Powered By Blogger

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ EUROGROUP  
«Η Αθήνα μπορεί να αναπνεύσει ξανά»
Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποτελεί σήμερα η συμφωνία για το ελληνικό χρέος στην χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, με ευρωπαϊκά και αμερικανικά ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι η απόφαση δίνει ανάσα στην Αθήνα και θέτει τις βάσεις για επιστροφή σε πιο υγιή δημοσιονομικά.
Το BBC αναφέρει ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ κατέληξαν σε μία «επέιγουσα» συμφωνία για την υπερχρεωμένη Ελλάδα. Η συμφωνία προβλέπει μία ελάφρυνση του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ και ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δανειακής βοήθειας των 44 δισ. ευρώ, για την στήριξη των τραπεζών και την πληρωμή των συντάξεων τον Δεκέμβριο. Οπως σημειώνει το δίκτυο, το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία έπειτα από 10 και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, κατά την τρίτη συνεδρίαση μέσα σε δύο εβδομάδες. Το BBC συμπληρώνει ότι η συμφωνία.
«Η Ελλάδα κέρδισε ευκολότερους όρους στο χρέος μετά την ευρωπαϊκή φόρμουλα διάσωσης», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. «Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ελάφρυναν τους όρους τις επείγουσας βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι έπειτα από τρία χρόνια λανθασμένων εκκινήσεων ότι η Ευρώπη βρήκε την φόρμουλα για να "γιατρέψουν" την πληγείσα από την κρίση χώρα», σημειώνει το πρακτορείο.
Οι Financial Times γράφουν ότι μετά από δύο άκυρες εκκινήσεις, οι διεθνείς δανειστές κατόρθωσαν να συμφωνήσουν τα ξημερώματα της Τρίτης για την επανεξέταση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Οπως αναφέρει η εφημερίδα οι όροι που συμφωήθηκαν ίσως σημαίνουν απώλειες για κάποιες χώρες. Παρά τη συμφωνία, σημειώνουν οι FT, υπάρχουν ακόμη ζητήματα που δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί.
«Η Αθήνα μπορεί να αναπνεύσει ξανά»
Ο βρετανικός Guardian επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβέρνήσεις και το ΔΝΤ αναζήτησαν να «θάψουν» τις διαμάχες μηνών για το ελληνικό χρέος με μία συμφωνία, η οποία θα δώσει το πράσινο φως για την επόμενη δόση των 44 δισ. που θα σώσει την Αθήνα από τη χρεοκοπία. Αλλά, μετά 12 σχεδόν ώρες συνομιλιών για τρίτη συνεχή φορά, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ έδωσαν μάχη για να φτάσουν σε συμφωνία, γεγονός που υποδηλώνει έλλειψη εμπιστοσύνης ότι η προσπάθεια ανάκαμψης την ελληνική οικονομία θα αποδώσει καρπούς ή ότι «δούλευε» η ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης των τελευταίων τριών ετών.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία για την μείωση του ελληνικού χρέους που θα δώσει την δυνατότητα εκταμίευσης της νέας δόσης που έχει άμεση ανάγκη η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας», αναφέρει το Reuters.
«Η Αθήνα μπορεί να αναπνεύσει ξανά»
Το CNN επισημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ ανακοίνωσαν την Δευτέρα ότι κατέληξαν σε συμφωνία που θα φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στο να λάβει ένα μεγάλο πακέτο βοήθειας. Η συμφωνία περιλαμβάνει χαμηλότερα επιτόκια για την Ελλάδα, μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% το 2020 και κάτω από το 110% το 2022. Τα σχέδια για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, που στήριζαν κάποιοι από τους διαπραγματευτές, έμειναν στα χαρτιά, συμπληρώνει το CNN.
«Οι πιστωτές της Ελλάδας κατέληξαν σε συμφωνία αλλά οι διαφωνίες παραμένουν» αναφέρει στον τίτλο της η αμερικανική εφημερδία Wall Street Journal. «Οι διεθνείς δανειστές συμφώνησαν να δώσουν ένα τέλος στο αδιέξοδο για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και να ξεκλειδώσουν την επόμενη δόση που έχει καθυστερήσει αρκετούς μήνες, αν και το σχέδιο άφησε τους αξιωματούχους με πλήθος προκλήσεων για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει την οικονομική βοήθεια των 44 δισ. ευρώ, η οποία θα πληρωθεί σε τρεις δόσεις», συμπληρώνει η WSJ.
«Η Αθήνα μπορεί να αναπνεύσει ξανά»
«Περισσότερα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα» αναφέρει στον τίτλο της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Η Ελλάδα παίρνει περισσότερα χρήματα. Σχεδόν 44 δισ, ευρώ θα φτάσουν στην Αθήνα. Μ' αυτά η χώρα θα γλιτώσει την οικονομική κατάρρευση. Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει περαιτέρω το χρέος της. Οι διεθνείς δανειστές συμφώνησαν στην νέα βοήθεια ύψους 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές η συμφωνία περιλαμβάνει μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020», επισημαίνει η εφημερίδα.
Σε ανάλογο τόνο κινήθηκε και το δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt, η οποία κάνει επίσης λόγο για «άλλα 44 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι διεθνείς πιστωτές, μετά από εβδομάδες έντονων διαβουλεύσεων, συμφώνησαν για την ελληνική βοήθεια. Νέα δισεκατομμύρια και περισσότερος χρόνος για αποπληρωμή του χρέους φέρνουν ξανά την Ελλάδα σε ορθή πορεία.
«Η Αθήνα μπορεί να αναπνεύσει ξανά»
«Περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ο δρόμος για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα είναι πλέον ελεύθερος. Μετά δώδεκα περίπου ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν για ένα πακέτο ρυθμίσεων με τις οποίες θα μπορέσει να μειωθεί γρήγορα το ελληνικό χρέος», αναφέρει η FAZ.
«Είναι σωτηρία για την Ελλάδα;» είναι ο σημερινός τίτλος της Bild, που αναφέρεται στη συμφωνία που του Eurogroup. «Αναπνεύστε στην Ελλάδα!» προτρέπει ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας ο οποίος σημειώνει ότι με τη συμφωνία αποτρέπεται η χρεοκοπία.
«Η Ελλάδα μπορεί να αναπνεύσει ξανά» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel. «Στην τρίτη συνεδρίαση επιτέλους συμφώνησαν. Οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξασφάλισαν τα ξημερώματα την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δευτέρου δανειακού προγράμματος της Ελλάδας», σημειώνει το περιοδικό, τονίζοντας ότι αν και απορρίφθηκε στην συνεδρίαση της Δευτέρας, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα.
Η ευρωζώνη και το ΔΝΤ συμφώνησαν για το ελληνικό ζήτημα αναφέρει η γαλλική Liberation. Επειτα από σχεδόν 12 ώρες συνομιλιών, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία για μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020, γεγονός ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 44 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Le Monde, ο οποία γράφει ότι τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη η ευρωζώνη και το ΔΝΤ γέννησαν «με έναν πόνο» μία συμφωνία για τα μέτρα που θα μειώσουν σημαντικά το ελληνικό χρέος, καθώς και για την εκταμίευση της πολυαναμενόμενης ζωτικής σημασίας δόσης για την Ελλάδα που βρίσκεται στα πρόθυρα της ασφυξίας.
«ΕΕ και ΔΝΤ ελάφρυναν το ελληνικό χρέος κατά 40 δισ.» γράφει η Figaro αναφερόμενη στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις μετά τις οποίες επετεύχθη η συμφωνία που θα επιτρέψει στην χώρα να επανέλθει σε μια πιο υγιή δημοσιονομική οδό.
«Ελλάδα, νυχτερινή συμφωνία που δίνει ανάσα στην Αθήνα» είναι ο τίτλος της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, τονίζοντας ότι η επίσημη απόφαση θα έρθει στις 13 Δεκεμβρίου. Αναφέρει ότι η απόφαση του Eurogroup θα βοηθήσει την Ελλάδα να φέρει το χρέος σε επίπεδα πιο βιώσιμα.
Μετά από περισσότερες από 12 ώρες, Eurogroup και ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, γράφει η Corriere della Sera, σημειώνοντας πως καθόλη την βραδιά, πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις σημείωναν: «δεν βγαίνουμε από την συνεδρίαση χωρίς συμφωνία». Η εφημερίδα κάνει αναφορά στις δηλώσεις της Λαγκάρντ για μέτρα που θα συμβάλουν στην βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, περί μιας «καινούργιας μέρας» που ξεκινά από σήμερα.
«Η Ευρώπη και το ΔΝΤ ξεμπλοκάρουν την τελευταία στιγμή τη βοήθεια στην Ελλάδα. Οι οικονομικοί υπεύθυνοι της ευρωζώνης χαλάρωσαν το ρυθμό προσαρμογής του ελληνικού χρέους, καθορίζοντας νέο χρονοδιάγραμμα για να ισορροπήσει το ελληνικό χρέος ως το 2020 στο 124% του ΑΕΠ, αντί του προηγούμενου στόχου του 120%», γράφει η ισπανική El Pais.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου