Powered By Blogger

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΟ Δ.Ν.Τ.
Νέες φωτιές ανάβει το βιβλίο του Παν. Ρουμελιώτη!

Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, λίγες εβδομάδες μετά την πολυσυζητημένη δήλωσή του στους New York Times –που προκάλεσε και την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα- επανέρχεται, αυτή τη φορά με ένα ολόκληρο συγγραφικό πόνημα!
Το βιβλίο του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, το οποίο κυκλοφορεί σήμερα, έχει τίτλο «Το άγνωστο παρασκήνιο της προσφυγής στο ΔΝΤ» και αποκαλύπτει πως η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο χωρίς να επιδιώξει εξ αρχής αναδιάρθρωση του χρέους με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η οικονομία.
Όπως γράφει η “Δημοκρατία”, ο συγγραφέας αποκαλύπτει ότι σε συνομιλητές του, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τον συνάντησαν τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα , πέντε φορές ο Στρος Καν, τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2010, ζήτησε από τον Παπανδρέου να προχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους της, καθώς εκείνη την εποχή οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν φορτωμένες με ελληνικά ομόλογα και, κατά συνέπεια, ο πρωθυπουργός είχε τη διαπραγματευτική ισχύ να το κάνει. Και όμως. Και τις πέντε φορές που ο Ρουμελιώτης μετέφερε στον πρώην πρωθυπουργό την πρόταση του Στρος Καν, εκείνος έκανε ότι δεν άκουσε:
«Αν η αναδιάρθρωση είχε περιληφθεί στο πρώτο Μνημόνιο, δεν θα χρειάζονταν τόσο σκληρά δημοσιονομικά μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή και το πρόγραμμα θα είχε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας» σχολιάζει ο έμπειρος αξιωματούχος και προσθέτει: «Ευθύνη είχε η τότε κυβέρνηση, η οποία δεν πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση τους Ευρωπαίους εταίρους και δεν εκμεταλλεύτηκε την άποψη του Ντομινίκ Στρος Καν ότι ήταν αναγκαία η αναδιάρθρωση του χρέους».
Αυτό που κάνει όμως κάθε λογικό Έλληνα να βγαίνει από τα ρούχα του είναι η απάντηση που φέρεται ότι έδωσε ο Παπανδρέου στον Ρουμελιώτη, όταν εκείνος του διαβίβασε για τελευταία φορά την πρόταση του Γάλλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάλογος Παπανδρέου Ρουμελιώτη που πρόκειται να δημοσιευθεί στο υπό έκδοση βιβλίο θα έχει ως εξής:
«Πες μου πώς μπορώ να εξαναγκάσω τους εταίρους μας να δεχτούν την αναδιάρθρωση;»ρώτησε ο ΓΑΠ.  «Του απάντησα» -θυμάται ο Ρουμελιώτης- «ότι με τη βοήθεια του Στρος Καν θα μπορούσε να τους πείσειΟ Γιώργος Παπανδρέου μού είπε ότι ήθελε να συστήσει μια επιτροπή που θα εξέταζε το ζήτημα».
Ο συγγραφέας υποστηρίζει επίσης ότι βασικός πολέμιος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο παρασκήνιο ήταν ο… Λουκάς Παπαδήμος ως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ!
Και η κορυφαία αποκάλυψη: Το κόστος του περίφημου PSI, σε σύγκριση με τα οφέλη που θα είχαμε αν είχε γίνει εγκαίρως η αναδιάρθρωση του χρέους. Ο συγγραφέας, επικαλούμενος έκθεση της Citigroup, θα υποστηρίξει ότι με «κούρεμα» 30% θα είχαν διαγραφεί 81 δισ. ευρώ από τα 190,7 δισ. του χρέους και αυτό θα έπεφτε στο 80% του ΑΕΠ.
Όσο για τις συγκρίσεις; «Με το κούρεμα του 53%, οι ξένες τράπεζες έχασαν 20 δισ. ευρώ, δηλαδή 10 δισ. ευρώ λιγότερα απ’ όσα θα είχαν χάσει αν το “κούρεμα” είχε γίνει τον Μάιο του 2010. Αντίθετα, οι ελληνικές τράπεζες έχασαν 22 δισ. ευρώ, δηλαδή 8 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα θα είχαν χάσει αν το “κούρεμα” είχε γίνει τον Μάιο του 2010».
http://www.lykavitos.gr/2012/09/x-t.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου