Powered By Blogger

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΟΛΟΝΥΧΤΙΟ ΘΡΙΛΕΡ
Εμπλοκή στο Eurogroup για βιωσιμότητα και δόση
Αγεφύρωτο το χάσμα ΔΝΤ – ΕΕ - Απαισιόδοξος ο Σόιμπλε – Απογοητευμένος ο Γιουνκέρ - Νέο Eurogroup την επόμενη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 
Χωρίς αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και την εκταμίευση της δόσης, ολοκληρώθηκε λίγο πριν την 06:00 το πρωί η 10ωρη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Μετά από ένα ολονύχτιο θρίλερ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να βρουν τελικά λύση και όλα πλέον είναι στον αέρα.
Νέα συνάντηση ορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου με την ελπίδα να αρθεί η κόντρα ΔΝΤ – Ευρωπαίων, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν στο τελικό κομμάτι της συμφωνίας που αφορά στην Ελλάδα.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, το Eurogroup σημείωσε με ικανοποίηση ότι «όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν ζητηθεί από την Ελλάδα πριν από τη συνεδρίαση έχουν εκπληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο. Οι προσπάθειες αυτές, υπογραμμίζει, αποδεικνύουν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής». 
Ο κ. Γιουνκέρ αναφέρει ακόμα ότι το Eurogroup είχε μια διεξοδική συζήτηση και σημείωσε πρόοδο σχετικά με ένα συνεκτικό πακέτο αξιόπιστων πρωτοβουλιών, οι οποίες αποσκοπούν στη σημαντική συνεισφορά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, το Eurogrpoup διέκοψε τη συνεδρίασή του προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω τεχνική επεξεργασία σε κάποια από τα στοιχεία του πακέτου και θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.
«Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας», που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει συζήτηση και στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής.
«Δεν γνωρίζω αν οι πρωθυπουργοί θα θελήσουν να βάλουν το θέμα στην ατζέντα, όπως ξέρετε αυτή θα είναι μια δύσκολη Σύνοδος με πολύπλοκα ζητήματα», τόνισε ο Βόλφανγκ Σόιμπλε. 
«Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας υπερθεμάτισε σε αυτό το σημείο, επισημαίνοντας ότι εμείς ό, τι είχαμε να κάνουμε, το κάναμε. Δεν υπάρχει εμπλοκή, υπάρχει απλώς η κλασική ευρωπαϊκή καθυστέρηση, τώρα οι εταίροι πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει.
Στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι φέρονται να έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους ως προς τη μεθόδευση της στήριξης προς τη χώρα μας, αλλά το χάσμα με το ΔΝΤ παρέμεινε αγεφύρωτο, καθώς το Ταμείο έθεσε προϋποθέσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους τις οποίες δεν μπορούσαν να αποδεχθούν οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ευρωζώνης.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο εμπλοκές που οδήγησαν τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ να διακόψει τη συνεδρίαση, ώστε να δώσει χρόνο για να προχωρήσει η συζήτηση μέσω διμερών επαφών.
Η εβδομάδα που διανύουμε κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη για την Ευρωζώνη και παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για εξεύρεση λύσης, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα.

Παράταση αγωνίας μέχρι τη Δευτέρα για τη δόση

 Χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα το ολονύχτιο Eurogroup

Έπειτα από συνεδρίαση 10 και πλέον ωρών ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν κατάφεραν να φθάσουν σε συμφωνία για την Ελλάδα!
Είναι η απίστευτη κατάληξη ενός ακόμα ολονύκτιου θρίλερ, καθώς σε τέτοιο εξελίχθηκε το Εurogroup που είχε αρχικώς χαρακτηρισθεί ως το «καθοριστικό και τελικό» για τη διαχείριση του ελληνικού προβλήματος.
Οι υπουργοί θα συνεδριάσουν εκ νέου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.
 «Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας», που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ, προσέθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. «Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ. Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί. Η ευρωζώνη απέχει ελάχιστα από μία συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο στην αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι η ευρωζώνη «θα απειλείτο, εάν δεν επιτυγχάναμε συμφωνία, αλλά για μία ακόμη φορά διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες. Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία».
Η ευρωζώνη πρέπει να βρει τρόπο για τη μείωση του ελληνικού χρέους που απειλεί να φθάσει το 190% του ΑΕΠ το 2014.
Επί της ουσίας οι Ευρωπαίοι φέρονται να έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους ως προς τη μεθόδευση της στήριξης προς τη χώρα μας, αλλά το χάσμα με το ΔΝΤ παρέμεινε αγεφύρωτο, καθώς το Ταμείο έθεσε προϋποθέσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους τις οποίες δεν μπορούσαν να αποδεχθούν οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ευρωζώνης. 
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις καθώς και με έγγραφο που επικαλείται το Reuters (δείτε εδώ:) ο στόχος της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 δεν θα επιτευχθεί χωρίς «κούρεμα» των ομολόγων του επίσημου τομέα. Κάτι που κυρίως η γερμανική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013.   
Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου Reuters η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ χωρίς να επιβαρύνει τις άλλες χώρες – μέλη της ευρωζώνης.   
Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Ντράγκι υπέρ της Ελλάδος
Σημαντική υποστήριξη των ελληνικών θέσεων βρήκε η χώρα μας από την «τρόικα» του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί και του Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής  Τράπεζας που πίεσαν για μια λύση τόσο για την Ελλάδα, όσο και την ευρωζώνη.
Ωστόσο οι ενστάσεις του ΔΝΤ δεν ήταν καθόλου εύκολο να καμφθούν με αποτέλεσμα το πιο κρίσιμο Εurogroup να μην μπορέσει να καταλήξει σε μια κοινή και απαραίτητη για την ευρωζώνη απόφαση.
Ενδεικτική η δήλωση του προέδρου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που εμφανίστηκε «ελαφρώς απογοητευμένος από την εξέλιξη και την μη συμφωνία», ενώ εντύπωση προκάλεσε η απάντησή του σε ερώτηση για το κατά πόσον και πότε θα πάρει η Ελλάδα τη δόση: «Δεν γνωρίζω πότε θα συμβεί αυτό» ήταν η ατάκα του κυρίου Γιούνκερ!
Επισήμως πάντως στην τελική ανακοίνωση του Eurogroup, επιχειρείται να αμβλυνθεί η αρνητική εντύπωση, καθώς στο κείμενο οι Ευρωπαίοι καλωσορίζουν τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα και τα φιλόδοξα μέτρα που – όπως σημειώνεται – έχουν πλέον επικυρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο, ενώ επαινείται (!) και η δέσμευση του ελληνικού λαού στο πρόγραμμα…
Αγεφύρωτο το χάσμα ΔΝΤ – ΕΕ - Απαισιόδοξος ο Σόιμπλε – Απογοητευμένος ο Γιουνκέρ - Νέο Eurogroup την επόμενη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου

Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/254853/emploki-sto-eurogroup-gia-viosimotita-kai-dosi#ixzz2Cr2zKZqL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου