ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ
Πρώτος στόχος Σαμαρά: Χαλάρωση του Μνημονίου
Γιατί θα είναι περιορισμένος ο χρόνος που θα χρειαστεί η νέα κυβέρνηση ότι διαφέρει από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου.
Η Ν.Δ. ως επικεφαλής των Μνημονιακών ή ανεκτικών στα Μνημόνια δυνάμεων εξελέγη πρώτο κόμμα . Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κάνοντας ένα ακόμη εντυπωσιακό άλμα στα ποσοστά του, απέχει 2, 5 μονάδες από το πρώτο κόμμα. Μικρή πτώση σημείωσε στα ποσοστά του το ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και σημαντική πτώση το ΚΚΕ, που είναι το 7ο και τελευταίο κόμμα που θα συμμετέχει στην επόμενη Βουλή . Η Δημοκρατική Αριστεράκαι η Χρυσή Αυγή, δεν είχαν αξιοσημείωτες διακυμάνσεις στα ποσοστά τους σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Το κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα πλέον είναι το πόσο γρήγορα θα γίνει εφικτό να σχηματισθεί κυβέρνηση. Το κλίμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο διεθνές περιβάλλον δεν επιτρέπει παιχνίδια και τζόγους με το αν θα γίνει κυβέρνηση ή όχι. Το πολύ θετικό είναι ότι τόσο από πλευράς Ν.Δ, όσο και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, έγινε από τις πρώτες ώρες ξεκάθαρο ότι αποδέχονται τους ρόλους, που τους ανέθεσε με την εντολή του ο Ελληνικός λαός.
Οι στόχοι του Αντώνη Σαμαρά
Ο Α. Σαμαράς στις πρώτες δηλώσεις του δεν άφησε περιθώρια για παζάρια ως προς το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Άλλωστε η κυβέρνηση ευρύτερης συναίνεσης και συνασπισμού, δεν θα είναι ούτε υπηρεσιακού χαρακτήρα, ούτε μεταβατική, ούτε ειδικού σκοπού.
Ο Α. Σαμαράς μίλησε για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, προσβλέποντας σε μια συγκυβέρνηση με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη ΔΗΜ.ΑΡ., χωρίς να αποκλείει και το ενδεχόμενο συμμετοχής ή ανοχής από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι όμως εντάσσονται στις σκληρές αντιμνημονιακές δυνάμεις, χωρίς διάθεση υποχωρήσεων. Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΔΗΜ.ΑΡ., συγκεντρώνουν μαζί 178 έδρες (με συνολικό ποσοστό που φθάνει το 50%), σχεδόν αριθμό εδρών που θα επέτρεπε και αναθεωρητική Βουλή.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ απεδέχθη και ξεκαθάρισε τη θέση του, ότι θα περιορισθεί στον ρόλο και τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα ως είθισται επικοινώνησε με τον Α. Σαμαρά και τον συνεχάρη, αποδεχόμενος εξαρχής ότι επόμενος πρωθυπουργός θα είναι, όπως είναι φυσικό ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος. Από την πλευρά της επίσης η Ν.Δ. από τις αρχικές τοποθετήσεις των στελεχών της, έδειξε ότι αποδέχεται ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα παίξει τον ρόλο του στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Η στρατηγική του Ε. Βενιζέλου
Κρίσιμο ζήτημα είναι το πώς θα αντιμετωπίσει τις εξελίξεις το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ο Ευ. Βενιζέλος, μάλλον ανακουφισμένος από το γεγονός ότι δεν είδε το κόμμα του οποίου είναι επικεφαλής να φθάνει σε μονοψήφια ποσοστά, όπως κάποιες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν, συνεχίζει να μιλά για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, με τη συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φυσικά είναι ένα σενάριο που δεν υπάρχει στο τραπέζι και οι ευρωπαϊκές πιέσεις, που άρχισαν από αργά το βράδυ και θα συνεχισθούν τη νύχτα , με εμπλοκή από την πρώτη φάση του νέου Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, είναι βέβαιο ότι θα κάμψουν τις όποιες αντιρρήσεις της Ιπποκράτους. Άλλωστε όλα δείχνουν ότι οι τακτικισμοί Βενιζέλου δεν έχουν βάθος και η άποψη ότι θα πρέπει να σχηματισθεί κυβέρνηση όχι μέσω των διερευνητικών εντολών, αλλά με σύνοδο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μάλλον θέλουν να ενισχύσουν το προφίλ της συμμετοχής στην κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ώστε να μην θεωρείται δεδομένη.
Πού ποντάρει ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Από τις πρώτες ώρες οι αντιδράσεις ανακούφισης από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκφράσθηκε με τηλεφωνήματα στον Α. Σαμαρά και προσεκτικές δηλώσεις από την Κομισιόν και τον Λευκό Οίκο.
Από τις πρώτες δηλώσεις του από το Ζάππειο ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Σαμαράς έδειξε ότι σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, η τακτική της νέας κυβέρνησης δεν θα είναι επιθετική. Χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς δεν χρησιμοποίησε τον όρο επαναδιαπραγμάτευση αλλά την φράση προσθήκη συμφωνιών (αναπτυξιακού χαρακτήρα) στα Μνημόνια. Είναι εμφανές από τις πρώτες ώρες ότι η Ν.Δ. επιλέγει να ποντάρει στον νέο Γάλλο Πρόεδρο και τη στρατηγική του απέναντι στο Βερολίνο, για να υπάρξει κάποια χαλάρωση, ως προς τα Μνημόνια.
Η επόμενη κυβέρνηση έχει θεωρητικά ορίζοντα τετραετίας, ο χρόνος όμως που θα έχει να αποδείξει ότι είναι διαφορετική από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, είναι πολύ περιορισμένος. Δεν θα ήταν άστοχο να πούμε ότι ξεκίνησε από το βράδυ που ανακοινώθηκαν τα εκλογικά αποτελέσματα, πριν ακόμη σχηματισθεί ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου