Powered By Blogger

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ EUROGROUP
Η νύχτα στις Βρυξέλλες θα είναι μεγάλη

«Δε θα φύγουμε από εδώ αν δεν βρούμε λύση». Αυτό φέρεται να είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Eurogroup που εξελίσσεται και πάλι σε θρίλερ. Σύμφωνα με πληροφορία από ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο, στις Βρυξέλλες ετοιμάζονται για «μακρά νύχτα» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά δείχνοντας την αγωνία που υπάρχει αλλά και τις δραματικές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε αυτό που φοβόταν ο Γάλλος υπουργός Μοσκοβισί. Οτι δηλαδή άνοιξε από την αρχή όλο το πακέτο, ακόμη κι αυτά που είχαν συμφωνηθεί στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου. Ακόμη συζητείται η πρόταση Λαγκάρντ για μείωση του χρέους κατά 40 δισ. το οποίο αποφεύγεται η λέξη κούρεμα για ευνόητους πολιτικούς λόγους.
Κάποιες πηγές δεν απέκλειαν ακόμη και τη συνέχιση των συζητήσεων και αύριο Τρίτη. Εν τω μεταξύ πριν από λίγο το Bloomberg μετέδωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει νέους τρόπους για να βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το χρηματοδοτικό κενό χρησιμοποιώντας τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο.
Η ΕΚΤ εξετάζει επιλογές που περιλαμβάνουν τη μετακύλιση των ομολόγων ή το να επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να τα επαναγοράσει. Υπάρχουν μεταξύ 10 δισ. και 15 δισ. ευρώ στα χαρτοφυλάκια, δηλώνει ο ένας από τους αξιωματούχους. Το ποσό που θα εξοικονομήσει η Ελλάδα θα είναι ωστόσο σημαντικά μικρότερο από τη συνολικά αξία των ομολόγων, σημείωσε το ίδιο άτομο. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει. Το σχέδιο για τη μετακύλιση ή την επαναγορά είναι πάντως αμφιλεγόμενο καθώς θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα η ΕΚΤ να κατηγορηθεί για νομισματική χρηματοδότηση κρατών, σημειώνει το πρακτορείο, ενώ προσθέτει ότι η γερμανική Bundesbank έχει ήδη ασκήσει κριτική στην ΕΚΤ για το νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων.
Η Ελλάδα έπραξε πλήρως το τμήμα της συμφωνίας που της αναλογεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα βρεθεί κοινά επωφελής λύση σήμερα», σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.
Τη σημασία της λήψης απόφασης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, προκειμένου, όπως είπε, να αρθούν οι αβεβαιότητες που υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα, υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν προσερχόμενος στη συνεδρίαση .
Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, σημαντικό για την Ευρώπη και θέλω να ενθαρρύνω όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, είπε ο κ. Ρεν, σημειώνοντας πως «απέχουμε ελάχιστα από τη συμφωνία».
Η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που της αναλογεί και τώρα είναι η σειρά του Eurogroup και του ΔΝΤ να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, πρόσθεσε .
Έκκληση για την επίτευξη αξιόπιστης λύσης για την Ελλάδα, απηύθυνε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
«Θα επιχειρήσουμε να βρούμε λύση, που θα είναι αξιόπιστη για την Ελλάδα- αυτό έχει σημασία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κ. Λαγκάρντ.
Την ελπίδα ότι το Eurogroup θα καταλήξει σύντομα σε συμφωνία εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας ,πάντως, πως δεν μπορεί να υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και παράλληλα να δοθούν εγγυήσεις.
Όλα τα κράτη μέλη είπαν ότι δεν μπορούν να προβούν σε «κούρεμα». Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι αυτό είναι γερμανικό πρόβλημα γιατί είναι πρόβλημα της Ευρωζώνης, είπε και υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί μια λύση.
«Ελπίζω ότι σήμερα δεν θα πάμε μέχρι αργά το βράδυ και θα καταλήξουμε σύντομα σε λύση», ανέφερε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ. «Προφανώς θα συμπλεύσει το ΔΝΤ – υπάρχουν διαφοροποιήσεις αλλά η Bundestag θα δεχθεί μόνο μία λύση στην οποία θα έχει συμφωνήσει και το ΔΝΤ.»
Τέλος, την εκτίμηση ότι υπάρχει συμφωνία επί του 95% των πτυχών για το ελληνικό πρόγραμμα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.
Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι απέχουμε ελάχιστα από την επίτευξη συμφωνίας και επέμεινε ότι θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρξει σήμερα θετική έκβαση.
«Αν ανοίξουμε τη συζήτηση στα σημεία που υπάρχει ήδη συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος να τεθούν και πάλι όλα από μηδενική βάση»,  υποστήριξε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου