Powered By Blogger

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Επιστροφή στη φύση για 1.5 εκατ. κατοίκους

Οι δυσβάσταχτες οικονομικές συνθήκες σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανεργία που πλήττει τη χώρα μας, οδηγούν 1,5 εκατομμύριο κατοίκους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να επιστρέψουν στην επαρχία.


Σύμφωνα με έρευνα- σοκ που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης290.000 άνθρωποι έχουν ήδη αρχίσει τις διαδικασίες προκειμένου να… μεταναστεύσουν στην ίδια τους την πατρίδα.
Το κίνητρο μιας πιο ανθρώπινης ζωής με χαμηλό οικονομικό κόστος διαβίωσης έχει «σβήσει» τις επιθυμίες για ακριβά σπίτια, αυτοκίνητα και κότερα.
Πιο αναλυτικά, στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία Κάπα Research, δείχνουν ότι το 68,2% των ερωτηθέντων έχει σκεφτεί να φύγει και να εγκατασταθεί στην επαρχία, ενώ από το ποσοστό αυτό το 19,3% έχει κάνει συγκεκριμένες κινήσεις «αποχώρησης».
Ακόμα, το 70,3% θα επέστρεφε στην επαρχία για το ίδιο εισόδημα (54,9%) καθώς και για μικρότερο (15,4%), σε σχέση με αυτό που έχει σήμερα.
Στην κορυφή της προτίμησης ο αγροτικός τομέας
Από το ποσοστό που έχει ήδη προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις επιστροφής, το 47,6% επιθυμεί να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα (γεωργία- κτηνοτροφία) και το 52,4% με άλλον τομέα της οικονομίας (ενέργεια και ΑΠΕ, επικοινωνίες και νέες τεχνολογίες, τουρισμός- πολιτισμός, εμπόριο, κατασκευές, μαζική εστίαση και διασκέδαση κλπ).
Μάλιστα, αυτοί που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία, το 51,5% έχει σκεφτεί να προχωρήσει στην παραγωγή ελαιόλαδου, το ίδιο ποσοστό με τις βιολογικές καλλιέργειες, ενώ το 33,3% να φυτέψει αρωματικά ή φαρμακευτικά φυτά.
Από την άλλη πλευρά, όσοι προτιμούν την κτηνοτροφία, επιθυμούν να ασχοληθούν κυρίως με την εκτροφή σαλιγκαριών (50%) και τη μελισσοκομία (33,3%).
Αξιοσημείωτο είναι ότι πρωταγωνιστές στο κύμα αποκέντρωσης είναι οι πτυχιούχοι καθώς το 43,5% έχει πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ, το 25,4% μεταπτυχιακό τίτλο, ενώ το 17,1% έχει τελειώσει επαγγελματικές σχολές.
Τέλος, άξιο αναφορά είναι ότι το πιο δυναμικό και ενεργό κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού επιστρέφει στην επαρχία.
Συγκεκριμένα, το 10,6% είναι ηλικίας 25-29 ετών, το 21,2% 30-34 ετών, το 25,3% 35-39 ετών και το 12,9% 40-44 ετών.



ΕΡΕΥΝΑ-ΣΟΚ


Απόδραση στο χωριό από 1,5 εκατ. νέους

Τη μετακόμισή τους στην περιφέρεια σχεδιάζουν 1,5 εκατ. κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων. Είναι νέοι ηλικίας 25 έως 44 ετών. Έχουν την πεποίθηση ότι έτσι θα ξεφύγουν από τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης.
Μετανάστες μέσα στην ίδια τους τη χώρα ετοιμάζονται να γίνουν 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Οι ασφυκτικές συνθήκες που προκαλούν η οικονομική ύφεση, τα μέτρα λιτότητας και η ανεργία τούς ωθεί να εγκαταλείψουν τις μεγαλουπόλεις και να επιστρέψουν στην επαρχία.
Ονειρεύονται μια πιο ανθρώπινη ζωή, με χαμηλότερο κόστος διαβίωσης, χωρίς να τους νοιάζει πια το ακριβό αυτοκίνητο ή η μεζονέτα.
Μάλιστα περίπου 290.000 έχουν ψαχτεί... και οι μισοί από αυτούς επιθυμούν να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Αλλοι για να καλλιεργήσουν ελιές, αρωματικά φυτά, μανιτάρια, τρούφα κι άλλοι για να εκθρέψουν σαλιγκάρια, μέλισσες, αιγοπρόβατα κ.λπ. Το 70% αυτών μάλιστα έχει υψηλή ακαδημαϊκή μόρφωση. Το 25,4% έχει μεταπτυχιακό και το 43,5% πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία, που σηματοδοτούν μία αντίστροφη πορεία από αυτήν της αστυφιλίας των δεκαετιών '50 έως '80, αποτυπώνονται σε έρευνα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία διεξήγαγε η εταιρεία «Καπα Research».
Ευρήματά της παρουσίασε χθες ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συνέχισης του εθνικού σχεδίου για την αγροτική ανάπτυξη και την ελληνική γεωργία του 2020.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 68,2% (περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα) των ερωτηθέντων έχει σκεφτεί να φύγει και να εγκατασταθεί στην επαρχία. Από το ποσοστό αυτό το 19,3% (περίπου 290.000) έχει κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για να «μεταναστεύσει».
Στην ίδια έρευνα προκύπτει ότι συνολικά το 70,3% θα έφευγε για το ίδιο εισόδημα (54,9%), αλλά ακόμη και για μικρότερο (15,4%), σε σχέση με αυτό που έχει σήμερα.
Οι λόγοι... απόδρασης από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής, ο χαλαρός ρυθμός ζωής, το χαμηλότερο κόστος διαβίωσης, οι ανθρώπινες σχέσεις.
Τομείς απασχόλησης
Από αυτούς που έχουν κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για να φύγουν το 47,6% θέλει να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα (γεωργία - κτηνοτροφία) και το 52,4% με άλλον τομέα της οικονομίας (ενέργεια και ΑΠΕ, εκπαίδευση, επικοινωνίες και νέες τεχνολογίες, τουρισμός - πολιτισμός, χονδρικό - λιανικό εμπόριο, κατασκευές, μαζική εστίαση και διασκέδαση, αγροτουρισμός κ.λπ.).
Αυτοί που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία έχουν ψαχτεί για να ασχοληθούν με τις ελιές τους και να παράγουν ελαιόλαδο (51,5%), με τις βιολογικές καλλιέργειες (51,5%), να φυτέψουν αρωματικά ή φαρμακευτικά φυτά (33,3%) ή λαχανικά και κηπευτικά (31,8%), να φροντίσουν τα αμπέλια τους παράγοντας κρασί (30,3%), να καλλιεργήσουν μανιτάρια (24,2%), τρούφα (21,2%), ροδιές (19,7%), στέβια (13,6%) και οπωροφόρα δέντρα (13,6%), να ασχοληθούν ακόμη και με βιοκαύσιμα (12,1%).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου