Powered By Blogger

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΝΕΟ 'ΧΑΡΑΤΣΙ' : ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Και οι άνεργοι θα καταβάλλουν το τέλος ακινήτων

Μόνοι οι άνεργοι που δεν λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ και είχαν πέρυσι εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ θα καταβάλουν το ειδικό τέλος ακινήτων με βάση τον χαμηλό συνολικό συντελεστή 0,5 ευρώ το τμ. 
Αυτό προκύπτει απ την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για το ειδικό τέλος που σημαίνει ότι οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ΟΑΕΔ δεν θα φορολογηθούν με τον χαμηλό συντελεστή αλλά με τους κανονικούς της κλίμακας.
Στην τροπολογία ορίζεται αναλυτικότερα ότι: "Για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε πολύτεκνο ή μακροχρόνια άνεργο εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ και μη επιδοτούμενο από αυτόν, με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο του έτους επιβολής του τέλους, μέχρι 8.000 ευρώ ή είναι ο ίδιος ή πρόσωπο που τον βαρύνει φορολογικά, ανάπηρος, το ειδικό τέλος ισούται με 0,5 ευρώ το τμ ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου. Το μειωμένο αυτό τέλος δεν ισχύει για ακίνητο που βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ και για το πλέον των 200 τμ εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου."

Κατατέθηκε στη Βουλή
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το ειδικό τέλος των ακινήτων στην οποία προβλέπεται η επιβολή προστίμου στη ΔΕΗ και στους άλλους εναλλακτικούς παρόχους ρεύματος αν δεν κόβουν το ρεύμα στους φορολογούμενους που δεν πληρώνουν το τέλος. 
Το πρόστιμο, όπως προβλέπεται στην τροπολογία, θα ισούται με το τέλος προσαυξημένο κατά 25% και θα υποχρεούται να καταβάλει η ΔΕΗ ή ο εναλλακτικός πάροχος. 
Παράλληλα η εταιρία θα ενημερώνει το δημόσιο για τους οφειλέτες αυτούς προκειμένου να κινηθούν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης της οφειλής
Η τροπολογία περιλαμβάνει τα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού του τέλους ακινήτων από το οποίο προσδοκώνται ετήσια έσοδα 2,6 δισ. ευρώ.
Παρέχονται επίσης διευκρινίσεις σχετικά με τις εξαιρέσεις από την εφαρμογή του μέτρου. 
Για την Εκκλησία ορίζεται ότι από το ειδικό τέλος ακινήτων εξαιρούνται τα ακίνητα που ανήκουν στα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για να επιτελούν λατρευτικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό και κοινωφελές έργο.

Η κυβέρνηση σκληραίνει την στάση για το χαράτσι

Με πρόστιμο θα επιβαρύνει το υπουργείο οικονομικών τη ΔΕΗ ή τον εναλλακτικό προμηθευτή ρεύματος σε περίπτωση που δεν εισπράξει το νέο χαράτσι στα ακίνητα ή στην περίπτωση που δεν κόψει το ρεύμα σε όποιον αρνηθεί να το καταβάλει.

Όπως αναφέρεται στην νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στην βουλή από το υπουργείο οικονομικών θα επιβάλλεται πρόστιμο σε βάρος της ΔΕΗ ή του εναλλακτικού προμηθευτή, ίσο με το τέλος που δεν καταβλήθηκε προσαυξημένο κατά 25% εάν δεν διακόπτουν τη σύνδεση. 

Στην τροπολογία δεν υπάρχουν αλλαγές ως προς τα κλιμάκια και τους συντελεστές επιβολής του τέλους ακινήτων αλλά αποκαλύπτεται το πραγματικό μέγεθος της επιβάρυνσης για τους φορολογούμενους καθώς ο «λογαριασμός» φτάνει τα 2,6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Διαβάστε την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου