Powered By Blogger

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

"ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ" ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΡΑ ...

ΡΑΒΕ, ΞΗΛΩΝΕ ...

Σε αλλαγές να βρισκόμαστε. Πάλι αλλάζουν την Τεχνολογική εκπαίδευση.

Μέχρι το 1996 είχαμε τα Τεχνικά Λύκεια, τα ΤΕ.Λ. και τις Τεχνικές Σχολές, τις ΤΕ.Σ. Ο Γερ. Αρσένης τα κατήργησε και τα μετέτρεψε σε Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, τα λεγόμενα Τ.Ε.Ε., για να τα αναβαθμίσει. 
Η Νέα Δημοκρατία, επί Μαριέττας Γιαννάκου, τα έκανε Επαγγελματικά Λύκεια, τα ΕΠΑ.Λ., και Επαγγελματικές Σχολές, τις ΕΠΑ.Σ., για αναβάθμιση, επίσης. Η Άννα Διαμαντοπούλου καταργεί τώρα τα ΕΠΑ.Λ. και τις ΕΠΑ.Σ. και δημιουργεί το Τεχνολογικό Λύκειο.
Ο λόγος για την πολύπαθη Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, που δεν στεριώνει με τίποτα και δεν αναβαθμίζεται επίσης.
Τη δημιουργία Τεχνολογικού Λυκείου, λοιπόν, που θα ενσωματώσει τα υπάρχοντα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ Λ ) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ Σ ) ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, στο πλαίσιο των αλλαγών στη Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Οι εξαγγελίες που τέθηκαν για διαβούλευση έγιναν στο πλαίσιο της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε χθες, με την απουσία της ΟΛΜΕ, η οποία, όπως κατήγγειλε, δεν είχε κληθεί να .....συμμετάσχει, παρά το γεγονός ότι έχει καταθέσει για το κομμάτι αυτό της εκπαίδευσης τεκμηριωμένες προτάσεις.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της υπουργού, το νέο Τεχνολογικό Λύκειο:
* Θα είναι τριετούς διάρκειας και ισότιμο με όλους τους άλλους τύπους Λυκείων.
* Θα παρέχει τίτλους αναλόγου επιπέδου, που καθορίζονται από τις σχετικές οδηγίες και το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων.
* Θα δίνει τη δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης των αποφοίτων, μέσω των δυνατοτήτων που παρέχουν η Διά Βίου Μάθηση και οι σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
* Θα κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή Καθορισμού Επαγγελματικών Δικαιωμάτων ξεκίνησε τη διαδικασία αντιστοίχισης επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ετσι, 10 ειδικότητες των ΕΠΑΛ και 16 των ΕΠΑΣ έχουν αποκτήσει επαγγελματικά δικαιώματα.
* Οι ειδικότητές του θα προσδιορίζονται με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας και της τοπικής κοινωνίας, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους.
* Τμήματα Μεταδευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, τα οποία θα είναι ενταγμένα στο λειτουργικό πλαίσιο του Τεχνολογικού Λυκείου, θα παρέχουν πτυχίο ανώτερου επαγγελματικού επιπέδου από αυτό του Τεχνολογικού Λυκείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου