Powered By Blogger

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012


Πιέσεις των G20 για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα

Με ανακούφιση και θετικά σχόλια υποδέχθηκαν οι G20 το εκλογικό αποτέλεσμα, ωστόσο κοινός τόπος στις ανακοινώσεις τους ήταν η ανάγκη για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης.





















Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υπογράμμισε ότι ''το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών αποτελεί μια θετική προοπτική για την επίλυση της κρίσης''.
"Θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια, ώστε οι δύο πλευρές (η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της) να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι" τόνισε σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής των G20 στο Μεξικό, η αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών και αρμόδια για τις Διεθνείς Σχέσεις, Λάελ Μπρέιναρντ.
Η ανακούφιση για την καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας και η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης ικανοποιεί τις ΗΠΑ, που εκτιμούν παράλληλα ότι υπάρχουν ''μεγάλα περιθώρια'' για επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.
Οι εκλογές στην Ελλάδα και το αποτέλεσμα βρέθηκαν άλλωστε στο επίκεντρο της Συνόδου κορυφής των G20, ενώ είναι ενδεικτικό πως οι 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη υπογράμμισαν σε ανακοινώσεις την αναγκαιότητα άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Στο προσχέδιο άλλωστε των συμπερασμάτων της Συνόδου των G20 τονίζεται πως τα μέλη της ομάδας ''προσβλέπουν ότι η ευρωζώνη θα συνεργαστεί αρμονικά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας εντός του ευρώ''.
Άλλωστε είναι αποφασισμένοι και τονίζουν ότι  ''η Ευρώπη θα συμφωνήσει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσει την ευρωζώνη σταθερή και ανέπαφη''.
Σε παρόμοιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Μ. Μπαρόζο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.
"Είμαστε αισιόδοξοι ότι η νέα κυβέρνηση θα οικειοποιηθεί το πρόγραμμα προσαρμογής, στο οποίο δεσμεύτηκαν οι ελληνικές αρχές", τόνισε ο κ. Ρομπάι.
Όσο για την Άνγκελα Μέρκελ, η γερμανίδα Καγκελάριος απορρίπτει το αίτημα για τη χαλάρωση των όρων δανειοδότησης της Ελλάδας, αλλά παραπέμπει στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ανάπτυξης.
Από το Λος Κάμπος του Μεξικού η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις και χαρακτήρισε ''σημαντική είδηση για όλη την Ευρώπη'' το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου