Powered By Blogger

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ - ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

Πόσο και από πότε μειώνονται Συντάξεις και Εφάπαξ σε εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους (αναλυτικοί πίνακες)

Μαχαίρι σε εφάπαξ και συντάξεις


Μείωση έως και 4.400 ευρώ για δημοσίους υπαλλήλους και έως 15.000 για υπαλλήλους της ΔΕΗ

Η αντίστροφη μέτρηση για τις μειώσεις σε συντάξεις και τα εφάπαξ άρχισε με την εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, η οποία ενεργοποιεί τις σχετικές διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου, ορισμένες εκ των οποίων έχουν και αναδρομική ισχύ. Ετσι, εκτός από τις μειώσεις στις συντάξεις, επέρχεται μείωση έως και 4.400 ευρώ στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και έως 15.000 ευρώ στο εφάπαξ των υπαλλήλων της ΔΕΗ.
Άμεσα κλείνει και το θέμα της αναμόρφωσης της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα (για τον Σεπτέμβριο) οι ανατροπές στις επικουρικές και στις αναπηρικές συντάξεις.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας, τίθενται σε ισχύ διατάξεις του νόμου για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. 
Ειδικότερα, προβλέπεται:
1. ΕΦΑΠΑΞ: Στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ ) και του Κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας) οι οποίοι έχουν αποχωρήσει από 1-1-2010 και μετά και δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική απόφαση καταβολής, το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος καταβάλλεται μειωμένο σε ποσοστό 10% και 15% αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι από 10.000 - 15.000 ευρώ αναμένεται να χάσουν οι ασφαλισμένοι της ΔΕΗ και 4.000 - 4.400 οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Εργασίας είναι ότι οι αναγνωρισμένες οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) έναντι ήδη συνταξιοδοτημένων υπαλλήλων είναι πάνω από 1,5 δισ. ευρώ και, αντίστοιχα, οι αναγνωρισμένες οφειλές του ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ αγγίζουν τα 119,4 εκατ. Τονίζεται ότι το Ταμείο της ΔΕΗ χρωστά ακόμη το εφάπαξ σε ασφαλισμένους που έχουν βγει στη σύνταξη από τον Απρίλιο του 2010. Το μεσοσταθμικό ποσό εφάπαξ που χορηγούσε κυμαινόταν γύρω στα 85.000 - 87.000 ευρώ. Με το κούρεμα του 15%, ο μέσος όρος του έκτακτου βοηθήματος αναμένεται να πέσει στα 72.000 - 74.000 (σ.σ. χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν μικρότερα ή μεγαλύτερα εφάπαξ ανάλογα με τις αποδοχές και τα χρόνια ασφάλισης).
2. Η ειδική εισφορά η οποία ισχύει υπέρ του ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων) από 1-7-2011 αφορά τους ασφαλισμένους του Ταμείου αυτού και υπολογίζεται σε ποσοστό 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων.
3. Από τις ασφαλιστικές κατηγορίες επί των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, οι πέντε πρώτες είναι υποχρεωτικές και οι υπόλοιπες δύο προαιρετικές. Με την εγκύκλιο Κουκτρουμάνη ορίζεται ο τρόπος κατάταξης και μετάταξης των ασφαλισμένων του κλάδου στις ασφαλιστικές κατηγορίες της. Ειδικότερα: Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών κατατάσσονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία και μετατάσσονται στις επόμενες υποχρεωτικές κατηγορίες ανά τριετία, με εξαίρεση τη μετάταξη από την 1η στη 2η υποχρεωτική κατηγορία, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από πέντε έτη ασφάλισης, ως εξής:
- Από την 1η στη 2η κατηγορία ύστερα από 5 έτη ασφάλισης.
- Από τη 2η στην 3η κατηγορία ύστερα από 3 έτη ασφάλισης (8 συνολικά).
- Από την 3η στην 4η κατηγορία ύστερα από 3 έτη ασφάλισης (11 συνολικά).
- Από την 4η στην 5η κατηγορία ύστερα από 3 έτη ασφάλισης (14 συνολικά).
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Περικοπές για νέους και παλαιούς συνταξιούχους
Από την επόμενη χρονιά θα ισχύσουν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες προαναγγέλλονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ο νόμος για τις επικουρικές συντάξεις θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο και η εφαρμογή του θα γίνει από 1/1/2012. Οι μειώσεις που θα επέλθουν μετά και τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν το 2015. Στόχος είναι ο περιορισμός και κάτω του 20% (έναντι της κύριας σύνταξης) όχι μόνο για όσους συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον αλλά και για τους παλαιούς συνταξιούχους. Εκτιμάται από το υπουργείο Εργασίας ότι η μείωση θα είναι είναι της τάξης του 5%-6%, ενώ τα συνδικάτα εκτιμούν ότι θα φθάσει και το 30%. Τα επικουρικά ταμεία, τα οποία αυτήν τη στιγμή καλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους, θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις παροχές τους με βάση την οικονομική τους βιωσιμότητα. Αυτό σημαίνει πως όσα κριθούν πως δεν είναι οικονομικά βιώσιμα θα πρέπει να περικόψουν τις συντάξεις. Σήμερα οι επικουρικές παρουσιάζουν διακυμάνσεις από Ταμείο σε Ταμείο και μπορεί να φτάνουν έως το 80% του συντάξιμου μισθού. Εκτιμάται ότι εννέα στα δέκα επικουρικά ταμεία κινδυνεύουν να μην περάσουν τις εξετάσεις και να αναγκαστούν να μειώσουν τις συντάξεις.
ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ
Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας
Θα γίνει επανέλεγχος των αναπηρικών συντάξεων από τον Σεπτέμβριο με τη λειτουργία Eνιαίου Kέντρου Πιστοποίησης Aναπηρίας και στόχο τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων στο 8% - 9% (από 14%).
ΒΑΡΕΑ - ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
Μικρότερη λίστα θα αφορά το 10% των επαγγελμάτων
Προωθείται μέσα στο καλοκαίρι η επικαιροποίηση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. H νέα μικρότερη λίστα (η οδηγία της τρόικας είναι να παραμείνει το 10% των επαγγελμάτων) θα εφαρμοστεί άμεσα όπως προβλέπει ο νόμος Λοβέρδου, και δεν θα θιγούν όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το τέλος 2014. Οσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που θα εξαιρεθούν θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2015 (δεν θίγονται όσοι έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις, δηλαδή 4.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά). Για όσους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα, θα αυξηθούν αυτόματα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (θα ακολουθούν τα γενικά όρια που ισχύουν για όλους τους άλλους), θα χάσουν επιδόματα και θα διατηρήσουν μόνο τις προσαυξήσεις που είχαν στον μισθό για όσες ημέρες ήταν ενταγμένοι στα βαρέα. Τονίζεται ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος προβλέπει τη σταδιακή αύξηση από 1/1/2011 έως την 1/1/2017 όλων των ορίων ηλικίας, από το 55ο στο 60ό (για πλήρη σύνταξη) και από το 53ο στο 58 (για μειωμένη) για όσους θα έχουν 10.500 ένσημα, από τα οποία 7.500 σε βαρέα. Το 60ό θα είναι το ελάχιστο όριο ηλικίας (από το 55ο το 2010) και για όσους θα συμπληρώσουν έως το 2015 τουλάχιστον 4.500 ένσημα, από τα οποία τα 3.600 σε βαρέα (το 2011 είναι το 56ο, το 2012 το 57ο, το 2013 το 58ο, το 2014 το 59ο και το 2015 το 60ό).
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου