Powered By Blogger

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΝΟΔΟΣ  EUROGROUP
Κερδίζει έδαφος η επιμήκυνση - Θετικά μηνύματα από Eurogroup, Λαγκάρντ
ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ.

 Την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων χαιρέτισαν σήμερα Eurogroup και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την κάλεσαν να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για ένα πρόγραμμα σταθερότητας, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοσθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Πάντως, όπως δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δεν αναμένει πολιτικές αποφάσεις για την Ελλάδα πριν από το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου, ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να φύγει από τη ζώνη του ευρώ. Αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι θα είναι πλήρως ενεργός στο τέλος του Οκτωβρίου.
«Χρειάζεται σταθεροποίηση του δημοσιονομικού τομέα. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να επιτύχουν τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μετά το πέρας της άτυπης συνόδου του Eurogroup στη Λευκωσία.
«Μας ενθάρρυνε η πρόοδος που έχει επιτύχει η Ελληνική Κυβέρνηση και έχουμε κάθε ελπίδα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί», ανέφερε ο κ. Γιουνκέρ, αλλά πρόσθεσε πως δεν αναμένει αποφάσεις του Eurogroup πριν από το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου.
«Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν. Έχουμε τον τρόπο να ελέγχουμε κατά πόσον έχουν εφαρμοσθεί τα μέτρα», σημείωσε και πρόσθεσε πως δεν αναμένει την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, αλλά μάλλον στις αρχές Οκτωβρίου: «Θα πρέπει να ετοιμάσουμε τη συζήτηση (στο EFSF) για τις 8 Οκτωβρίου. Θα ήθελα να ληφθούν σαφείς αποφάσεις μέσα στον Οκτώβριο, αλλά δεν μπορούν να ληφθούν στο πρώτο ήμισυ το Οκτωβρίου».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην Ελλάδα και έχει ξεκινήσει η απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως στους τομείς της μείωσης των δαπανών και της αύξησης των εσόδων. «Πρέπει να γίνει προσπάθεια για επίτευξη σταθερότητας και εξυγίανσης και για μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και θα πρέπει να συνεχίσει να το κάνει», είπε η κ. Λαγκάρντ.
Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτό η Ελλάδα να φθάσει στον στόχο της μείωσης του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, λέγοντας ότι συνεχίζεται ο απολογισμός των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών και γι' αυτό είναι πολύ νωρίς να λεχθεί κατά πόσο ο στόχος θα επιτευχθεί.
Αναφέροντας πως η διαδικασία αναθεώρησης για την πρόοδο της Ελλάδας ξεκίνησε πριν από μια βδομάδα, είπε ότι είναι πρόωρο να γίνει λόγος για χρονοδιαγράμματα κατάληξης των διαπραγματεύσεων. «Οι στόχοι είναι πολύ ψηλοί, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και ο χρόνος είναι ένας από αυτούς και πρέπει να ληφθεί υπόψη», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ.
Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε: «Το κλίμα είναι λίγο καλύτερο μετά τη δέσμευση ανάληψης δράσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά παραμένει δύσκολο. Η Ελλάδα δεν θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης, αλλά θα αξιολογήσουμε την κατάσταση (στην Ελλάδα)».
«Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει ένα φιλόδοξο προϋπολογισμό και ως εκ τούτου θα δώσουμε στους Ελληνες τον χρόνο που χρειάζονται (για την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής), αλλά επιπλέον χρήματα μάλλον δεν θα υπάρξουν», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, πριν από από την έναρξη της συνόδου του Eurogroup στη Λευκωσία.
Συγχρόνως, σημείωσε πως αποφάσεις θα ληφθούν τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης ως προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
Θετικά σημάδια από Ολλανδία και Ιρλανδία-Συγκρατημένος ο Σόιμπλε
Στο ίδιο μήκος κύματος με την Φέκτερ, κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας είναι αποτέλεσμα προσωρινής ύφεσης.
«Αν το έλλειμμα αποδειχθεί κάπως χειρότερο από το αναμενόμενο, λόγω μιας προσωρινής ύφεσης στην οικονομία, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος χρόνος, αλλά όχι χρήματα», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός προσερχόμενος στο Eurogroup, πρόσθεσε, όμως, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χρόνος για καθυστέρηση των μέτρων». Την στήριξή του στην Ελλάδα ώστε να συνεχίσει να αποτελεί λειτουργικό μέρος της ευρωζώνης, εξέφρασε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, εμφανιζόμενος θετικός απέναντι στο ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
«Θα δούμε ποιες λεπτομέρειες χρειάζεται να τεθούν ώστε να διασφαλιστεί αυτό. Όμως, γενικά είμαι υποστηρικτικός ως προς την ελληνική θέση», προσέθεσε.
Πιο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ο οποίος εν ολίγοις συνέστησε υπομονή μέχρι την σύνταξη της έκθεσης προόδου της τρόικας για την Ελλάδα.
«Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις, όχι τώρα», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου