Powered By Blogger

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

ΕΟΡΤΗ ΑΓ. ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
ΧΤΕΣ ΓΙΟΡΤΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ...
ΣΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Χθες η Eκκλησία γιόρτασε τη μνήμη του Αγίου Μνημονίου, Επισκόπου Αμαθούντος Κύπρου.
Ο εν λόγω άγιος χειροτόνησε ως διάδοχό του τον επίσης Άγιο Τύχωνα, που και αυτού τη μνήμη τιμάται από την Εκκλησία την ίδια μέρα ( 16 Ιουνίου ).  

 Άλλες πληροφορίες για τη ζωή του δεν έχουμε, εκτός του ότι γίνεται αναφορά σ’ αυτόν στη βιογραφία του Αγίου Τύχωνα. Τυχαίο ξετυχαίο, χρόνια πολλά σε όσους λέγονται Μνημόνιοι (αλήθεια υπάρχει κανείς;) 

Είναι
πάντως τυχαίο ότι την επομένη της γιορτής του Αγίου ο ελληνικός λαός ψηφίζει ουσιαστικά και για την τύχη του Μνημονίου ;

Του Αγίου... Μνημονίου γιορτάζει τα γενέθλιά του και ο Γ. Παπανδρέου!

Όσο και εάν φαίνεται απίστευτο,  είναι αληθινό  ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 59α γενέθλιά του σε δύο ημέρες, στις 16 Ιουνίου, γιορτάζοντας ταυτόχρονα και τον Άγιο…  Μνημόνιο! Δεν πρόκειται για αντιπολιτευτικό χιούμορ, καθώς όντως στις 16 Ιουνίου γιορτάζει ανάμεσα σε άλλους Αγίους και ο συγκεκριμένος.
 Όπως διαβάζουμε στον «Μεγάλο Συναξαριστή», ο Άγιος Μνημόνιος διατέλεσε  Ἐπίσκοπος Ἀμαθοῦντος τῆς Κύπρου  κατά τὸ πρώτο ήμισυ του 4ου αιώνος μ.Χ. και επονομαζόταν  «αγιώτατος». Καμία σχέση δηλαδή με το Μνημόνιο, που μόνο «άγιο» δεν θεωρείται από τους περισσότερους. 
Εδώ που φθάσαμε πάντως ας ελπίσουμε ότι ο Άγιος Μνημόνιος θα βάλει το χέρι του, μήπως τουλάχιστον γλιτώσουμε τα χειρότερα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου