω αυτό όχι μόνο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μας καλούσε να μιμηθούμε την Αργεντινή αλλά αυτό δεν θέλει σήμερα να το θυμάται.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ταξίδεψε στο μακρινό Τέξας για να πει μερικές απλές αλήθειες που εδώ δεν τολμάει να τις πει. Εμείς αυτή η παράταξη, αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας απέτρεψε το εφιαλτικό σενάριο το οποίο εκείνος αποδεχόταν. Αν η Ελλάδα στυλώνεται σήμερα στα πόδια της είναι γιατί εμείς το αποτρέψαμε κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ναι η χώρα υπέφερε πολύ και ακόμα υποφέρει και τώρα βγαίνει από την κρίση. Δεν αφήσαμε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Κάποιοι μας ασκούν κριτική. Δεν αφήσαμε την χώρα να καταρρεύσει και τώρα με το πρωτογενές πλεόνασμα που πετύχαμε έχουμε πετύχει τα 18 σημεία που είχαμε υποσχεθεί. με την βοήθεια του Θεού και την στήριξη του ελληνικού λαού θα πάμε ακόμα μακρύτερα. Στο διάστημα που μεσολάβησε η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Βιάστηκαν να πανηγυρίσουν τον περασμένο Σεπτέμβριο για το έλλειμμα και τους διαψεύσαμε όλους».
Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα τόνισε ότι το 70% θα επιστρέφει στον κόσμο έως και το 2016 ενώ ανέφερε ότι είναι ψέματα ότι δεν πληρώνει το κράτος τις υποχρεώσεις του. «Βγάλαμε πρωτογενές πλεόνασμα πριν την ώρα του. Κάποιοι λένε ότι δεν εξοφλήσαμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους. Ψέμα. Πληρώσαμε περισσότερες απ’ όσες υπολογίζαμε. Αυτό που βγάζουμε είναι καθαρό αδιαμφισβήτητο και βιώσιμο. Κάποιοι μας λένε ότι βγάλατε πρωτογενές αλλά η οικονομία υποφέρει. Τι αξία έχει να ευημερούν οι αριθμοί και όχι οι άνθρωποι;. Το 70% του πλεονάσματος θα επιστρέφει στον κόσμο έως το 2016. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στην κοινωνία. Σε ποιούς; Σε όσους έχουν ανάγκη. Χαμηλοσυνταξιούχοι, ένστολοι. Αυτό θα γίνει άμεσα. Τους επόμενους μήνες».
Και συνέχισε:  «Είχαμε δεσμευθεί να δώσουμε χρήματα στους ένστολους εδώ και πολύ καιρό. Δανεικά πια δεν υπάρχουν. Αν δεν είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα είχαμε να δώσουμε τίποτα. Βγήκε από το αίμα του ελληνικού λαού και σε αυτόν θα επιστρέψει όπως σε αυτόν επιστρέφουν και τα κλεμμένα. Δίνουμε μάχη με την ανεργία σε όλα τα μέτωπα. Επίσης αξιοποιούμε όλα τα κοινοτικά κονδύλια. Κι αυτό για να υπάρξει ανακούφιση και επανένταξη στην αγορά εργασίας. Πάνω από 440.000 άνεργοι θα απασχοληθούν».

Κατηγορηματικό ΟΧΙ σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ
Για το θέμα των εκλογών και τα διάφορα σενάρια που ακούγονται είπε με νόημα: «Εκλογές εμείς πηγαίνουμε για το 2016, τους αρέσει δεν τους αρέσει».
Για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι πρόκειται για κόμμα του περιθωρίου που υπονομεύει το μέλλον της χώρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη νοοτροπία του περιθωρίου και εμφανίζεται ως κόμμα διακυβέρνησης. Δεν είναι κόμμα εξέγερσης και κόμμα ευθύνης. Και είναι δικό τους θέμα να αποφασίσουν τι είναι. Αυτά που σήμερα συμβαίνουν στην Ελλάδα δεν συγκρίνονται με αυτά που γίνονταν στο παρελθόν. Τώρα η χώρα βρίσκεται σε κρίση και ο ελληνικός λαός δεν θέλει να ξανακυλήσει στην κρίση. Όσο αρχίζουν να φαίνονται οι ενδείξεις της ανάκαμψης τόσο ξεθωριάζουν. Δεν έχουν καταλάβει ότι στον διεθνή μας περίγυρο υπάρχει πολλή αναστάτωση και πολλή ανασφάλεια και πολλές ταραχές και πολύ αίμα. Η Ελλάδα είναι μια όαση πρώτα για τους ίδιους τους Έλληνες και μετά για την Ευρώπη».
Και συνέχισε: «Εμείς στη ΝΔ έχουμε αποδείξει ότι για το καλό της χώρας μπορούμε να συνεργαστούμε με τους αντιπάλους μας όπως κάναμε με το ΠΑΣΟΚ. Είχαμε σύμπτωση απόψεων σε δύο πράγματα: να μείνει η χώρα στο ευρώ και να σταθεί στα πόδια της και πριν γίνουμε κυβέρνηση είχαμε στηρίξει μεταρρυθμίσεις. Εμείς την υπευθυνότητά μας την έχουμε δείξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν έχει ψηφίσει ούτε ένα νόμο. Ούτε εκείνα που είναι προφανέστατα ευεργετικά. Λέει όχι σε όλα. Και σήμερα, μ’ αυτά που λέει δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση αλλά στην χώρα. Όσο συνεχίζει αυτή την ανευθυνότητα δεν έχουμε κανένα περιθώριο συνεργασίας μαζί του. Και πως είναι δυνατόν να συνεργαστούμε με όσους συστηματικά κατ’ επάγγελμα υπονομεύουν την ασφάλεια της χώρας και απειλούν να μας ξαναστείλουν εκεί που τρομάξαμε να ξεφύγουμε. Με αυτούς που υπερασπίζονται όσους συλλαμβάνει η αστυνομία και μετά κάνει ότι δεν τους ξέρει,. Με όσους απειλούν τους επενδυτές και μετά κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα»;
Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στο θέμα της ανάπτυξης είπε ότι το προσεχές διάστημα θα έρχονται συνεχώς θετικά νέα. «Αυτός θα είναι ο καταλύτης για να καταπολεμηθεί η μιζέρια. δεν μπορεί ένας λαός να σηκώσει κεφάλι όταν τα καλά νέα λοιδορούνται ή αποσιωπώνται. Δεν μπορούν κάποιοι κάθε μέρα να έχουν βάλει πρόγραμμα να κατεδαφίζουν το ηθικό του λαού μας. Την κοινωνία διαλύουν. Τολμώντας να πηγαίνουμε καθημερινά κόντρα στο ρεύμα της μιζέριας».
Μιλώντας για τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διώξει τους ξένους.«Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγορεί ότι δεν κάναμε πολλά. Μας κατηγορούν ότι ξεπουλάμε τα ασημικά της χώρας. Πως είναι δυνατόν να μας κάνουν κριτική αυτοί που τρομάζουν τους επενδυτές; «Βγάζουμε από τις πλάτες του ελληνικού λαού χρέος και φέρνουμε επενδύσεις που δεν έγιναν ποτέ στο παρελθόν».
Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην κριτική για την φοροδιαφυγή είπε ότι είναι ψέμα ότι δεν πατάχθηκε ενώ τόνισε με νόημα ότι όλοι θα τιμωρηθούν. «Πετύχαμε μεγαλύτερο πλήγμα απ’ ότι έχει γίνει στο παρελθόν. Φέραμε 423 εκατ. πέρυσι σε ετήσια βάση και φέτος θα φέρουμε 381 εκατομμύρια. Πότε έχει γίνει αυτό ξανά στο παρελθόν; Χτυπάμε την διαφθορά. Η δικαιοσύνη είναι ανεμπόδιστη χωρίς παρεμβάσεις. Δεν θέλω κανένα κυνήγι μαγισσών αλλά και καμία συγκάλυψη. Δεν θέλω κανένας αθώος να τιμωρηθεί και κανένας ένοχος να γλιτώσει».
Για την βιωσιμότητα του χρέους επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και είπε: «Κατάφεραν μόνοι τους να γελοιοποιηθούν. Δεν θα πληρώσουμε έλεγαν το επαχθές χρέος. Τελικά κατέληξαν ότι το επαχθές χρέος φτάνει μόνο στο 5% του ΑΕΠ. Τα βρήκαν επιτέλους, Ξεχνούν ότι υπερδεκαπλάσιο χρέος κουρέψαμε πέρυσι. Μας λένε ότι το επαχθές χρέος να μην ξεπερνάει τα 9 δις αλλά αυτοί θα ζητήσουν διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Πως θα αποφύγουν τότε την χρεοκοπία της χώρας; Θα εκβιάσουν; Θα τρομοκρατήσουν; Δεν έχουν καταλάβει ότι απέναντί τους έχουν 27 κοινοβούλια και τις ανελέητες αγορές. Το χάος που θα δημιουργηθεί το έχουν υπολογίσει;  Το κλίμα που θα δημιουργηθεί σε βάρος της χώρας μας το έχουν καταλάβει»;
«Δεν θα τους αφήσουμε να μας ρίξουν έξω ξανά. Θα βγούμε από αυτή τη μάχη νικητές όπως αρμόζει στους Έλληνες», είπε. 
Για τους δανειστές ανέφερε: «Οι δανειστές μας έχουν δεσμευθεί ότι αν τηρήσουμε τους όρους θα μας δώσουν πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Κάνουμε ότι μπορούμε για να πιάνουμε τους στόχους. Τώρα είναι η σειρά τους να τηρήσουν την συμφωνία».

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ε.Λ.Μ.Ε.  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ 
ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Δ.Δ.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2013-14

Τετάρτη, 29 Ιανουάριος 2014 13:05
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2013-2014
Συνημμένα:
ΑρχείοΜέγεθος
Download this file (ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΒΘΜΙΑΣ 2013-2014.pdf)ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΒΘΜΙΑΣ 2013-2014.pdf772 Kb
 
PDFΕκτύπωση

Οδηγίες συμμετοχής σχολικών μονάδων στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

Τετάρτη, 29 Ιανουάριος 2014 09:42
Οδηγίες συμμετοχής σχολικών μονάδων στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής
 
PDFΕκτύπωση

ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΡΟΒΟΛΗΣ & ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ

Τετάρτη, 29 Ιανουάριος 2014 09:18
ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ2         
 
PDFΕκτύπωση

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ-ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ

Τρίτη, 28 Ιανουάριος 2014 12:59
               ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ
Συνημμένα:
ΑρχείοΜέγεθος
Download this file (ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠ-ΚΩΝ.PDF)ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠ-ΚΩΝ.PDF2976 Kb
 
PDFΕκτύπωση

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ ΜΑΪΟΥ 2014

Τρίτη, 28 Ιανουάριος 2014 09:12
                                            ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ ΜΑΪΟΥ 2014
Συνημμένα:
ΑρχείοΜέγεθος
Download this file (ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ 2014.doc)ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ 2014.doc71 Kb

ΙΑ΄ ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ 2014

Στην Πρώτη Σερρών, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του νομού Σερρών, θα διεξαχθεί η «ΙΑ΄ Μαθητιάδα», από 02 έως και 06 Μαΐου 2014, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.                                                                          
Η εκδήλωση αποτελεί προσομοίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και περιλαμβάνει τη διεξαγωγή 35 Ολυμπιακών αθλημάτων, με συμμετοχή μαθητών Γυμνασίου από όλη την Ελλάδα, καθώς και από σχολεία της ομογένειας.
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων συμμετοχής είναι η 14η Μαρτίου 2014.
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 23240-61604 και 23240-61055, καθώς και στην ιστοσελίδα www.mathitiada.gr
ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

15Γιορτάζουμε σήμερα 30 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Τριών Ιεραρχών.

Η αιτία για την εισαγωγή της εορτής των Τριών Ιεραρχών στην Εκκλησία είναι το εξής γεγονός:
Κατά τους χρόνους της βασιλείας του Αλεξίου του Κομνηνού (1081 - 1118 μ.Χ.), ο οποίος διαδέχθηκε στη βασιλική εξουσία τον Νικηφόρο Γ’ τον Βοτενειάτη (1078 - 1081 μ.Χ.), έγινε στην Κωνσταντινούπολη φιλονικία ανάμεσα σε λόγιους και ενάρετους άνδρες. Άλλοι θεωρούσαν ανώτερο τον Μέγα Βασίλειο, χαρακτηρίζοντάς τον μεγαλοφυΐα και υπέροχη φυσιογνωμία.
Άλλοι τοποθετούσαν ψηλά τον ιερό Χρυσόστομο και τον θεωρούσαν ανώτερο από τον Μέγα Βασίλειο και τον Γρηγόριο και, τέλος, άλλοι, προσκείμενοι στον Γρηγόριο τον Θεολόγο, θεωρούσαν αυτόν ανώτερο από τους δύο άλλους, δηλαδή από τον Βασίλειο και τον Χρυσόστομο. Η φιλονικία αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να διαιρεθούν τα πλήθη των Χριστιανών και άλλοι ονομάζονταν «Ιωαννίτες», άλλοι «Βασιλείτες» και άλλοι «Γρηγορίτες».
Στην έριδα αυτή έθεσε τέλος ο Μητροπολίτης Ευχαΐτων, Ιωάννης ο Μαυρόπους. Αυτός, κατά την διήγηση του Συναξαριστή, είδε σε οπτασία τους μέγιστους αυτούς Ιεράρχες, πρώτα καθένα χωριστά και στη συνέχεια και τους τρεις μαζί. Αυτοί του είπαν: «Εμείς, όπως βλέπεις, είμαστε ένα κοντά στον Θεό και τίποτε δεν υπάρχει που να μας χωρίζει ή να μας κάνει να αντιδικούμε. Όμως, κάτω από τις ιδιαίτερες χρονικές συγκυρίες και περιστάσεις που βρέθηκε ο καθένας μας, κινούμενοι και καθοδηγούμενοι από το Άγιο Πνεύμα, γράψαμε σε συγγράμματα και με τον τρόπο του ο καθένας, διδασκαλίες που βοηθούν τους ανθρώπους να βρουν τον δρόμο της σωτηρίας.
Επίσης, τις βαθύτερες θείες αλήθειες, στις οποίες μπορέσαμε να διεισδύσουμε με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, τις συμπεριλάβαμε σε συγγράμματα που εκδώσαμε. Και ανάμεσά μας δεν υπάρχει ούτε πρώτος, ούτε δεύτερος, αλλά, αν πεις τον ένα, συμπορεύονται δίπλα του και οι δύο άλλοι. Σήκω, λοιπόν, και δώσε εντολή στους φιλονικούντες να σταματήσουν τις έριδες και να πάψουν να χωρίζονται για εμάς. Γιατί εμείς, και στην επίγεια ζωή που είμασταν και στην ουράνια που μεταβήκαμε, φροντίζαμε και φροντίζουμε να ειρηνεύουμε και να οδηγούμε σε ομόνοια τον κόσμο.
Και όρισε μία ημέρα να εορτάζεται από κοινού η μνήμη μας και καθώς είναι χρέος σου, να ενεργήσεις να εισαχθεί η εορτή στην Εκκλησία και να συνταχθεί η ιερή ακολουθία. Ακόμη ένα χρέος σου, να παραδόσεις στις μελλοντικές γενιές ότι εμείς είμαστε ένα για τον Θεό. Βεβαίως και εμείς θα συμπράξουμε για τη σωτηρία εκείνων που θα εορτάζουν τη μνήμη μας, γιατί έχουμε και εμείς παρρησία ενώπιον του Θεού».
Έτσι ο Επίσκοπος Ευχαΐτων Ιωάννης ανέλαβε τη συμφιλίωση των διαμαχόμενων μερίδων, συνέστησε την εορτή της 30ης Ιανουαρίου και συνέγραψε και κοινή Ακολουθία, αντάξια των τριών Μεγάλων Πατέρων.
Η εορτή αυτής της Συνάξεως του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αποτελεί το ορατό σύμβολο της ισότητας και της ενότητας των Μεγάλων Διδασκάλων, οι οποίοι δίδαξαν με τον άγιο βίο τους το Ευαγγέλιο του Χριστού.
Είναι εκείνοι, οι οποίοι εξ’ αιτίας της ταπεινώσεώς τους μπροστά στην αλήθεια, έχουν λάβει το χάρισμα να εκφράζουν την καθολική συνείδηση της Εκκλησίας και ότι διδάσκουν δεν είναι απλώς δική τους σκέψη ή προσωπική τους πεποίθηση, αλλά είναι επιπλέον η ίδια η μαρτυρία της Εκκλησίας, γιατί μιλούν από το βάθος της καθολικής της πληρότητας.
Περί τις αρχές του 14ου αιώνα μ.Χ. ανεγέρθη ναός των Τριών Ιεραρχών κοντά στην Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης, δίπλα σχεδόν στη μονή της Παναχράντου.
Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!
Απολυτίκιο:
Ήχος α'.
Τούς τρεις μεγίστους φωστήρας της Τρισηλίου θεότητος, τους την οικουμένην ακτίσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας, τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας, τους την κτίσιν πάσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας, Βασίλειον τον μέγαν, και τον Θεολόγον Γρηγόριον, συν τω κλεινώ Ιωάννη, τω την γλώτταν χρυσορρήμονι, πάντες οι των λόγων αυτών ερασταί, συνελθόντες ύμνοις τιμήσωμεν· αυτοί γαρ τη Τριάδι, υπέρ υμών αεί πρεσβεύουσιν.
Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

10ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ο.Λ.Μ.Ε. 

«Ο ρόλος του Λυκείου και η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση»

10ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
 «Ο ρόλος του Λυκείου και η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση»
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αποφάσισε να διοργανώσει το 10ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο με θέμα: «Ο ρόλος του Λυκείου και η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα το τριήμερο 28, 29 & 30 Μαρτίου 2014.
Η επιλογή του θέματος του 10ου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου έγινε μετά από διεξοδική συζήτηση τόσο στο πλαίσιο του ΔΣ του ΚΕΜΕΤΕ όσο και του ΔΣ της ΟΛΜΕ, που έλαβε και την τελική απόφαση.
Σε μια περίοδο που πραγματοποιούνται σοβαρές αρνητικές παρεμβάσεις και αλλαγές στο Λύκειο και την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΤΕΕ/Κ), όπως και στη διαδικασία πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κρίθηκε σκόπιμο να επικεντρωθεί το Εκπαιδευτικό Συνέδριο σε αυτό το θέμα.
Το περιεχόμενο του συνεδρίου περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:
(α) Σύγχρονες εκπαιδευτικές πολιτικές και η βαθμίδα του Λυκείου (συγκριτική προσέγγιση)
Σύγχρονες εκπαιδευτικές πολιτικές. Η διεθνής εμπειρία (ΕΕ, ΟΟΣΑ κ.λπ.)
Οι επιπτώσεις των πολιτικών της λιτότητας και των μνημονίων στην εκπαίδευση (με έμφαση στη λυκειακή βαθμίδα). Η περίπτωση της Ελλάδας
(β) Η βαθμίδα του Λυκείου: η ελληνική εμπειρία
- Η βαθμίδα του Λυκείου και η επιλεκτική λειτουργία στην ελληνική εκπαίδευση. Το νέο θεσμικό πλαίσιο.
- Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Διά Βίου Μάθηση
(γ) Οι προτάσεις της ΟΛΜΕ
Τα θέματα που περιλαμβάνονται στις παραπάνω ενότητες θα αναλάβουν να επεξεργαστούν πέντε ομάδες εργασίας, που θα λειτουργήσουν στην Αθήνα (και ενδεχομένως στη Θεσσαλονίκη).
Πρόγραμμα Εργασιών του 10ου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου της ΟΛΜΕ (αρχικό)
Γιάννενα, 28, 29 & 30 Μαρτίου 2014
Παρασκευή
28-3-2014
απόγευμα

Ολομέλεια

Προσέλευση – εγγραφές
Πανηγυρική έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου
Χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων
Κεντρικοί ομιλητές προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό]
Σάββατο
29-3-2014
πρωί

Ολομέλεια και
ομάδες εργασίας
Α΄ Θεματική Ενότητα:
Σύγχρονες εκπαιδευτικές πολιτικές και η βαθμίδα του Λυκείου (συγκριτική προσέγγιση)
1η Ομάδα: Σύγχρονες εκπαιδευτικές πολιτικές. Η διεθνής εμπειρία (ΕΕ, ΟΟΣΑ κ.λπ.)
2η Ομάδα: Οι επιπτώσεις των πολιτικών της λιτότητας και των μνημονίων στην εκπαίδευση (με έμφαση στη λυκειακή βαθμίδα). Η περίπτωση της Ελλάδας

Συζήτηση των υποθεμάτων σε ομάδες εργασίας
Σάββατο
29-3-2014
απόγευμα

Ολομέλεια και
ομάδες εργασίας
Β΄ Θεματική Ενότητα:
Απόγευμα: Η βαθμίδα του Λυκείου: η ελληνική εμπειρία
3η Ομάδα: Η βαθμίδα του Λυκείου και η επιλεκτική λειτουργία στην ελληνική εκπαίδευση. Το νέο θεσμικό πλαίσιο.
4η Ομάδα: Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Διά Βίου Μάθηση.
Συζήτηση των υποθεμάτων σε ομάδες εργασίας
Κυριακή
30-3-2014
πρωί

Ολομέλεια
5η Ομάδα: Οι προτάσεις της ΟΛΜΕ

Καταληκτική συνεδρία
  • Ανακοίνωση των πορισμάτων των ομάδων εργασίας – Συζήτηση
  • Σύνοψη των συμπερασμάτων

Λήξη των εργασιών του Συνεδρίου
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΣΑΜΑΡΑ 

Υπόσχεση Πούτιν για φυσικό αέριο & ιδιωτικοποιήσεις 

Αντ. Σαμαράς: Συναντιόμαστε ως φίλοι, καθώς ο ελληνικός λαός και ο ρωσικός λαός έχουν ιστορία, θρησκεία και παράδοση που τους ενώνει 
Την υπόσχεση ότι ο Β. Πούτιν θα παρέμβει προσωπικά προς την Gazprom, προκειμένου να υπάρξει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, αλλά και να ενισχυθεί το ρωσικό ενδιαφέρον στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων και των λιμανιών απέσπασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη 40λεπτη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ρωσίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας.
Απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «συναντιόμαστε σήμερα ως φίλοι καθώς ο ελληνικός λαός και o ρωσικός λαός έχουν ιστορία, θρησκεία και παράδοση που τους ενώνει. Πάνω σε αυτήν τη φιλία χτίζουμε. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει διεθνής σταθερότητα, χωρίς συνεχώς αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας».
Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς μετέφερε στον Β. Πούτιν ότι η χώρα μας ξεπερνά μία μακρά και πολύ επώδυνη ύφεση και ως εκ τούτου οι χαμηλές τιμές ενέργειας είναι καθοριστικές για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το ρωσικό ενδιαφέρον για ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, με έμφαση σε δύο τομείς: τους σιδηροδρόμους και τα λιμάνια, κυρίως της Θεσσαλονίκης.
Υπόσχεση Πούτιν για φυσικό αέριο & ιδιωτικοποιήσεις
Επίσης αναγνωρίστηκε ότι τα θέματα του τουρισμού πάνε ήδη πάρα πολύ καλά, όπως έχει φανεί από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που είχαμε στην ελληνορωσική συνεργασία στον τουρισμό, ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
Σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό, θα ήταν σημαντικό να υπάρξουν και σύγχρονοι σιδηρόδρομοι στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για αγροτικά ελληνικά προϊόντα προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα.
Παρέμβαση στην Gazprom για μείωση της τιμής του αερίου, υποσχέθηκε ο Βλ. Πούτιν
Παρέμβαση στην Gazprom για μείωση της τιμής του αερίου, υποσχέθηκε ο Βλ. Πούτιν
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε ο διορισμός του Σεργκέι Προχόντκο ως προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής για το έτος Ελλάδας - Ρωσίας το 2016 και ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόσκλησή του προς τον Ρώσο πρόεδρο να επισκεφτεί την Ελλάδα.
Η τιμή
Ειδικά για το θέμα του φυσικού αερίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές στον Β. Πούτιν την ανάγκη να υπάρξει καλύτερη τιμή για την Ελλάδα, κάτι που θα ήταν πολύ ενθαρρυντικό για τη σχέση μας στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Μόσχα μεταξύ Gazprom και ΔΕΠΑ.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που κατ' εξοχήν θέλει ενίσχυση στο κόστος της ενέργειας, τονίζοντας ότι τα 467 δολάρια, που είναι η σημερινή δική μας τιμή φυσικού αερίου, είναι απίστευτα υψηλή τιμή και περιμένουμε μία πραγματική μείωση. Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει το ελληνικό αίτημα στην Gazprom.
Επίσης αναγνωρίστηκε ότι η διαμάχη Gazprom - Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνιστά μια έντονη αντιπαράθεση, όπου η Ευρώπη επιθυμεί να ακολουθεί αντιμονοπωλιακούς κανόνες, ωστόσο το θέμα είναι το τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στις τιμές.
Για τους σιδηροδρόμους κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο πρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων Β. Γιακούνιν έχει έρθει δύο φορές στην Ελλάδα και έδειξε ότι έχει πραγματικά ενδιαφέρον. Στους Ρώσους θα ενδιέφερε να υπάρχει κάποια διασύνδεση των σιδηροδρόμων με λιμάνια και ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδος, υποστήριζαν οι ίδιες πηγές.
Βρυξέλλες Β. Δεμίρης

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ο.Λ.Μ.Ε.
Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των προέδρων 25/1/2014
Καμιά απόλυση εκπαιδευτικού - Καμιά συμμετοχή στην αυτοαξιολόγηση - απεργία 7/2
Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των προέδρων 25/1/2014
Ψηφίστηκαν από την Γενική Συνέλευση των προέδρων και το πλαίσιο αιτημάτων  αλλά και το πρόγραμμα δράσης της ΟΛΜΕ για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Επικυρώθηκε επίσης και η διαγραφή της ΕΛΜΕ Προτύπων. 
-   Το πλαίσιο αιτημάτων 
Ψήφισαν 78 ΕΛΜΕ
ΥΠΕΡ: 59 
ΚΑΤΑ: 4 
ΛΕΥΚΑ: 4 
389 ψήφοι
75%
- Το πρόγραμμα δράσης
Ψήφισαν 78 ΕΛΜΕ
ΥΠΕΡ: 67
ΚΑΤΑ:  1
ΛΕΥΚΑ:  10
341 ψήφοι
85%
- Διαγραφή ΕΛΜΕ Προτύπων
Ψήφισαν 78 ΕΛΜΕ
ΥΠΕΡ: 70
ΚΑΤΑ:  2
ΛΕΥΚΑ:  6
354 ψήφοι
89%
Συγκεκριμένα ψηφίστηκαν :
ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
    Όχι στη διαθεσιμότητες – καμία απόλυση εκπαιδευτικού
    Κατάργηση ν.4142/13, ν.3848/10 και ΠΔ 152/13 για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολείων.
    Αύξηση  των δαπανών για την εκπαίδευση (5% ΑΕΠ ή 15% προϋπολ.)
    Κατάργηση  ν.4186/13 (όχι στον εξεταστικό μαραθώνιο, στην ιδιωτικοποίηση, στην πρόωρη κατάρτιση μετά το γυμνάσιο και στη μαθητεία, επαναφορά τομέων και ειδικοτήτων που καταργήθηκαν στην ΤΕΕ).
    Καμιά συγχώνευση – κατάργηση σχολείου.
    Ανώτερο όριο 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
    Διασφάλιση των οργανικών θέσεων που απειλούνται από την αύξηση του διδακτικού ωραρίου. Επαναφορά του ωραρίου στην προηγούμενη κατάσταση. Κατάργηση του νόμου 4152/13.
    Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.
    Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ειδικά των νεώτερων. Κατάργηση του ν. 4024/11
    Καμιά μείωση συντάξεων (κύριων, επικουρικών, εφάπαξ)
    Σταμάτημα κάθε συνδικαλιστικής δίωξης.
    Παιδεία, υγεία, ασφάλιση, ρεύμα και νερό για όλο το λαό!
    Όχι στη διάλυση – συρρίκνωση – ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών.
    Άμεσα μέτρα ανακούφισης για την ανεργία, την εξαθλίωση και τη μαζική φτώχεια.
    Να ανατραπεί η πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ  με μαζικούς κοινωνικούς αγώνες.
    Άμεση κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο (ν.4093/12 και 4057/12).
    Να επαναλειτουργήσουν όλοι οι τομείς που καταργήθηκαν να επιστρέψουν όλοι οι εκπαιδευτικοί που είναι σε διαθεσιμότητα σε μόνιμες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας.
    Μαζικές προσλήψεις μονίμων και αναπληρωτών.
    Να μην εφαρμοστεί ο νόμος του «νέου λυκείου» από την φετινή Α΄ Λυκείου. 
Το πρακτικό που προτείνεται να υιοθετήσουν οι Σύλλογοι, είναι το παρακάτω:
ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ........................ Γυμνασίου / ΓΕΛ / ΕΠΑΛ / ΕΠΑΣ δηλώνει ότι είναι αντίθετος με τη λεγόμενη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων.
Η αξιολόγηση δεν έχει στόχο να γίνει ο εκπαιδευτικός και το δημόσιο σχολείο καλύτερο για να υπηρετήσει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Το σχολείο που διαμορφώνεται, μέσω και της αξιολόγησης, θα υποβαθμίσει παραπέρα τη μόρφωση που λαμβάνουν τα παιδιά, θα έχει σαν αποτέλεσμα το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών-μισθολογικών δικαιωμάτων αλλά και την απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών. Δεν θέλουμε σχολεία και μαθητές πολλών ταχυτήτων, το δικαίωμα στη μόρφωση  πρέπει να είναι ενιαίο για όλα τα παιδιά.
Στην κατεύθυνση αυτή, με βάση την απόφαση του σωματείου μας και του κλάδου μας, δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην «αυτοαξιολόγηση» της σχολικής μονάδας και δε συγκροτούμε τις ομάδες εργασίας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
(Με κεντρική αιχμή την αποτροπή των απολύσεων εκπαιδευτικών)
    Στάση εργασίας και συλλαλητήριο την ημέρα συνάντησης της τρόικας με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης
    Συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις την Παρασκευή 31/1/14
    24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 7/2/14, ημέρα που εκδικάζεται η υπόθεση της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
    Νέες ΓΣ των ΕΛΜΕ και ΓΣ προέδρων μέσα στο Φλεβάρη για εκτίμηση της κατάστασης και την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων με ένταση και διάρκεια, από κοινού με άλλους κλάδους εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με γονείς και μαθητές.
    Οι ΕΛΜΕ σε συντονισμό με τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία να οργανώσουν παρεμβάσεις σε κεντρικά νοσοκομεία των νομών για τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη των μαθητών και των οικογενειών τους μέχρι τις 7/2/14. Κανείς μαθητής και η οικογένειά του χωρίς στέγη, φαγητό, ρεύμα και περίθαλψη.
    Την ίδια περίοδο θα πραγματοποιηθούν περιοδείες και συνεντεύξεις τύπου σε όλη τη χώρα.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΕΙΔΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ 
ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ 


1"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γκρεμίζονται τα όσια και τα Ιερά του λαού μας και του Γένους μας"
Όπως ανέφερε σε προηγούμενο ρεπορτάζ το "Αγιορείτικο βήμα" την Τετάρτη, ειδικό μήνυμα της Ιεράς Συνόδου θα αναγνωσθεί στα σχολεία την ημέρα του εορτασμού της μνήμης των Τριών Ιεραρχών προκειμένου να αντιληφθούν οι μαθητές τη σημασία της εορτής και προκειμένου επίσης η Εκκλησία να...αποκρούσει όλους εκείνους που τεχνηέντως επιχειρούν να μετατρέψουν τον εορτασμό σε μια απλή αργία χωρίς ούτε εκκλησιασμό.
Το μήνυμα που θα αναγνωσθεί στα σχολεία με ευθύνη και των τοπικών Μητροπόλεων έχει ως εξής: 


Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των Ελληνικών Σχολείων
Αθήνα, Ίανουάριος 2014
Αγαπητά μας παιδιά,
Από τις πρώτες ημέρες της Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους, οι πρόγονοί μας, εκείνοι δηλαδή που αγωνίσθηκαν το 1821 για να ελευτερωθούμε, καθιέρωσαν να τιμώνται οι Τρείς Ιεράρχες ως οι προστάτες των Ελληνικών Γραμμάτων. Η εορτή τους, στις 30 Ιανουαρίου, δεν είναι μία απλή αργία. Είναι μία ημέρα εκκλησιασμού και πνευματικού εορτασμού για να μπορέσετε καό σείς μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους σας να εμπνευσθείτε από τη ζωή και τα διδάγματα των Τριών Μεγίστων Φωστήρων της Τρισηλίου Θεότητος.
Ο Μέγας Βασίλειος, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος έζησαν τον Δ΄ αιώνα μ.Χ., σε μία εποχή κατά την οποία υπήρχαν έντονες συζητήσεις κάι διαφωνίες μεταξύ των Χριστιανών και των πιστών της αρχαίας θρησκείας.
Οι τρεις αυτοί αυτοί άνδρες, με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος και στηριγμένοι στην άριστη γνώση της αρχαιοελληνικής κλασικής παιδείας, έδωσαν τη λύση. Τόνισαν ότι εμείς οι Χριστιανοί δεν απορρίπτουμε τη μελέτη των αρχαίων κειμένων, αλλά η μελέτη αυτή γίνεται επιλεκτικά και προσεκτικά. Απορρίπτουμε κάθε δοξασία που θα μποροούσε να μας άπομακρύνει από την αναζήτηση του Ενός και Αληθινού Θεού και διατηρούμε κάθε στοιχείο που διαπλάθει το ήθος μας, σταθεροποιεί τις αξίες μας, βελτιώνει τη σχέση μας με το Θεό, με τους συνανθρώπους μας, με την κοινωνία.
Η Παιδεία, όπως την καλλιέργησαν οι Τρείς Ιεράρχες δεν αποβλέπει μόνον στη συσσώρευση γνώσεων και πληροφοριών ούτε στη δημιουργία ανθρώπων-ρομπότ. Ελληνορθοδοξη Παιδεία σημαίνει δια-μόρφωση χαρακτήρων (γι’αυτό τη λέμε μόρφωση), διάπλαση σφαιρικών και ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, ενίσχυση της φιλανθρωπίας, και της κοινωνικότητας, καταπολέμηση του ατομισμού και του εγωκεντρισμού.
Σε μία εποχή πολύπλευρης κρίσης, όπως η σημερινή, συνάνθρωποί μας υποφέρουν και αξίες χλευάζονται. Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς μπροστά στο δράμα του διπλανού μας, του πλησίον μας. Ούτε μπορούμε να επιτρέψουμε να γκρεμίζονται τα όσια και τα Ιερά του λαού μας και του Γένους μας. Οι Τρείς Ιεράρχες και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται τριακόσια χρόνια, αγωνίσθηκαν για μία Παιδεία, η οποία στρέφει τον άνθρωπο προς τον Θεό, προς τον υγιή και αφανάτιστο πατριωτισμό, προς τον σεβασμό του ανθρωπίνου προσώπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προς την αυτοθυσία και την προσφορά.
Ας αξιοποιήσουμε αυτήν την πανηγυρική ημέρα τιμής και μνήμης των Τριών Ιεραρχών για να εμπλουτίσουμε τη ζωή μας από τον πλούτο της Ελληνορθόδοξης Παράδοσής μας, από τα κείμενα των τριών αυτών μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας, από τη γλώσσα τους που καταδεικνύει τη συνέχεια του Ελληνισμού, από την εντυπωσιακή παιδεία τους, από την κοινωνική ευαισθησία τους. Ας δοκιμάσουμε ευφροσύνη από τη σωφροσύνη τους, ας θαυμάσουμε το οικουμενικό και πανανθρώπινο μήνυμά τους, ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το ευρύ φάσμα της Ελληνικής και Ορθόδοξης Παιδείας τους. Ας μετατρέψουμε την ημέρα αυτή σε μία ευκαιρία μελέτης, περισυλλογής και γόνιμου προβληματισμού και όχι απλώς σε μία ημέρα χωρίς μαθήματα στο σχολείο.
Η Εκκλησία της Ελλάδος γνωρίζει το άγχος σας και τις μέριμνές σας, αγαπητά μας παιδιά. Προσευχόμαστε για σας και ευχόμαστε καλή επιτυχία και παρά Θεού ευόδωση των προσπαθειών σας. Οι Τρείς Ιεράρχες μακάρι να γίνουν οδοδείκτες της πνευματικής πορείας του καθενός και της καθεμιάς από σας.
Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές,
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ, ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΣ