Powered By Blogger

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΛΟΓΩ ΜΤΠΥ
Του Γιάννη Π. Πλατάρου

Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων,  με έγγραφά του από τον περασμένο Μάϊο, διαμηνύει στις Σχολικές Επιτροπές  την επαναφορά της διενέργειας κρατήσεων 3% υπέρ ΜΤΠΥ , 3% Χαρτοσήμου και 20% ΟΓΑ επί του Χαρτοσήμου.  Αυτές οι κρατήσεις εγίνοντο μέχρι το 1995  ,αν καλώς ενθυμούμαι οπότε  καταργήθηκαν . Το ΜΤΠΥ, πέτυχε θετική γνωμάτευση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και επανέφερε τις καταργημένες κρατήσεις. Αυτό για το ταμείο, είναι πάρα πολύ θετικό και για τους Δημοσίους Υπαλλήλους, αλλά επαναφέρθηκαν και οι παρενέργειες των κρατήσεων, τις οποίες τις συνοψίζω παρακάτω:
1.      Η κράτηση γίνεται και σε μικροποσά της τάξης των 10 ευρώ και φυσικά κανείς  δεν θα πληρώσει  9.54 αλλά 10 . Σωρευτικά αυτό θα αποδοθεί επιβαρύνοντας τον Ταμία της Σχολικής Επιτροπής .
2.     Ο προμηθευτής κοιτά καχύποπτα τον εκπρόσωπο της Σχολικής Επιτροπής.Μπορεί να σκεφθεί οτιδήποτε μη κολακευτικό γι αυτόν. Σε κάθε περίπτωση, η κράτηση φαίνεται να επιβαρύνει τον προμηθευτή, αλλά ουσιαστικά, πρακτικά, λειτουργικά, επιβαρύνει την Σχολική Επιτροπή και μόνον. (Ο προμηθευτής θα φουσκώσει το προ ΦΠΑ καθαρό ποσό για να απορροφήσει  την κράτηση)
3.      Η  πληρωμή των λογαριασμών των ΔΕΚΟ δεν μπορεί να γίνει σε τραπεζικό μηχάνημα ή αλλού , αλλά στα κεντρικά της ΔΕΗ ή ΟΤΕ  με μια ολόκληρη διαδικασία χρονοβόρα  και ευτελιστική  για όλους τους μετέχοντες. (Μπορεί να αφορά 2-3 ευρώ και το εναλλακτικό κόστος να είναι υπερ-πολλαπλάσιο.)
4.     Η απόδοση των κρατήσεων γίνεται από την ΕΘΝΙΚΗ τράπεζα  το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα με ειδικό  έντυπο, πράγμα που σημαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις  2 ώρες αναμονής.
5.     Οι καθαρίστριες με σύμβαση έργου επιβαρύνονται κοντά στο 8% επί των καθαρών αποδοχών τους  , ενώ έχουν να πάρουν αύξηση 5 χρόνια.
Όλα αυτά τα παραπάνω επιδέχονται λύσεως απλής  και οικονομικής. Με νομοθετική ρύθμιση, διενεργείται  κράτηση στην πηγή Οι σχολικές επιτροπές, ενδεχομένως  αποδίδουν μόνο τις κρατήσεις από τα έσοδα από τα κυλικεία και έτερον ουδέν. Πρέπει να γίνει σαφές, ότι οι κρατήσεις δεν επιβαρύνουν τον Προμηθευτή, αλλά την Σχολική Επιτροπή, όσο κι αν ο απαρχαιωμένος νόμος λέει το αντίθετο .
Η αξιοπρέπεια πάντων των εμπλεκομένων, απαιτεί έξοδο από το καθεστώς ύβρεως με νομοθετική ρύθμιση  , αφού οι οικονομίες κλίμακος  που θα προκύψουν, θα επιτρέψουν παραγωγική απασχόληση πολλών χιλιάδων εμπλεκομένων, ενώ το ΜΤΠΥ θα βρεθεί κερδισμένο πολλαπλώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου