Powered By Blogger

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ - ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ


Αντισυνταγματική η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα!!!

       Η ιδιοκτησία, με βάση το άρθρο 17 του Συντάγματος, τελεί υπό την προστασία του κράτους και δεν αφαιρείται ούτε μειώνεται, παρά μόνο για αποδεδειγμένη δημόσια ωφέλεια και με την προϋπόθεση της πλήρους αποζημίωσης του ιδιοκτήτη. Υπέρ της προστασίας της ιδιοκτησίας συνηγορεί και το γεγονός ότι το καθεστώς στη χώρα μας είναι εκείνο της ελεύθερης οικονομίας που βασίζεται στην ατομική ιδιοκτησία. Δεν έχει η Ελλάδα κομμουνιστικό καθεστώς, για να αφαιρεί το κράτος ολόκληρη ή τμήμα από την ατομική ιδιοκτησία και να την κοινωνικοποιεί.
       Η έκτακτη εισφορά που επέβαλε ο Παπανδρέου πάνω στα ακίνητα είναι λοιπόν πέρα για πέρα αντισυνταγματική και στην ουσία προσβάλει αυτό τούτο το δικαίωμα της ίδιας της ιδιοκτησίας, αφού αφαιρεί στην πραγματικότητα τμήμα της. Δεν πρέπει να συγχέουμε τις περιπτώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων ή φόρου επί των εισοδημάτων που προκύπτουν από ακίνητα. Στις περιπτώσεις αυτές δεν φορολογείται η ιδιοκτησία αλλά η πράξη της μεταβίβασης ή τα εισοδήματα από ακίνητα. Το ίδιο θα μπορούσε να λεχθεί, έστω και λίγο τραβηγμένα και για το ΕΤΑΚ, με την δικαιολογητική βάση της συσσώρευσης μεγάλου πλούτου σε ένα πρόσωπο. Αντίθετα όμως, στο νέο χαράτσι, έχουμε φορολόγηση της ίδιας της ιδιοκτησίας αδιακρίτως από το πρώτο τετραγωνικό. 
       Η έκτακτη εισφορά λοιπόν πάνω στα ακίνητα που επέβαλε χθες το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί στην ουσία αφαίρεση με την βία μέρους της ακίνητης περιουσίας, από όλους τους πολίτες, αδιακρίτως. Τούτο δε (δηλαδή η βίαιη αφαίρεση) αποδεικνύεται αμέσως από το γεγονός των συνεπειών της μη καταβολής αυτής της εισφοράς. Πέρα από το γεγονός της διακοπής παρανόμως του ηλεκτρικού ρεύματος, οπωσδήποτε θα βεβαιωθεί από την αρμόδια ΔΟΥ η μη καταβολή και το ακίνητο θα βγει στον πλειστηριασμό, αν ο πολίτης δεν κατορθώσει να καλύψει από άλλη πηγή το συγκεκριμένο χαράτσι.
      Επομένως βλέπουμε ότι απειλείται ευθέως η αφαίρεση της ατομικής ακίνητης ιδιοκτησίας, σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής της αντισυνταγματικής αυτής έκτακτης εισφοράς, χωρίς το ακίνητο να φταίει σε τίποτα ή να έχει συμβάλει στην απόκτηση εισοδήματος ή να συμμετέχει σε εμπορική συναλλαγή.
     Απλά ο Παπανδρέου βρήκε έναν εύκολα υπολογίσιμο και προπαγανδιστικό τρόπο (πάλι το παιχνίδι με πλούσιους και φτωχούς), προκειμένου να αποφύγει να ομολογήσει ότι το χαράτσι είναι στην πραγματικότητα κεφαλικός φόρος.
      Δηλαδή φόρος γιατί μας επιτρέπει ο ηγέτης να αναπνέουμε. 

Η πολιτική (και αντισυνταγματική) απάτη του κ. Βενιζέλου...

ΑΠΟΨΗ
του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
Η νέα φορολόγηση- χαράτσι στα ακίνητα αναδεικνύεται σε μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές απάτες των τελευταίων ετών. 

Και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος φέρει ακέραια την ευθύνη για τον εμπαιγμό της κοινής γνώμης. Η πολιτική απάτη, φέρει, δυστυχώς την υπογραφή του.
Ιστορικά, είναι λίγες οι τόσο κραυγαλέες κυβισθήσεις ενός πολιτικού. 'Οταν, στις 23 Ιουνίου, ως υπουργός Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος δήλωνε....
κατηγορηματικά ότι δεν αντέχουν τα ακίνητα έναν επιπλέον φόρο και αντιδρούσε στις προθέσεις του προκατόχου του να χρησιμοποιείται η ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αγνοούσε τον βασικό νόμο του James Bond: "Ποτέ μην λες ποτέ"!Μόνο που ο James Bond μπορεί να λέει ότι θέλει και ότι φαίνεται γοητευτικό στον κινηματογράφο, στην πολιτική μετατρέπεται εύκολα σε φιάσκο και προσωπικό βατερλό. Αυτό, ακριβώς έχει υποστεί ο υπουργός των Οικονομικών. 
Αλλά όχι μόνο αυτό. Ο κ. Βενιζέλος δεν είναι οικονομολόγος, είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Και είναι βέβαιο πως γνωρίζει, καλύτερα από τον καθένα, ότιτο Σύνταγμα επιτρέπει την φορολόγηση των εσόδων (του εισοδήματος) που προκύπτουν από την αξιοποίηση των ακινήτων και όχι την ατομική ιδιοκτησία αυτή καθ΄ αυτή.
Επιτρέπει, δηλαδή, τη φορολογία εισοδήματος και όχι φορολογία (κεφαλαίου) ιδιοκτησίας...
Θα ήταν, για παράδειγμα, λογικό να αυξηθεί η φορολογία επί των εισοδημάτων που αποκτούν όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και την πωλούν ή την νοικιάζουν, αποκτώντας επιπλέον εισόδημα απ΄ αυτό.
Πως, όμως, φορολογείς ένα ακίνητο, αγνοώντας την πραγματική εισοδηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη; 
Γιατί να πληρώσει επιπλέον φόρο, κάποιος που με κόπους και τραπεζικό δανεισμό απέκτησε , μετά από εργασία 20, 30 ή και 40 ετών, ένα διαμέρισμα στην πόλη και ανακαίνισε το πατρικό του στο χωριό;
Εν κατακλείδι. Το χαράτσι του κ. Βενιζέλου είναι και κοινωνικά άδικο και συνταγματικά ανεπίπτρεπτο. Ισοδυναμεί με (σταδιακή) δήμευση της ακίνητης περιουσίας και αναιρεί το κοινωνικό μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών, μοντέλο που εξέθρεψαν πολιτικό και τραπεζικό σύστημα (δάνεια).
Πέραν την πολιτικής απάτης ισοδυναμεί και με την απόλυτη διαστρέβλωση της κοινής λογικής. Και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα έπρεπε να το ξανασκεφθεί. Εάν δεν ευαισθητοποιείται από την ανέχεια των Ελλήνων, ας σκεφθεί το επιστημονικό του κύρος...

Όχι στον κεφαλικό φόρο στην ακίνητη περιουσία

Είτε βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτου πανικού και δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Είτε είναι εντελώς ανάλγητοι και δεν τους ενδιαφέρει η κοινωνία. Ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας μια αποστολή και την εκτελούν, ως μισθοφόροι. Και στις δυο περιπτώσεις είναι επικίνδυνοι για τη χώρα.,,,,,
Αυτό που έγινε με την εγκύκλιο του υπουργείου οικονομικών για τα ακίνητα δεν έχει προηγούμενο.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Στις 23 Ιουνίου ο κ. Βενιζέλος δήλωσε, on camera,  ότι τα ακίνητα είναι ήδη βεβαρημένα με φόρους, το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και η ΔΕΗ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εισπρακτικός μηχανισμός.

Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (6/2011): ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΕΩΣΗ ΜΕΣΩ ΔΕΗ
   Την Κυριακή,  ένας πανικόβλητος υπουργός, ξέχασε τι έλεγε μόλις δυο  μήνες πριν, και ανακοίνωσε  την επιβολή έκτακτου τέλους, διετούς  διάρκειας, στα ακίνητα. Προσπάθησε, ανεπιτυχώς μάλιστα, να το  εμφανίσει και ως δίκαιο μέτρο επειδή θα υπάρχει  κλιμάκωση ανάλογα με την αντικειμενική αξία. Η  τιμή  θα άρχιζε  από 0.5 ευρώ ανά τετραγωνικό και  θα έφτανε  μέχρι τα 10 ευρώ.
Σε μια επίδειξη….. κοινωνικής ευαισθησίας ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι από το τέλος  θα εξαιρούνταν οι  άνεργοι και οι μη ικανοί προς εργασία.
Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρίς, ο κ. Βενιζέλος άλλαξε γνώμη!
Το τέλος ισχύει για όλους!
Μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20 ευρώ  ανά τετραγωνικό!
Και αν δεν καταβληθεί, θα κόβεται  το ρεύμα!
Βέβαια, το δημόσιο έσπευσε να εξαιρέσει  τον εαυτό του και την εκκλησία!
Ελπίζω, η εκκλησία να μη δεχθεί την προτεινόμενη εξαίρεση. Την προσβάλει και μόνο που το πρότειναν! Όταν ο λαός στενάζει, η εκκλησία δεν μπορεί να δέχεται απαλλαγές. Συμμετέχει και συμπάσχει.
Επί της ουσίας τώρα:
Το  τέλος επί της ακίνητης περιουσίας είναι κεφαλικός φόρος.
Είναι και αντισυνταγματικός. Και πρέπει επιτέλους οι Καθηγητές της Νομικής να ανοίξουν το στόμα τους.
Τέτοιους φόρους επιβάλλουν κατοχικές δυνάμεις. Όχι δημοκρατικές κυβερνήσεις.
Είναι  βάναυσος,  ειδικά για τα νοικοκυριά που ακόμα αποπληρώνουν το στεγαστικό τους γιατί το σπίτι δεν τους ανήκει  κατά πλήρη κυριότητα.
Είναι ανάλγητος,  για τους άνεργους και τους μη ικανούς προς εργασίας, γιατί αυτοί δεν έχουν ούτε καν ένα ισχνό εισόδημα.
Είναι εξοντωτικός  για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Είναι εκβιαστικός γιατί τον συνδέουν με ένα κοινωνικό αγαθό, όπως είναι το ρεύμα.
Δεν είναι μόνο το τέλος καθεαυτό, που ούτως ή άλλως για τους περισσότερους είναι αβάσταχτο. Πιο πολύ προκαλεί η αναλγησία και η πρωτοφανής κοροϊδία. Άλλα μας λένε δημοσίως, και άλλα πράττουν με τις εγκυκλίους. Σαν τους κλέφτες.
Λυπούμαι γιατί η αντίδραση της Ν.Δ. δεν ήταν στο επίπεδο που απαιτούν οι περιστάσεις. Δεν αρκούν οι γραπτές ανακοινώσεις.
Αν δεν το έχουν αντιληφθεί, τέτοια θέματα διαρρηγνύουν  τους δεσμούς της κυβέρνησης με την κοινωνία και αποτελούν την αφορμή για την ανατροπή της.
Πρέπει να τοποθετηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο  και μάλιστα με τρόπο μη επιδεχόμενο αμφισβήτησης.
Το μέτρο είναι άδικο και για τη μεγάλη πλειοψηφία εξοντωτικό.  Αν  πρέπει να επιβληθεί κάποιος φόρος στα ακίνητα, τότε αυτός πρέπει να συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια και να αφορά μόνο στους πραγματικά έχοντες.
Είναι  υποχρέωση της Ν.Δ. να επιδιώξει, με κάθε τρόπο,  την κατάργησή του.
Και να υποβάλλει πρόταση μομφής εναντίον του κ. Βενιζέλου, που εισηγήθηκε το μέτρο.
Για να δούμε τότε, ποιοί  απ’ την κυβερνητική πλευρά θα αναλάβουν την ευθύνη να το ψηφίσουν.
Ναι,  η  χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες, αλλά οι δυσκολίες δεν ξεπερνιούνται εξοντώνοντας τους πολίτες και μάλιστα εκείνους που δεν έχουν δυνατότητα άμυνας.
Κ.Ρ.
Y.Γ. Επειδή  η ανάλγητη Κυβέρνηση Παπανδρέου θα βγεί να μας κατηγορήσει για λαϊκισμό, έχω να προτείνω ένα μέτρο που και έσοδα θα φέρει στο κράτος και πλούτο θα δημιουργήσει στους πολίτες.
Αντί, λοιπόν, για εξοντωτικά φορομπηχτικά  τέλη, ας τολμήσει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια γρήγορη και καλά οργανωμένη επέκταση των σχεδίων πόλεως. Και να ζητήσει από τους ιδιοκτήτες εισφορά σε χρήμα. Όσοι έχουν αγροτεμάχια, θα αποκτήσουν οικόπεδα, με δυνατότητα δόμησης. Η περιουσία τους θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία. Και  όποια εισφορά κληθούν να πληρώσουν θα έχει και αξία και αντάλλαγμα. Ιδού η Ρόδος…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου