Powered By Blogger

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
Σαμαράς: Να σπάσουμε τα δεσμά της υπανάπτυξης και της υπερχρέωσης
ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Την ανάγκη απελευθέρωσης της χώρας από τα δεσμά της υπανάπτυξης και της υπερχρέωσης όρισε ως εθνική προτεραιότητα ο Αντώνης Σαμαράς από τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της επετειακής ομιλίας για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Χωρίς να την κατονομάσει, ο κ. Σαμαράς στηλίτευσε τη δράση της Χρυσής Αυγής μιλώντας για «νοσταλγούς των χειρότερων δυναστών του ελληνικού λαού» και επεσήμανε ότι το ΟΧΙ στο φασισμό είναι αιώνιο.
«Θα προτιμούσαμε να γιορτάζαμε την εκατονταετία της απελευθέρωσης σε συνθήκες πολύ διαφορετικές κι όχι στην καρδιά της κρίσης, που πλήττει τη χώρα μας. Όμως ίσως σήμερα τα διδάγματα αυτής της περιόδου, αυτής της επετείου να είναι πιο επίκαιρα και πιο ισχυρά», σημείωσε στην εισαγωγή του ο πρωθυπουργός που κάνοντας μια ιστορική αντιπαραβολή με τη χρεοκοπία του 1893 και τον Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο του 1897 είπε:
«Παρά τη χρεοκοπία και το Διεθνή έλεγχο, η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια ανορθώθηκε, και κατάφερε να μετατρέψει την αδυναμία της σε δύναμη: Όχι μόνο στάθηκε στα πόδια της, αλλά έσπασε την απομόνωσή της και πρωτοστάτησε σε αγώνες Ελευθερίας που άλλαξαν τη μοίρα ολόκληρης της περιοχής της.
Χρεοκοπία, ταπείνωση, διεθνής έλεγχος, δεν πτόησαν το φρόνημα του έθνους. Αντίθετα το αφύπνισαν».
Μεταφέροντας στο σήμερα το δίδαγμα εκείνης της περιπέτειας είπε: «Σήμερα ζούμε, μιαν άλλη κρίση και δίνουμε έναν άλλο αγώνα επιβίωσης. Αλλά αυτή τη φορά για να απελευθερώσουμε το λαό μας από δύο ειδών αλυσίδες: Από τα δεσμά της υπανάπτυξης, ώστε να κερδίσουμε τη μάχη της ανταγωνιστικότητας, της ευημερίας και της προόδου, μέσα στην Ευρώπη. Της οποίας η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος. Και θα παραμείνει. Αλλά κι από τα δεσμά της υπερχρέωσης. Που μας οδήγησε σε απίστευτες ταπεινώσεις και σε φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργίας, δυστυχίας, απόγνωσης».
Και μίλησε για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. «Καθιστούμε ξανά την Ελλάδα αξιοσέβαστη. Κι αγωνιζόμαστε, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της λιτότητας, να μπούμε στο δρόμο της Ανάπτυξης και να μην έχουμε στο μέλλον – ποτέ πια - ανάγκη από «μνημόνια», από εξαρτήσεις, από δανειστές».
Αποτιμώντας τη σημερινή κατάσταση πρόσθεσε:
«Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ελάχιστοι πίστευαν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Τώρα βγαίνουν και το παραδέχονται, ένας-ένας, μεγάλοι ηγέτες και διεθνείς οργανισμοί. Πολλοί που μας είχαν «ξεγραμμένους» κι όμως σήμερα ποντάρουν στην επιτυχία μας»
Επισημαίνοντας την ανάγκη της ενότητας ο Αντ. Σμαράς καταδίκασε ακολούθως τη δράση της Χρυσής Αυγής, χωρίς να την κατονομάσει:
«Ενας μόνον είναι ο εχθρός που μπορεί να μας νικήσει. Η διχόνοια που μας διασπά. Κι αυτήν πρέπει να πολεμήσουμε πρώτα και πάνω απ' όλα.
Το τονίζω αυτό, γιατί και σήμερα δεν λείπουν σημάδια διχασμού (...)Εκείνων που ζωντανεύουν τους χειρότερους εφιάλτες του Ελληνικού λαού, για να πουλήσουν… πατριωτισμό. Γιατί ας μη ξεχνάμε ότι μεθαύριο γιορτάζουμε το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού, στο φασισμό. Και το ΟΧΙ αυτό στο φασισμό δεν είναι στιγμιαίο, είναι αιώνιο! Δεν μπορούν κάποιοι, στο όνομα της Ελληνικής Πατρίδας, να νοσταλγούν τους χειρότερους δυνάστες του Ελληνικού λαού, για να πουλήσουν «Ελληνικότητα».
Δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε για τον Αλέξανδρο
Έλληνας ήταν. Ελληνικά μιλούσε. Σε Έλληνες θεούς πίστευε. Για γενιές πριν απ' αυτόν οι πρόγονοί του συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπέρτατο κριτήριο Ελληνικότητας τότε. Έλληνα δάσκαλο είχε, τον Αριστοτέλη. Τα ομηρικά έπη είχε κάτω από το προσκέφαλό του. Έλληνες ήρωες διαμόρφωναν το ήθος του - ο Ηρακλής και ο Αχιλλέας - από τους οποίους ο ίδιος καμάρωνε ότι καταγόταν.
Τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ελληνική γλώσσα διέδωσε σε όλη την Ασία. Ο ίδιος και οι σύντροφοί του και οι επίγονοί του, Ελληνικά ονόματα έφεραν, γεμάτα Ελληνικό νόημα...
Αλλά καιρός πια να κοιτάξουμε μπροστά!
Κι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους, επειδή ακριβώς δεν παίζουμε ούτε με την Ιστορία μας ούτε με την ταυτότητά μας!
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός παρέστησαν στην πανηγυρική δοξολογία για τον πολιούχο Αγιο Δημήτριο, ενώ αμέσως μετά μετέβησαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την έκθεση «Κειμήλια Απελευθέρωσης 1912-1913» και «Γιορτή Σημαίας: Στα βήματα των ελευθερωτών».
Το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς ανεχώρησε για την Αθήνα, ενώ ο κ. Παπούλιας θα παραμείνει στη συμπρωτεύουσα μέχρι και την Κυριακή. Στις 6.30 το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην εκδήλωση για τον πανηγυρικό της ημέρας που οργανώνουν οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Στις 10.45 το πρωί του Σαββάτου ο κ. Παπούλιας θα μεταβεί στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, για τη Γιορτή της Σημαίας, και θα παραδώσει τη σημαία των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας στον επικεφαλής αξιωματικό του τμήματος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, για να ακολουθήσει η έπαρση της στον Λευκό Πύργο.
Την Κυριακή, στις 11 το πρωί, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Αθήνα.
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, προληπτικές προσαγωγές και αόρατο «τείχος» για τους επισήμους. «Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ΕΛ.ΑΣ. για τον... απανταχού εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.
Τόσο στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα αποτελέσει το επίκεντρο των εορτασμών με τη στρατιωτική παρέλαση, όσο και στην Αθήνα, όπου τη σημαία θα τιμήσουν οι μαθητές, η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων θα είναι έντονη. Αυξημένη θα είναι η φρούρηση και στις περιφερειακές παρελάσεις, όπου έχουν αναγγελθεί «καλέσματα» από ομάδες πολιτών.
Οι σκηνές που είχαν διαδραματιστεί ένα χρόνο πριν στη Θεσσαλονίκη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δέχεται τις αποδοκιμασίες του συγκεντρωμένου πλήθους, έχουν γίνει ο... εφιάλτης της πολιτειακής ηγεσίας. Σε καμία περίπτωση, λένε, δεν θέλουν να επαναληφθεί οποιοδήποτε επεισόδιο που μπορεί να αμαυρώσει τη γιορτή κατά του ναζισμού στη χώρα μας.
Οι συσκέψεις και οι διαβουλεύσεις ήταν συνεχείς, προκειμένου να καταστρωθεί το σχέδιο αποτροπής εκτρόπων κατά τη διάρκεια των παρελάσεων, που όμως θα επιτρέπει στους απλούς πολίτες να παρακολουθήσουν την παρέλαση.
Με την εμπειρία της περασμένης παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα αλλά και της... πρόσφατης επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου, η ΕΛ.ΑΣ. έχει οργανώσει την περιφρούρηση της μαθητικής παρέλασης στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Έλεγχοι
Οι προληπτικοί έλεγχοι, τα εναέρια μέσα επιτήρησης και τα επί τόπου μέτρα ασφαλείας, όπως τα κιγκλιδώματα, αποτελούν μέρος του σχεδιασμού, αφού όπως έδειξε η ιστορία, τα μέτρα αυτά έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα. Επίσης, η παρέλαση θα αποτελείται από λίγα σχολεία, κυρίως ιδιωτικά, και θα κρατήσει λίγη ώρα, ίσως λιγότερη και από αυτήν της 25ης Μαρτίου.
Επίσης, θα λειτουργήσει πάλι η διαδικασία της ειδικής διαπίστευσης για τους δημοσιογράφους που θα καλύψουν την παρέλαση, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στον χώρο απέναντι από τους επισήμους. Το ίδιο θα ισχύσει και για όσους θα είναι κοντά στην εξέδρα των επισήμων και γύρω από τη Βουλή.
Εμφαση θα δώσει η ΕΛ.ΑΣ. και στις τοπικές παρελάσεις, καθώς η δυσκολία να προσεγγίσουν τις «μεγάλες» εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μπορεί να... προσανατολίσει κάποιους σε... «παρεμβάσεις» σε μικρότερης εμβέλειας εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου