ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΖΥΜΩΣΕΙΣ
Κυβέρνηση Σαμαρά ως το βράδυ
Η Ελλάδα ανυπομονεί να στείλει μήνυμα σταθερότητας όχι μόνον προς την Ευρώπη, αλλά και προς τις ΗΠΑ και τους G-20, ύστερα από δυόμιση περίπου μήνες προεκλογικής περιόδου, με την ορκωμοσία Σαμαρά, ως Πρωθυπουργού.
Οι προβληματισμοί του κ. Βενιζέλου ή του κ. Κουβέλη και κάποιων στελεχών τους, δεν μπορούν να καθυστερήσουν τις ανακοινώσεις. Κομβικό σημείο που κατέληξε πολύ γρήγορα του ποιος θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός είναι το ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αυτή τη φορά είχε χειρισθεί το ζήτημα πολύ καλά από την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου, αλλά και αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την Κυριακή.
Αποφύγαμε ως Ελλάδα με τον τρόπο αυτό ατέρμονες ενδεχομένως συζητήσεις που οι πρόεδροι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της ΔΗΜ.ΑΡ. είχαν κάθε διάθεση να ανοίξουν. Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός; Η επιλογή της πλειοψηφίας των Ελλήνων ψηφοφόρων, ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος. Το όλο θέμα πλέον θεωρείται ότι έχει «κλειδώσει».
Αντίθετα συζήτηση, χωρίς όμως ρήγματα, συνεχίζει να γίνεται για τα πρόσωπα των υπουργών που θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση Σαμαρά και που βεβαίως λαμβάνεται μέλημα να είναι ευρύτερης συναίνεσης και για τα τρία κόμματα, που όπως όλα δείχνουν θα συμμετάσχουν. Ασφαλείς πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το θέμα της σύνθεσης της κυβέρνησης, απασχόλησε τη συζήτηση Σαμαρά- Βενιζέλου, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗ. ΜΑΡ Φ. Κουβέλης, παρουσίασε και σχετική λίστα με προτεινόμενα ονόματα.
Θεωρείται βέβαιον ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι όσο το δυνατόν πιο ολιγομελής. Από το επιτελείο της Ν.Δ. μιλούν για 30 μέλη, υπουργούς και υφυπουργούς μαζί. Θα είναι μια κυβέρνηση πολιτικού χαρακτήρα και προσανατολισμού, στην οποία θα συμμετάσχουν ενδεχομένως και κάποιοι τεχνοκράτες. Η θητεία της, θα δοθούν μηνύματα, με τις τοποθετήσεις Σαμαρά- Βενιζέλου- Κουβέλη, προβλέπεται τουλάχιστον διετής, μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014.Φυσικά θεσμικά η θητεία των κυβερνήσεων Σαμαρά – Ν.Δ. μπορούν να φθάσουν στο 2016, από το ίδιο νεοεκλεγέν Κοινοβούλιο. Σε μια πρώτη φάση πάντως το μήνυμα που επιδιώκεται να δοθεί είναι ότι η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί δεν θα είναι βραχύβια ή ειδικού σκοπού. Για παράδειγμα προκειμένου να κάνει τη διαπραγμάτευση των Μνημονίων με την Κομισιόν, το Βερολίνο και την Τρόικα.
Όλα πλέον δείχνουν ότι η ορκωμοσία Σαμαρά ως πρωθυπουργού, θα γίνει εντός των προσεχών 24 ωρών. Επιδιώκεται φυσικά να υπάρξει και η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέα κυβέρνησης, της πρώτης υπό τον Α. Σαμαρά, αμέσως μετά. Με δεδομένο ότι θα υπάρξει σύγκλιση του πολύ σημαντικού για την Ελλάδα, επερχόμενου Eurogroup την Πέμπτη. Κι η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετάσχει με πολιτική και όχι την ήδη παραιτημένη μετά τις εκλογές της Κυριακής, υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Το κλίμα που θα διέπει την νέα κυβέρνηση, από την στιγμή που θα υπάρχει και συμμετοχή της ΔΗ.ΜΑΡ. είναι του «μεσαίου χώρου». Δεν θα είναι δηλαδή ιδιαίτερα δεξιόστροφο, όπως ενδεχομένως θα ήθελε ο Α. Σαμαράς στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας, δημόσιας τάξης, μετανάστευσης , ιθαγένειας , αλλά ούτε τόσο αριστερόστροφο όπως θα ήθελε ο Φ. Κουβέλης σε θέματα εργασίας, υγείας, κοινωνικής προστασίας ζητήματα που επηρεάζονται άλλωστε από τις διαβουλεύσεις και τις διεργασίας με την Τρόικα.
Το αποτέλεσμα που μπορούμε να περιμένουμε δεν μπορεί να διαφεύγει κατά πολύ από το διαχειριστικό, εξαρτημένο από τις επιλογές των Βρυξελλών- Βερολίνου- Παρισιού , εκσυγχρονιστικό- νεοφιλελεύθερο μοντέλο που ακολούθησε η κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά πολύ πιο αποτελεσματικό και τολμηρό στις πρωτοβουλίες του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου