Powered By Blogger

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ


Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Η Ελλάδα στα όρια της δίψας

Συναγερμός για τους διαθέσιμους υδατικούς πόρους στην Ελλάδα. Που παρατηρείται κατασπατάληση νερού. Ορατός ο κίνδυνος λειψυδρίας. Διαβάστε τι προτείνουν ειδικοί επιστήμονες στο NEWS 247 (Pics) 























* Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, το 20% των επιφανειακών νερών στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται από ρύπανση.
Τα υδάτινα αγκάθια της Ελλάδας
"Η χώρα μας μπορεί να μην στερείται μέχρι στιγμής υδατικών πόρων. Ωστόσο, απαιτείται ορθολογική διαχείριση από το κράτος, γιατί αλλιώς θα έρθουμε αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα στο μέλλον", επισημαίνει στο NEWS 247, ο Δρ. Υδρογεωλόγος του Ι.Γ.Μ.Ε., Παναγιώτης Σαμπατακάκης.
Σύμφωνα με μελέτες του Ι.Γ.Μ.Ε., οι σημερινές ετήσιες ανάγκες σε νερό κυμαίνονται σε περίπου 9 δισ. κυβικά μέτρα νερού.
Ωστόσο, στην Ελλάδα αγκάθι παραμένει εδώ και χρόνια ο κλάδος της γεωργίας, ο οποίος απορροφά το 86% των αποθεμάτων του νερού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται περίπου στο 24%.
Σύμφωνα με μελέτες του Ι.Γ.Μ.Ε. η χώρα μας παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης νερού στην άρδευση από άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Αντίστοιχα, οι ποσότητες νερού που προορίζονται για αστική, ενεργειακή και βιομηχανική χρήση, αγγίζουν συνολικά μόλις το 14%.
Σημαντική απώλεια νερού ωστόσο, παρουσιάζεται και λόγω της παλαιότητας των δικτύων της ΕΥΔΑΠ. Έχει υπολογιστεί ότι στην Αττική, το 50% του νερού χάνεται λόγω εκτεταμένων διαρροών.
"Όσο εξοικονόμηση και να κάνουν οι κάτοικοι σε αστικά κέντρα, δεν αρκεί. Πρέπει να σταματήσει η σπατάλη νερού στις γεωργικές καλλιέργειες", τονίζει ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης.
Και συμπληρώνει: "Καμπάνιες όπως η Αποστολή Νερού για την αποτελεσματικότερη εξοικονόμηση νερού είναι σημαντικές, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Απαιτείται στοχευμένη ενημέρωση στον αγροτικό πληθυσμό, εκεί δηλαδή όπου παρατηρείται η μέγιστη κατανάλωση νερού".
Πολλές βροχές, μεγάλες ξηρασίες
Αν και η κλιματική αλλαγή προκαλεί συνήθως λιγότερες βροχοπτώσεις, στη χώρα μας φέτος, άνοιξαν κυριολεκτικά… οι ουρανοί.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων και καθηγήτρια στο ΕΜΠ, Μαρία Μιμίκου, στην Ελλάδα υπάρχει ένα ιδιόμορφο υδρολογικό καθεστώς.
"Η Δυτική Ελλάδα δέχεται το μεγαλύτερο μέρος των βροχοπτώσεων, ενώ στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη παρατηρούνται σημαντικά μικρότερες βροχοπτώσεις π.χ. στην Αττική πέφτουν περίπου 400 χιλιοστά σε μέση υπερετήσια βάση".






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου