Powered By Blogger

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ...
Σοβαρό επεισόδιο με λαθρεμπορικό και τουρκική ακταιωρό στη Σύμη
Σοβαρές πολιτικές διαστάσεις μπορεί να πάρει η υπόθεση της «επίθεσης» τουρκικής ακταιωρού κατά ελληνικού καταμαράν, στα ανοικτά της Σύμης. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για την «πολεμική» εμπλοκή, τα σενάρια που υπάρχουν είναι δύο:
Το πρώτο λέει ότι ταχύπλοο του Λιμενικού Σώματος, έριξε προειδοποιητικά πυρά, εναντίον καταμαράν με 20 περίπου παράνομους μετανάστες, το οποίο επιχειρούσε να τους αποβιβάσει σε ελληνικό έδαφος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το δουλεμπορικό συνοδευόταν από σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, δηλαδή επρόκειτο για δουλεμπόρους που μετέφεραν 20-30 Σύριους λαθρομετανάστες και οι Τούρκοι ήθελαν να το σπρώξουν προς την Ελλάδα, αντί να το γυρίσουν στα δικά τους χωρικά ύδατα. Για να δικαιολογηθούν, μάλιστα, είπαν ότι δέχθηκαν οι ίδιοι πυρά από το καταμαράν που είχε ελληνικό πλήρωμα.
Το δεύτερο σενάριο αναφέρει ότι οι Τούρκοι έριξαν προειδοποιητικές βολές κατά του ελληνικού ιστιοπλοϊκού το οποίο μετέφερε λαθρομετανάστες. Οτι το ελληνικό παρατηρητήριο στη Σύμη εντόπισε ιστιοπλοϊκό που κινούνταν ύποπτα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Επειδή το καταμαράν ήταν στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενημερώθηκε η τουρκική ακτοφυλακή, η οποία έστειλε σκάφος για να πραγματοποιήσει έλεγχο στην περιοχή. Όταν οι Τούρκοι προσπάθησαν να ελέγξουν το ιστιοπλοϊκό δέχθηκαν πυροβολισμούς. Επειδή όμως το ύποπτο σκάφος είχε περάσει πλέον σε ελληνικά χωρικά ύδατα, το τουρκικό σκάφος αποχώρησε, ζητώντας από το λιμεναρχείο της χώρας μας να επέμβει καθώς πλέον δεν είχε δικαιοδοσία στην περιοχή.
Οποιο κι αν είναι το αληθινό σενάριο αναδεικνύει δύο πολύ σοβαρά ζητήματα. Το πρώτο είναι η ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση από τα νερά του Αιγαίου. Οι Τούρκοι αδιαφορούν και δεν ελέγχουν τα σύνορά τους, αντιθέτως βοηθούν, λαθρέμπορους να στέλνουν χιλιάδες λαθρομετανάστες προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Το δεύτερο είναι ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη και χρειάζεται πολύ προσοχή μην έχουμε σοβαρό θερμό επεισόδιο. Με τα γεγονότα στην Τουρκία, δεν αποκλείεται το «βαθύ κράτος» της γείτονος να επιχειρήσει να στρέψει την προσοχή του κόσμου προς την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου