“Έφυγε” ένας μεγάλος Έλληνας, που δημιουργούσε
Το μυθιστόρημα της ζωής του Μιχάλη Κακογιάννη… σταμάτησε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στην 89η σελίδα.
Ένας από τους κατεξοχήν προικισμένους πρεσβευτές μιας Ελλάδας που δημιουργούσε, ξεχώριζε και συγκινούσε.
Ο Μιχάλης Κακογιάννης, με τα έργα που σκηνοθέτησε, τις ιδέες που πέρασε ως μηνύματα σε παγκόσμιο κοινά, και την υπεράσπιση της ελληνικής ταυτότητας στα πέρατα της οικουμένης, διαχρονικά και σε πείσμα του αρνητισμού που πολλές φορές συνόδευε κάθε τι το ελληνικό...
Γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου στις 11 Ιουνίου του 1922, σπούδασε νομικά και θέατρο στο Λονδίνο, τιμήθηκε με πολλά βραβεία σκηνοθεσίας, ταξίδεψε το όνομα και εικόνες μιας διαρκώς εξελισσόμενης Ελλάδας, σε όλο τον κόσμο.
Για το μεγαλείο της διαδρομής του μίλησαν και εκφράστηκαν πολλοί. Μάλλον κανένας όμως δεν το περιέγραψε με την αυθεντικότητα που το έκανε ο ίδιος, με παλαιότερες δηλώσεις. Του.
«Έζησα στις πρωτεύουσες όλου του κόσμου, με προίκα την ελληνικότητα που κουβαλούσα μέσα μου», είχε πει.
Και μια άλλη φορά, παραδέχτηκε ότι «ασχέτως αν δεν έκανα ποτέ οικογένεια, έζησα μια καλή ζωή».
Οικογένεια φυσικά, έκανε.
Ήταν τα έργα που άφησε πίσω του, και θα μνημονεύουν το όνομά του, στις γενιές και τα χρόνια που έρχονται. Ένας μεγάλος Έλληνας, έφυγε σε μια στιγμή που η Ελλάδα δοκιμάζεται.
ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
Ο Μιχάλης Κακογιάννης, γιος της Αγγελικής και του Παναγιώτη Κακογιάννη, γεvvήθηκε στην Λεμεσό της Κύπρου στις 11 Ιουνίου του 1922. Σπούδασε νομικά και θέατρο στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στην αγγλική σκηνή το 1941 - 1951 και ως διευθυντής της "Κυπριακής Ώρας" στο BBC (1941-1951) και ως ηθοποιός στο αγγλικό θέατρο (1945-1951). Το 1951 που επέστρεψε στην Αθήνα αφιερώθηκε ως σκηνοθέτης του θεάτρου και από το 1952 του κινηματογράφου.
Tο 1947, ξεκίνησε την καριέρα του στο Θέατρο της Αγγλίας ως ηθοποιός, γρήγορα όμως τον κέρδισε η σκηνοθεσία και το 1953 ήρθε στην Ελλάδα. Το 1954, με την κινηματογραφική ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα», ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε την αρχή της διεθνούς σκηνοθετικής του καριέρας. Η «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα μαύρα», το «Τελευταίο ψέμα» η τριλογία του: «Ηλέκτρα», «Τρωάδες» και «Ιφιγένεια» και ο «Ζορμπάς» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες του που διαγωνίστηκαν και προβλήθηκαν στα εγκυρότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και απέσπασαν πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Στις ταινίες του συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, αλλά και με γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς της Αμερικής και της Ευρώπης.Πέρα από τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, σε εγχώριες αλλά και διεθνείς συμπαραγωγές, ο Μιχάλης Κακογιάννης έχει επίσης σκηνοθετήσει πολλές θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις όπερας στην Ελλάδα, τις Η.Π.Α., τη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει, επίσης, γράψει και έχουν εκδοθεί σενάρια και μεταφράσεις κινηματογραφικών και θεατρικών έργων, ενώ έχει γράψει και στίχους γνωστών ελληνικών τραγουδιών.
Έργο του Μιχάλη Κακογιάννη είναι και ο νυχτερινός φωτισμός των μνημείων της Ακροπόλεως, τον οποίο εκείνος πρώτος οραματίσθηκε και για την επίτευξη του οποίου ίδρυσε το σύλλογο «Οι Φίλοι της Αθήνας», εξασφαλίζοντας τις υπηρεσίες του διάσημου Γάλλου φωτιστή Pierre Bideau και αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων μελετών.
Το 2004, ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέστησε το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» με σκοπό τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και την καταγραφή και διαφύλαξη των δημιουργημάτων των τεχνών αυτών, ενώ το φθινόπωρο του 2009 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 206, στον Ταύρο.
Για την προσφορά και το έργο του, ο Μιχάλης Κακογιάννης έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Χρυσού Φοίνικα (Ελλάδα), τον Ταξιάρχη των Γραμμάτων και Τεχνών (Γαλλία), τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ’ (Κύπρος) και το Special Grand Prix of the Americas (Μόντρεαλ).
Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στο έθνος, από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το συνολικό έργο του, για έργο ζωής στα Ιεροσόλυμα, για έργο ζωής από το American Hellenic Institute στην Ουάσιγκτον και στο Κάιρο. Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης στη Λεμεσό, στο Montpellier (Γαλλία) και στο Ντάλας (Τέξας, Η.Π.Α.) και έχει αναγορευθεί Διδάκτωρ Τεχνών στο Columbia College (Σικάγο, Η.Π.Α.), Επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ 'ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ'
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου