Powered By Blogger

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χωρίς παρατράγουδα η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη
ΠΑΝΟ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
 Χωρίς επεισόδια και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη για την απελευθέρωση της πόλης και την επέτειο του «ΟΧΙ». Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο με την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.
Οι μαθητές από σχολεία της πόλης πέρασαν μπροστά από την εξέδρα, που βρισκόταν στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, ενώ σε απόσταση διακοσίων περίπου μέτρων, πριν και μετά την εξέδρα και κατά μήκος της οδού Τσιμισκή, είχαν τοποθετηθεί αστυνομικές δυνάμεις, για να αποτρέψουν τυχόν αποδοκιμασίες και επεισόδια από θεατές.
Στην εξέδρα των επισήμων βρισκόταν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ πλήθος κόσμου, που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στα πεζοδρόμια, κατά μήκος του κεντρικού δρόμου, χειροκρότησε τους μαθητές.
Κατά τη διάρκεια της παρέλασης σημειώθηκε μικροένταση όταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τους βουλευτές, Τάσο Κουράκη και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μαζί με άλλους διαδηλωτές, άνοιξαν δύο πανό και φώναζαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και της τρόϊκα.
 Ορισμένοι γονείς μαθητών και θεατές αντέδρασαν και τους αποδοκίμασαν, ενώ οι αστυνομικοί δεν επέτρεψαν στους διαδηλωτές να περάσουν μπροστά από την εξέδρα, αμέσως μετά την λήξη της παρέλασης.
Λίγο πριν τις 12.30 το μεσημέρι η παρέλαση ολοκληρώθηκε, ενώ μια άλλη μικρή ομάδα διαδηλωτών, πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και οι πολίτες κρατήθηκαν σε απόσταση από την εξέδρα των επισήμων.
Ακόμη πιο ενισχυμένα θα είναι τα μέτρα κατά την αυριανή στρατιωτική παρέλαση, την οποία θα παρακολουθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης ο Κάρολος Παπούλιας είχε δεχθεί φραστική επίθεση από συγκεντρωμένους, δημιουργήθηκε ένταση και η παρέλαση ακυρώθηκε.
Εκατό χρόνια από την απελευθέρωση
Νωρίτερα, με την έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Λευκό Πύργο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ολοκληρώθηκε η τιμητική πορεία στα βήματα των ελευθερωτών που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

Ηταν μια εκδήλωση, σε ανάμνηση της έπαρσης της ελληνικής σημαίας την 28η Οκτωβρίου 1912 στον Λευκό Πύργο, που έγινε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που την παρακολούθησε από τη Λέσχη Αξιωματικών, μετά την τελετή εξέφρασε τη βαθιά συγκίνησή του.
Τα στρατιωτικά τμήματα έφτασαν στην πλατεία του Λευκού Πύργου, φιλαρμονικές των τριών όπλων παρατάχθηκαν και ακολούθησε το πρωτόκολλο παράδοσης της ελληνικής σημαίας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε τμήμα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.
 Οι Εύζωνοι τη μετέφεραν μέχρι ένα σημείο και στη συνέχεια οι αρχηγοί τάξεων των Στρατιωτικών Σχολών την ανέβασαν στον Λευκό Πύργο. Συμβολικά μεταφέρθηκε και η σημαία που είχε υψωθεί στις 28 Οκτωβρίου του 1912, η οποία φυλάσσεται και εκτίθεται αυτές τις μέρες, μαζί με άλλα κειμήλια, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ως προσφορά της προσωπικής συλλογής του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Γκιουλέκα.
Η έπαρση της ελληνικής σημαίας συνοδεύτηκε από κανονιοβολισμούς πεδινής πυροβολαρχίας, ενώ υπήρξε και χαιρετισμός με βολές από πολεμικά σκάφη που βρίσκονται στον Θερμαϊκό κόλπο. Εκατοντάδες μέλη των στρατιωτικών τμημάτων τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί, για να παρακολουθήσει την τελετή, ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
 Την τελετή παρακολούθησαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο αναπληρωτής Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφάλειας και ελικόπτερο της Αστυνομίας πετούσε πάνω από την πόλη.
Μετά τη λήξη της τελετής ο κ. Παπούλιας είχε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λέσχη Αξιωματικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου