Powered By Blogger

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ


Θα κλέψουν και την ανάσα μισθωτών και συνταξιούχων


Γράφει η Χριστίνα Κοραή 

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρωθυπουργεύων Ευάγγελος Βενιζέλος ένωσαν τις δυνάμεις τους από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης για να μας πείσουν ότι αν οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώσουν το έκτακτο διετές χαράτσι, η χώρα θα σωθεί, θα μείνει στο ευρώ, θα πάρουμε την 6η δόση, μετά το νέο πακέτο βοήθειας και το 2012 θα υπάρξει και «ένα ξέφωτο πρωτογενών πλεονασμάτων».
Μπροστά στον κίνδυνο να απειληθεί αυτός ο υψηλός σκοπός, βρέθηκε και η λύση:
 Tο ειδικό τέλος θα παρακρατείται απευθείας από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για να ξέρει όποιος αρνηθεί να το πληρώσει ότι θα του κόψουν το ρεύμα… Ποια χειρότερη τιμωρία από αυτή;
Ο εκβιασμός αυτός, όμως, μπορεί να περάσει μόνο μέχρι σ’ ένα βαθμό.....

Η κυβέρνηση Παπανδρέου γνωρίζει, αλήθεια, ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν και τους κανονικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ και κάνουν ουρές ζητώντας διακανονισμούς;
 Γνωρίζει ότι αρκετές χιλιάδες απλήρωτοι λογαριασμοί βρίσκονται σκονισμένοι και πεταμένοι στα μαγαζιά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν βάλει λουκέτο;
Επίσης, αυτό το ειδικό τέλος θα το πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων; Μετά ή πριν από την τακτοποίηση; Θα έρθουν ένας ή… δύο λογαριασμοί;
Α, καλά. Να δείτε τι νέο μπάχαλο θα γίνει. Αν οι υπουργοί της κρίσης συνεδρίασαν στη Θεσσαλονίκη, επί ώρες, για να εγκρίνουν τελικά το συγκεκριμένο εισπρακτικό μέτρο για τη σωτηρία της χώρας, δοξάστε τους!
Όταν μια κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της δοκιμάζοντας τις αντοχές της κοινωνίας και όχι για να αλλάξει τον λάθος δρόμο που την οδήγησε στο αδιέξοδο και στην ασφυκτική πίεση της τρόικας, αποκαλύπτει πόσο απελπισμένη είναι. Αλλά και πόσο ανίκανη. «Τιμωρεί» τους ίδιους και τους ίδιους, διότι δεν μπορεί να πιάσει τους έχοντες και κατέχοντες, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε.
«Δεν φταίει η κυβέρνηση αν δεν λειτουργεί το κράτος, δεν εισπράττει ο φορολογικός μηχανισμός», είπε. Και ποιος φταίει, δηλαδή; Δύο χρόνια είναι στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ. Τι άλλαξαν προς το καλύτερο; Μήνες έκανε ο Παπακωνσταντίνου να βάλει διευθυντές στις εφορίες. Ούτε τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών που έδωσαν στη δημοσιότητα δε διάβασαν. Έβαλαν μέσα πτωχευμένες εταιρείες κλπ.
Μήπως φταίει ο μισθωτός και ο συνταξιούχος που πληρώνουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ τους στο κράτος, γιατί και να θέλουν δεν μπορούν να «κρύψουν» τίποτα; Ε, αφού δεν μπορούν τότε καλά να πάθουν!
 Θα τους κλέψουν και την ανάσα…Όταν ο Παπανδρέου δεν κάνει καθόλου αυτοκριτική για τις μοιραίες καθυστερήσεις και τα τραγικά λάθη και επαναλαμβάνει την κασέτα για νέες αναγκαίες «θυσίες», δεν μπορεί να πείσει κανένα ότι μπήκε πάτος στο βαρέλι.
Όταν, μάλιστα, μιλάει και για «θυσίες -με δικαιοσύνη- αλλά θυσίες», όπως τόνισε στη ΔΕΘ, τότε η απάντηση θα μπορούσε να είναι «το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;»
Αλλά μας κλέβουν και το χιούμορ. Τελικά, μόνο για κλάματα είναι. Δυστυχώς.

ΜΑΧΑΙΡΙ ΕΩΣ 53% ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ













Ρεπορτάζ : Νίκος Β. Τσίτσας
(από το 'Εθνος)
Με μειώσεις αποδοχών που θα φτάσουν μέχρι και το 53% θα βρεθούν αντιμέτωποι περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν σήμερα υψηλά επιδόματα, με την...
άμεση εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου από 1ης Οκτωβρίου. Μετά τις πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην άμεση εφαρμογή του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα, χωρίς να υπάρξει τριετής μεταβατική περίοδος προσαρμογής. 
Το γεγονός αυτό θα επιφέρει "καθίζηση" των αποδοχών στους υπαλλήλους των υπουργείων που λαμβάνουν υψηλά επιδόματα (είναι το Οικονομικών, το Εσωτερικών και το πρώην υπουργείο Οικονομίας). Εφαρμόζοντας άμεσα την αρχή "ίση αμοιβή για ίδια δουλειά σε υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία", από τον Οκτώβριο θα εξισωθούν οι αμοιβές των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης με την ίδια προϋπηρεσία σε όλα τα υπουργεία.
Παράλληλα θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα (υπολογίζονται σε 100) και θα παραμείνουν μόνο τέσσερα: η οικογενειακή παροχή, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το επίδομα παραμεθόριων περιοχών και τα επιδόματα σπουδών (μεταπτυχιακών σπουδών, αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης). Θα παραμείνουν ως έχουν τα επιδόματα εορτών και αδείας, που ανέρχονται στα 1.000 ευρώ ετησίως.
Σε όσους υπαλλήλους επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους, που θα καθορίζονται με βάση συμβόλαια παραγωγικότητας ή αποδοτικότητας που θα υπογράφουν, θα καταβάλλονται επιπλέον "επιδόματα παραγωγικότητας". Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή επιδόματος παραγωγικότητας είναι να υπάρχει η δυνατότητα μέτρησης του παραγόμενου έργου του υπαλλήλου (οικονομικοί στόχοι κτλ).
Με την κατάργηση των επιδομάτων οι συνολικές απώλειες των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων θα κυμανθούν από 7% έως και 53% σε μερικές ειδικές περιπτώσεις (π.χ. κλητήρες του υπουργείου Οικονομικών που λαμβάνουν το επίδομα ΔΙΒΒΕΤ το οποίο φτάνει και τα 1.800 ευρώ). Υπάρχουν και κατηγορίες υπαλλήλων που ανήκουν στον στενό δημόσιο τομέα που θα καταγράψουν οριακές αυξήσεις στις αποδοχές τους όπως είναι διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του υπουργείου Εθνικής Aμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αυξηθούν οι βασικοί μισθοί και συγκεκριμένα οι υπάλληλοι ΠΕ αναμένεται να λάβουν αυξήσεις 27%, οι απόφοιτοι ΤΕΙ 17% και οι υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ από 3-9%.
ΑΛΛΑΓΕΣ
Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν
Οι υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Ανταγωνιστικότητας (πρώην Ανάπτυξης) που λαμβάνουν υψηλά επιδόματα, αλλά και οι εργαζόμενοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να είναι οι μεγάλοι χαμένοι από το ενιαίο μισθολόγιο. Στην πρώτη κατηγορία οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων υπουργείων λαμβάνουν σήμερα επιδόματα που αντιστοιχούν από το 30-60% των συνολικών τους αποδοχών. Η κατάργηση των επιδομάτων και η παράλληλη μικρή αύξηση των βασικών μισθών (η οποία λογίζεται ως ενσωμάτωση επιδομάτων στις βασικές αποδοχές) θα επιφέρει μειώσεις στις αποδοχές τους κατά μέσο όρο από 20-40%. Σημαντικές απώλειες, που θα ξεπερνούν το 50%, θα έχουν οι υπάλληλοι των συγκεκριμένων υπουργείων οι οποίοι είναι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (διοικητικοί υπάλληλοι, κλητήρες κ.τ.λ.).
Αντίστοιχα το σύνολο των υπαλλήλων που ανήκουν στις χαμηλότερες εκπαιδευτικές κατηγορίες (ΥΕ και ΔΕ) με το νέο μισθολόγιο θα έχουν πιο αργούς ρυθμούς εξέλιξης από τους συναδέλφους τους που κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ενώ θα "σταματούν" στον 4ο βαθμό, όπως προβλέπει το σχέδιο για το ενιαίο βαθμολόγιο.
Από τους λίγους κερδισμένους του νέου μισθολογίου, που θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται έστω και κατά λίγα ευρώ, θα είναι το πολιτικό προσωπικό των υπουργείων Εθνικής Αμυνας, Θαλασσίων Υποθέσεων και Παιδείας.
Οι αποδοχές των συγκεκριμένων υπαλλήλων που ανήκουν στα "υπόγεια" των μισθολογικών απολαβών του Δημοσίου καταγράφουν σήμερα αποκλίσεις -20% (υπ. Εθνικής Αμυνας) και από -12 έως 19% (υπουργεία Θαλασσίων Υποθέσεων και Παιδείας) από τον μέσο όρο αποδοχών των υπαλλήλων στα υπουργεία.
ΝΕΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ
Έξι κλίμακες και αυστηρή αξιολόγηση
Έξι βαθμολογικές κλίμακες, όπου θα επανακαταταγούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, και αυστηρό σύστημα ουσιαστικής αξιολόγησης σε ατομικό και υπηρεσιακό επίπεδο, που θα καθορίζει τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων, αποτελούν τους δύο βασικούς άξονες του νέου βαθμολογίου για το Δημόσιο.
Το σύστημα αξιολόγησης για τους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες, θα αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν εισηγήσεις σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται ανά τριετία η διαδικασία των γραπτών εξετάσεων για όλους τους υπαλλήλους σε συνδυασμό με την αξιολόγηση που θα έχουν από τους προϊσταμένους τους κάθε χρόνο.
Η αξιολόγηση θα πραγματοποιείται σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών, η σχέση με τους συναδέλφους, η αποδοτικότητα στην εργασία κτλ. Σε περίπτωση που στον υπηρεσιακό φάκελο του υπαλλήλου υπάρχει αρνητική αξιολόγηση, τότε δεν θα λαμβάνει το σύνολο των μισθολογικών ωριμάνσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου